Christiaan schreef:Er zijn mensen die zeggen dat je niet in opstand mag komen.
In de 16de eeuw zijn de nederlanders in opstand gekomen tegen het bewindt van Koning Filips de tweede die over de Nederlanden heerste. Hij vervolgde anders gelovige erg en iedereen die niet katholiek was kon worden veroordeeld.
Wat de opstand mede heeft opgewekt is de wraak van Filips door de Don Feranzo Hertog van Alva te sturen die mocht iedereen straffen nadat de beeldenstrom was geweest.
Vele mensen werden veroordeeld.
Na verloop van tijd zwoeren de noordelijke nederlanden de koming af. En waren dus in opstand tegen hem. En gingen ook tegen hem vechten.
Was dit gerechtwaardig vind jij??
Koning Filips was in die tijd de wettige regeerder van het keizerrijk dat toen in zijn nadagen was.
Ooit was Karel de Vijfde overheerser van heel west europa.
Via allerlei huwelijksverbindtenissen van vorstenhuizen is uiteindelijk Filips ook de heerser over de lage landen geworden.
De 80-jarige oorlog, de opstand, had 2 redenen.
De eerste is dat politiek gezien, de lage landen een soort zelfbestuur kenden. De Keizer heeft via de lokale vorsten de gebieden bestuurd.
De Bisschoppen kregen echter steeds meer invloed en uiteindelijk was het de RK die van indirect een directe invloed kreeg.
Toen Luther kwam werd de leer van de RK aan de kaak gesteld.
De Keizer was de beschermheer van de RK (de enige kerk toen) en heeft dit aan willen pakken.
Zijn zoon Filips de 2e (zijn moeder was Spaanse en daar is hij dus opgegroeid) was fel RK en heeft zich als grote bestrijder van de reformatie opgeworpen.
Willem van Oranje was een lokale vorst die via allerlei familiebanden ook in Nederland bestuurlijke erfenissen had liggen.
Hij is samen met Filips aan het hof opgegroeid! Ze hebben wellicht samen geknikkerd :mrgreen:
Omdat de leer van Luther en zijn navolgers veel invloed kreeg in de Lage Landen, ging ook daar de Reformatie door.
Toen kwam Filips in het geweer.
Willem van Oranje heeft het toen opgenomen voor de Lage Landen en heeft gewetensvrijheid beplijt.
Hier is het allemaal begonnen.
Willem van Oranje heeft nooit de Spaanse overheersing als onwettig gezien. Maar vanwege de toenemende spanning en vervolgingen restte hem niets anders dan een onafhankelijkheidsstrijd. Het is niet voor niets dat het volklied daar aan refereert: De koning van Hispanje heb ik altijd geeerd!
De beeldenstorm is nooit door Willem van Oranje goedgekeurd.
Het is de strijd geweest die in het heetst een blinde volkswoede heeft doen ontvonken. Het is een meer een woedeuitbarsting geweest dan een reformatorische daad, gedreven door ijver voor de zuivere leer.
De geuzen hebben daarin een dubieuze rol gespeeld.
Er waren zuivere geuzen maar ook piraten die misbruik gemaakt hebben van de situatie. Een beeldenstorm is hier en daar ordinaire plunderij geweest en scherp veroordeeld door Willem van Oranje.
Politiek, godsdienst, vrijbuiterij en misbruik van de situatie; Het liep allemaal door elkaar.