Pagina 107 van 458
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]
Geplaatst: 02 mei 2015, 14:01
door Mara
Dodo schreef:Gisteren voor het eerst guacamole gemaakt. Was erg lekker!
Mexicaans eten valt hier toch al goed in de smaak, dus vanmorgen in de kringloop een Mexicaans kookboek gekocht. Zin in!
Jullie houden dus van pittig.
Guacamole maak ik altijd zelf, naar eigen recept, maar zeer mild dus.
Avocado fijn pureren, met paprikapoeder, klein beetje peper uit de molen, wat yoghurt of zure room, paar drupjes limoen.
En de originele mex kruiden laat ik voor wat ze zijn, paar keer geprobeerd maar jongens wat heet.
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]
Geplaatst: 02 mei 2015, 14:04
door Dodo
Mara schreef:Dodo schreef:Gisteren voor het eerst guacamole gemaakt. Was erg lekker!
Mexicaans eten valt hier toch al goed in de smaak, dus vanmorgen in de kringloop een Mexicaans kookboek gekocht. Zin in!
Jullie houden dus van pittig.
Guacamole maak ik altijd zelf, naar eigen recept, maar zeer mild dus.
Avocado fijn pureren, met paprikapoeder, klein beetje peper uit de molen, wat yoghurt of zure room, paar drupjes limoen.
En de originele mex kruiden laat ik voor wat ze zijn, paar keer geprobeerd maar jongens wat heet.
Ik had een recept van AH. Rode peper, zout, knoflook in een vijzel stampen tot het een pasta is. Het werd alleen geen pasta, je bleef de velletjes zien. Dus toen maar met velletjes en al door de avocado. Nog wat limoensap erdoor en klaar.
Het had van mij wel pittiger gemogen, daar houden we inderdaad wel van. En avocado smaakt ongeveer naar niks, dus daar moet wel wat smaak bij.
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]
Geplaatst: 02 mei 2015, 14:11
door Mara
Dodo schreef:Mara schreef:Dodo schreef:Gisteren voor het eerst guacamole gemaakt. Was erg lekker!
Mexicaans eten valt hier toch al goed in de smaak, dus vanmorgen in de kringloop een Mexicaans kookboek gekocht. Zin in!
Jullie houden dus van pittig.
Guacamole maak ik altijd zelf, naar eigen recept, maar zeer mild dus.
Avocado fijn pureren, met paprikapoeder, klein beetje peper uit de molen, wat yoghurt of zure room, paar drupjes limoen.
En de originele mex kruiden laat ik voor wat ze zijn, paar keer geprobeerd maar jongens wat heet.
Ik had een recept van AH. Rode peper, zout, knoflook in een vijzel stampen tot het een pasta is. Het werd alleen geen pasta, je bleef de velletjes zien. Dus toen maar met velletjes en al door de avocado. Nog wat limoensap erdoor en klaar.
Het had van mij wel pittiger gemogen, daar houden we inderdaad wel van. En avocado smaakt ongeveer naar niks, dus daar moet wel wat smaak bij.
Ja dat klopt, ik vergat trouwens nog het zout erbij te vermelden (halvazout, minder natrium).
Je kunt de pittige variant nemen van de paprikapoeder.
Ik ben ook niet van de knoflook, ik vind de lucht ervan verschrikkelijk.
En het is zo gezond.
Moest je geen paar druppeltjes olie erbij doen in de vijzel?
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]
Geplaatst: 02 mei 2015, 16:10
door Dodo
Mara schreef:Dodo schreef:Mara schreef:Dodo schreef:Gisteren voor het eerst guacamole gemaakt. Was erg lekker!
Mexicaans eten valt hier toch al goed in de smaak, dus vanmorgen in de kringloop een Mexicaans kookboek gekocht. Zin in!
Jullie houden dus van pittig.
Guacamole maak ik altijd zelf, naar eigen recept, maar zeer mild dus.
Avocado fijn pureren, met paprikapoeder, klein beetje peper uit de molen, wat yoghurt of zure room, paar drupjes limoen.
En de originele mex kruiden laat ik voor wat ze zijn, paar keer geprobeerd maar jongens wat heet.
Ik had een recept van AH. Rode peper, zout, knoflook in een vijzel stampen tot het een pasta is. Het werd alleen geen pasta, je bleef de velletjes zien. Dus toen maar met velletjes en al door de avocado. Nog wat limoensap erdoor en klaar.
Het had van mij wel pittiger gemogen, daar houden we inderdaad wel van. En avocado smaakt ongeveer naar niks, dus daar moet wel wat smaak bij.
Ja dat klopt, ik vergat trouwens nog het zout erbij te vermelden (halvazout, minder natrium).
Je kunt de pittige variant nemen van de paprikapoeder.
Ik ben ook niet van de knoflook, ik vind de lucht ervan verschrikkelijk.
En het is zo gezond.
Moest je geen paar druppeltjes olie erbij doen in de vijzel?
Nee, geen olie. Avocado is al heel vet dus maar beter van niet denk ik.
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]
Geplaatst: 02 mei 2015, 16:23
door Mara
Dodo schreef:
Nee, geen olie. Avocado is al heel vet dus maar beter van niet denk ik.
Ik heb het recept even opgezocht, nu denk ik dat het zeezout - dat immers grover en scherper van structuur is dan gewoon keukenzout, dat heel fijn is -
ervoor zorgt dat de schilletjes mooi gemalen worden.
Had jij gewone keukenzout Dodo?
Soms kan een subtiel verschil ervoor zorgen dat het recept niet helemaal uit komt.
Zo kreeg ik de tomaten soms niet goed ontveld. Ik hield ze 30 seconden in kokend water en liet ze dan afkoelen.
Maar je moet ze daarna in ijswater dompelen. Toen ging het opeens wel.
Ik zag bij een tv kok hoe hij de paprika's ontvelde. Gewoon op een gaspit leggen, ze worden pikzwart.
Af laten koelen en je trekt het velletje er zo af.

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]
Geplaatst: 02 mei 2015, 16:40
door Dodo
Mara schreef:Dodo schreef:
Nee, geen olie. Avocado is al heel vet dus maar beter van niet denk ik.
Ik heb het recept even opgezocht, nu denk ik dat het zeezout - dat immers grover en scherper van structuur is dan gewoon keukenzout, dat heel fijn is -
ervoor zorgt dat de schilletjes mooi gemalen worden.
Had jij gewone keukenzout Dodo?
Soms kan een subtiel verschil ervoor zorgen dat het recept niet helemaal uit komt.
Zo kreeg ik de tomaten soms niet goed ontveld. Ik hield ze 30 seconden in kokend water en liet ze dan afkoelen.
Maar je moet ze daarna in ijswater dompelen. Toen ging het opeens wel.
Ik zag bij een tv kok hoe hij de paprika's ontvelde. Gewoon op een gaspit leggen, ze worden pikzwart.
Af laten koelen en je trekt het velletje er zo af.

Het recept vroeg inderdaad zeezout, maar ik had dat niet in huis. Dus daar zal ik de volgende keer op letten.
Tv-koks kunnen dingen die wij, gewone stervelingen, niet kunnen... Maar het is leuk om naar te kijken.
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]
Geplaatst: 15 mei 2015, 13:23
door Orchidee
Gisteren weer eens zelf geprobeerd mayonaise te maken, blegh

, wat ik verkeerd doe weet ik niet

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]
Geplaatst: 15 mei 2015, 14:16
door Mara
Orchidee schreef:Gisteren weer eens zelf geprobeerd mayonaise te maken, blegh

, wat ik verkeerd doe weet ik niet

Schiftte het?
Je moet de olie er heel langzaam, tijdens het kloppen! bijdruppelen.
Paar druppeltjes citroen vergeten?
Al doende leert men Orchidee, bij mij mislukte het de eerste keren ook.
Ik had laatst een potje Amerikaanse mayo, waar nu zo vaak reclame van komt, begint met een H, maar die vinden wij vies.
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]
Geplaatst: 15 mei 2015, 14:21
door Orchidee
Welke olie gebruik jij @Mara? ik had half, milde olijfolie en half zonnebloemolie gedaan deze keer en welke mosterd doe je er doorheen of gebruik je geen mosterd?
Citroensap gebruik ik wel.
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]
Geplaatst: 15 mei 2015, 14:24
door Mara
Orchidee schreef:Welke olie gebruik jij @Mara? ik had half, milde olijfolie en half zonnebloemolie gedaan deze keer en welke mosterd doe je er doorheen of gebruik je geen mosterd?
Citroensap gebruik ik wel.
Zonnebloem, olijfolie vind ik te overheersend.
Ik heb een tube Kühne franse mosterd. We gebruiken zo weinig mosterd, in een tube blijft het langer goed dan in een potje.
En dan kloppen met de staafmixer in een hoge smalle beker.
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]
Geplaatst: 15 mei 2015, 14:28
door Orchidee
Ik denk dat idd. de olijfolie te overheersend was, al gebruik ik altijd de milde variant en ik had mosterd van marne...
Nee die h mayo is idd. geen succes...
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]
Geplaatst: 15 mei 2015, 14:34
door Mara
En had je verse eieren? Ook heel belangrijk.
Probeer dit recept maar eens: Onderaan, dus even scrollen.
http://www.voedzaamensnel.nl/bijgerecht ... -olijfolie
Maar het lukte prima met die zonnebloem hoor.

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]
Geplaatst: 15 mei 2015, 22:22
door Vorst
Best lastig inderdaad om mayonaise te maken.
De keren dat ik het gedaan heb, was overigens zonder staafmixer. Met een garde heb je ook minder kans op schiften.
Mosterd is noodzakelijk voor de binding. En olijfolie maakt het al snel bitter.
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]
Geplaatst: 15 mei 2015, 23:23
door refo
Wat een gedoe. Moet je zulke heerlijke frietsauzen bij de Lidl kunnen krijgen.
En als je een weekje naar Oekraïne gaat leer je wel af om dingen 'vies' te noemen.
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]
Geplaatst: 15 mei 2015, 23:25
door Orchidee
Wat zijn volgens jou dan de heerlijke sauzen bij de lidl
Er gaat toch bijna niets boven zelfgemaakt?!