Zita schreef:De lekkerste en simpelste appelplaatkoek:
250 gram zelfrijzend bakmeel
200 gram bruine basterdsuiker
125 gram havermout
200 gram gesmolten boter of margarine
600 gr geschilde appels
1 theelepel kaneel
evt citroenrasp/sap, vanillesuiker oid.
Deze hoeveelheid is precies genoeg voor het browniebakblik van de Hema.
De appels schillen en in dunne plakjes snijden, met citroensap besprenkelen.
Meng het meel met de suiker en havermout in een kom.
Doe de gesmolten boter erdoor. (makkelijk smelten in de magnetron)
Verdeel ruim de helft op een ingevette bakplaat.
Leg de appelschijfjes er boven op. Strooi kaneel en citroenrasp er overheen.
Verdeel dan de rest van het havermoutmengsel over de appels en druk een beetje aan.
Dit bak je in een voorverwarmde oven op 190 graden. Het officiële recept geeft 50 minuten aan, maar zelf haal ik hem er meestal na een halfuurtje uit. Dus even de oven in de gaten houden, wanneer het mooi begint te bruinen en de appels zacht zijn, is het goed.
Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]
Ooo bah, dat proef je direct ook he. Vooral als je zelf puur eet.merel schreef:Wat is het recept van Zita's appelplaatkoek? Klinkt lekker!
Pompoensoep heeft mij ook nog nooit bekoord, ik ga binnenkort eens aan de slag met een paar recepten. Ik gebruik vaker pompoen in een stoofschotel. Jamie Oliver heeft een hele lekkere met pompoen, pastinaak en aardperen.
Afgelopen zaterdag uit eten geweest met dde kring uit de kerk, maar ik vond het niet te eten. Voor mijn gevoel kwam alles uit een zakje of pakje...brrr. De kaart sprak mij al niet aan, ik ben nl geen vleeseter en de genoemde vissoorten waren allemaal bewerkt ( met vruchtjes of gepaneerd), de vega gerrechten bestonden uit een groentekroket of roerbakgroente. Uiteindelijk een maaltijdsalade gedaan, maar ook dat was niets. Ik had mijn hoop gevestigd op het toetje ( sorbet), maar ook die bestond uit siroop en vruchten uit blik, erg jammer.
Vanavond boerenkool met worst. Morgen spruitjes met zelfgemaakte appelmoes.
Wij eten pompoensoep meestal als bijgerecht, nooit als hoofdgerecht.
Vanavond staat hier ook boerenkool op het menu.
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]
Volgens het blad Boodschappen kun je spruitjes ook rauw eten, als salade.
Ik ga het eens proberen, door een kleine hoeveelheid te maken, maar ik heb erg mijn twijfels.
Heeft iemand hier ze wel eens rauw gegeten?
Er stond trouwens nog een gouden tip in.
Als je een paar druppels citroensap nodig hebt, prik met een satéprikker een gaatje in de zijkant, knijp de druppels eruit en steek het stokje
er weer in. Zo kun je de vrucht langer bewaren dan wanneer je hem doorsnijdt.
Uiteindelijk gooi je vaak die 2e helft weg.

Ik ga het eens proberen, door een kleine hoeveelheid te maken, maar ik heb erg mijn twijfels.
Heeft iemand hier ze wel eens rauw gegeten?
Er stond trouwens nog een gouden tip in.
Als je een paar druppels citroensap nodig hebt, prik met een satéprikker een gaatje in de zijkant, knijp de druppels eruit en steek het stokje
er weer in. Zo kun je de vrucht langer bewaren dan wanneer je hem doorsnijdt.
Uiteindelijk gooi je vaak die 2e helft weg.
Als er schaduw is, dan moet er ook licht zijn ~ Spurgeon
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]
Ja dat is jammer idd. Je hebt ook van die citroensprays.
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]
Dank je helma! Zo te lezen het proberen waard. Alleen nog uitzoeken hoe groot en diep het browniebakblik vd Hema is.
@ mara in de Allerhande van deze maand staan veel spruitjes recepten.
Wij zouden vandaag koolraap met kip eten, maar ik ben omgepraat om pannenkoeken te bakken. Ook lekker!
@ mara in de Allerhande van deze maand staan veel spruitjes recepten.
Wij zouden vandaag koolraap met kip eten, maar ik ben omgepraat om pannenkoeken te bakken. Ook lekker!
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]
25x19x5cm.merel schreef:Dank je helma! Zo te lezen het proberen waard. Alleen nog uitzoeken hoe groot en diep het browniebakblik vd Hema is.
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]
Dank! Heb nog een hartige taartvorm met die diepte. Kan ik die gebruiken. Rond of rechthoekig maakt ook niet uit.
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]
Wij eten vanavond tomatensoep met broodjes uit de oven.
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]
Hoe maal jij de tomatensoep lassie? Ik heb het wel eens gemaakt van alleen tomaten en div kruiden en bouillon erbij, maar vond het erg sterk van smaak.
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]
Ik heb er ook wel eens cranberry's doorgedaan; erg lekker.merel schreef:Dank je helma! Zo te lezen het proberen waard.
Meestal verdubbel ik het recept; dan heb ik zo'n 20 stukken
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]
Sterk? Dat vind ik van blik of zak soep, zo zoetig smaakt een tomaat niet en zo rood is ie niet.merel schreef:Hoe maal jij de tomatensoep lassie? Ik heb het wel eens gemaakt van alleen tomaten en div kruiden en bouillon erbij, maar vond het erg sterk van smaak.
Als de tomaten duurder zijn, kun je een pak gezeefde tomaten toevoegen
Ik heb die van AH, die is prima. Of een blikje tomatenblokjes.
Ik begin met de tomaten te ontvellen, ze gaar te koken in bouillon, staafmixer erdoor en dan groenten, balletjes, vermicelli toevoegen en eventueel de gezeefde tomaten.
Op het laatst fijngeknipte selderij, peterselie en bieslook erbij.
En zoals de kok altijd zegt: proeven.... proeven......ruiken en proeven. Op smaak brengen en weer proeven.
Vandaag een ouderwets Hollands menu
gekookte kruimige aardappels uut Tholen
sperziebonen
stoofperen
sucadelapjes
Als er schaduw is, dan moet er ook licht zijn ~ Spurgeon
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]
Een Hollands menu.... met Zeeuwse aardappels. 

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]
Dat benne toch echt de lekkerste eilander.eilander schreef:Een Hollands menu.... met Zeeuwse aardappels.

Helaas komen de sperziebonen van ver, zag ik.
Stoofperen uit de Betuwe en dan hoop ik maar dat de lapjes van een Hollandse koe zijn.

Als er schaduw is, dan moet er ook licht zijn ~ Spurgeon
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]
Bloemkoolkerrieovenschotel.
Bloemkool beetgaar koken. Gehakt kruiden, scheutje melk en paneermeel toevoegen en rul bakken, evt met uitje. Kerriesaus maken door een uitje te fruiten in ruim boter, schep bloem toevoegen en iets laten bruinen, melk toevoegen en vreselijk goed roeren, peper, zout en veel kerrie toevoegen. Aardappelpuree maken van aardappels (dus niet uit zo'n zakje). In de ovenschotel achtereenvolgens bloemkool, handje rozijnen, kerriesaus, gehakt, puree en paneermeel. In de oven tot je wat bruine korstjes hebt.
En dan heb je opeens vijf vuile pannen.
Bloemkool beetgaar koken. Gehakt kruiden, scheutje melk en paneermeel toevoegen en rul bakken, evt met uitje. Kerriesaus maken door een uitje te fruiten in ruim boter, schep bloem toevoegen en iets laten bruinen, melk toevoegen en vreselijk goed roeren, peper, zout en veel kerrie toevoegen. Aardappelpuree maken van aardappels (dus niet uit zo'n zakje). In de ovenschotel achtereenvolgens bloemkool, handje rozijnen, kerriesaus, gehakt, puree en paneermeel. In de oven tot je wat bruine korstjes hebt.
En dan heb je opeens vijf vuile pannen.

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]
Zita schreef:Bloemkoolkerrieovenschotel.
Bloemkool beetgaar koken. Gehakt kruiden, scheutje melk en paneermeel toevoegen en rul bakken, evt met uitje. Kerriesaus maken door een uitje te fruiten in ruim boter, schep bloem toevoegen en iets laten bruinen, melk toevoegen en vreselijk goed roeren, peper, zout en veel kerrie toevoegen. Aardappelpuree maken van aardappels (dus niet uit zo'n zakje). In de ovenschotel achtereenvolgens bloemkool, handje rozijnen, kerriesaus, gehakt, puree en paneermeel. In de oven tot je wat bruine korstjes hebt.
En dan heb je opeens vijf vuile pannen.

En inmiddels wel een nieuwe vaatwasser, hoop ik?
Ik heb laatst kerriesaus gemaakt van kokosmelk, dan krijg je een romige fluweelzachte saus.
Als er schaduw is, dan moet er ook licht zijn ~ Spurgeon