JolandaOudshoorn schreef:Erasmiaan schreef:cosmo schreef:Tiberius schreef:
Wat je vaak ziet, is dat mensen eerst aan de belijdenisgeschriften gaan tornen. Daarna aan de Bijbel. En op een gegeven moment houden ze weinig tot niets meer over.
Met een dergelijke opvatting plaats je de belijdenisgeschriften per definitie buiten de discussie en zelfs op vrijwel gelijke hoogte met de bijbel.
Dat is nu precies de positie die ze hebben.
Vrijwel gelijke hoogte met de Bijbel, afgeleid gezag van de Bijbel, maar wel ónder de Bijbel.
Overigens ontbreekt me de tijd om uitvoerig in te gaan op de plaats van de zondag. Echter naar bewijzen hoeft men niet lang te zoeken. 't Is klaar en helder uit de Bijbel af te leiden en in de gereformeerde theologie uitgelegd.
Refo: kanttekening 29 bij Openbaringen 1:10:
Dat is, den eersten dag der week, zo genoemd omdat Christus op dien dag is opgestaan van de doden, en omdat de dienst des Heeren reeds in dien tijd door de christenen, in plaats van den Sabbat, werd gepleegd, gelijk alle oude leraars getuigen, en ook volgt uit Hand. 20:7, en 1 Cor. 16:2. Op dien dag dan, die tot den godsdienst was geheiligd, is Johannes, met heilige overdenkingen bezig zijnde, omdat hij in een plaats was waar toen nog geen vergaderingen schijnen geweest te zijn, deze Openbaring geschied.
1 Korinthe 16:2
Op elken eersten dag6 der week, legge7 een iegelijk van u iets bij zichzelven9 weg, vergaderende een schat,10 naar dat hij welvaren verkregen11 heeft; opdat de verzamelingen alsdan niet eerst12 geschieden, wanneer ik gekomen zal zijn.
Handelingen 20:7
7 En op den eersten dag14 der week, als15 de discipelen bijeengekomen waren om brood te breken,16 handelde Paulus17 met hen, zullende des anderen daags verreizen; en hij strekte zijne rede uit tot den middernacht.
Bij die laatste tekst wil ik nog even een aantekening maken. de meesten zijn vergeten dat een dag bijde Joden duurde van zonsondergang tot de zonsondegang van de volgende dag. Kijk naar Genesis 1. Het tijdstip van deze eerste dag was dus waarschijnlijk de zaterdagavond en de rede werd gehouden tot middernacht van de nacht op zaterdag op zondag.
Even een korte reactie: dit klopt inderdaad, al denk ik dat Paulus gewoon op zondag gesproken heeft en niet op de "voor-zondag". Omdat er staat dat hij "des anderen daags zou verreizen."
En de gewone sabbat begon op natuurlijk op vrijdagavond, daarom moesten ook de kruiselingen voor de avond van het kruis, omdat anders de sabbat zou beginnen.
memento schreef:Dit bewijst alleen dat de christenen op de zondag bij elkaar kwamen, niet dat zij de zondag als vervanging zagen van de sabbath. De vroege christenen werkten en handelden gewoon op de zondag, en blijkbaar hadden ze daar geen problemen mee (in de geschriften van de kerkvaders wordt over van alles en nog wat geklaagd, maar niet over dat men moet werken op zondag o.i.d.)
Daar zou ik dan wel eens bewijzen voor willen zien (dat handelen op zondag).
Daarnaast moeten wij, bij het lezen van die bijbelteksten waarin de zondag genoemd wordt, beseffen dat de christelijke gemeente ELKE dag bij elkaar kwam, waarschijnlijk zelfs 2 maal per dag (vóór zonsopgang, voor het werk, én na zonsondergang, ná het werk). Het feit dát zij bij elkaar waren op de zondag hoeft dus niets te zeggen over hun sabbathsvisie.
Ik denk het wel, want er was die dag de "breking des broods" en Paulus preekte (hij strekte zijn rede zelfs uit tot middernacht).
Marnix schreef:16 Dat u dan niemand oordele in spijs of in drank, of in het stuk des feestdags, of der nieuwe maan, of der sabbatten;
17 Welke zijn een schaduw der toekomende dingen, maar het lichaam is van Christus.
Het gaat hier om de sabbat wat betreft het ceremoniële aspect; dat is vervuld door de komst van Christus. Zie ook de kanttekening:
Hierdoor worden verstaan de drie jaarlijkse feestdagen, die God in het Oude Testament had ingesteld, Lev. 23:4, gelijk door de nieuwe maan de maandelijkse feesten, Num. 28:11, en door het woord sabbaten de Sabbaten der jaren, en bijzonderlijk de wekelijkse, voorzoveel dezelve ceremonieel waren, Exod. 20:11; Lev. 19:3, welke door de komst van Christus zijn teniet gedaan, ten aanzien van hun bijzondere en meerdere heiligheid, die zij door Gods instelling hadden, alsook vanwege hunne betekenis en noodwendigheid. Hoewel de Christelijke kerk ook sommige feestdagen, naar de vrijheid der Christenen, heeft goedgevonden te onderhouden, tot gedachtenis van enige bijzondere weldaden van Christus, om God naar Zijn bevel in dezelve te dienen, met gehoor van Zijn woord, gebruik der heilige sacramenten, openbare en algemene gebeden en lofzangen, en geven van aalmoezen, enz. Aan welke dagen evenwel de conscientie der Christenen nu niet verder is gebonden, dan om goede orde te onderhouden, en om elkander in de Christelijke vergaderingen, door onderlinge opwekkingen, meer en meer te stichten en te sterken. Hetwelk ook op andere tijden wel mag gedaan worden, wanneer het met goede orde kan geschieden. Zie 1 Cor. 11:17, enz., en 1 Cor. 14:23, enz. Doch in plaats van den wekelijksen sabbat is van der apostelen tijden af de eerste dag der week tot hetzelfde einde altijd onderhouden. Zie Hand. 20:7; 1 Cor. 16:1,2; Openb. 1:10.
Freek schreef:Dat verklaart heel veel.
Dit is het belijden van de kerk, vriend.