Gg Haarlem opgeheven
08-04-2008 10:35
Vorige week dinsdag vond de laatste dienst in het gebouw van de gereformeerde gemeente aan de Parklaan in Haarlem plaats.
De gereformeerde gemeente te Haarlem is vorige week dinsdag opgeheven. Tot opheffing moest worden besloten omdat niet langer in de ambten kon worden voorzien.
Tijdens de laatste dienst sprak de consulent van de gemeente, ds. C. Neele, over Openbaring 5:1-5. Het thema van de preek was: ”Een gesloten boek”. Onder het zingen van Psalm 119:45 werd de kanselbijbel gesloten.
De geschiedenis van de gemeente gaat terug tot 1938, toen de kerkenraad van Lisse besloot voor de in Haarlem en omgeving woonachtige leden van de gemeente aparte kerkdiensten te gaan beleggen. Onder leiding van ds. H. Ligtenberg kwam men op 28 juni voor de eerste keer in Haarlem bijeen. Als plaats van samenkomst fungeerde een zolder boven een steenhouwerij aan de Kleverlaan. Omdat het daar ’s zomers erg warm was en ’s winters erg koud, betrok de gemeente in april 1939 een gebouw aan de Lange Molenstraat. Opmerkelijk was dat dit gebouw geen daglicht toeliet. Vanaf 1944 kwam de gemeente ’s zondags bijeen in het kerkgebouw van de zevendedagsadventisten in de Parklaan. Voor weekdiensten werd er uitgeweken naar het kerkgebouw van de evangelische broedergemeente, eveneens in de Parklaan. Op 20 december 1950 werd het huidige kerkgebouw in de Ridderstraat, een uit 1888 daterende gereformeerde kerk, betrokken.
Op 13 december 1946 vond de instituering tot zelfstandige gemeente plaats door ds. A. Verhagen. Bedroeg het aantal leden en doopleden ten tijde van de instituering ongeveer 100, in het begin van de jaren zeventig liep dit aantal op tot ruim 270. Begin dit jaar bedroeg het aantal leden en doopleden nog maar 76. Het merendeel van de leden heeft zich inmiddels aangesloten bij de gereformeerde gemeente te Lisse.
Het kerkgebouw is vorig jaar verkocht aan een projectontwikkelaar. De banken uit de kerk verhuizen binnenkort naar de hersteld hervormde kerk te Poederoijen. De rest van het interieur gaat naar de gereformeerde gemeente van Hardinxveld-Giessendam, die het gebruiken wil voor de inrichting van de nog te bouwen kerk van de onlangs gestichte afdeling te Sliedrecht.
bron:
http://www.refdag.nl