Hier worden conclusies getrokken die niet te trekken zijn. Tot en met dopers toe nog wel.memento schreef:Dus Calvijn kan bij het oud vuil? Die poogt namelijk met de kennis van zijn dagen de Schrift zo nauwkeurig mogelijk uit te leggen. Iets wat gereformeerde exegeten (zij het met wat meer kennis van de context van de Schrift) van vandaag de dag ook doen.Smytegelt schreef:Och wat een zware verwijten treffen mij nu. Is het uitvoerig aanhalen van Gods Woord dan niet voldoende om te overtuigen van het niet kunnen verstaan van de Schrift met de natuurlijke rede en haar voortschreidende inzichten? Al zijn letterlijke zaken door de wetenschap nader te verklaren, de geestelijke zaken worden door de Heilige Geest verklaard. Dat is door alle tijden dezelfde waarheid geweest die niet door de wetenschap nader hoeft te worden toegelicht. Het is de verstandigen zelfs verborgen. Wat Matthew Henry doorgaans verklaart is dezelfde bevinding die door alle eeuwen heen gevonden is.memento schreef:Een mooi bevindelijk praatje heeft immers veel meer waarde dan het zo goed mogelijk proberen te verstaan wat God voor ons heeft op laten tekenen...
Bevinding hoort op te komen uit een grondige kennis van wat er letterlijk staat in de Schrift. Dat is iets wat Calvijn heeft gedaan, en vele andere Reformatoren met hem. Wie meent exegese niet nodig te hebben, zet alles terzijde waar de Reformatie voor gestreden heeft. Dan past de naam Dopers je meer, dan gereformeerd...
Ten eerste merk ik op dat de verklaring van Matthew Henry aansluit bij verklaringen Calvijn in het verklaren van het werk des Geestes. Calvijn noemt men in de theologie de reformator of de theoloog die het werk des Geestes heeft teruggebracht in de theologie.
Ten tweede vergissen veel mensen zich door het Woord te scheiden van het werk van de Geest. Het Sola Scriptura is niet los te zien van Sola Fide en Sola Gratia. Fide en Gratia zijn vruchten van het werk van de Heilige Geest.
De Dopers zijn te herkennen aan het verzelfstandigen van het geestelijke los van het Scriptura.
Dat is een andere zaak dan het Scriptura verzelfstandigen los van het werk des Geestes.
Ten derde: Gods Woord is en blijft een geestelijk Woord. De doodstaat van de mens als gegeven resulteert in een niet kunnen verstaan van de Schrift ook al kan het verstand het met redelijke argumenten allemaal voor waar houden. Doch vergis je niet: Dat is niet het Sola Fide van de reformatie! Zonder dat Woord en Geest zich paren is er geen wedergeboorte mogelijk.