Blog: gezond eten! Deel hier je recept.
Blog: gezond eten! Deel hier je recept.
Dit is een nieuw topic.
Voor iedereen die een smakelijk en gezond recept wil delen met andere forummers.
Dit topic gaat niet over: wat eten we vandaag?, maar het is vooral een weergave van complete recepten.
Wanneer je het recept geprobeerd hebt - en alleen slechts dan - mag je dit een waarde oordeel geven van een indicatie 1 (zeer slecht) tot 5 (zeer goed).
Voor iedereen die een smakelijk en gezond recept wil delen met andere forummers.
Dit topic gaat niet over: wat eten we vandaag?, maar het is vooral een weergave van complete recepten.
Wanneer je het recept geprobeerd hebt - en alleen slechts dan - mag je dit een waarde oordeel geven van een indicatie 1 (zeer slecht) tot 5 (zeer goed).
Re: Blog: gezond eten! Deel hier je recept.
Verfrissend recept na een (arabische) maaltijd :
ingredienten:
1 rode watermeloen (zonder pitten)
1 granaatappel
2 sinaasappels
1 bosje verse munt
basterdsuiker
bereidingswijze (voor 8 personen):
1. snij de watermeloen in dobbelsteentjes van ongeveer 1 cm en doe deze in een ruime kom.
2. haal de pitjes uit de granaat appel en voeg deze bij de blokjes meloen.
3. snij 8 blaadjes munt in zeer fijne reepjes (ongeveer 1.5 mm) en meng deze door het fruit.
4. rasp de schillen van 2 sinaasappels in een kommetje en voeg evenredig de basterdsuiker toe.
5. zet het fruitmengsel in de koelkast om te koelen en om op te dienen na het hoofdgerecht.
6. snij nogmaals 8 blaadjes munt zeer fijn en zet deze apart
6. verdeel het fruitmengsel in dessert kommen,
7. verdeel evenredig het mengsel van sinaasappelschil/basterdsuiker er bovenop
8. strooi daarover ongeveer de gesneden munt van 1 blaadje erover
9. tip: je kan eventueel het sap van de 2 sinaasappels toevoegen aan het fruitmengsel.
eet smakelijk!
ingredienten:
1 rode watermeloen (zonder pitten)
1 granaatappel
2 sinaasappels
1 bosje verse munt
basterdsuiker
bereidingswijze (voor 8 personen):
1. snij de watermeloen in dobbelsteentjes van ongeveer 1 cm en doe deze in een ruime kom.
2. haal de pitjes uit de granaat appel en voeg deze bij de blokjes meloen.
3. snij 8 blaadjes munt in zeer fijne reepjes (ongeveer 1.5 mm) en meng deze door het fruit.
4. rasp de schillen van 2 sinaasappels in een kommetje en voeg evenredig de basterdsuiker toe.
5. zet het fruitmengsel in de koelkast om te koelen en om op te dienen na het hoofdgerecht.
6. snij nogmaals 8 blaadjes munt zeer fijn en zet deze apart
6. verdeel het fruitmengsel in dessert kommen,
7. verdeel evenredig het mengsel van sinaasappelschil/basterdsuiker er bovenop
8. strooi daarover ongeveer de gesneden munt van 1 blaadje erover
9. tip: je kan eventueel het sap van de 2 sinaasappels toevoegen aan het fruitmengsel.
eet smakelijk!
Laatst gewijzigd door Roos2018 op 08 mar 2019, 00:06, 1 keer totaal gewijzigd.
Re: Blog: gezond eten! Deel hier je recept.
Een dessertlepel geraspte gember in een theeei
Een mespuntje koekkruiden
Een mespuntje kruidnagel.
Kokend water
Em je hebt Een pot thee.
Een mespuntje koekkruiden
Een mespuntje kruidnagel.
Kokend water
Em je hebt Een pot thee.
Zo God voor ons is, wie kan tegen ons zijn?
Re: Blog: gezond eten! Deel hier je recept.
Wat een leuk topic!
https://www.smakelijck.nl/recepten/spit ... selderij-/
Deze valt bij ons momenteel erg in smaak. Ik gebruik alleen meer spitskool. Het lekkerste vind ik het als de spitskool na de oventijd nog een bite heeft in het gerecht. Als het nl zacht is geworden, komt er veel vocht in de ovenschaal en wordt het heel papperig. Dus ik doe het meestal korter in de oven.
@ roos zou jouw recept ook zonder de basterdsuiker lekker zijn? Ik vind het altijd zo jammer om over fruit nog suiker te strooien.
https://www.smakelijck.nl/recepten/spit ... selderij-/
Deze valt bij ons momenteel erg in smaak. Ik gebruik alleen meer spitskool. Het lekkerste vind ik het als de spitskool na de oventijd nog een bite heeft in het gerecht. Als het nl zacht is geworden, komt er veel vocht in de ovenschaal en wordt het heel papperig. Dus ik doe het meestal korter in de oven.
@ roos zou jouw recept ook zonder de basterdsuiker lekker zijn? Ik vind het altijd zo jammer om over fruit nog suiker te strooien.
Re: Blog: gezond eten! Deel hier je recept.
Water met een smaakje. Ik zie nergens thee.liz boer schreef:Een dessertlepel geraspte gember in een theeei
Een mespuntje koekkruiden
Een mespuntje kruidnagel.
Kokend water
Em je hebt Een pot thee.
Re: Blog: gezond eten! Deel hier je recept.
Mik een ui, knoflook en prei in een pan. Glaceer de boel. Voeg een liter water toe, 2 pastinaken, laurier en 2 bouillonblokjes. Kook het totdat de pastinaak gaar is. Haal de laurier uit de pan en pureer het goedje. Voeg room en mosterd toe en breng weer aan de kook. Serveer het uit en garneer met verse peterselie.
Eet smakelijk.
Aantal sterren: ****
Aantal personen: 4
Eet smakelijk.
Aantal sterren: ****
Aantal personen: 4
Re: Blog: gezond eten! Deel hier je recept.
Het is thai theerefo schreef:Water met een smaakje. Ik zie nergens thee.liz boer schreef:Een dessertlepel geraspte gember in een theeei
Een mespuntje koekkruiden
Een mespuntje kruidnagel.
Kokend water
Em je hebt Een pot thee.
Zo God voor ons is, wie kan tegen ons zijn?
-
- Berichten: 571
- Lid geworden op: 08 mar 2018, 10:02
Re: Blog: gezond eten! Deel hier je recept.
Zelfgemaakte Goulash
2 aardappelen
2 rode uien
2 grote tomaten
2 rode paprikas
1 kilo rundvlees(bij voorkeur gebruik ik sucadelappen)
2 eetlepels paprikapoeder
4 tenen knoflook
1 theelepel karwijzaad of kummel
½ theelepel zwarte peper
1 theelepel zout
1 theelepel tijm
1 theelepel majoraan
2 laurierblaadjes
1pakje gezeefde tomaten/liter water
Snijd het rundvlees in stukken. Braad aan samen met de knoflook. Snij ondertussen de paprika en uien, aardappel, en de tomaten in stukjes. Voor een bite, de stukken iets groter laten. Voeg alle kruiden nu toe bij het vlees. Roer lekker door elkaar. Voeg nu de paprika en ui, aardappel en tomaat toe. Kort meebakken. Daarna de gezeefde tomaten en het water. Steek de laurierblaadjes erbij. Het geheel minstens 2.5 uur zachtjes laten stoven. Ik doe zelf wel 3 uur. Eventueel kun je als je wat van pittiger houdt, wat chilipeper toevoegen. (vers of poeder)
Ik serveer het altijd met aardappelpuree. (aardappelen koken, fijn stampen met crème fraiche, peper en zout, bestrooien met peterselie)
Mocht de goulash nog wat 'loperig' zijn, even aanmaken met wat aardappelzetmeel.
2 aardappelen
2 rode uien
2 grote tomaten
2 rode paprikas
1 kilo rundvlees(bij voorkeur gebruik ik sucadelappen)
2 eetlepels paprikapoeder
4 tenen knoflook
1 theelepel karwijzaad of kummel
½ theelepel zwarte peper
1 theelepel zout
1 theelepel tijm
1 theelepel majoraan
2 laurierblaadjes
1pakje gezeefde tomaten/liter water
Snijd het rundvlees in stukken. Braad aan samen met de knoflook. Snij ondertussen de paprika en uien, aardappel, en de tomaten in stukjes. Voor een bite, de stukken iets groter laten. Voeg alle kruiden nu toe bij het vlees. Roer lekker door elkaar. Voeg nu de paprika en ui, aardappel en tomaat toe. Kort meebakken. Daarna de gezeefde tomaten en het water. Steek de laurierblaadjes erbij. Het geheel minstens 2.5 uur zachtjes laten stoven. Ik doe zelf wel 3 uur. Eventueel kun je als je wat van pittiger houdt, wat chilipeper toevoegen. (vers of poeder)
Ik serveer het altijd met aardappelpuree. (aardappelen koken, fijn stampen met crème fraiche, peper en zout, bestrooien met peterselie)
Mocht de goulash nog wat 'loperig' zijn, even aanmaken met wat aardappelzetmeel.
Re: Blog: gezond eten! Deel hier je recept.
Het zou best wel lekker kunnen zijn, maar dat heb ik nooit geprobeerd, dus ja, check het zou ik zeggen.merel schreef: @ roos zou jouw recept ook zonder de basterdsuiker lekker zijn? Ik vind het altijd zo jammer om over fruit nog suiker te strooien.
Laat ik voorop stellen dat wij als gezin gemiddeld ongeveer 1 kg suiker per 5 jaar consumeren ...
Normaal gesproken gebruik ik al helemaal geen suiker over fruit, omdat dit al fructose genoeg bevat.
Waar het in dit recept om gaat is dat de geraspte sinaasappelschil veel makkelijker over het fruit verdeeld wordt wanneer dit gemengd is met basterdsuiker, omdat het geraspte nogal plakt zonder suiker.
Verder geeft deze combi het gerecht een boost door zowel het etherische van de sinaasappelschil alsook het zoete van de suiker.
Zoveel suiker heb je per portie nou ook weer niet nodig hoor.
Re: Blog: gezond eten! Deel hier je recept.
Dank @Thuisvrouw voor het delen van je eigen recept, daar proef ik ook een stukje home-sweet-home in ...Thuisvrouw schreef:Zelfgemaakte Goulash
2 aardappelen
2 rode uien
2 grote tomaten
2 rode paprikas
1 kilo rundvlees(bij voorkeur gebruik ik sucadelappen)
2 eetlepels paprikapoeder
4 tenen knoflook
1 theelepel karwijzaad of kummel
½ theelepel zwarte peper
1 theelepel zout
1 theelepel tijm
1 theelepel majoraan
2 laurierblaadjes
1pakje gezeefde tomaten/liter water
Snijd het rundvlees in stukken. Braad aan samen met de knoflook. Snij ondertussen de paprika en uien, aardappel, en de tomaten in stukjes. Voor een bite, de stukken iets groter laten. Voeg alle kruiden nu toe bij het vlees. Roer lekker door elkaar. Voeg nu de paprika en ui, aardappel en tomaat toe. Kort meebakken. Daarna de gezeefde tomaten en het water. Steek de laurierblaadjes erbij. Het geheel minstens 2.5 uur zachtjes laten stoven. Ik doe zelf wel 3 uur. Eventueel kun je als je wat van pittiger houdt, wat chilipeper toevoegen. (vers of poeder)
Ik serveer het altijd met aardappelpuree. (aardappelen koken, fijn stampen met crème fraiche, peper en zout, bestrooien met peterselie)
Mocht de goulash nog wat 'loperig' zijn, even aanmaken met wat aardappelzetmeel.
Waar liefde woont ...
We zullen je recept gaan proberen komende tijd, en dan hoop ik wel een review te geven.
Re: Blog: gezond eten! Deel hier je recept.
En of dat thee is ... heerlijk!liz boer schreef:Het is thai theerefo schreef:Water met een smaakje. Ik zie nergens thee.liz boer schreef:Een dessertlepel geraspte gember in een theeei
Een mespuntje koekkruiden
Een mespuntje kruidnagel.
Kokend water
Em je hebt Een pot thee.
Ik heb je recept @Liz nog niet geprobeerd, maar zal dat zeker doen.
Wat ook een verfrissende en heerlijke variant is:
- snijd ongeveer 2 cm verse gember in zeer fijne plakjes,
- snijd 1 citroen in 8 stukken (inclusief schil) en doe beide in de kan van een koffiezetapparaat
- voeg maximaal water toe en laat dit mengsel aftrekken
- laat het maximaal 2 uur trekken
- drink deze thee bij koud weer warm,
- anders, bij warm weer, plaats het in de koelkast en drink het als ijsthee.
Zeer gezond en verfrissend lekker!; het smaakt als bitter lemon, maar dan zonder bubbels.
Re: Blog: gezond eten! Deel hier je recept.
Ja dat doe ik in de zomer ook heerlijk, ook citroen uitpersen ongeveer een halve citroen per liter water, in de koelkast en heerlijke frisse drank.Roos2018 schreef:En of dat thee is ... heerlijk!liz boer schreef:Het is thai theerefo schreef:Water met een smaakje. Ik zie nergens thee.liz boer schreef:Een dessertlepel geraspte gember in een theeei
Een mespuntje koekkruiden
Een mespuntje kruidnagel.
Kokend water
Em je hebt Een pot thee.
Ik heb je recept @Liz nog niet geprobeerd, maar zal dat zeker doen.
Wat ook een verfrissende en heerlijke variant is:
- snijd ongeveer 2 cm verse gember in zeer fijne plakjes,
- snijd 1 citroen in 8 stukken (inclusief schil) en doe beide in de kan van een koffiezetapparaat
- voeg maximaal water toe en laat dit mengsel aftrekken
- laat het maximaal 2 uur trekken
- drink deze thee bij koud weer warm,
- anders, bij warm weer, plaats het in de koelkast en drink het als ijsthee.
Zeer gezond en verfrissend lekker!; het smaakt als bitter lemon, maar dan zonder bubbels.
Zo God voor ons is, wie kan tegen ons zijn?
-
- Berichten: 571
- Lid geworden op: 08 mar 2018, 10:02
Re: Blog: gezond eten! Deel hier je recept.
Dank je @Roos, die proefde ik bij jouw ook.. Jouw verfrissende recept hierboven ga ik ook zeker proberen. Wat mijn recept betreft, je kunt spelen met de kruiden hoor. Ik moest natuurlijk e. a vormgeven voor het recept, maar als je wat zouter bent, gewoon wat meer zout toevoegen. Ook een bouillon blokje (zonnatura) doe ik er nog weleens bij. Als ik nog een paar mosterd zaadjes over heb, en het moet op, hups.Op die manier;). Je kunt dus best variëren. Alleen de karwijzaad en de paprika poeder mogen echt niet ontbreken, vind ik persoonlijk. Dat geeft echt de goulash touch.Roos2018 schreef: Dank @Thuisvrouw voor het delen van je eigen recept, daar proef ik ook een stukje home-sweet-home in ...
Waar liefde woont ...
We zullen je recept gaan proberen komende tijd, en dan hoop ik wel een review te geven.
Eet smakelijk!!
- Lilian1975
- Berichten: 3056
- Lid geworden op: 21 jun 2018, 20:12
Re: Blog: gezond eten! Deel hier je recept.
Oh lekker, die ga ik doen.Thuisvrouw schreef:Zelfgemaakte Goulash
2 aardappelen
2 rode uien
2 grote tomaten
2 rode paprikas
1 kilo rundvlees(bij voorkeur gebruik ik sucadelappen)
2 eetlepels paprikapoeder
4 tenen knoflook
1 theelepel karwijzaad of kummel
½ theelepel zwarte peper
1 theelepel zout
1 theelepel tijm
1 theelepel majoraan
2 laurierblaadjes
1pakje gezeefde tomaten/liter water
Snijd het rundvlees in stukken. Braad aan samen met de knoflook. Snij ondertussen de paprika en uien, aardappel, en de tomaten in stukjes. Voor een bite, de stukken iets groter laten. Voeg alle kruiden nu toe bij het vlees. Roer lekker door elkaar. Voeg nu de paprika en ui, aardappel en tomaat toe. Kort meebakken. Daarna de gezeefde tomaten en het water. Steek de laurierblaadjes erbij. Het geheel minstens 2.5 uur zachtjes laten stoven. Ik doe zelf wel 3 uur. Eventueel kun je als je wat van pittiger houdt, wat chilipeper toevoegen. (vers of poeder)
Ik serveer het altijd met aardappelpuree. (aardappelen koken, fijn stampen met crème fraiche, peper en zout, bestrooien met peterselie)
Mocht de goulash nog wat 'loperig' zijn, even aanmaken met wat aardappelzetmeel.
Re: Blog: gezond eten! Deel hier je recept.
Waar ik helemaal weg van ben is rouwkost salades. Weet iemand een lekker recept? Hoe frisser de rouwkost hoe lekkerder. Onze groenteboer heeft een uitgebreid assortiment rouwkost, maar goedkoop,is anders.