Europese Christelijke politiek en de SGP???

Plaats reactie
Billy
Berichten: 1740
Lid geworden op: 29 dec 2001, 11:49
Locatie: NL

Europese Christelijke politiek en de SGP???

Bericht door Billy »

Wat vinden jullie? Moet de SGP zich ook aansluiten bij deze club??

Billy vind van wel!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Christelijke partijen in Europa willen samenwerken
Verklaring op initiatief van ChristenUnie
Buitenlandredactie
Geplaatst: 2-12-2002 | 11:25
Laatst gewijzigd: 2-12-2002 | 11:52

BRUSSEL - Vijf kleine christelijke partijen uit verschillende landen in Europa hebben op initiatief van de ChristenUnie een verklaring ondertekend waarin zij zich uitspreken voor onderlinge samenwerking.
.
De ChristenUnie heeft afgelopen vrijdag en zaterdag in Lakitelek, zo’n 100 kilometer ten zuiden van de Hongaarse hoofdstad Boedapest, een conferentie gehouden over het genoemde onderwerp. Bij die vergadering waren vertegenwoordigers betrokken van politieke groeperingen uit twaalf naties.
.
Uiteindelijk hebben vijf partijen onmiddellijk hun fiat gegeven aan het gemeenschappelijk communiqué. Daarbij gaat het om Democratic Forum (Hongarije), Estonian Christian Peoples Party (Estland), Partei Bibeltreuer Christen (Duitsland), Christian Peoples Alliance (Verenigd Koninkrijk) en de ChristenUnie. De overige congresgangers zagen er vooralsnog van af om hun handtekening te zetten. Zij willen eerst overleg plegen binnen eigen gelederen.
.
Onduidelijkheid bestond er maandagmorgen over de positie van de SGP. Medewerker Quist van het landelijk bureau van de ChristenUnie zegt dat er een uitnodiging is verstuurd naar het partijbureau van de staatkundig gereformeerden in Den Haag om deel te nemen aan de bijeenkomst in Lakitelek. Binnen SGP-kringen valt te beluisteren dat het desbetreffende e-mailtje door een intern misverstand op de verkeerde plaats is terechtgekomen.
.
In ieder geval was SGP-europarlementariër Belder wel aanwezig in Hongarije, maar enkel in de hoedanigheid van EP-lid, zo laat hij weten. Hij benadrukt dat instemming met de verklaring een zaak van het hoofdbestuur is. Tegen die achtergrond zegt hij dat hij van zijn kant geen initiatief in de richting van die instantie zal ontplooien om alsnog aan te sluiten bij de gevormde coalitie. Van de zijde van de ChristenUnie wordt de hoop uitgesproken dat beide protestantse partijen elkaar spoedig kunnen vinden op dit punt.
.
De verklaring betekent, zoals een persbericht vermeldt, „het begin van een politieke christelijke beweging in Europa, die als platform zal dienen voor toekomstige initiatieven.â€
"Indien het hier in 't Vaderland zoo gelegen is, dat men de waarheid niet mag spreken, zoo ist er ellendig gesteld. Nochtans zal ik die spreken, zoo lang als mijn oogen open staan."

Michiel Adriaanszoon de Ruyter
kridje
Berichten: 1193
Lid geworden op: 07 mar 2002, 22:59
Locatie: Moerkapelle
Contacteer:

Bericht door kridje »

Het lijk me heel sterk als SGP zich niet bij deze club aansluit. De club waartoe ze nu behoren is meer een samenraapsel terwijl de nieuwe club een christelijke club is. Niet oppervlakkige christelijke partijen, maar echte christelijke partijen.
bjdendekker

Bericht door bjdendekker »

Ik denk ook dat de SGP mee zal doen. Wat mij betreft zijn ze van ahrte welkom. De vraag is wel waarom ze in Europees verband in één partij kunnen zitten met CHristen Unionisten, maar op nationaal niveau niet.
limosa

Bericht door limosa »

Ik hoop dat SGP meedoen aan deze club in ieder geval serieus overweegt. Om in Europa iets voor te stellen moet je wel samenwerken. En als we SGPartij willen zijn moeten we wat voorstellen, anders kunnen we er beter een SGVereniging van maken. Voorwaarde is wel dat de beginselen voluit kunnen worden blijven gehandhaafd.
zekharyahu

Bericht door zekharyahu »

Tuurlijk, hoort de SGP mee te doen! Als christen zijn we toch allemaal 1..?
Dat hoort tenminste wel zo te zijn.
bjdendekker

Bericht door bjdendekker »

Dit stond in het RD-commentaar gisteren. Wel zinvol om te lezen!

Christenen in Europa


Nederland is helaas een van de meest geseculariseerde landen van Europa. Tegelijkertijd kenmerkt ons land zich door de aanwezigheid van groepen overtuigde protestanten die trouw kerkelijk meeleven en via eigen organisaties zich op allerlei manieren in de maatschappij presenteren. Dat geldt ook voor de politiek.

.
In toenemende mate vinden echter grensoverschrijdende activiteiten plaats. Zo zijn de kleine christelijke partijen sinds 1984 vertegenwoordigd in het Europees Parlement. In de huidige zittingsperiode zelfs met drie man. Om binnen dat Parlement een officiële fractie te vormen, moet men echter met een veel groter aantal zijn.
.
Vandaar dat de Nederlandse afgevaardigden van ChristenUnie en SGP deel uitmaken van de EDD-fractie, een zeer heterogene combinatie van parlementariërs, die afgesproken hebben dat ze elkaar zoveel mogelijk zullen vrijlaten. Gemeenschappelijk is niet een bepaalde christelijke overtuiging, maar een afwijzende houding ten opzichte van een federaal Europa.
.
Daarnaast bestaat er in het Straatsburgse Parlement de grote fractie van de Europese Volkspartij, waar het CDA bij aangesloten is. Die kenmerkt zich vanouds door een uitgesproken pro-Europese opstelling. De christelijke identiteit werd vroeger nogal rooms-katholiek ingevuld, maar stelt nu nauwelijks meer wat voor.
.
Geen wonder dat wel eens de vraag gesteld is of er in het Europees Parlement geen protestantse combinatie gevormd zou kunnen worden. Inmiddels heeft de ChristenUnie contacten gelegd met een aantal kleine partijen van min of meer christelijke signatuur in andere Europese landen. Dat resulteerde in een conferentie, die afgelopen vrijdag, zaterdag en zondag in het Hongaarse Lakitelek werd gehouden .
.
Daar werd een verklaring opgesteld over de onderlinge samenwerking. Binnen de familie van Europese christelijke partijen zou men het eens moeten worden over een christelijk program voor Europa.
.
Biedt dit hoopgevende perspectieven voor de toekomst? Het is in ieder geval verstandig om zich niet rijk te rekenen. Om als zelfstandige Europese fractie te kunnen opereren is een behoorlijke omvang nodig. De huidige, zestien man sterke EDD-fractie bevindt zich al zo ongeveer op het minimumniveau.
.
De meeste partijen die zich dezer dagen hebben uitgesproken voor onderlinge samenwerking, stellen in eigen land getalsmatig niets voor. Nu geldt ook hier dat wat niet is kan worden, maar het zou niet reëel zijn om daar al te zeer op te rekenen. Juist de protestantse landen (zowel de oude als de nieuwe EU-landen) zijn in hoge mate geseculariseerd. Men kent ook niet de Nederlandse verzuilingstraditie.
.
Daarnaast is er uiteraard de vraag naar het christelijk gehalte van de partners. Het Hongaars Democratisch Forum (samen met de ChristenUnie de organisator van de bijeenkomst) is officieel geen christelijke partij. Wel komt men er relatief veel protestanten (en ook wel rooms-katholieken) in tegen.
.
Wat betekent dat voor de identiteit van het samenwerkingsverband? Vaak wordt al te vlot gesproken over een bundeling van bijbelgetrouwe krachten. Waar legt men echter de grens? Is er een binding aan de gereformeerde belijdenis? Is er ook ruimte voor rooms-katholieken of kiest men voor een strikt protestantse identiteit? Dat heeft consequenties op allerlei gebied. Zo bleek het op de conferentie in Hongarije al moeilijk te zijn om de zondag buiten de beraadslagingen te houden.
.
In dit verband is het nuttig eraan te herinneren dat de eerste vormen van samenwerking tussen de protestantse ARP en CHU en de KVP in Europees verband totstandkwamen. Daar werd in de jaren zestig de basis gelegd voor de vorming van het gedeconfessionaliseerde CDA. Aanvankelijk was dat helemaal niet de bedoeling. Maar het leidde er wel toe.
Plaats reactie