Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten
Thaise gele curry met kikkererwten, bloemkool en spinazie.
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten
Ik heb nog venkel liggen en heb eerlijk gezegd nog nooit iets gegeten waarbij ik venkel echt smakelijk vond. Vanavond de volgende poging; gestoofde venkel met gekarameliseerde hazelnoten feta en gele rijst.
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten
In de winter eten we graag venkel uit de oven in combinatie met appels, aardappels, knoflook, rode en witte ui. In mijn hoekje van de ovenschaal voeg ik dan zelfs nog venkelzaad toe, mijn man is daar wat minder dol op. Dat pruttelt dan allemaal een half uurtje in de appelcider, en intussen grillen we er een goede bratwurst bij. De anijssmaak van de venkel werkt in onze ogen uitstekend samen met het vlees, en voor mij persoonlijk is het een van de lekkerste traktaties na het sneeuwruimen.
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten
Worden de appels op deze manier geen moes? Voeg jij dan appelcider toe?Edelweiss schreef: ↑03 jan 2024, 15:12In de winter eten we graag venkel uit de oven in combinatie met appels, aardappels, knoflook, rode en witte ui. In mijn hoekje van de ovenschaal voeg ik dan zelfs nog venkelzaad toe, mijn man is daar wat minder dol op. Dat pruttelt dan allemaal een half uurtje in de appelcider, en intussen grillen we er een goede bratwurst bij. De anijssmaak van de venkel werkt in onze ogen uitstekend samen met het vlees, en voor mij persoonlijk is het een van de lekkerste traktaties na het sneeuwruimen.
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten
Als je een stevige appel neemt (ik gebruik een lokale appel die erg lijkt op de Nederlandse goudreinet), worden ze wat zacht maar zeker geen moes.
Samen met de andere ingrediënten gaan ze in een ovenschaal met een klein beetje olijfolie.
De appelcider is maar een kleine scheut, en giet ik er als laatste overheen. Dat is om te voorkomen dat de boel droogkookt, ondanks de olijfolie. Teveel cider maakt het weer een natte brij. De kunst is om het precies goed te doen, en ik heb het ook een paar keer moeten maken eer ik echt tevreden was.
Als je de specificaties wil, laat het gerust weten, dan typ ik het recept voor je uit!
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten
Ik ga het eens proberen. De worst en appel erbij klinkt goed. Appelcider zal ik vervangen voor diksapEdelweiss schreef: ↑03 jan 2024, 17:33Als je een stevige appel neemt (ik gebruik een lokale appel die erg lijkt op de Nederlandse goudreinet), worden ze wat zacht maar zeker geen moes.
Samen met de andere ingrediënten gaan ze in een ovenschaal met een klein beetje olijfolie.
De appelcider is maar een kleine scheut, en giet ik er als laatste overheen. Dat is om te voorkomen dat de boel droogkookt, ondanks de olijfolie. Teveel cider maakt het weer een natte brij. De kunst is om het precies goed te doen, en ik heb het ook een paar keer moeten maken eer ik echt tevreden was.
Als je de specificaties wil, laat het gerust weten, dan typ ik het recept voor je uit!
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten
Diksap is een goede tip, dat ga ik dan weer proberen, dank!
Het recept voor 4 personen:
1 kg vastkokende aardappels
1 venkel
1 rode ui
2 witte ui
5 stevige appels (goudreinetten kunnen groot uitvallen, neem in dat geval 4. Indien die soort niet beschikbaar is, een stevige zoete appel werkt ook, en is net zo lekker)
5 tenen knoflook
olijfolie, zout en peper
1 tl venkelzaad als je dol op venkel bent
een scheut appelcider (of diksap dus), zeker niet meer dan 250 ml
Boen de aardappels, snij ze in dobbelsteentjes en kook ze 5-7 min. Afgieten en even uit laten dampen in een grote kom.
Venkel, uien en appels in stukjes snijden. Je kunt overigens zelf kiezen of je de appels schilt. Ik doe het zelf niet, ik hou van die extra bite die de schil behoudt.
Voeg die mix toe aan de aardappels in de kom, pers de knoflook er boven uit. Voeg de peper en het zout toe, en indien gewenst het venkelzaad, en hussel alles goed door elkaar.
Vet de bodem van een ovenschaal in met olijfolie en stort de mix hier vervolgens in. Dan gaat de scheut appelcider eroverheen.
Dat gaat vervolgens 35 minuten op 180 graden in de oven.
Even laten ademen wanneer het eruit komt, en dan smullen maar!
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten
Dankjewel voor het recept. Ik zal het eens proberen. Misschien vind ik de venkel dan wel lekker.
Vanavond eten wij hutspot met suddervlees.
Vanavond eten wij hutspot met suddervlees.
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten
Vandaag nog even wat appelbeignets bakken 
Verleden week niet aan toegekomen en we hadden genoeg oliebollen en andere lekkere hapjes dus nu de goudreinetten geschild, beslag klaargemaakt, de olie nog even "vervuilen" en we hebben dit weekend wéér lekkers

Verleden week niet aan toegekomen en we hadden genoeg oliebollen en andere lekkere hapjes dus nu de goudreinetten geschild, beslag klaargemaakt, de olie nog even "vervuilen" en we hebben dit weekend wéér lekkers

Stil mijn ziel wees stil, en wees niet bang voor de onzekerheid van morgen. God omgeeft je steeds, Hij is erbij, in je beproevingen en zorgen!
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten
O heerlijk, appelbeignets heb ik nog nooit gemaakt. Wij maken altijd appelflappen. Wat is jouw recept voor de beignets?
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten
De recepten van Holtkamp zijn een feestje: https://youtu.be/-1kK437mZWw?si=8NpPhVEothc48Xux
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten
Graag gedaan, en ik kijk er naar uit om te horen wat je er van vindt!
Wat een prettig recept is dit!2e Hans schreef: ↑06 jan 2024, 13:41 De recepten van Holtkamp zijn een feestje: https://youtu.be/-1kK437mZWw?si=8NpPhVEothc48Xux
Ik gebruik zijn recept voor garnalenkroketjes, dat is ook zo'n traktatie.
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten
Ik heb deze keer gewoon de kant en klare Koopmans pakken gebruikt (waren deze week voor de helft) en mooie grote goudreinetten.merel schreef:O heerlijk, appelbeignets heb ik nog nooit gemaakt. Wij maken altijd appelflappen. Wat is jouw recept voor de beignets?
Ze zijn inmiddels al op


Had onverwacht bezoek + schoonzoon en dochter hadden nogal lekkere trek

Stil mijn ziel wees stil, en wees niet bang voor de onzekerheid van morgen. God omgeeft je steeds, Hij is erbij, in je beproevingen en zorgen!
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten
Ken je zijn kook/bakboek “de banketbakker” echt een heel fijn boek!Edelweiss schreef: ↑06 jan 2024, 14:13Graag gedaan, en ik kijk er naar uit om te horen wat je er van vindt!
Wat een prettig recept is dit!2e Hans schreef: ↑06 jan 2024, 13:41 De recepten van Holtkamp zijn een feestje: https://youtu.be/-1kK437mZWw?si=8NpPhVEothc48Xux
Ik gebruik zijn recept voor garnalenkroketjes, dat is ook zo'n traktatie.