Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten
- Johann Gottfried Walther
- Berichten: 5125
- Lid geworden op: 05 feb 2008, 15:49
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten
Vandaag ga ik maken: "Pane de noxe Maravigliosse e bone" een laatmiddeleeuws walnoten-kruidenbrood.
"Zie, de Heere is gekomen met Zijn vele duizenden heiligen, om gericht te houden tegen allen, en te straffen alle goddelozen onder hen, vanwege al hun goddeloze werken, die zij goddelooslijk gedaan hebben, en vanwege alle harde woorden, die de goddeloze zondaars tegen Hem gesproken hebben"
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten
Gisteren/vannacht voor 3 x bolognesesaus in de slowcooker bereid.
Straks fijn in de vriezer

Straks fijn in de vriezer


Stil mijn ziel wees stil, en wees niet bang voor de onzekerheid van morgen. God omgeeft je steeds, Hij is erbij, in je beproevingen en zorgen!
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten
Friet uit de nieuwe frietpan. Geweldig ding zeg! En de stoppen hebben het gehouden 

- Niet meer zo actief -
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten
Ik heb mij niet helemaal aan het recept gehouden; andere appels, meer venkel, minder aardappelen. Ik vond het erg lekker. Vooral de diksap erdoor. De kinderen waren er nog niet over uit.Edelweiss schreef: ↑04 jan 2024, 13:17Diksap is een goede tip, dat ga ik dan weer proberen, dank!
Het recept voor 4 personen:
1 kg vastkokende aardappels
1 venkel
1 rode ui
2 witte ui
5 stevige appels (goudreinetten kunnen groot uitvallen, neem in dat geval 4. Indien die soort niet beschikbaar is, een stevige zoete appel werkt ook, en is net zo lekker)
5 tenen knoflook
olijfolie, zout en peper
1 tl venkelzaad als je dol op venkel bent
een scheut appelcider (of diksap dus), zeker niet meer dan 250 ml
Boen de aardappels, snij ze in dobbelsteentjes en kook ze 5-7 min. Afgieten en even uit laten dampen in een grote kom.
Venkel, uien en appels in stukjes snijden. Je kunt overigens zelf kiezen of je de appels schilt. Ik doe het zelf niet, ik hou van die extra bite die de schil behoudt.
Voeg die mix toe aan de aardappels in de kom, pers de knoflook er boven uit. Voeg de peper en het zout toe, en indien gewenst het venkelzaad, en hussel alles goed door elkaar.
Vet de bodem van een ovenschaal in met olijfolie en stort de mix hier vervolgens in. Dan gaat de scheut appelcider eroverheen.
Dat gaat vervolgens 35 minuten op 180 graden in de oven.
Even laten ademen wanneer het eruit komt, en dan smullen maar!
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten
Leuk om zo een recept naar je eigen hand te zetten, en goed om te horen dat jij het lekker vond

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten
Ik vond met name de diksap een hele lekkere toevoeging en smaak geven aan de venkel.
Afgelopen jaren zijn wij langzamerhand steeds minder vlees gaan eten. Afgelopen week 2 keer, waarvan 1 maaltijd zelfgemaakte bruine bonensoep met schijfjes worst.
De ene keer pakt een nieuw recept ook beter uit dan een andere keer. Afgelopen zaterdag hadden wij polenta met zoete aardappel, tomaten en paddenstoelen en een dressing van peterselie uit de oven. Dat was te nat geworden/gebleven en daardoor minder lekker. Gisteren hadden wij jasmijn rijst, gegaard in kokosmelk, met pompoen en broccoli en cashewnoten met een dressing van gember chilipeper, limoen en koriander. Ook dit gerecht werd in de oven klaargemaakt. Dat laatste gerecht was zeker voor herhaling vatbaar.
Nu wil ik ook langzamerhand wat andere keuzes gaan geven inzak het broodbeleg/lunch. Het doel is ook hierin te minderen met vlees. Hummus en groentespreads vallen niet in goede aarde en de vleesvervangers ook niet. Heeft iemand een tip?
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten
Ik ga eens kijken of ik diksap hier kan krijgen en zo niet, dan ga ik het zelf maken. Ik begin nu namelijk heel erg nieuwsgierig te worden!
Maak je de hummus zelf? Daar zou namelijk ook nog wel eens een verschil in kunnen zitten. Ik heb dit tijdens mijn tijd in Israel geleerd en heb sindsdien nooit meer kant en klare gegeten. Het is ongetwijfeld persoonlijk maar ik vind daar enorm veel smaakverschil in inzitten, dus wellicht is dat een kleine tip.
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten
Nee, ik heb het nooit zelfgemaakt. Ik ben ' bang' dat het veel lekkerder is. Zelf maken is namelijk altijd lekkerder. Wat is jouw recept? Dan ga ik het toch ook eens proberen.
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten
Here you go!
1 cup gedroogde kikkererwten (de erwten uit een pot met vocht werken niet voor dit recept; dit geldt overigens ook als je goede huisgemaakte falafel wilt maken)
2 theelepels baking soda (als je geen baking soda hebt, dan is bakpoeder goed. 1 tl baking soda staat gelijk aan 3 tl bakpoeder)
1,5 cup tahini (dit is in Nederland vrij gemakkelijk te vinden volgens mij)
1 theelepel zeezout
¼ theelepel gemalen komijnzaad
Doe de kikkererwten in een grote kom met 1 van de 2 theelepels baking soda (of de eerste 3 theelepels bakpoeder) en vul de kom met ruim water. De kikkererwten verdubbelen in grootte dus neem ruim water ook echt ruim. Laat de erwten de gehele nacht op kamertemperatuur weken. Afdekken is niet nodig, tenzij je misschien nieuwsgierige huisdieren hebt ;-). Giet de andere dag de erwten af en spoel af met koud water.
Even uitlaten lekken en in een ruime pan doen. Voeg hier nu de tweede theelepel baking soda aan toe (of de tweede reeks 3 tl bakpoeder en zet ze weer onder water. Zorg dat er ongeveer een laag water van 10 cm boven de erwten staat! Breng ze aan de kook en schep de velletjes die boven komen drijven, uit de pan. Als het goed aan de kook is, vuur terugbrengen, en met een deksel op de pan minimaal een ruim uur laten pruttelen. Echt niet korter!
De erwten zijn na dat uur volledig zacht. Laat ze nog even doorpruttelen, ook al vallen ze een beetje uit elkaar. Overkookte kikkererwten zijn namelijk het allerbeste voor hummus. Dan afgieten.
Doe nu de erwten, de tahini, het zout en de komijn in een food processor en pureer het een paar minuten. De erwten zijn al zacht maar zeker vijf minuten pureren maakt de hummus echt heel zijzezacht en romig.
Ik eet het graag als lunch met pita (ook zelfgemaakt natuurlijk). Succes en eet smakelijk!
-
- Berichten: 5652
- Lid geworden op: 14 sep 2018, 08:49
- Locatie: bertiel1306@gmail.com
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten
gisteren Borsjt uit de slowcooker
vandaag rodekool schotel uit de oven
vandaag rodekool schotel uit de oven
Wien heb ik nevens U in den hemel? Nevens U lust mij ook niets op de aarde!
Bezwijkt mijn vlees en mijn hart, zo is God de Rotssteen mijns harten, en mijn Deel in eeuwigheid.
Bezwijkt mijn vlees en mijn hart, zo is God de Rotssteen mijns harten, en mijn Deel in eeuwigheid.
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten
Ik vind rode kool altijd erg lekker. Ik vind het alleen een lastige groente om klaar te maken en maak het daarom niet zo vaak klaar.
Wij eten vanavond curry met bloemkool, spinazie en kikkererwten.
-
- Berichten: 5652
- Lid geworden op: 14 sep 2018, 08:49
- Locatie: bertiel1306@gmail.com
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten
bij onze groenteboer kan je rode kool voorgekookt kant en klaar kopen, ideaal!
Er zit nu een paprikasoep in de slowcooker voor het weekend
vanavond aardappelpuree, worteltjes en kabeljauw
Er zit nu een paprikasoep in de slowcooker voor het weekend
vanavond aardappelpuree, worteltjes en kabeljauw
Wien heb ik nevens U in den hemel? Nevens U lust mij ook niets op de aarde!
Bezwijkt mijn vlees en mijn hart, zo is God de Rotssteen mijns harten, en mijn Deel in eeuwigheid.
Bezwijkt mijn vlees en mijn hart, zo is God de Rotssteen mijns harten, en mijn Deel in eeuwigheid.
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten
Dat is zeker ideaal. Mijn oma maakte altijd de lekkerste rode kool. Helaas werd zij dement voordat ik het recept kom vragen.
Wij aten vanavond macaroni met zelfgemaakte saus. Best lekker. Al vind het merendeel thuis dit geen zaterdagavond eten.

- Maanenschijn
- Berichten: 5219
- Lid geworden op: 01 jan 2016, 14:33
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten
Rode kool stoof je toch altijd met een zuur appeltje er in?merel schreef:
Dat is zeker ideaal. Mijn oma maakte altijd de lekkerste rode kool. Helaas werd zij dement voordat ik het recept kom vragen.
Wij aten vanavond macaroni met zelfgemaakte saus. Best lekker. Al vind het merendeel thuis dit geen zaterdagavond eten.
Wie lege handen heeft, kan ze altijd vouwen.