merel schreef:Vraagje voor de gemoedsbezwaarden; geldt het niet hebben van een verzekering alleen voor de zorgkosten, WW en AOW of ook andere collectieve verzekeringen zoals de AWBZ en de kinderbijslag, huur- en zorgtoeslagen e.d.
Het is m.i. goed om duidelijkheid te hebben over wat nu als verzekering wordt beschouwd en wat niet.
Allereerst is er het onderscheid tussen een verzekering en een collectieve voorziening wat voor gemoedsbezwaarden essentieel is.
Gemoedsbezwaarden v.w.b.t verzekeringen hebben - en correct me als ik het verkeerd zeg - hebben geen bezwaren tegen het gebruik van collectieve voorzieningen. Gemoedsbezwaarden maken vrijelijk gebruik van het - relatief - gratis onderwijs in Nederland. Ook kinderbijslag, huur- zorgtoeslagen etc. zijn collectieve voorzieningen*, geen verzekeringen. Als men in NL besluit - zoals in andere landen b.v. geregeld - om gezondheidszorg als een collectieve voorziening te beschouwen en te financieren uit de algemene middelen (op dezelfde manier als b.v. het onderwijs**) dan zullen gemoedsbezwaarden hier gewoon zonder problemen gebruik van maken.
Als de overheid echter besluit - en waarom is dat eigenlijk niet zo in deze individualistische samenleving? - dat het de eigen verantwoordelijkheid is van mensen om hun kinderen onderwijs te geven en dat ze zich maar moeten verzekeren tegen het risico dat er kinderen komen die scholing nodig hebben dan krijgen we - terecht - ook gemoedsbezwaarden tegen het periodiek premie moeten betalen om recht te hebben op scholing als er misschien kinderen komen.
* Er is - zeker v.w.b.t de AWBZ - nogal wat veranderd de laatste jaren. Maar voor wat er nog collectief door de gemeenten wordt aangeboden aan de mensen die het nodig hebben zijn er voor gemoedsbezwaarden tegen verzekeren geen principiele bezwaren. om hiervan gebruik te maken.
** Het is wel goed om hierover na te denken. Waarom is gezondheidszorg via verzekeringen geregeld in NL en onderwijs collectief?
Voor een collectieve voorziening hoeft geen periodieke premie betaalt te worden om "recht" te hebben op geldelijke vergoedingen indien men voldoet aan de voorwaarden. Kinderbijslag wordt gewoon betaalt. Het is niet nodig om daarvoor vooraf een polis af te sluiten in de trant van "Als ik kinderen krijg, krijg ik van jullie geld".
Voor een verzekering moet (periodiek) premie worden betaalt om recht te krijgen op geldelijke of materiele vergoedingen. Oftewel: "Betalen om het lijden wat men vreest in ieder geval financieel dragelijker te maken".
Tweede kenmerk van verzekeren - in tegenstelling tot voorzorg - is dat het helemaal niets bijdraagt aan het voorkomen of het zich niet voordoen van de situatie waarvoor (of waartegen) men zich verzekerd**. De - ook in dit topic - vele flauwe voorbeelden van "zeker dan ook geen geld naar Defensie" of "Zet je dan ook geen hek op het dak" geven aan dat ook dit onderscheidt niet goed wordt begrepen. Het afsluiten van een All Risk autoverzekering voorkomt geen enkele schade (m.i veroorzaken dit soort verzekeringen enkel meer schades!).
**. En ja, ik weet dat er dingen zijn waarbij het onderscheidt moeilijker te maken is (Pensioen, AOW) maar dat doet aan het principe niets af. Voor het gros van de verzekeringen is het onderscheid heel duidelijk. Een ziektekostenverzekering voorkomt geen enkele kwaal. Het eten van fruit voorkomt wel kwalen. Het hebben van een hek voorkomt vallen. Een verzekering die betaalt als iemand is gevallen voorkomt niet het ongeval.
Voor mij blijft de hamvraag: "Waarom zou ik God wel mijn (eeuwige) leven toevertrouwen en Zondag 10, waar het zo mooi is verwoord, onderschrijven maar God niet vertrouwen in wat ik wel of niet materieel kan dragen en mijn heil dus zoek in polissen?"