1) Ik vind het jammer dat je hele duidelijk dingen toch over het hoofd lijkt te zien. Als je belijdt dat er niets goeds in je zit, kun jij dat wel niet zwaar noemen. Maar objectief is er bijna niets zwaarders te bedenken. Ben je zo gewend aan deze uitspraken dat je niet meer beseft wat dit inhoudt? Wat ik bedoelde is dat veel mensen wel beseffen dat ze zonde doen, maar om te zeggen dat ze alleen maar zonde zijn, zal niet ieder zomaar beamen. Er is dus verschil in zwaarte van het zich zondaar weten voor God.Simon0612 schreef: ↑21 nov 2023, 20:391) Wat is er zwaar aan 'Niets is er in mij als zonde'. Dat klink mij in de oren als een ontdekte zondaar, iemand die weet Wat hij mist in dit leven. Iemand die in de ELLENDE is gekomen. Eigenlijk wil je liever met de verlossing beginnen, en eindigen met ellende? Volgens mij heb ik dat eerder al gezegd, de mate waarin je deze stukken leert is verschillend, maar dat je ze leert mag duidelijk zijn.Cyrillus schreef: ↑21 nov 2023, 17:451) Ik geef nota bene een heel concreet voorbeeld over zwaarte van Smytegeld om het gemakkelijk te maken: "Heere, niets is er in mij als zonde!" Dat is een vorm van zwaarte. Dat iemand besef van zonden moet hebben, dat snap ik, anders immers geen bekering. Maar de mate waarin geeft de Bijbel niet aan en wordt vaak pas geleerd naarmate men langer Christus navolgt.Simon0612 schreef: ↑21 nov 2023, 16:02Wordt nu eens concreet. Geef echte concrete voorbeelden, niet van die zelfverzonnen verhalen. Waar lees ik of hoor ik in een preek over die zwaarte dan? Jij verbindt die beleving gelijkt met een zogenaamde zwaarte. Terwijl ik altijd gehoord heb dat de Heere vrij is in hoe hij iemand bekeerd, de een zal zwaardere zaken meemaken, de ander minder. Maar wel altijd in een weg van ellende, verlossing en dankbaarheid. En wat ik hier heel erg proef is dat die ellende eraf moet, het moet alleen verlossing en dankbaarheid zijn. Maar daarmee laat je wel de drie formulieren van enigheid los!Cyrillus schreef: ↑21 nov 2023, 14:33
Laat ik een voorbeeldje noemen, wordt gemakkelijk gezegd, namelijk: dit moet eerst beleefd worden. De Bijbel zegt: je moet geloven. De Bijbel zegt niet dat je van alles moet beleven of voelen of wat dan ook. Wat gebeurt er? Een man in de kerk hoort dat hij zich moet bekeren van zijn zonde en geloven dat zijn zonden om het bloed van Christus zijn vergeven. Hij beseft dat hij zondig is, gelooft dat en besluit Zijn leven op dat moment aan Hem te wijden. Heeft hij zoveel beleefd of gevoeld? Nee, maar genoeg om het bij Hem te zoeken. En dan klinkt er in de preek van de kansel: "je moet eerst hebben ondervonden dat er een zwaar pak op uw hart ligt en je zult gevoelig moeten kunnen zeggen: Heere, niets is er in mij als zonde!" De man denkt: ach, dan is het niet voor mij, misschien voel ik me niet zondig genoeg. Maar nergens in de Bijbel staat de zwaarte waarmee je je zonden moet belijden voordat je behouden wordt.
Het excuus van de Heilige Geest is wel erg gemakkelijk. Inderdaad, God kan ook werken door kleine lettertjes heen. Maar wee degene die Zijn kinderen van Hem heeft weggehouden! Bijbels waarschuwingen staan vaak in het teken van het strijden om in te gaan. In de gelijkenis van het zaad beschrijft Jezus hoe het vaak gaat: we horen en we leggen het al dan niet na enige tijd naast ons leer. De gelijkenis is een waarschuwing, niet om maar niet te geloven, maar om aan te sporen. Ja, er moet dus gewaarschuwd worden, maar niet om tegen te houden.
Het niet waarschuwen voor valse gronden en voor een tijdgeloof is wreed. Je gaat daar niet op in, maar het was de Heere Jezus zelf die in de gelijkenis van de zaaier waarschuwde voor een tijdgeloof. Het koren komt op, ziet er prachtig uit. Juichend christendom. Maar het vergaat want het heeft de wortel der zaak niet. En dan staat het er ook zo treffend:
"En dezen zijn desgelijks, die op de steenachtige plaatsen bezaaid worden, welke, als zij het Woord gehoord hebben, terstond hetzelve met vreugde ontvangen; en hebben geen wortel in zichzelven, maar zijn voor een tijd; daarna, als verdrukking of vervolging komt om des Woords wil, zo worden zij terstond geërgerd."
Terstond... wat is de betekenis van terstond?
onmiddellijk, meteen. zo, aanstonds. (bw) - NU!!! 1) À la minute 2) Aanstonds 3) Bijwoord 4) Bijwoord van tijd 5) Dadelijk 6) Direct 7) Dra 8) Fluks 9) Gelijk
"Je moet NU geloven"
Wat betreft je opmerking van de Heilige Geest. Je draait het om. Jij stelde dat de predikant echte gronden wegslaat door valse gronden te preken. Ik zeg dat de Heilige Geest dat niet zal toelaten. Dat is wat anders dan te stellen dat God kan werken door kleine letterjes heen. Allemaal heel menselijke gedachten over God. Als ik de preken lees van ds. Smytegelt dan ben ik blij dat ze die bij ons nog lezen en dat ik preken hoor die daar grotendeels mee overeen komen, en dat men niet afglijdt naar een geloof wat verstandelijk redeneert.
2) De Heere Jezus waarschuwde voor tijdgeloof inderdaad, maar in welke context? "13 Opdat zij ziende zien en niet bemerken, en horende horen en niet verstaan; opdat zij zich niet te eniger tijd bekeren en hun de zonden vergeven worden." Hij wist dat ze zich niet zouden bekeren. Hij verklaarde met de gelijkenis hun ongeloof bij voorbaat. Maar in ons geval hebben we het over mensen die wellicht oprecht net tot geloof gekomen zijn. Ga je dan zeggen: pas op hoor, want het kan wel eens niet waar zijn? Nee, je legt ze meer uit over het Evangelie en dan kan op een gegeven moment die waarschuwing wel nodig zijn - elke christen moet scherp blijven - maar dat doe je toch niet bij voorbaat?
3) Een geloof wat steunt op het gevoel is beter? Immers, je moet eerst wat beleefd hebben...
2) Dus een predikant staat op de kansel en heeft een gemeente voor zich en die moet alleen maar verkondigen dat je NU moet geloven? Er moet niet gewezen worden op valse gronden, geen wet alleen evangelie, want een predikant kan nou eenmaal niet in de harten kijken van al zijn hoorders. Hij weet niet of er mensen tussen zitten die 'net tot geloof' zijn gekomen en door te wijzen op valse gronden van hun geloof afvallen. Hoe kan dat dan eigenlijk? Er is toch geen afval der heiligen? En mochten er dan mensen zijn die op valse gronden of tijdgeloof voortleven, so be it? Oordeelt God wel over? Niet waarschuwen, laat maar verloren gaan? Is dat jouw strekking?
3) Op gevoel? Waarom op gevoel? Beleving is geen gevoelen.
Ik merk dat jouw visie op geloof heel ver afstaat van mijn visie. We kunnen hier eindeloos over doorpraten, maar zoals DIA eerder al schreef, we gaan beide de bakens niet verzetten. Ik denk dat zowel jij als ik het bij de woorden van Zefanja moeten houden: Doorzoekt u zelven nauw, ja doorzoekt nauw!
2) Graag een voorbeeld uit de Bijbel van iemand die tot geloof komt en eerst is gewezen op valse gronden. Dat helpt om elkaar hier te begrijpen denk ik.
3) Beleven is ervaren en ervaren doe je niet zonder gevoel hoor. Ik kan je totaal niet volgen. Voor de duidelijkheid: In 10-tallen preken heb ik horen zeggen dat er iets beleefd moet worden. Dat is dus een voorwaarde, in dit geval voor geloven. Dit zijn kleine lettertjes in mijn ogen.