Aanpak Wanbetalers

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Lassie
Berichten: 10864
Lid geworden op: 08 jun 2004, 23:23

Aanpak Wanbetalers

Bericht door Lassie »

Plannen voor strengere aanpak wanbetalers

Uitgegeven: 8 mei 2006 10:03
Laatst gewijzigd: 8 mei 2006 11:31

TIEL - Mensen die hun huur of elektriciteitsrekening niet op tijd betalen, lopen kans in de toekomst te worden geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel. Enkele organisaties die geregeld te maken krijgen met wanbetalers, tekenen hiertoe woensdag een intentieverklaring, aldus het BKR maandag.

Het gaat onder meer om de branchevereniging voor energiebedrijven EnergieNed, de vereniging van woningcorporaties Aedes, de Nederlandse Vereniging van Banken en het BKR.

Wanbetalers

De ondertekenaars hopen met deze plannen wanbetalers beter te kunnen aanpakken. Het wordt zo veel moeilijker nieuwe schulden aan te gaan bij kredietverstrekkers of winkelbedrijven. Ook hopen de organisaties dat schuldenaars op deze manier sneller deelnemen aan een schuldsaneringsregeling.

Momenteel weten energiebedrijven en woningcorporaties niet of hun klanten elders schulden hebben. Ook kredietverstrekkers weten niet of mensen die een lening willen afsluiten al schulden hebben bij energiebedrijven of verhuurders. Door de registratie bij het BKR is wel te zien of die schulden er zijn. Verhuurbedrijven of energiebedrijven kunnen dan in een vroeg stadium maatregelen nemen, door bijvoorbeeld te eisen dat mensen met schulden hun energierekening vooruit betalen.

Schulden

Aedes verwacht veel van de nieuwe plannen. "Wij zien dit als een nieuw instrument om de schuldenproblematiek aan te pakken", aldus een woordvoerder van Aedes. De aangesloten woningcorporaties versturen elke maand 200.000 aanmaningen. Dat leidt tot zevenhonderd huisuitzettingen. "Vaak blijkt dat deze mensen nog veel meer schulden hebben behalve een huurachterstand", zegt de woordvoerder.

Deze mensen zijn niet geholpen bij het opbouwen van steeds meer schulden. Volgens de woningbouwvereniging is de registratie bij het BKR er dan ook voor bedoeld dat schuldenaars zich sneller melden voor een schuldsanering. Aedes hoopt daarmee te voorkomen dat het tot huisuitzettingen komt.

Leningen

Nog niet bekend is wanneer de registratie daadwerkelijk gaat beginnen. Zo moet bijvoorbeeld nog worden uitgewerkt wanneer achterstallige betalingen ernstig genoeg zijn om ze te registreren. Het BKR registreert thans al de gegevens over onder meer consumptief krediet (persoonlijke leningen, doorlopende kredieten, leningen voor aankoop van duurzame goederen), en gsm-abonnementen.

Het bureau wil ook graag de gegevens over hypotheken van particulieren opnemen. Nu gebeurt dat alleen als langer dan 120 dagen het termijnbedrag niet is betaald.

-----------------------------------------------------------------------------------

Ik hoorde het op de radio tijdens het nieuws. Hoe staan jullie hier tegenover?
Gebruikersavatar
Tiberius
Administrator
Berichten: 33490
Lid geworden op: 12 jan 2006, 09:49
Locatie: Breda

Bericht door Tiberius »

Goede zaak.
Mensen worden zo ook tegen zichzelf beschermd.
Gebruikersavatar
memento
Berichten: 11339
Lid geworden op: 29 dec 2001, 11:42

Bericht door memento »

Opzich goed plan. Mensen moeten nu eenmaal gedwongen worden de werkelijkheid onder ogen te zien. Het probleem is nu dat het redelijk eenvoudig is om schulden te maken, en nooit te betalen, zonder dat de schuldeiser iets kan/durft.
Gebruikersavatar
Lassie
Berichten: 10864
Lid geworden op: 08 jun 2004, 23:23

Bericht door Lassie »

memento schreef:Opzich goed plan. Mensen moeten nu eenmaal gedwongen worden de werkelijkheid onder ogen te zien. Het probleem is nu dat het redelijk eenvoudig is om schulden te maken, en nooit te betalen, zonder dat de schuldeiser iets kan/durft.
Beetje een harde uitspraak van je.

Wat vooral de oorzaak achter het probleem is dat mensen (lees wanbetalers) in soort van psychisch probleem verkeren. Of ze hebben een ander probleem (drugs, alcholisch, etc.).

Het artikel klinkt nogal negatief. Maar het is juist positief, waarom? omdat men dan mensen kunnen helpen om ze naar instanties te wijzen waar ze uit hun geldprobleem kunnen komen.
Plaats reactie