Gelezen, gedacht, gehoord... [4]

Gebruikersavatar
Roos2017
Berichten: 548
Lid geworden op: 02 Okt 2017, 18:59

Re: Gelezen, gedacht, gehoord... [4]

Berichtdoor Roos2017 » 08 Mei 2018, 21:43

ejvl schreef:Toelichting vanuit de HSV, het oude testament:
In de SV is dit begrip met "hel" vertaald. Op het eerste gezicht lijkt "het rijk van de dood of het graf" daar een sterke afzwakking van te zijn. Dit is echter niet het geval. Allereerst is het bepaald niet zo dat "hel" overal vervangen is door "rijk van de dood of graf". Er zijn drie begrippen in de Bijbel die door de Statenvertaling weergegeven worden met "hel". Het betreft de woorden "she'ol" in het Oude Testament en de woorden "hades" en "gehenna" in het Nieuwe Testament. Wie de Statenvertaling erbij houdt - met de Kanttekeningen (!) - en bijvoorbeeld met de concordantie van ds. Trommius alle plaatsen doorneemt waar in het Hebreeuws het woord "she'ol" staat, zal merken dat de Statenvertaling hier verre van consequent is geweest. Het woord komt maar liefst 65 x voor in het Oude Testament. Naar believen wordt de ene keer voor 'graf' en de andere keer voor 'hel' gekozen. Ging het om een gelovige, zoals Jakob, dan werd het 'graf'. Ging het om een ongelovige werd het 'hel'. Maar meestal loopt het helemaal door elkaar hen, en wordt, wanneer er voor 'hel' is gekozen, in de Kanttekeningen vermeldt dat hier 'graf' eigenlijk bedoeld wordt. Dat is niet wenselijk. Het gaat in het Oude Testament maar om één enkel begrip en dat moet je proberen zo consistent mogelijk te vertalen. Andere vertalingen hebben 'dodenrijk', maar dat hebben we willen vermijden. 'Dodenrijk' roept immers associaties op met de klassieke mythologie. Wel maakt de Bijbelschrijver bijvoorbeeld in Ezechiël 32 heel onbekommerd gebruik van beelden en voorstellingen die we ook bij de volken rondom Israël vinden. Met name in gedeelten van Jesaja en Ezechiël. In de HSV is het woord "she'ol" in het Oude Testament meestal vertaald met 'graf'. Wel met die kanttekening dat we het woord 'graf' hier wel in meer abstracte zin bedoelen als 'de plaats waar de doden zich bevinden' en niet als 'de plaats waar iemand begraven ligt'. Op een aantal plaatsen, met name daar waar een duidelijk contrast met het woord 'hemel' is (zoals Job 11:8, Psalm 139:8), of waar daadwerkelijk de hel wordt aangeduid, is gekozen voor 'hel' (Deuteronomium 32:22). Een enkele keer (6 x in het Oude Testament) roept het gebruik van 'graf' óók misverstanden op, zoals in Jesaja 14 en Ezechiël 32. Daarom is daar gekozen voor 'rijk van de dood'. Deze keus heeft dus niet te maken met afzwakking of het minder ernstig nemen van de hel, maar alleen omdat 'graf' of 'hel' hier meer vragen oproepen dan duidelijkheid verschaffen.

Dank @ejvl voor deze toelichting vanuit het HSV commentaar.
Toch ben ik van mening als je een vertaling niet rechtstreeks terug kan vertalen naar de grondtekst, dat er in de vertaling toch ook iets mis is gegaan, hetzij de SV, hetzij de HSV.
Ik heb wat tijd nodig om deze zaken te onderzoeken. Ik ben niet gewend aan een vertaling wat het OT betreft omdat we gewoon zijn de grondtaal te lezen.
Ik kom op deze zaak nog terug.

Gebruikersavatar
Roos2017
Berichten: 548
Lid geworden op: 02 Okt 2017, 18:59

Re: Gelezen, gedacht, gehoord... [4]

Berichtdoor Roos2017 » 11 Mei 2018, 10:54

Evenwichtig artikel over het invoeren van een psalmberijming in vroeger tijden.
Dit deed me denken aan de oproep om wijzigingen aan te brengen in de SV.
https://www.rd.nl/kerk-religie/theodoru ... -1.1486729

Gebruikersavatar
Dodo
Berichten: 2793
Lid geworden op: 15 Jun 2013, 15:40

Re: Gelezen, gedacht, gehoord... [4]

Berichtdoor Dodo » 11 Mei 2018, 10:56

Een filmpje op de site van het AD over een Frans gezin dat uitstapt tussen de cheeta's. Zet het geluid even af want er wordt gevloekt. Maar het filmpje is onthutsend. Een gezin met een kleiner kind dat tussen de cheeta's uit is gestapt en beslopen wordt. De deskundigen zeggen dat de roofdieren het op het kind hadden gemunt. Huiveringwekkend!

Gebruikersavatar
Mara
Berichten: 16540
Lid geworden op: 15 Jun 2010, 15:54

Re: Gelezen, gedacht, gehoord... [4]

Berichtdoor Mara » 11 Mei 2018, 11:13

Dodo schreef:Een filmpje op de site van het AD over een Frans gezin dat uitstapt tussen de cheeta's. Zet het geluid even af want er wordt gevloekt. Maar het filmpje is onthutsend. Een gezin met een kleiner kind dat tussen de cheeta's uit is gestapt en beslopen wordt. De deskundigen zeggen dat de roofdieren het op het kind hadden gemunt. Huiveringwekkend!

Het is gewoon te dom voor woorden.
Twijfel nooit in het donker aan wat God je in het licht liet zien.

Gebruikersavatar
Adagio
Berichten: 149
Lid geworden op: 22 Feb 2018, 16:06

Re: Gelezen, gedacht, gehoord... [4]

Berichtdoor Adagio » 11 Mei 2018, 11:19

Roos2017 schreef:Evenwichtig artikel over het invoeren van een psalmberijming in vroeger tijden.
Dit deed me denken aan de oproep om wijzigingen aan te brengen in de SV.
https://www.rd.nl/kerk-religie/theodoru ... -1.1486729

Mooi. Argumenten moeten niet geteld, maar gewogen worden. Naar mijn idee dient niet slechts iets behouden te worden, alleen maar om het te behouden. En spiegelbeeldig: het sluitend argument 'dat je nu eenmaal met de tijd mee moet' is ook niet de mijne:

https://www.rd.nl/opinie/column-je-moet ... -1.1351483

Gebruikersavatar
J.C. Philpot
Berichten: 1817
Lid geworden op: 22 Dec 2006, 16:08
Locatie: Meteren
Contact:

Re: Gelezen, gedacht, gehoord... [4]

Berichtdoor J.C. Philpot » 11 Mei 2018, 13:57

Uit het RD van vandaag, interview met Marten Visser:
Critici zullen zeggen dat u de vragen van uw eigen tijd niet serieus neemt.
„Daar hebben ze gelijk in. Wat stellen die vragen nou voor? Over 25 jaar zijn het weer andere. Het gaat om de wezenlijke vragen waarbij elk mens moet uitkomen: wie ben ik voor de Heere God en Wie is de Heere God voor mij? Veel vragen van de tijd houden ons daarbij vandaan. Als mensen met die moderne vragen worstelen, ga ik graag met hen in gesprek in de hoop bij de essentiële vragen uit te komen. Het probleem van de zonde is voor de meeste mensen geen realiteit. Dat moet het wel worden. Ik vind het zorgelijk dat veel reformatorische christenen niet in staat zijn om zo’n gesprek te voeren, als toeleidende weg naar de kernvraag.”

Heerlijk ongecompliceerd, en uit mijn hart gegrepen.

Nog 2 citaten:
Ik vind het een geestelijk probleem van de Nederlandse kerken dat ze zo veel geld steken in het lenigen van fysieke noden en zo weinig oog hebben voor de geestelijke nood. Er is iets fout met de prioriteiten.”


Bleef u ervan overtuigd dat ook mensen die nooit het Evangelie hoorden, zonder geloof in Jezus verloren gaan?
„Ja, omdat de Bijbel er duidelijk over is. Natuurlijk grijpt het ook mij aan als ik zo veel heidendom om me heen zie. Je kunt dat probleem op twee manieren oplossen: door te beweren dat het uiteindelijk wel mee zal vallen, of door het Evangelie te delen. De tweede manier lijkt mij Bijbelser en is volgens mij wezenlijk voor zending.”
“I am not what I ought to be. I am not what I want to be. I am not what I hope to be. But still, I am not what I used to be. And by the grace of God, I am what I am.” - John Newton

Credo in unam sanctam, catholicam et apostolicam Ecclesiam.

Gebruikersavatar
Vagari
Berichten: 636
Lid geworden op: 15 Aug 2014, 22:12

Re: Gelezen, gedacht, gehoord... [4]

Berichtdoor Vagari » 15 Mei 2018, 23:16

Jeremia 9:23-24 / STV Mijn Redder is mijn God.
23 ‭‭Zo zegt de HEERE: Een wijze beroeme zich niet in zijn wijsheid,‭³⁹‭ en de sterke beroeme zich niet in zijn sterkheid; een rijke beroeme zich niet in zijn rijkdom;‭ 24 ‭‭Maar die zich beroemt, beroeme zich hierin, dat hij verstaat, en Mij kent, dat Ik de HEERE ben, doende weldadigheid, recht en gerechtigheid op de aarde, want in die dingen heb Ik lust, spreekt de HEERE.‭

https://drive.google.com/open?id=1yBPo9DRYpg-JH4WDb_JjqgZlKg1pyHwI

Psalmen 9:10 / STV
10 ‭‭En die Uw Naam kennen,‭¹⁶‭ zullen op U vertrouwen...

Gebruikersavatar
Desiree
Berichten: 1840
Lid geworden op: 09 Dec 2006, 20:10

Re: Gelezen, gedacht, gehoord... [4]

Berichtdoor Desiree » 16 Mei 2018, 13:32

Van Dia op het refoforum..

Dat is een taal die we weinig horen. En als er genade is zal een mens daar niet wat mee worden. Ik las vanavond nog (kan het niet meer letterlijk citeren) van ds. v.d. Poel (Ede): Hij had gedacht dat het wel beter zou worden als hij ouder werd. Maar hij moest waarnemen dat hij maar steeds dwazer en onwetender werd. Dat is vanzelf in zichzelf gezien door diepere zelfkennis bij het licht van de hoge en heilige God. Als we een beetje zelfkennis hebben gekregen geloof ik wel dat we het meest bang voor onszelf gaan worden.

Mooi stukje. Misschien wel het mooiste wat ik ooit van je gelezen heb. ;)
We moeten ons niet alleen in God verblijden om wat we van Hem ontvangen hebben en nog dagelijks ontvangen,
maar ook om wat Hij beloofd heeft en wat we nog van Hem hopen te ontvangen.

Matthew HenryGebruikersavatar
helma
Berichten: 15271
Lid geworden op: 11 Sep 2006, 10:36
Locatie: Veenendaal
Contact:

Re: Gelezen, gedacht, gehoord... [4]

Berichtdoor helma » 17 Mei 2018, 19:32

Mooi artikel van ds J van Rijswijk in de Daniël over het werk van de Heilige Geest.

Gebruikersavatar
Nasrani
Berichten: 619
Lid geworden op: 21 Dec 2016, 22:36

Re: Gelezen, gedacht, gehoord... [4]

Berichtdoor Nasrani » 17 Mei 2018, 20:38

helma schreef:Mooi artikel van ds J van Rijswijk in de Daniël over het werk van de Heilige Geest.

Inderdaad...
https://www.jbgg.nl/werken-met-jongeren ... rkt-echt-/
Jezus leeft in eeuwigheid,
zijn sjaloom wordt werk'lijkheid.

DDD
Berichten: 9062
Lid geworden op: 11 Jul 2012, 17:48

Re: Gelezen, gedacht, gehoord... [4]

Berichtdoor DDD » 17 Mei 2018, 23:30

Zo is dat. Hij is een grote aanwinst voor de GG. Een bijzonder aardige en verstandige man. Ik hoor hem graag.

Gebruikersavatar
Wandelende
Berichten: 2188
Lid geworden op: 13 Jun 2017, 06:43

Re: Gelezen, gedacht, gehoord... [4]

Berichtdoor Wandelende » 18 Mei 2018, 06:54

Kernachtig en oprecht interview. Goed om te lezen dat het werk van de Heilige Geest zo nodig is om tot Christus te leiden.
Bedankt voor het delen, Helma!
(~)

Bezorgd
Berichten: 276
Lid geworden op: 24 Mar 2018, 16:53

Re: Gelezen, gedacht, gehoord... [4]

Berichtdoor Bezorgd » 18 Mei 2018, 07:43

Nasrani schreef:
helma schreef:Mooi artikel van ds J van Rijswijk in de Daniël over het werk van de Heilige Geest.

Inderdaad...
https://www.jbgg.nl/werken-met-jongeren ... rkt-echt-/


De online versie is een verkorte weergave van het intverview dat in de Daniël zelf staat.

Zeeuwse huisvrouw
Berichten: 76
Lid geworden op: 16 Mei 2018, 08:32

Re: Gelezen, gedacht, gehoord... [4]

Berichtdoor Zeeuwse huisvrouw » 18 Mei 2018, 08:47

Een heel mooi interview!

Ambtenaar
Berichten: 1701
Lid geworden op: 15 Apr 2017, 14:37

Re: Gelezen, gedacht, gehoord... [4]

Berichtdoor Ambtenaar » 18 Mei 2018, 10:32

Zeeuwse huisvrouw schreef:Een heel mooi interview!


Wat is er zo mooi aan?

Ik krijg bovendien de indruk dat hij maar weinig kennis heeft van charismatische groepen en de pinksterbeweging, want mijn ervaring is heel anders. Hoewel er nadrukkelijk aandacht is voor de gaven van de Geest, is het niet zo dat het werk van Christus hierbij op de achtergrond raakt.

Ik vermoed dat ik vaker bij een dienst van een evangelische gemeente en/of pinkstergemeente ben geweest dan deze predikant, dus wat dat betreft meer ervaring kan inbrengen. Bovendien bestaat een deel van mijn vrienden- en kenniskring uit leden van dergelijke gemeentes.


Terug naar “Theologie - Bezinning”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten