symboliek van het ei

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Herman
Moderator
Berichten: 12217
Lid geworden op: 29 dec 2001, 12:21
Locatie: Geldermalsen

symboliek van het ei

Bericht door Herman »

Nog geen uur geleden hoorde ik een medewerker van het instituut voor volkscultuur, of hoe het ook mag heten, zeggen dat het ei een religieuze symbolische betekenis heeft. In Nicea (ik dacht in 351) was het ei het symbool van de opstanding van Christus, gelijk een kuiken uit zijn ei kroop. Is dit een poging het ei de religie binnen te praten? En geld dat ook voor kerstbomen. Rechtse socialisten plachten vroeger geen kerkstboom te nemen omdat dat christelijk was?

Let op: ik stel geen meningsvraag, maar een vraag naar de historische ontwikkeling van zulke volksvertoningen,

[Veranderd op 30/3/02 door Herman]
Frost

Bericht door Frost »

ben er ook wel benieuwd naar.
op http://www.vanharte.nl/kal_pasen_achter ... mbolen.htm wordt het volgende gemeld:
Het ei

Het maakt niet uit of je de heidense of christelijke versie van het feest voor ogen hebt. Het ei is bijna overal ter wereld symbool van de opstanding en dus hét symbool voor Pasen.

Al eeuwen lang worden eieren beschilderd. Vroeger kleurde men eieren in de kleuren van het altaar en liet men ze in de kerk wijden. Vanuit niet-christelijk oogpunt waren de heldere kleuren waarmee eieren werden beschilderd een weerspiegeling van het zonlicht in de lente.
Er werden vroeger al eierrolwedstrijden gehouden en eieren werden uitgewisseld tussen geliefden of (in de Middeleeuwen) aan bedienden cadeau gedaan. En nog steeds zijn eierspelletjes een leuke, ontspannen 'opleuking' van het Paasontbijt.

Het verstoppen van eieren hebben we te danken aan de oude gewoonte om eieren in akkers te begraven om deze vruchtbaar te maken. Nog steeds staan ouders op Paaszondag voor dag en dauw op om eieren te verstoppen die de kinderen even later met veel plezier en fanatisme mogen zoeken.


en op http://www.zonnet.com/pasen/paashaas.htm iets soortgelijks:
(..) Hetzelfde geldt min of meer voor het paasei... Maar toch net iets anders. Als de haas, is ook het ei voor de oude volken een symbool van vruchtbaarheid en van nieuwe geboorten. Maar daar blijft het niet bij. Nadat Pasen door keizer Constatijn in het jaar 325 geinstitutionaliseerd is, geven mensen elkaar in de periode voor Pasen een ei. Dit juist omdat het ei dus het symbool is van hergeboorte. En met Pasen staat de hergeboorte van Christus centraal.
Eieren worden in die tijd in goudkleurige stoffen verpakt en dan aan iemand anders gegeven. Arme mensen vervangen stof met het koken van een ei met bladeren of bloemen, waardoor de kleur van die bladeren of bloemen opgenomen wordt door de poreuze schaal van het ei.
secret boy
Berichten: 179
Lid geworden op: 30 mar 2002, 19:43

Bericht door secret boy »

Hier heb ik eigenlijk nooit bij stil gestaan. Wel eens goed om over na te denken. Goed bedacht onderwerp Herman. :):):)
Duplomaat

Bericht door Duplomaat »

De symboliek vind ik op zich heel mooi, maar toch stond ik te walgen toen ik op de crèche van de kerk op eerste paasdag aan alle kinderen een mandje met daarin een kip van pluche met vier paaseitjes mocht uitdelen. Volgens mij kun je bij kleine kinderen beter niet aan zulke dingen beginnen. Zij weten dan het onderscheid niet meer tussen het echte Pasen en het pasen van de uiterlijke rommel. Hiermee wil ik niet zeggen dat ik de symboliek van het ei rommel vind, maar wel de vercommercialisering van die symboliek.
Adje

Bericht door Adje »

Pas gelezen:

Jesus was a revolutionair, not a chicken.

Is niet echt onze manier van spreken (toch) , maar er zit toch wat in.
P.Paape

Bericht door P.Paape »

Ook berucht:

Wat was er eerder, de kip, of het ei...
Plaats reactie