Pagina 149 van 457
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]
Geplaatst: 09 jan 2016, 10:38
door emigrant
Mara schreef:emigrant schreef:Mara schreef:emigrant schreef:
Vanavond andijvie met gekookte grutten en zure room, met een jus van de gebakken spek (roomboter), sojasaus, kerrie en trappistenbier.
Is dit een streekgerecht of een familierecept?
Een oerhollands gerecht van vóór de komst van de aardappel in Holland. Met een jus van trappistenbier.
Sorry emigrant, maar ik kom niet bij je eten.
Bier in eten vind ik verschrikkelijk, het hele huis stinkt dan naar lauwe p**s.
Zelfs mijn man die best in de zomer wel eens een koud biertje drinkt, kon het niet wegkrijgen. (sudderlapjes in Belgisch bier)
Maar vóór de komst van de aardappel was er m.i. nog geen kerrie en sojasaus.

De aardappel beschouwde men als giftige knol tot ca. 1790.
Kruiden waren door de VOC gebracht. Wel duur. Net als de soja.
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]
Geplaatst: 09 jan 2016, 11:10
door Mara
emigrant schreef:
De aardappel beschouwde men als giftige knol tot ca. 1790.
Kruiden waren door de VOC gebracht. Wel duur. Net als de soja.
De aardappel kwam eerder in Nederland dan de kerrie, ik heb het even opgezocht.
De sojasaus zoals wij die hier meestal kennen, is door de Indonesiërs hier ingevoerd.
En andijvie is ook van latere datum pas.
Dus het kan nooit een oud traditioneel recept zijn.
Dat maakt verder niet uit, maar ik snap die combi totaal niet.
M.i. zijn kerrie en soja 2 botsende smaken en wat het trappistenbier er nog bij doet
Het is wat sommige dan noemen: we eten hutsenfruts.
Oftewel, je mikt kliekjes bij elkaar en warmt het op.

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]
Geplaatst: 09 jan 2016, 11:18
door emigrant
In de Indiase keuken worden kerrie en soja gewoon naast elkaar gebruikt.
In elk geval Mara, het was heerlijk er is nog wat over.....
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]
Geplaatst: 09 jan 2016, 11:28
door refo
Vandaag voor tien man Spätzle met worstgoulash.
Spätzle is alleen nergens te krijgen, dus dan maar bucatini in drieëm gebroken.
Het recept staat volgens mij ergens in deze discussie vermeld. En anders in [3] of [2]
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]
Geplaatst: 09 jan 2016, 11:30
door refo
Mara schreef:emigrant schreef:
De aardappel beschouwde men als giftige knol tot ca. 1790.
Kruiden waren door de VOC gebracht. Wel duur. Net als de soja.
De aardappel kwam eerder in Nederland dan de kerrie, ik heb het even opgezocht.
De sojasaus zoals wij die hier meestal kennen, is door de Indonesiërs hier ingevoerd.
En andijvie is ook van latere datum pas.
Dus het kan nooit een oud traditioneel recept zijn.
Dat maakt verder niet uit, maar ik snap die combi totaal niet.
M.i. zijn kerrie en soja 2 botsende smaken en wat het trappistenbier er nog bij doet
Het is wat sommige dan noemen: we eten hutsenfruts.
Oftewel, je mikt kliekjes bij elkaar en warmt het op.

Als we elkaars eetgewoonten gaan bekritiseren dan weet ik ook nog wel wat te melden.
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]
Geplaatst: 09 jan 2016, 11:40
door Mara
emigrant schreef:In de Indiase keuken worden kerrie en soja gewoon naast elkaar gebruikt.
In elk geval Mara, het was heerlijk er is nog wat over.....
Erg aardig van je, maar toch bedankt.
Ik ben trouwens helemaal niet van de oosterse keuken.
Die scherpe smaken kunnen mij niet bekoren.
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]
Geplaatst: 09 jan 2016, 11:58
door Isala
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]
Geplaatst: 09 jan 2016, 12:00
door helma
Beefstew. Uit de slowcooker.
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]
Geplaatst: 09 jan 2016, 12:26
door Orchidee
Wij eten regelmatig een bordje brinta of havermoutpap als goed ontbijt, heerlijk!

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]
Geplaatst: 09 jan 2016, 12:52
door Johann Gottfried Walther
emigrant schreef:
De aardappel beschouwde men als giftige knol tot ca. 1790.
Kruiden waren door de VOC gebracht. Wel duur. Net als de soja.
Pas in 1727 werd de aardappel, voor het eerst in Friesland, als voedsel erkend.
Daarvoor werden aardappels wel gegeten door heel arme mensen en dienden ze als dierenvoer.
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]
Geplaatst: 11 jan 2016, 09:44
door Lassie
Groenten, vlees en aardappelen.
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]
Geplaatst: 11 jan 2016, 10:42
door merel
Wij waarschijnlijk ook, maar ik was vergeten om het suddervlees uit de diepvries te halen, hoop dat het op tijd ontdooit is. Anders maak ik zalm uit de oven met tomaten, courgette en geitenkaas en gebakken aardappelen en braad ik vanavond het vlees voor morgen. Komt altijd wel op.
Eten afwegen doe ik niet, ik houd niet zo van afgepast eten. Iedereen kan ruimschoots opscheppen en vaak plannen wij een dag kliekjes in, op donderdag, koelkast weer leeg voor de volgende lading boodschappen. In de winter helemaal wel handig met al die stamppotten
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]
Geplaatst: 11 jan 2016, 11:21
door Mara
merel schreef:Wij waarschijnlijk ook, maar ik was vergeten om het suddervlees uit de diepvries te halen, hoop dat het op tijd ontdooit is. Anders maak ik zalm uit de oven met tomaten, courgette en geitenkaas en gebakken aardappelen en braad ik vanavond het vlees voor morgen. Komt altijd wel op.
Eten afwegen doe ik niet, ik houd niet zo van afgepast eten. Iedereen kan ruimschoots opscheppen en vaak plannen wij een dag kliekjes in, op donderdag, koelkast weer leeg voor de volgende lading boodschappen. In de winter helemaal wel handig met al die stamppotten
Als je het vlees op een bord op een koele plek ligt, is het net na de lunch wel ontdooid hoor. Goed droogdeppen met keukenrol dan aanbraden en als je om 6 uur (?) gaat eten, is het lekker gaar gesudderd.
Ik weeg ook niets af, maar na jaren weet ik precies hoeveel aardappelen, pasta of rijst er nodig is.
Jij hebt jongere kinderen en die hebben w.s. een wisselende eetlust. Bij ons is dat inmiddels redelijk constant.
Vanavond moet zoonlief voetballen, dus maak ik meestal een pasta-maaltijd, geeft hem extra energie.
Gisteren moest hij een dagcurve (bloedsuiker)spiegel prikken en het is heel vreemd, na een boterham met pindakaas en een eierkoek blijkt hij na anderhalf uur best hoog te zijn, terwijl hij later 3 boterhammen eet, met pindakaas en hagelslag, aardbeien en leverworst. Dan blijft hij keurig, zelfs aan de lage kant.
Zo krijg je inzicht wat er gebeurt als je bepaalde voedingswaren eet, niet, weinig of veel beweegt, ook als niet diabetespatiënt.
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]
Geplaatst: 12 jan 2016, 22:06
door emigrant
Gepekelde mosselen
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]
Geplaatst: 12 jan 2016, 22:48
door Orchidee
@Emigrant: bent u iemand die al wat ouder is en zijn het eetgewoonten uit een bepaalde streek van het land die u regelmatig verorbert
