Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten

emigrant
Verbannen
Berichten: 895
Lid geworden op: 10 okt 2015, 21:49

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]

Bericht door emigrant »

Mara schreef:
emigrant schreef:
Mara schreef:
emigrant schreef: Vanavond andijvie met gekookte grutten en zure room, met een jus van de gebakken spek (roomboter), sojasaus, kerrie en trappistenbier.
Is dit een streekgerecht of een familierecept?

Een oerhollands gerecht van vóór de komst van de aardappel in Holland. Met een jus van trappistenbier.
Sorry emigrant, maar ik kom niet bij je eten. ;)
Bier in eten vind ik verschrikkelijk, het hele huis stinkt dan naar lauwe p**s.
Zelfs mijn man die best in de zomer wel eens een koud biertje drinkt, kon het niet wegkrijgen. (sudderlapjes in Belgisch bier)
Maar vóór de komst van de aardappel was er m.i. nog geen kerrie en sojasaus. :huhu
De aardappel beschouwde men als giftige knol tot ca. 1790.
Kruiden waren door de VOC gebracht. Wel duur. Net als de soja.
Kijk niet naar de spelling en grammatica, ik ben dyslectisch.
Mara
Berichten: 23142
Lid geworden op: 15 jun 2010, 15:54

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]

Bericht door Mara »

emigrant schreef:
De aardappel beschouwde men als giftige knol tot ca. 1790.
Kruiden waren door de VOC gebracht. Wel duur. Net als de soja.
De aardappel kwam eerder in Nederland dan de kerrie, ik heb het even opgezocht.
De sojasaus zoals wij die hier meestal kennen, is door de Indonesiërs hier ingevoerd.
En andijvie is ook van latere datum pas.
Dus het kan nooit een oud traditioneel recept zijn.
Dat maakt verder niet uit, maar ik snap die combi totaal niet.
M.i. zijn kerrie en soja 2 botsende smaken en wat het trappistenbier er nog bij doet :quoi
Het is wat sommige dan noemen: we eten hutsenfruts.
Oftewel, je mikt kliekjes bij elkaar en warmt het op. :)
Als er schaduw is, dan moet er ook licht zijn ~ Spurgeon
emigrant
Verbannen
Berichten: 895
Lid geworden op: 10 okt 2015, 21:49

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]

Bericht door emigrant »

In de Indiase keuken worden kerrie en soja gewoon naast elkaar gebruikt.

In elk geval Mara, het was heerlijk er is nog wat over.....
Kijk niet naar de spelling en grammatica, ik ben dyslectisch.
Gebruikersavatar
refo
Berichten: 24600
Lid geworden op: 29 dec 2001, 11:45

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]

Bericht door refo »

Vandaag voor tien man Spätzle met worstgoulash.
Spätzle is alleen nergens te krijgen, dus dan maar bucatini in drieëm gebroken.
Het recept staat volgens mij ergens in deze discussie vermeld. En anders in [3] of [2]
Gebruikersavatar
refo
Berichten: 24600
Lid geworden op: 29 dec 2001, 11:45

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]

Bericht door refo »

Mara schreef:
emigrant schreef:
De aardappel beschouwde men als giftige knol tot ca. 1790.
Kruiden waren door de VOC gebracht. Wel duur. Net als de soja.
De aardappel kwam eerder in Nederland dan de kerrie, ik heb het even opgezocht.
De sojasaus zoals wij die hier meestal kennen, is door de Indonesiërs hier ingevoerd.
En andijvie is ook van latere datum pas.
Dus het kan nooit een oud traditioneel recept zijn.
Dat maakt verder niet uit, maar ik snap die combi totaal niet.
M.i. zijn kerrie en soja 2 botsende smaken en wat het trappistenbier er nog bij doet :quoi
Het is wat sommige dan noemen: we eten hutsenfruts.
Oftewel, je mikt kliekjes bij elkaar en warmt het op. :)
Als we elkaars eetgewoonten gaan bekritiseren dan weet ik ook nog wel wat te melden.
Mara
Berichten: 23142
Lid geworden op: 15 jun 2010, 15:54

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]

Bericht door Mara »

emigrant schreef:In de Indiase keuken worden kerrie en soja gewoon naast elkaar gebruikt.

In elk geval Mara, het was heerlijk er is nog wat over.....
Erg aardig van je, maar toch bedankt. ;)
Ik ben trouwens helemaal niet van de oosterse keuken.
Die scherpe smaken kunnen mij niet bekoren.
Als er schaduw is, dan moet er ook licht zijn ~ Spurgeon
Isala
Berichten: 1267
Lid geworden op: 27 sep 2013, 22:14

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]

Bericht door Isala »

Mexicaanse Wraptaart.... Zo lekker!

http://www.brendakookt.nl/2013/02/13/in ... wraptaart/
Hora est!
Gebruikersavatar
helma
Berichten: 19387
Lid geworden op: 11 sep 2006, 10:36
Locatie: Veenendaal

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]

Bericht door helma »

Beefstew. Uit de slowcooker.
Gebruikersavatar
Orchidee
Berichten: 10647
Lid geworden op: 30 dec 2009, 15:06
Locatie: Naast de buren

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]

Bericht door Orchidee »

Wij eten regelmatig een bordje brinta of havermoutpap als goed ontbijt, heerlijk!
Stil mijn ziel wees stil, en wees niet bang voor de onzekerheid van morgen. God omgeeft je steeds, Hij is erbij, in je beproevingen en zorgen!
Gebruikersavatar
Johann Gottfried Walther
Berichten: 5132
Lid geworden op: 05 feb 2008, 15:49

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]

Bericht door Johann Gottfried Walther »

emigrant schreef:
De aardappel beschouwde men als giftige knol tot ca. 1790.
Kruiden waren door de VOC gebracht. Wel duur. Net als de soja.
Pas in 1727 werd de aardappel, voor het eerst in Friesland, als voedsel erkend.
Daarvoor werden aardappels wel gegeten door heel arme mensen en dienden ze als dierenvoer.
"Zie, de Heere is gekomen met Zijn vele duizenden heiligen, om gericht te houden tegen allen, en te straffen alle goddelozen onder hen, vanwege al hun goddeloze werken, die zij goddelooslijk gedaan hebben, en vanwege alle harde woorden, die de goddeloze zondaars tegen Hem gesproken hebben"
Gebruikersavatar
Lassie
Berichten: 10864
Lid geworden op: 08 jun 2004, 23:23

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]

Bericht door Lassie »

Groenten, vlees en aardappelen.
merel
Berichten: 11763
Lid geworden op: 08 jun 2015, 10:58

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]

Bericht door merel »

Wij waarschijnlijk ook, maar ik was vergeten om het suddervlees uit de diepvries te halen, hoop dat het op tijd ontdooit is. Anders maak ik zalm uit de oven met tomaten, courgette en geitenkaas en gebakken aardappelen en braad ik vanavond het vlees voor morgen. Komt altijd wel op.

Eten afwegen doe ik niet, ik houd niet zo van afgepast eten. Iedereen kan ruimschoots opscheppen en vaak plannen wij een dag kliekjes in, op donderdag, koelkast weer leeg voor de volgende lading boodschappen. In de winter helemaal wel handig met al die stamppotten
Mara
Berichten: 23142
Lid geworden op: 15 jun 2010, 15:54

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]

Bericht door Mara »

merel schreef:Wij waarschijnlijk ook, maar ik was vergeten om het suddervlees uit de diepvries te halen, hoop dat het op tijd ontdooit is. Anders maak ik zalm uit de oven met tomaten, courgette en geitenkaas en gebakken aardappelen en braad ik vanavond het vlees voor morgen. Komt altijd wel op.

Eten afwegen doe ik niet, ik houd niet zo van afgepast eten. Iedereen kan ruimschoots opscheppen en vaak plannen wij een dag kliekjes in, op donderdag, koelkast weer leeg voor de volgende lading boodschappen. In de winter helemaal wel handig met al die stamppotten
Als je het vlees op een bord op een koele plek ligt, is het net na de lunch wel ontdooid hoor. Goed droogdeppen met keukenrol dan aanbraden en als je om 6 uur (?) gaat eten, is het lekker gaar gesudderd.

Ik weeg ook niets af, maar na jaren weet ik precies hoeveel aardappelen, pasta of rijst er nodig is.
Jij hebt jongere kinderen en die hebben w.s. een wisselende eetlust. Bij ons is dat inmiddels redelijk constant.
Vanavond moet zoonlief voetballen, dus maak ik meestal een pasta-maaltijd, geeft hem extra energie. ;)

Gisteren moest hij een dagcurve (bloedsuiker)spiegel prikken en het is heel vreemd, na een boterham met pindakaas en een eierkoek blijkt hij na anderhalf uur best hoog te zijn, terwijl hij later 3 boterhammen eet, met pindakaas en hagelslag, aardbeien en leverworst. Dan blijft hij keurig, zelfs aan de lage kant.
Zo krijg je inzicht wat er gebeurt als je bepaalde voedingswaren eet, niet, weinig of veel beweegt, ook als niet diabetespatiënt.
Als er schaduw is, dan moet er ook licht zijn ~ Spurgeon
emigrant
Verbannen
Berichten: 895
Lid geworden op: 10 okt 2015, 21:49

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]

Bericht door emigrant »

Gepekelde mosselen
Kijk niet naar de spelling en grammatica, ik ben dyslectisch.
Gebruikersavatar
Orchidee
Berichten: 10647
Lid geworden op: 30 dec 2009, 15:06
Locatie: Naast de buren

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]

Bericht door Orchidee »

@Emigrant: bent u iemand die al wat ouder is en zijn het eetgewoonten uit een bepaalde streek van het land die u regelmatig verorbert :quoi
Stil mijn ziel wees stil, en wees niet bang voor de onzekerheid van morgen. God omgeeft je steeds, Hij is erbij, in je beproevingen en zorgen!
Plaats reactie