Die vraag is niet van belang. Op de zevende dag stopte God met Zijn werk. Als er dan in Ex. 20 verwezen wordt naar die zeven dagen als voorbeeld voor ons, lijkt het me niet de bedoeling van de Heilige Geest dat we zo gaan knutselen dat het niet meer over zeven dagen gaat.David J schreef:Ik denk dat je, als je Exodus 20 gebruikt om te beargumenteren dat het in Genesis 1 om 'echte' dagen gaat, altijd met een moeilijkheid zit. Want de zevende dag is in Genesis 1 in elk geval geen dag van 24 uur: hij heeft geen morgen en geen avond. Als je zou zeggen dat de zevende dag 24 uur heeft geduurd, zou je je ook moeten afvragen wat God dan na de zevende dag is gaan doen. Dat is in het kader van het scheppingsverhaal duidelijk een absurde vraag.
Voor God is het blijkbaar niet overgelijkbaar; waarom zou Hij er anders op hebben gewezen in de wet??David J schreef:Bovendien moeten we het verschil tussen God en mens niet uit het oog verliezen. We zijn, als we ons houden aan zes dagen werk en één dag rust, volgens Ex. 20 navolgers van God zelf. Maar dat betekent niet noodzakelijkerwijs dat God ook letterlijk zes dagen heeft gewerkt en één dag heeft gerust. Tijd speelt bij God geen rol. De meeste mensen stellen zich volgens mij sowieso een zestal 'punten des tijds' van scheppingsactiviteit voor, waartussen God dan telkens 24 uur 'niets doet'. Op de één of andere manier is het niet goed voorstelbaar dat Zijn scheppingswerk echt tijd vraagt. "Hij spreekt, en het is er." Zoals ook door alle christenen wordt benadrukt dat God niet rustte omdat Hij rust nodig zou hebben. De manier van 'werken' door God en door mensen is onvergelijkbaar; de manier van rusten ook.
God schiep de tijd en in die tijd, 'onze tijd' dus, schiep Hij hemel en aarde in zes dagen. Waarom gaan we nu moeilijk zitten doen als de Bijbel dat ook helemaal niet doet?
Maar wél met de redenen waarom wij ook zes dagen arbeiden en de zevende rusten moeten: omdat Hij het óók zo gedaan heeft. Daarin 'volgen' wij dus God 'na', inderdaad. Wat is het probleem?David J schreef:De navolging in werken en rusten kan dus geen letterlijke navolging zijn, omdat wij mensen zijn en Hij God is. Wij volgen God na, omdat Hij verkiest zich te openbaren als een werkende en rustende God. Speculatief zou je misschien zelfs mogen zeggen dat Hij zich zo openbaart, omdat Hij ons heil op het oog heeft en weet dat wij na een week werken een dag rust nodig hebben. Maar wij hebben niets van doen met de redenen voor Zijn openbaring.