mayflower schreef:IK kreeg de volgende vraag van iemand; als God voor de grondlegging der wereld, een selectief aantal zondaren heeft uitverkoren, is het dan niet zo dat God een selectief heeft geboren laten worden voor verderf en oordeel ?
Dit is natuurlijk geen makkelijke vraag, en hoe kunt je dit het best verklaren m.n rondom de volgende passage's uit Gods Woord, waar het volgende staat :
Spreuken 16:4
Alles heeft Jehovah gemaakt voor zijn voornemen, ja, zelfs de goddeloze voor de kwade dag.
Romeinen 9:22-23
Of heeft de pottenbakker geen macht over het leem, om uit denzelfden klomp te maken, het ene vat ter ere, en het andere ter onere?
En of God, willende Zijn toorn bewijzen, en Zijn macht bekend maken, met vele lankmoedigheid verdragen heeft de vaten des toorns, tot het verderf toebereid;
Tja, misschien moet ik het maar eens hard en waar zeggen: de uitleg, die wij aan een bijbeltekst geven heeft zowel te maken met die bijbeltekst, als met onze
wil. Geen enkele uitleg ontstaat zonder dat wij een stukje van onze
wil er in stoppen. Wij
willen de tekst iets laten zeggen, wanneer we een bijbeltekst gaan uitleggen. Als het allemaal zo duidelijk en niet-voor-tweeërlei-uitleg-vatbaar zou zijn, behoefden we helemaal geen exegese te bedrijven, toch?
Welnu, ik zou deze tekst niet zo
willen uitleggen, alsof hiermee een eeuwig en onveranderlijk aspect van Gods karakter en werk aan de orde komt, waarmee vervolgens alle andere bijbelteksten moeten wordedn uitgelegd, zodat dit soort teksten als de kern van onze godsdienst worden aangemerkt.
Het zijn in mijn optiek harde teksten, maar ze zijn mij té hard en té ver verwijderd van wat ik als geheel uit de Bijbel leer, om hier nu een zwaar dogmatisch gewicht aan te
willen geven. Ik negeer ze dus vooral als het gaat om mijn eigen theologie en geloof. Ik wil dit niet allesbepalend laten zijn. Mijn uitleg zou dus gaan in de richting van een bepaalde tijd- en plaatsgebondenheid. In een bepaalde situatie zijn dit soort toornige beelden van God wellicht belangrijk en functioneel. Ik wil ze echter niet zonder meer op de christelijke leer of op mijn eigen leven gaan toepassen. In mijn geloof hoort geen willekeurigheid bij God thuis. Dat riekt mij teveel naar de afgoden, waarvan de God van Israël ons nu juist heeft bevrijd.
Dat anderen dat wel
willen, is hun zaak. Zij kiezen er voor om hun eigen selectie uit de Bijbel te maken en dit soort teksten de gehele bijbelse boodschap te laten beheersen.
Nogmaals: de betekenis van een bijbeltekst komt tot stand in samenhang met welke uitleg we graag zouden
willen.
De kreet " 't staat er toch" gaat niet op. Er staat zo veel. De Bijbel geeft talrijk veel beelden van God. Je zult moeten kiezen.
"Wat
wil je?" is de vraag. Een God die willekeurig "vaten ter ere en vaten ter onere" maakt? Lees dan vooral deze teksten en zet ze boven alle andere teksten. Is een mogelijkheid. En er zijn er die er erg goed in zijn geworden.
Of
wil je liever een ander beeld van God? Lees daar dan andere bijbelteksten voor. Dat is niet verboden hoor! En je mag met die teksten je beeld van God ook vormen. Lees over Gods liefde, Zijn trouw, geduld, Zijn zoeken van het verlorenen, Zijn genade en gunst.
Lees over Jezus, die in de kring van al die OT-kenners uit zijn tijd opeens met een ongehoorde andere boodschap kwam. Mag ook! Niemand heeft ooit God gezien...de enig geboren Zoon heeft Hem ons verklaard (uitgelegd). Ik
wil dat graag horen. Veel betrouwbaarder, vind ik. Hij heeft de cirkel van het heil toch wijder getrokken (heel de wereld) dan ze in OT-tijden ooit voor mogelijk hadden gehouden. Kijk, dát
wil ík horen!
Nogmaals, je hoeft dus niet mee te gaan met een door anderen
gewild beeld van God. Dat zij dat nou
willen....misschien
wil jij dat wel helemaal niet! Misschien
wil je wel wat anders! Misschien
wil je je dorst wel lessen!
Welnu: "Wie
wil, neme het water des levens om niet!"
gravo