De koningin is weer echt staatshoofd.

Plaats reactie
Gebruikersavatar
refo
Berichten: 23960
Lid geworden op: 29 dec 2001, 11:45

De koningin is weer echt staatshoofd.

Bericht door refo »

Als iedere minister aftreedt hebben we geen regering meer. Echt helemaal niks meer. Dan is konigin Beatrix alleen.
Motie van afkeuring tegen Verdonk
DEN HAAG (ANP) – Het kabinet gaat zich woensdag beraden over de motie van afkeuring die de Tweede Kamer in de nachtelijke uren tegen minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) heeft aangenomen. Het is niet duidelijk of de VVD–bewindsvrouw opstapt. De PvdA en D66 verwachten dat wel.

Als dat gebeurt, zullen mogelijk alle VVD–bewindslieden vertrekken, zoals VVD–leider Rutte had gedreigd. Na afloop van het debat wilde Rutte echter niet meer kwijt dan dat hij de reactie van het kabinet afwacht. Hij wees erop dat er een unieke staatsrechtelijke situatie is ontstaan die „buitengewoon zorgelijk" is.

Het is mogelijk dat het sinds de verkiezingen toch al demissionaire kabinet de handdoek in de ring gooit. Dat laatste is nooit eerder voorgekomen. Wel stapten ooit de ministers Hirsch Ballin (CDA) en Van Thijn (PvdA) uit een demissionair kabinet.

Eerder op de avond botste de linkse oppositie frontaal met Verdonk, omdat zij weigerde een tijdelijke schorsing van de uitzettingen te verlengen. De PvdA had daartoe dinsdagavond in een spoeddebat een motie ingediend. Dat voorstel was een aanvulling op een motie van eind november waarin werd aangedrongen op een pardonregeling voor asielzoekers die voor april 2001 een asielaanvraag hadden ingediend en nog steeds in Nederland verblijven.

Aanvankelijk reageerde de linkse oppositie, die sinds de verkiezingen eind november een nipte meerderheid heeft, mild op de weigering van Verdonk. PvdA, SP, GroenLinks, D66, ChristenUnie en de Partij voor de Dieren wezen erop dat Verdonk de nieuwe motie eerst nog zou bespreken in het kabinet. Dat is staatsrechtelijk gebruikelijk.

De vlam sloeg in de pan toen Verdonk aangaf dat zij direct na het debat de uitzettingen van de uitgeprocedeerden uit de genoemde groep ging hervatten. Dat zou ze ook doen als de nieuwe motie van de PvdA bij stemming zou worden aangenomen. Ze vindt dat ze de Vreemdelingenwet moet handhaven. Daarin werd ze gesteund door het CDA, VVD, PVV en de SGP.

De Kamer besloot daarop de stemming direct te houden en aansluitend een reactie te vragen van het kabinet. Toen premier Balkenende vlak na middernacht meldde dat het kabinet de motie niet zou uitvoeren, diende de PvdA een motie van afkeuring in. Die kreeg steun van de linkse meerderheid.

De steun van de ChristenUnie was daarbij cruciaal. Voor Tweede Kamerlid Huizinga van die fractie was het onverteerbaar dat Verdonk niet eens wilde toezeggen de uitzettingen zelfs niet voor 24 uur op te schorten. De ChristenUnie steunde in het afgelopen jaar al drie moties van afkeuring tegen de bewindsvrouw, maar die werden alle verworpen.

Het blijft ondertussen onduidelijk of de uitzettingen woensdag worden hervat. Normaal worden er wekelijks gemiddeld vijf uitgeprocedeerden uit de betrokken groep uitgezet.
Gebruikersavatar
Tiberius
Administrator
Berichten: 33488
Lid geworden op: 12 jan 2006, 09:49
Locatie: Breda

Re: De koningin is weer echt staatshoofd.

Bericht door Tiberius »

refo schreef:Als iedere minister aftreedt hebben we geen regering meer. Echt helemaal niks meer. Dan is konigin Beatrix alleen.
Tja. Inderdaad een unieke situatie.
Misschien kan ZKH Willem Alexander dan versneld aan de slag.
Hij moet in ieder geval de kennis in huis hebben voor het ministerie van Verkeer en Waterstaat.
Gebruikersavatar
jvdg
Berichten: 12063
Lid geworden op: 12 okt 2006, 14:07

Bericht door jvdg »

Als de VVD ministers vandaag opstappen is er dan sprake van een demissionair romp(je)kabinet?

En wat als ook het CDA de brui eraan geeft.

En wat als ook de kabinedtsformatie (te) lang gaat duren?

Leve de monarchie! Leve de Koningin!

Laat ons de Koningin de wijsheid toebidden die ze nu extra hard nodig heeft!!
Gebruikersavatar
memento
Berichten: 11339
Lid geworden op: 29 dec 2001, 11:42

Bericht door memento »

jvdg schreef:Als de VVD ministers vandaag opstappen is er dan sprake van een demissionair romp(je)kabinet?

En wat als ook het CDA de brui eraan geeft.

En wat als ook de kabinedtsformatie (te) lang gaat duren?

Leve de monarchie! Leve de Koningin!

Laat ons de Koningin de wijsheid toebidden die ze nu extra hard nodig heeft!!
Er zijn een aantal mogelijkheden:
1. De koningin accepteert het ontslag van het kabinet niet (a), rekt het ontslag totdat er een nieuw kabinet is (b), of accepteerd het ontslag wel maar vraagt ondanks dat ontslag om door te regeren totdat er een nieuw kabinet komt (c).
2. Het CDA, als grootste partij met op de meeste punten het meeste steun in de kamer, blijft alleen regeren (hetzij door geen ontslag te nemen, hetzij op verzoek van de koningin)

Ik verwacht niet dat de koningin het zo ver laat komen dat zij regerend staatshoofd wordt, omdat dit haar dwingt politieke keuzes te maken, iets wat haar imago ws. ernstig zal schaden (in de politiek is altijd de helft van de bevolking het niet met je keuzes eens). Als ze het wel doet, is de kans groot dat haar positie ter discussie komt te staan, en dat zij de krappe meerderheid wat betreft sympathie die ze heeft onder de Nederlandse bevolking, wel eens kwijt kan zijn.

Daarnaast levert een regerend staatshoofd internationaal gezien de nodige fronsende wenkbrauwen op (dingen als dictatuur, en falen van de democratie zullen onvermijdelijk genoemd gaan worden, iets wat voor veel landen in de UN olie op het vuur is in hun strijd tegen de 'verplichte democratie')
Gebruikersavatar
Unionist
Berichten: 5738
Lid geworden op: 22 mei 2004, 16:13

Bericht door Unionist »

De koningin kan ook een onomstreden iemand vragen een zakenkabinet te formeren om orde op zaken te stellen. Een kabinet-Tjeenk WIllink (om maar wat te noemen) kan dan omomstreden mensen bevatten uit allerlei partijen.
Plaats reactie