Jezeker.Tiberius schreef:Marnix, lees jij wel eens iemands postings?
Marie-Henriette, precies... die kant wilde ik op.
Jezeker.Tiberius schreef:Marnix, lees jij wel eens iemands postings?
Marnix schreef:Volgens mij gingen we niet opnieuw een specifieke discussie over hoedjes beginnen hier
Tja. En dan kom je weer bij het bidden met opgeheven handen. Het staat er zwart op wit. Of muziek maken met tamboerijnen, snarenspel etc. Staat zwart op wit in de Bijbel. Maar niemand die het doet. Het staat er maar de vraag is: Is het cultuur of is het gebod? Als je alles als gebod wil afdoen moet je ook consequent zijn. Met je handen in de lucht bidden, als vrouw ook thuis bij het bidden een hoedje op doen etc.pierre27 schreef:Sjonge, wat men al niet aanhaalt om maar geen hoedje op te laten doen, het staat er zwart op wit
Snap je dat je de discussie niet zomaar kan afdoen met: Het staat er, punt... en andere dingen die er ook staan vervolgens niet doen?
Doe je sommige dingen die er duidelijk staan wel en anderen niet, dan ontkom je niet aan de discussie of iets gebod is of cultuur. Want waarom laat je anders die andere dingen wel achterwege en ben je op 1 punt principieel?
Precies, die discussie moet gevoerd blijven worden zodat helder blijft wat gewoonte is en wat Bijbelse regels zijn. Als we die twee gaan verwarren is dat heel gevaarlijk, omdat cultuur dan evenveel zeggingskracht krijgt als de Bijbel.Erasmiaan schreef:Tadaa, terdiscussiestelling nummer zoveel. Het wachten is op: de broek, donkere kleding, de zondag als rustdag, etc. Haal ze maar van stal, Marnix! dat hoenderhok is al zo vol maar misschien passen er van jou nog wel een paar knuppels bij!
Dat blijkt niet uit je postings; je roept zomaar wat zonder ergens op in te gaan. Ook zonder argumenten te lezen van anderen.Marnix schreef:Jezeker.Tiberius schreef:Marnix, lees jij wel eens iemands postings?
Ook aan jouw de vraag Marie-Henriette: lees je wel de postings van anderen? Of roep je zomaar wat in het rond? Graag eerst op andermans argument ingaan, aub.Marie-Henriëtte schreef:Dat is een hele goede vraag Marnix. Trouwens, hoe ziet dat er eigenlijk uit met geheven handen en armen bidden? Een typische reformatorische gewoonte is het in ieder geval niet. Toch zouden we het moeten doen.Marnix schreef: Snap je dat je de discussie niet zomaar kan afdoen met: Het staat er, punt... en andere dingen die er ook staan vervolgens niet doen?
Ja, ik heb ze gelezen, maar ik vind mijn posting aan Marnix redelijk. Wat ik niet zo prettig vind, dat is dat er op de link hiervoor een paar postings waren geplaatst die nogal lang in de lengte waren. Kunnen jullie deze forummers niet sommeren om links door te geven? Door al die grote postings zie je soms berichten van anderen over het hoofd.Tiberius schreef:Ook aan jouw de vraag Marie-Henriette: lees je wel de postings van anderen? Of roep je zomaar wat in het rond? Graag eerst op andermans argument ingaan, aub.Marie-Henriëtte schreef:Dat is een hele goede vraag Marnix. Trouwens, hoe ziet dat er eigenlijk uit met geheven handen en armen bidden? Een typische reformatorische gewoonte is het in ieder geval niet. Toch zouden we het moeten doen.Marnix schreef: Snap je dat je de discussie niet zomaar kan afdoen met: Het staat er, punt... en andere dingen die er ook staan vervolgens niet doen?
Klopt, de kanttekeningen verwijzen daarom ook naar de sluier van Rebekka, Gen. 24:65parsifal schreef:Over de hoofdbedekking, een punt wat volgens mij nog niet aangehaald is: Het Griekse woord wat in de aangehaalde teksten staat heeft etymologisch met omwinden te maken. De vraag is of het dragen van een baret of hoed die de oren vrijlaat al wel voldoet aan de tekst. Het hoofddoekje is historisch en taalkundig in ieder geval meer op zijn plaats.
Hij stelt dat het duidelijk is maar dat is het me nog steeds niet. Als het zo is uitgelegd dat het mooi bij de huidige cultuur aansluit kan ik me voorstellen dat het dus voor de voorstanders van die cultuur een klare zaak is, maar dat is het voor mij (en zo te zien ben ik niet de enige) niet. Stellen dat als ik het nog niet met wat gangbaar is eens ben, ik gewoon de postings niet goed heb gelezen, is wel wat denigrerend. Ik lees die postings maar ik ben het er niet mee eens. Dt vind ik wel eens vervelend: Als je het niet met me eens bent heb je niet goed gelezen, anders was je het onherroepelijk met me eens geweest.Ander schreef:Eén argument is ook telkens terugkerend: Waarom een hoed op terwijl je je aan de rest ook niet houdt. Mooie boel, sommige dingen houden we ons niet aan, dus doe over de rest ook niet zo moeilijk. (Al zijn die sommige dingen wel wat minder duidelijk vanuit de Schrift uit te leggen als bijv. het dragen van een hoofdbedekking voor de vrouw in de eredienst, dat staat er zwart op wit)
En dat van die opgeheven handen moeten we echt maar eens over ophouden, dat is inmiddels wel duidelijk, maar dat zei Tiberius geloof ik ook al.
Onzin. Als je het er niet mee eens bent, ga er dan met argumenten op in en trek je dan niet terug uit de discussie om een volgende keer weer met hetzelfde pseudo-argument te komen.Marnix schreef:Stellen dat als ik het nog niet met wat gangbaar is eens ben, ik gewoon de postings niet goed heb gelezen, is wel wat denigrerend. Ik lees die postings maar ik ben het er niet mee eens. Dt vind ik wel eens vervelend: Als je het niet met me eens bent heb je niet goed gelezen, anders was je het onherroepelijk met me eens geweest.
Ik ga het allemaal natuurlijk niet herhalen maar in de Bijbel worden verschillende houdingen voorgeschreven (Daniël 6:11, Mattheüs 6:6, 1 Tim. 2:8) voor het bidden. Welke is de goede. Daarnaast is uitgelegd wat het opheffen van heilige handen in het laatstgenoemde vers betekent. Volgens mij is dat helemaal helder. Ik heb jouw weerlegging niet gezien, wel je ondersteuning a.d.h.v. een verklaarder.Marnix schreef:Hij stelt dat het duidelijk is maar dat is het me nog steeds niet. Als het zo is uitgelegd dat het mooi bij de huidige cultuur aansluit kan ik me voorstellen dat het dus voor de voorstanders van die cultuur een klare zaak is, maar dat is het voor mij (en zo te zien ben ik niet de enige) niet. Stellen dat als ik het nog niet met wat gangbaar is eens ben, ik gewoon de postings niet goed heb gelezen, is wel wat denigrerend. Ik lees die postings maar ik ben het er niet mee eens. Dt vind ik wel eens vervelend: Als je het niet met me eens bent heb je niet goed gelezen, anders was je het onherroepelijk met me eens geweest.
Dat staat er niet, er staat bedekking met de verwijzing naar de sluier van Rebekka. Er staat niet dat de oren en zo ook bedekt moeten zijn. Het gaat om de macht op het hoofd als teken van onderdanigheid. Dus in principe zou een zakdoek op het hoofd afdoende zijn.Ander, ik wijs op andere dingen die we niet doen, om aan te geven dat het wel degelijk cultuurgebonden is. Verder staat er zwart op wit dat de vrouw bij het bidden / profeteren een hoofddeksel moet dragen, maar niet dat je dit op weg naar de kerk en de hele kerkdienst door, moet doen. Daarnaast staat er in de grondtekst zwart op wit dat dit een sluier moet zijn. Waarom doen we dat dan niet?
Wat bedoel je met het laaste? Heb je daar een voorbeeld van?Snap je overigens ook dat het voor iemand die hier anders tegenaan kijkt wel eens erg vreemd is dat alles wat we wel doen er zwart op wit schijnt te staan en alles wat er ook staat maar niet wordt gedaan, wordt afgedaan als: Ja maar dan gaat het om de houding, om het hart, dat hoeven we niet zo letterlijk te nemen.