Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten

Gebruikersavatar
huisman
Berichten: 18960
Lid geworden op: 12 nov 2009, 23:38

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten

Bericht door huisman »

Dodo schreef: 26 apr 2025, 08:39 Dat wist ik niet eens. Maar ik wilde de spullen meteen wegdoen, we gaan toch geen schimmeldingen eten (behalve brie). Maar de kinderen deden niet zo moeilijk. Bovenste laag er af scheppen en door.
Alleen de jongste zei: je gaat toch niet je gezondheid riskeren voor een paar centen appelmoes!

Met kaas zijn we wel makkelijker, gewoon ruim uitsnijden.

Alles wat je ooit over schimmels op voedsel wil weten. ;)

https://www.voedingscentrum.nl/encyclop ... buitenkant.
Er gaan er met twee verbonden verloren en met drie en er worden er met twee verbonden behouden en met drie. Prof. G. Wisse.
Gebruikersavatar
Dodo
Berichten: 5827
Lid geworden op: 15 jun 2013, 15:40
Locatie: dodo.refoforum@gmail.com

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten

Bericht door Dodo »

Leuk dat het voedingscentrum het met me eens is.
Gebruikersavatar
Maanenschijn
Berichten: 5200
Lid geworden op: 01 jan 2016, 14:33

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten

Bericht door Maanenschijn »

We hebben hier thuis blijkbaar een sterke maag....
Wie lege handen heeft, kan ze altijd vouwen.
Gebruikersavatar
Lilian1975
Berichten: 3706
Lid geworden op: 21 jun 2018, 20:12

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten

Bericht door Lilian1975 »

Dodo schreef: 26 apr 2025, 08:39 Dat wist ik niet eens. Maar ik wilde de spullen meteen wegdoen, we gaan toch geen schimmeldingen eten (behalve brie). Maar de kinderen deden niet zo moeilijk. Bovenste laag er af scheppen en door.
Alleen de jongste zei: je gaat toch niet je gezondheid riskeren voor een paar centen appelmoes!

Met kaas zijn we wel makkelijker, gewoon ruim uitsnijden.
Er zijn paar uitzonderingen
Dit kunt u gewoon opeten
Er zijn ook producten die nog best te eten zijn in beschimmelde toestand. Deze vlieger gaat op voor deze etenswaren:

Bij hard fruit of groenten is het wegsnijden van de beschimmelde plek vaak voldoende. Denk bijvoorbeeld aan koolsoorten, appels, wortelen of paprika’s.
Sinaasappels zijn ook nog te eten na het wegsnijden van de schimmel, maar let er wel op dat u ruim om de rotte plek heen snijdt.
Harde kaas. De schimmel groeit alleen aan de buitenkant, maar het is wel zaak om ruim om de beschimmelde plek heen te snijden. Daarna kunt u het weer eten.
Gedroogde worst of ham is prima te eten in beschimmelde toestand. Met een borsteltje de schimmel eraf poetsen of wegsnijden met een mesje is voldoende.
Harde schimmelkazen die een andere schimmel dan de gebruikelijke vertonen, kunt u eten na het wegsnijden van het stuk met de schimmels.
(Bron: AD, Food Safety and Inspection Service)
Maar schimmel op.jam en appelmoes, zuivel of bijv restjes eten. Niet. Dus met je kaas had je ook gelijk. :haha
Gebruikersavatar
Dodo
Berichten: 5827
Lid geworden op: 15 jun 2013, 15:40
Locatie: dodo.refoforum@gmail.com

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten

Bericht door Dodo »

Ik heb wel eens een mandarijn geprobeerd die een plekje had, maar ik had het idee dat de vrucht daardoor anders smaakte. Dus dat doe ik niet meer.
Gebruikersavatar
Delftenaar
Berichten: 1649
Lid geworden op: 07 jul 2017, 21:20

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten

Bericht door Delftenaar »

Overigens verven ze in Spanje mandarijnen en sinasappels oranje omdat ze denken dat die hier zo horen te zijn,
merel
Berichten: 11690
Lid geworden op: 08 jun 2015, 10:58

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten

Bericht door merel »

Zelfgemaakte pizza
Gebruikersavatar
Orchidee
Berichten: 10642
Lid geworden op: 30 dec 2009, 15:06
Locatie: Naast de buren

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten

Bericht door Orchidee »

merel schreef:Zelfgemaakte pizza
Heel 'toevallig' ga ik dat ook maken straks.
Doe jij het ook op een plaat in de oven?
Stil mijn ziel wees stil, en wees niet bang voor de onzekerheid van morgen. God omgeeft je steeds, Hij is erbij, in je beproevingen en zorgen!
merel
Berichten: 11690
Lid geworden op: 08 jun 2015, 10:58

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten

Bericht door merel »

Orchidee schreef: 03 mei 2025, 15:12
merel schreef:Zelfgemaakte pizza
Heel 'toevallig' ga ik dat ook maken straks.
Doe jij het ook op een plaat in de oven?
Ik maak eerst zelf pizzadeeg en beleg het met diverse toppings. Daarna bak ik het af op een gewone bakplaat in de oven.

Hoe maak jij de pizza?
Gebruikersavatar
Edelweiss
Berichten: 632
Lid geworden op: 01 sep 2023, 12:03
Locatie: Zwitserland

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten

Bericht door Edelweiss »

Wat grappig dit, wij eten ook zelfgemaakte pizza vanavond.

Mijn man is de pizza specialist in huize Edelweiss. Hij bakt ze in de oven op een pizzasteen, een product waarvoor hij me echt voor over moest halen want het verschil zou wel meevallen, dacht ik. Daar ben ik mooi van teruggekomen :)
Ambtenaar
Berichten: 10038
Lid geworden op: 15 apr 2017, 14:37

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten

Bericht door Ambtenaar »

Vandaag de Indische balletjes in ketjapsaus van Jop van der Bijl gemaakt. En ja, hij is een zoon van Anne.

https://youtu.be/ssUoXHZHC4Q?si=bUjkOCO-mAI_Ajmo
merel
Berichten: 11690
Lid geworden op: 08 jun 2015, 10:58

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten

Bericht door merel »

Edelweiss schreef: 03 mei 2025, 15:41 Wat grappig dit, wij eten ook zelfgemaakte pizza vanavond.

Mijn man is de pizza specialist in huize Edelweiss. Hij bakt ze in de oven op een pizzasteen, een product waarvoor hij me echt voor over moest halen want het verschil zou wel meevallen, dacht ik. Daar ben ik mooi van teruggekomen :)
Wat maakt het anders?
Gebruikersavatar
Edelweiss
Berichten: 632
Lid geworden op: 01 sep 2023, 12:03
Locatie: Zwitserland

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten

Bericht door Edelweiss »

merel schreef: 03 mei 2025, 19:08
Edelweiss schreef: 03 mei 2025, 15:41 Wat grappig dit, wij eten ook zelfgemaakte pizza vanavond.

Mijn man is de pizza specialist in huize Edelweiss. Hij bakt ze in de oven op een pizzasteen, een product waarvoor hij me echt voor over moest halen want het verschil zou wel meevallen, dacht ik. Daar ben ik mooi van teruggekomen :)
Wat maakt het anders?
Het deeg wordt door de hitte van de steen beter gebakken dan op een gewone bakplaat en daardoor krijg je een pizza die echt authentiek en knapperig is. Als je echt van pizza houdt kan ik 'm van harte aanbevelen.

@ Ambtenaar: wat een fantastische tip, dank je wel zeg.
Gebruikersavatar
Zita
Moderator
Berichten: 10936
Lid geworden op: 11 aug 2007, 13:12

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten

Bericht door Zita »

Ambtenaar schreef: 03 mei 2025, 18:30 Vandaag de Indische balletjes in ketjapsaus van Jop van der Bijl gemaakt. En ja, hij is een zoon van Anne.

https://youtu.be/ssUoXHZHC4Q?si=bUjkOCO-mAI_Ajmo
Haha, ik heb onlangs gekampeerd met een strevend-naar-suikervrij-gezin. Oef. Ze keken vol walging naar ketjap door mijn rijst. 'Het is toch eigenlijk gewoon een schep suiker met zout door je eten? Eét jij dat??' Ja dus. Ietwat bedremmeld wilde ik nog iets zeggen over dat in bananen (die ze bij de vleet eten) toch ook een berg suiker zit. En dat een scheutje ketjap... Maar goed, dat was niet de allerbeste reactie. Uiteindelijk maar iets gemompeld over 'niet zo'n sterke ruggengraat als jullie'. Een tevreden toegekeken hoe die ruggengraat sneuvelde bij de gevulde bolussen van Bakker Koppejan.
Maar goed, die ketjap heeft een zekere lading gekregen sindsdien. :haha
Gebruikersavatar
refo
Berichten: 24579
Lid geworden op: 29 dec 2001, 11:45

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten

Bericht door refo »

Zita schreef: 03 mei 2025, 23:07
Ambtenaar schreef: 03 mei 2025, 18:30 Vandaag de Indische balletjes in ketjapsaus van Jop van der Bijl gemaakt. En ja, hij is een zoon van Anne.

https://youtu.be/ssUoXHZHC4Q?si=bUjkOCO-mAI_Ajmo
Haha, ik heb onlangs gekampeerd met een strevend-naar-suikervrij-gezin. Oef. Ze keken vol walging naar ketjap door mijn rijst. 'Het is toch eigenlijk gewoon een schep suiker met zout door je eten? Eét jij dat??' Ja dus. Ietwat bedremmeld wilde ik nog iets zeggen over dat in bananen (die ze bij de vleet eten) toch ook een berg suiker zit. En dat een scheutje ketjap... Maar goed, dat was niet de allerbeste reactie. Uiteindelijk maar iets gemompeld over 'niet zo'n sterke ruggengraat als jullie'. Een tevreden toegekeken hoe die ruggengraat sneuvelde bij de gevulde bolussen van Bakker Koppejan.
Maar goed, die ketjap heeft een zekere lading gekregen sindsdien. :haha
Teveel suiker is niet goed, maar je hebt wel een zekere hoeveelheid koolhydraten nodig. De bananen en bolussen zorgen daar wel voor. Dat beetje in een scheutje ketjap mag geen naam hebben in dat verband.
En in rijst zitten ook nogal wat koolhydraten.
Plaats reactie