huisman schreef: ↑14 mar 2025, 15:40Wees dankbaar dat er iemand zit die niet vastgeroest zit in zijn standpunten. Sinds Trump zijn aantreden zijn er extreem veel zaken aan het veranderen op internationaal gebied. Dan heb je flexibiliteit nodig anders zijn de poppen echt aan het dansen.
In crisis situaties op internationaal terrein heb je niets aan hoogstaand morele standpunten. Deëscalerende taal en pragmatisch handelen is nu wat nodig is.
Jij wil een NATO chef die ruzie had gemaakt met Trump en had gezegd dat Oekraïne z.s.m. moet toetreden? Dan hadden wij vandaag een NATO gehad met Oekraïne en zonder de VS. Denk niet dat de wereld er dan beter en veiliger had uitgezien.
Pragmatisch en realistisch zijn is 1 ding, principeloos zijn en voorstellen dat we een normalisatie van betrekkingen met Rusland moeten overwegen, is het andere uiterste. Ik denk dat het pragmatisch en realistisch is om te veronderstellen dat een NAVO lidmaatschap er niet in zit voor Oekraïne. Maar een normalisatie van betrekkingen met Rusland overwegen zolang Poetin of een vergelijkbare dictator aan de macht is in Rusland en dat land illegaal delen van Oekraïne bezet houdt, dat is geen realisme, maar onnodige capitulatie jegens de Russen. Dat zou een onvergeeflijke geostrategische fout zijn van sowieso de Europeanen. En ook vanuit Amerikaans oogpunt is dat nauwelijks te verdedigen.
Los van dit alles moeten we ervan uit gaan dat zolang Trump aan de macht is, de waarde van de VS voor de NAVO drastisch verminderd zal zijn, als die waarde er uberhaupt nog is. Want hoe zeker is het dat de Amerikanen bereid zouden zijn om voor bijvoorbeeld de Baltische staten te vechten, mochten de Russen daar binnenvallen? Het feit dat die vraag nu gesteld moet worden, is al een teken dat de toegevoegde waarde van de VS voor de veiligheid van Europese landen sterk aan het afnemen is.
Terri schreef:Vrede maken is een overeenkomst tussen twee vijanden, dus het zal sowieso schuren. (...)
Maar de wens om te stoppen met mensenlevens op te offeren mag toch wat kosten?
Er komt geen vrede en er is geen realistische kans dat dat er in zit zolang het de wens van de Russen is om Oekraïne net zo te controleren als het dat bij Wit-Rusland doet, zeker omdat de Oekraïeners niet door de Russen gecontroleerd willen worden. Het meest optimistische scenario nu is dat van een bevroren conflict zoals we dat tussen Noord- en Zuid-Korea kennen, waarbij op elk gegeven moment de vlam weer in de pan kan slaan. Op meer hoeven we niet te rekenen.