Voeding in het gezin

Gebruikersavatar
Orchidee
Berichten: 10459
Lid geworden op: 30 dec 2009, 15:06
Locatie: Naast de buren

Re: Voeding in het gezin

Bericht door Orchidee »

Er bestaat ook nog zoiets als een "tussenweg" ;)
Stil mijn ziel wees stil, en wees niet bang voor de onzekerheid van morgen. God omgeeft je steeds, Hij is erbij, in je beproevingen en zorgen!
merel
Berichten: 10037
Lid geworden op: 08 jun 2015, 10:58

Re: Voeding in het gezin

Bericht door merel »

Wat is dan de middenweg tussen melk/karnemelk en yogi/chocolademelk? Thee en water heb ik nl ook voorgesteld, maar er zijn weinig schoolkinderen die graag thee/water drinken bij het eten.
Idem met brood, ik heb meerdere malen tosti's voorgesteld ( wel van bruin/volkorenbrood, want wij hebben niets anders), maar ook dat werd vaak niet gewaardeerd, omdat het geen wit brood was. ONze kinderen hebben regelmatig bij ouders gegeten waar het witte brood en ook tussen de middag de ongezondere varianten op brood ruimschoots aanwezig waren.

Ik vind de voeding binnen een gezin gewoon erg belangrijk. Gezond eten heeft nl ook een enorme wisselwerking op hoe je je voelt, je energieniveau en hoe je eruit ziet. En het meest frapante vind ik dat gezonde voeding ook erg speelt bij mijn collega´s op het werk, maar bv totaal niet bij onze vrienden en kennissen uit de kerk. Ik vraag mij toch wel eens af hoe dat komt
Gebruikersavatar
Dodo
Berichten: 5650
Lid geworden op: 15 jun 2013, 15:40
Locatie: dodo.refoforum@gmail.com

Re: Voeding in het gezin

Bericht door Dodo »

Heb je wel eens dingen als yoghurt met muesli geprobeerd? Kwark met weetabix en een schepje honing?
Het hoeft niet per se altijd brood en melk te zijn.
En ik snap wel dat kinderen soms wat lastige eters zijn, maar je mag ook eisen stellen. Ze moeten nu eenmaal zoveel zuivel per dag naar binnen krijgen, en dat zou ik niet met jogi of chocolademelk doen. Veel te veel suiker. En als ze dat eenmaal gewend zijn, krijg je er nooit meer gewoon melk in.
Wat ze bij opa/oma doen, moet je zo laten. Die mogen wat verwennen, als het niet te erg wordt.

Edit: Ik las het niet goed, ik dacht dat ouders je eigen (schoon)ouders waren. Gewoon je eigen regels handhaven, en goede keuzes maken.

Witbrood zou ik trouwens echt niet doen. Daar zit zo weinig in, en het verzadigt niet. Altijd volkoren. Je kunt ook eens een boterham met kaas in de magnetron doen, dat vonden ze hier altijd lekker. De kaas smelt, en het is even anders dan anders. Of een tosti. Of pannenkoekjes met havermout.
merel
Berichten: 10037
Lid geworden op: 08 jun 2015, 10:58

Re: Voeding in het gezin

Bericht door merel »

Het gaat inderdaad niet om mijn eigen kinderen. Die eten nl wel gewoon volkorenbrood met hartig/zoet beleg en drinken gewoon melk/karnemelk. Het gaat met name om vriendjes/vriendinnetjes die uit school regelmatig meelunchen en naar mijn mening erg weinig lusten en het ook zeker niet proberen, en daar verbaas ik mij het meeste over. In het begin probeerde ik daar echt rekening mee te houden, maar ik ben ermee opgehouden. Dan eten ze maar niets. Ik heb gewoon volkorenbrood ( zonder pitten) en ook regelmatig een krentenbol op woensdag ( maar ook dat blieven ze meestal niet ivm de stukjes) en meerdere soorten hartig en zoet beleg op tafel en/of gekookt eitje en tomaatjes/komkommer. Als drinken heb ik thee, karnemelk, thee of water en anders maar niets.

Ik vermoed ook dat ze mijn musli ook niet willen eten. :D Er zitten nl erg wenig crunchy en besuikerde dingen in onze musli. Het enige zoete zijn de rozijnen die ik er nog doorheen doe. Ik heb ze bij wijze van grap ook wel eens een bord havermout voorgesteld. Onze kinderen zijn daar echt dol op, maar op de gezichten van de schoolvriendjes zag ik vooral afgrijzen :D
Mara
Berichten: 23142
Lid geworden op: 15 jun 2010, 15:54

Re: Voeding in het gezin

Bericht door Mara »

merel schreef:Wat is dan de middenweg tussen melk/karnemelk en yogi/chocolademelk? Thee en water heb ik nl ook voorgesteld, maar er
Een middenweg kan bijvoorbeeld de Arla Zin! zijn, daar zitten "maar" 4.5 gram suikers in, (i.t.t. Yoki dat 11 gram bevat)
Je kunt ook zelf drinkyoghurt maken.
merel schreef:Het gaat met name om vriendjes/vriendinnetjes die uit school regelmatig meelunchen
Dat had ik in het begin ook, maar je hoeft hen niet op te voeden, gelukkig. ;)
Als kinderen maar een beperkte kennis hebben van het normale voedingsmiddelenarsenaal, zegt dat alles over het eten wat in dat gezin op tafel komt. Het heeft of geen prioriteit, of de ouders zijn zelf van die niet-lusters.

En jij kunt je kinderen netjes met mes en vork leren eten, vriendjes mikken een plak worst op hun bammetje, vouwen hem dubbel en nemen een hap.

Afgrijzen van een voedingswaar kan ook een oorzaak hebben. Mijn dochter moest een zgn. blokbeugel voor een half jaar, dat werd een heel jaar, waarin ze dus als maaltijd pap moest eten. (havermout, bloempap, Nutrix, Brinta) Nu kan ze letterlijk geen pap meer zien.
Bij mijn man thuis hadden ze een Indische huisarts, die voor veel kwalen een therapie uit Indonesië had meegebracht kennelijk. Mijn man moest als 4 jarig jongetje 6 weken witte rijst eten, zonder zout, niets erin.
Hij heeft er nu geen afkeer van, maar zal het zelf nooit uitkiezen om te gaan eten.
merel schreef: Als drinken heb ik thee, karnemelk, thee of water en anders maar niets.
Dat is toch prima? :super (je noemt tweemaal thee, had die ene keer geen halfvolle melk moeten zijn? ;) )
Als er schaduw is, dan moet er ook licht zijn ~ Spurgeon
merel
Berichten: 10037
Lid geworden op: 08 jun 2015, 10:58

Re: Voeding in het gezin

Bericht door merel »

Ik bedoelde inderdaad halfvolle melk.
Arla o.i.d. is erg lekker, maar vind ik eigenlijk te duur om zomaar te drinken. Idem met verse vruchtensappen. Als je met ongeveer 7 man/kinderen aan tafel zit, gaat er aardig wat doorheen.

Andermans kinderen opvoeden hoef ik inderdaad niet, maar doordat ze wel bij mij aan tafel zitten, word ik wel enigszins voor het blok gezet met eten. Je voelt je toch bezwaard als een ander kind dat te gast is, niets wil eten of drinken. En daarom leren wij onze kinderen alles te eten en te drinken. Als je bij een ander op bezoek bent en je vindt iets minder lekker, dan eet je maar een klein beetje.
En jouw visie over afgrijzen voor een voedingswaar deel ik niet. Ik kan daar niets mee.
Mara
Berichten: 23142
Lid geworden op: 15 jun 2010, 15:54

Re: Voeding in het gezin

Bericht door Mara »

merel schreef: En jouw visie over afgrijzen voor een voedingswaar deel ik niet. Ik kan daar niets mee.
Dat is niet mijn visie, dat is wat ik van hen hoor.
merel schreef:En daarom leren wij onze kinderen alles te eten en te drinken
Ik denk dat de meeste ouders die instelling wel hebben, maar soms lukt dat niet.
Eten moet ook leuk en gezellig zijn en geen moeten worden.
Het aantal probleemeters in ogenschouw nemend, toont wel aan dat er heel veel fout kan gaan, ook in de opvoeding en de houding omtrent eten en voeding.
Als er schaduw is, dan moet er ook licht zijn ~ Spurgeon
DDD
Berichten: 28977
Lid geworden op: 11 jul 2012, 17:48

Re: Voeding in het gezin

Bericht door DDD »

merel schreef:
Ik vind de voeding binnen een gezin gewoon erg belangrijk. Gezond eten heeft nl ook een enorme wisselwerking op hoe je je voelt, je energieniveau en hoe je eruit ziet. En het meest frapante vind ik dat gezonde voeding ook erg speelt bij mijn collega´s op het werk, maar bv totaal niet bij onze vrienden en kennissen uit de kerk. Ik vraag mij toch wel eens af hoe dat komt.
Ligt dat niet gewoon aan het verschil in opleidingsniveau/ IQ? Laagopgeleide mensen eten over het algemeen veel ongezonder dan hoogopgeleiden.
merel
Berichten: 10037
Lid geworden op: 08 jun 2015, 10:58

Re: Voeding in het gezin

Bericht door merel »

Ik denk zeker dat een gedeelte ligt aan het opleidingsniveau, maar ook de visie van gelovigen ten aanzien van gezond eten, sporten en met je lichaam bezig zijn. In veel reformatorische kringen wordt de 'geest' gevoed en als belangrijkste gezien, maar is men erg angstig voor het voeden en verzorgen van het lichaam door sporten e.d.. Men heeft snel als argument dat het om sportverslaving en verafgoding van het lichaam gaat en dat er belangrijker dingen in het leven zijn. Dat er belangrijker zaken zijn, klopt zeker. Toch denk ik dat de wijze waarop je je lichaam voedt ook veel zegt over de mens in het lichaam.
Mara schreef:[Eten moet ook leuk en gezellig zijn en geen moeten worden.
Het aantal probleemeters in ogenschouw nemend, toont wel aan dat er heel veel fout kan gaan, ook in de opvoeding en de houding omtrent eten en voeding.
En ik denk dat daar de fout in wordt gegaan. Opvoeden is niet altijd leuk en gezellig, maar wel noodzakelijk en daardoor zijn de maaltijden in bepaalde periodes ook niet leuk en gezellig. Wij laten ze ongeveer de eerste drie jaren een beetje rommelen met hun eten. Als de kinderen eten, is het goed, eten ze niet dan is het ook goed. Vanaf drie jaar is het begrip er voldoende en kan je ze dingen uitleggen en begrijpen ze ook oorzaak en gevolg. Dat betekent ook dat je op een gegeven moment moet doorpakken met eten Dat maakt een bepaalde periode de maaltijd niet leuker, maar op een gegeven moment werkt het wel. Een van onze kinderen weigerde bv het eten van soep. Dat was het enige dat hij/zij niet luste. Dan kan je denken dat je ook zonder soep wel kan leven en dat best kan ontwijken, maar aan de andere kant waren wij van mening dat je ook gewoon kan proeven. De eerste hap duurde de eerste keer 2 uur na behoorlijk wat strijd en tegenwoordig wordt er gewoon een klein beetje soep gegeten. Het is zeker niet het lievelingseten, maar pas kwam hij/zij een keer thuis, had ergens gegeten en wat stond er op het menu? Juist soep. Het kind was helemaal trots dat het een klein bordje had gegeten. Het had bij de vraag of hij/zij nog een tweede bord soep wilde, netjes 'nee, dank u' geantwoord en nog een extra broodje gegeten. Ik ben dan apetrots op het betreffende kind.
Het resultaat is
Gebruikersavatar
Orchidee
Berichten: 10459
Lid geworden op: 30 dec 2009, 15:06
Locatie: Naast de buren

Re: Voeding in het gezin

Bericht door Orchidee »

merel schreef:Ik denk zeker dat een gedeelte ligt aan het opleidingsniveau, maar ook de visie van gelovigen ten aanzien van gezond eten, sporten en met je lichaam bezig zijn. In veel reformatorische kringen wordt de 'geest' gevoed en als belangrijkste gezien, maar is men erg angstig voor het voeden en verzorgen van het lichaam door sporten e.d.. Men heeft snel als argument dat het om sportverslaving en verafgoding van het lichaam gaat en dat er belangrijker dingen in het leven zijn. Dat er belangrijker zaken zijn, klopt zeker. Toch denk ik dat de wijze waarop je je lichaam voedt ook veel zegt over de mens in het lichaam.

Sommige mensen kunnen daar toch niets aan doen?! Niet iedereen heeft een hoog IQ en een goede of hogere opleiding, dat resulteert dan ook veelal: werkzaam als "gewone arbeider" waar overigens niets mis mee is, praktijkmensen zijn ontzettend belangrijk! maar; ze hebben meestal ook minder inkomen en gezond eten kost gewoon veel meer dan gemiddeld en daar word dan op bezuinigd.

Een radioloog en verpleegkundige als ouders, zullen "gemakkelijker" boodschappen doen dan de timmerman en cassiere ouder, of de hovenier als kostwinner.
Klinkt voor sommigen misschien extreem maar de praktijk laat het wel zien.

Sport en hobby zijn vaak ook kostbaar!
Wij mochten ook niet op een sport of muziekles, daar was gewoon geen geld voor!

Wij fietsten en liepen wel meer dan de gemiddelde sporter nu en we hadden geen auto :D
Stil mijn ziel wees stil, en wees niet bang voor de onzekerheid van morgen. God omgeeft je steeds, Hij is erbij, in je beproevingen en zorgen!
DDD
Berichten: 28977
Lid geworden op: 11 jul 2012, 17:48

Re: Voeding in het gezin

Bericht door DDD »

Deels is het een kwestie van geld. Goed eten is vrij duur, in verhouding met de rommel die je bij Kruidvat etc aan snoepgoed kunt kopen.

Maar dat is toch niet het enige. Op de markt kun je het eind van de middag veel groenten kopen. Ik at vorige week doperwtjes uit blik met uien, asperges ui een pot en wat franse kaas als warme maaltijd, dat is ook echt niet duur. Zuurkool kost ook niet veel. Het is prima om dat wekelijks te eten. Uien met wortelen zijn ook vrij goedkoop. Het is ook een kwestie van kiezen en bewust kopen.
Gebruikersavatar
Dodo
Berichten: 5650
Lid geworden op: 15 jun 2013, 15:40
Locatie: dodo.refoforum@gmail.com

Re: Voeding in het gezin

Bericht door Dodo »

Als je goedkoop en toch goed wil eten (qua voedingswaarde), moet je er wel verstand van hebben. En dan komen minder hoog opgeleide mensen toch eerder in de problemen. Het helpt gewoon als je wat weet over voedingswaarde.
Maar je kunt dat ook opzoeken, dus het is ook een kwestie van willen.

Peulvruchten kosten weinig en zijn zeer voedzaam. En je kunt er lekkere dingen mee maken. Bijvoorbeeld.
Gebruikersavatar
Zita
Moderator
Berichten: 10508
Lid geworden op: 11 aug 2007, 13:12

Re: Voeding in het gezin

Bericht door Zita »

Dodo schreef:Als je goedkoop en toch goed wil eten (qua voedingswaarde), moet je er wel verstand van hebben. En dan komen minder hoog opgeleide mensen toch eerder in de problemen. Het helpt gewoon als je wat weet over voedingswaarde.
Maar je kunt dat ook opzoeken, dus het is ook een kwestie van willen.

Peulvruchten kosten weinig en zijn zeer voedzaam. En je kunt er lekkere dingen mee maken. Bijvoorbeeld.
Voor een groot deel komt het ook wel neer op gezond verstand, en dat hoeft niet persé samen te gaan met een hoog opleidingsniveau. En er zijn simpele vuistregels: 2 stuks fruit, 200 gram groenten, niet teveel vet, niet teveel suiker, wel veel vezels.

Ik zie bij hoogopgeleiden (zonder kinderen) juist veel tegenstellingen: doordeweeks vanwege het drukke werk een kant-en-klaarsalade, diepvriespizza of onderweg gauw iets in de auto/trein eten; in het weekend zelf brood bakken, zelf pasta maken, boodschappen doen bij de specialist (kaashandel, koffiewinkel, keurslager) in plaats van even de vracht bij de supermarkt halen.
merel
Berichten: 10037
Lid geworden op: 08 jun 2015, 10:58

Re: Voeding in het gezin

Bericht door merel »

Orchidee schreef:
merel schreef:Ik denk zeker dat een gedeelte ligt aan het opleidingsniveau, maar ook de visie van gelovigen ten aanzien van gezond eten, sporten en met je lichaam bezig zijn. In veel reformatorische kringen wordt de 'geest' gevoed en als belangrijkste gezien, maar is men erg angstig voor het voeden en verzorgen van het lichaam door sporten e.d.. Men heeft snel als argument dat het om sportverslaving en verafgoding van het lichaam gaat en dat er belangrijker dingen in het leven zijn. Dat er belangrijker zaken zijn, klopt zeker. Toch denk ik dat de wijze waarop je je lichaam voedt ook veel zegt over de mens in het lichaam.

Sommige mensen kunnen daar toch niets aan doen?! Niet iedereen heeft een hoog IQ en een goede of hogere opleiding, dat resulteert dan ook veelal: werkzaam als "gewone arbeider" waar overigens niets mis mee is, praktijkmensen zijn ontzettend belangrijk! maar; ze hebben meestal ook minder inkomen en gezond eten kost gewoon veel meer dan gemiddeld en daar word dan op bezuinigd.

Een radioloog en verpleegkundige als ouders, zullen "gemakkelijker" boodschappen doen dan de timmerman en cassiere ouder, of de hovenier als kostwinner.
Klinkt voor sommigen misschien extreem maar de praktijk laat het wel zien.

Sport en hobby zijn vaak ook kostbaar!
Wij mochten ook niet op een sport of muziekles, daar was gewoon geen geld voor!

Wij fietsten en liepen wel meer dan de gemiddelde sporter nu en we hadden geen auto :D
Ik denk dat het niet juist is om te stellen dat gezond eten duur is. Als je alleen de seizoensgroenten en het seizoensfruit koopt, ben je echt niet duur uit, m.n. de Hollandse pot is echt niet duur. Mijn opa's en oma's waren echt niet hooggeschoold, maar aten wel enorm gezond doordat ze alles zelf bereidden en ook alleen seizoensprodukten aten. Het is ook maar net waar je interesse naar uit gaat.

Sport hoeft ook niet kostbaar te zijn, hardlopen en wandelen kan je bv altijd in je eigen tijd doen en kost ook niets.

@ zita
Ik zie juist dat de hoger opgeleiden zonder kinderen steeds bewuster met eten omgaan. Op mijn werk is bv hellofresh enorm populair. Ik vind het schrikbarend duur, maar goed dat is een ander verhaal ( wij zouden nl 80e voor ons gezin kwijt zijn als wij daar 3 dagen in de week gebruik van zouden maken)
Gebruikersavatar
Orchidee
Berichten: 10459
Lid geworden op: 30 dec 2009, 15:06
Locatie: Naast de buren

Re: Voeding in het gezin

Bericht door Orchidee »

Zita schreef: Voor een groot deel komt het ook wel neer op gezond verstand, en dat hoeft niet persé samen te gaan met een hoog opleidingsniveau. En er zijn simpele vuistregels: 2 stuks fruit, 200 gram groenten, niet teveel vet, niet teveel suiker, wel veel vezels.
Dit is een goede, maar toch is dat teveel gevraagd voor een gemiddeld gezin in mijn omgeving: met 6 personen is dat toch iedere dag 12 stuks fruit en 1,5 kg groente.

Voorbeeld: 1kg sperziebonen kost 3,95 en 1kg bloemkool of broccoli hetzelfde.

Toch een kostbare grap en dat alleen voor groente en fruit :?
Stil mijn ziel wees stil, en wees niet bang voor de onzekerheid van morgen. God omgeeft je steeds, Hij is erbij, in je beproevingen en zorgen!
Plaats reactie