Ds. Kersten struikelde over eigen zondagswet

GZB
Berichten: 89
Lid geworden op: 27 jul 2018, 20:53

Re: Ds. Kersten struikelde over eigen zondagswet

Bericht door GZB »

Ad Anker schreef:
Jantje schreef:Vertel eens?
Om kwart over 7 arriveerde ik samen met een maat bij het gebouw van het RD. Ik reed in een file auto's het terrein op. Daar ontstond mijn eerste verbazing. Wat een auto's... Fonkelnieuwe dure auto's, de ene nog groter dan de ander. En, eerlijk is eerlijk, af en toe een eenvoudig, ouder exemplaar. Ik liep het gebouw binnen. Na twee uur in de auto gezeten te hebben is een bak koffie erg lekker. Die was er niet. De zaal was al goed gevuld met mensen die ik uit de auto's zag stappen. De kleur van de kleding was niet somber, niet akelig maar hoofdzakelijk pronkig zwart. Er heerst een aardige ons-kent-ons cultuur. Veel gezwaai en handengeschud. Ik spotte een oom van me in het gezelschap en zag wat bekende gezichten: oud kamerleden van de SGP, Spruijt uit het RD en andere bekende gezindte-gezichten of zuilsmoelen.
Na de openingspsalm, opgegeven door ds. Weststrate, gingen we geruime tijd in gebed, waarna de mediatie over Kaleb met een lijn naar Kersten werd uitgesproken, ook daar werd ruimschoots de tijd voor genomen. Naar later bleek, zouden de drie sprekers om kwart voor negen klaar moeten zijn. Echter, rond 20:05 uur hieven we de gedragen gezongen Datheense verzen 15 en 16 van Psalm 22 aan. Begeleid door een stevig, wat langzaam maar erg mooi orgelspel.
Vervolgens kwam ouderling Bart aan de beurt. Steevast werd ouderling Bolier met Bart aangesproken, behoudens een enkele keer dhr. Bolier of onze geliefde jonge broeder. Strak zwart pak, grijs vest, wit pochet. Hij loodste ons door het boek dat hij schreef over ds. Kersten nadat hij uitgelegd had waarom het zinvol was om nog een boek over ds. Kersten te laten verschijnen. Boeiend verhaal, met bewegend beeld van ds. Kersten. Mooie anekdotes. Ik had wat het idee dat Bart ds. Kersten wat in het kamp van de wedergeboorte=bewuste rechtvaardigmaking wilde trekken. Dit werd door ds. Schot later wel gecorrigeerd.
En toen was het 20:45 uur. Dhr. Kranendonk meldde inderdaad dat eigenlijk nu de drie sprekers gesproken hadden moeten hebben. Bart had hem nog wel gewaarschuwd: hou ds. Weststrate in de gaten. Maar dat was nu, letterlijk, te laat. We werden gesommeerd met spoed koffie te gaan drinken en om 21:05 uur weer te zitten. Gelegenheid om het boek te kopen was er wel, werd nadrukkelijk gecommuniceerd, logisch bij een uitgever. De geplande forumdiscussie werd afgelast, om des tijds wille.
Na de pauze kwam ds. Schot: hij had een boeiend, pakkend verhaal n.a.v. een acrostichon, maar dan wel ongerijmd. Kerstens poiltieke daden, het door Bart gebagatelliseerde Godswonder van de samenvoeging van 1907, zijn inzet voor de school en zijn dreigement om de GG te verlaten als de school er niet zou komen, ook door Bart genoemd meen ik, het onderscheid tussen de rechtvaardigmaking in de wedergeboorte en in de vierschaar der consiëntie, zijn nuchterheid en de grote plaats van de heilsorde in zijn theologie.
Rond 21:40 uur werd het boek overhandigd. Niet aan Bart, maar aan zijn vrouw. Mevrouw Bolier, een eenvoudige, jonge vrouw in het zwart gekleed, kwam ook op het podium en kreeg Kersten in kleur in handen.
Ds. Schot besloot de avond. We zongen uit psalm 37. U hebt vast een psalmboek bij u, zo zei hij. In de rijen werden smartphones opgediept. Uiteraard bedoelde hij psalmboek.nl. Ook ging hij voor in dankgebed.

De aanwezigen mochten het pand weer verlaten. De vele grote auto's en de enkele wat kleinere stroomden de laan van Westenenk weer op. Wij hadden nog een rit voor de boeg.

Ik zal Mij doen overblijven een arm en ellendig volk. Ze waren er vast en en zeker maar toch begrijp ik het niet.
Mooi verslag, maar als ik de foto's bij het verslag bekijk vind ik het helemaal geen hoofdzakelijk zwarte kleding. Ik zie daar van alles wat.
Gebruikersavatar
FlyingEagle
Berichten: 2864
Lid geworden op: 23 apr 2005, 22:34
Locatie: air

Re: Ds. Kersten struikelde over eigen zondagswet

Bericht door FlyingEagle »

Herman schreef:
-DIA- schreef:
Herman schreef:Ik heb twee vragen aan Erasmiaan en Eilander?
- Waar kan er ik kennis van nemen dat ds. Kersten onderduikers actief heeft geholpen?
- En kennen jullie het proefschrift van Ewart Bosma? Die toont toch duidelijk aan dat de bevindelijk gereformeerden een dwarsdoorsnee waren van de gehele bevolking. Slechts onder de gereformeerden (K. Schilder) waren er vanaf het begin actief in het verzet en dat is later de norm geworden.
Ik wist dat Ewart Bosma een proefschrift zou schrijven, maar verder niets meer gehoord. Ik heb het dus ook niet gelezen, hoewel ik niet helemaal ongeïnteresseerd ben...
Uitgekomen in april 2015.
https://www.rd.nl/kerk-religie/promoven ... n-1.465201
Gebruikersavatar
liz boer
Berichten: 2989
Lid geworden op: 18 jun 2018, 15:31

Re: Ds. Kersten struikelde over eigen zondagswet

Bericht door liz boer »

Erasmiaan schreef:
Herman schreef:
Erasmiaan schreef:
Herman schreef:Ik heb twee vragen aan Erasmiaan en Eilander?
- Waar kan er ik kennis van nemen dat ds. Kersten onderduikers actief heeft geholpen?
Dat heb ik gelezen in de biografie van ds. Kersten. Ik meen dat het ook in de door mij gelinkte artikelen staat.
- En kennen jullie het proefschrift van Ewart Bosma? Die toont toch duidelijk aan dat de bevindelijk gereformeerden een dwarsdoorsnee waren van de gehele bevolking. Slechts onder de gereformeerden (K. Schilder) waren er vanaf het begin actief in het verzet en dat is later de norm geworden.
Wat bedoel je hiermee?
Ad 1. Ik vind de verklaring aan de zuiveringscommissie in één van de genoemde links te summier om daar iets van te vinden. Mijn eerste indruk is dat het duidt op een heel andere categorie hulp aan onderduikers dan een Frits de Zwerver heeft verleend. Wordt dat in de biografie nader uitgewerkt met mondelinge bronnen?
"Ds. G.H. Kersten, Facetten uit zijn leven en werk" - M. Golverdingen v.d.m., 4e druk pagina 212.

Daar vind je ook dat hij onderduikadressen verstrekte, elke week het verzet steunde met een gift van 50 gulden. En zich verzette tegen Winterhulp (in woord en geschrift). Ook tipt hij een man, wiens Joodse vrouw in gevaar verkeert, dat ze, als ze een verklaring heeft dat ze een relatie heeft met een lid van de kerk, niet gedeporteerd zal worden. Na de oorlog zegt deze man dat ds. Kersten "op deze wijze zeer vele Joden een buitengewoon groote dienst heeft bewezen".
https://www.digibron.nl/search/detail/0 ... isemitisch

Als ds Kersten zeer vele Joden een grote dienst bewezen heeft en geld verstrekte aan de onderduikers zou hij dat uit de tweede kamer gezet zijn?
Zo God voor ons is, wie kan tegen ons zijn?
Gebruikersavatar
Herman
Moderator
Berichten: 11947
Lid geworden op: 29 dec 2001, 12:21
Locatie: Geldermalsen

Re: Ds. Kersten struikelde over eigen zondagswet

Bericht door Herman »

liz boer schreef:Als ds Kersten zeer vele Joden een grote dienst bewezen heeft en geld verstrekte aan de onderduikers zou hij dat uit de tweede kamer gezet zijn?
Daar waren andere redenen voor. Dus dat hoef je niet tegen elkaar uit te spelen.
eilander
Moderator
Berichten: 16786
Lid geworden op: 15 okt 2007, 21:42

Re: Ds. Kersten struikelde over eigen zondagswet

Bericht door eilander »

Erasmiaan schreef:Allereerst: fijn dat je je erin verdiept hebt, eilander, en je mening deels hebt genuanceerd (of moet ik zeggen: laten nuanceren). Ik heb ongeveer dezelfde waardering voor de artikelen als jij. Ik voel me bij Janse goed thuis. De artikelen van "In het spoor" zijn inderdaad wel erg positief. Met inachtneming van het feit dat ze aan één kant van het bootje hangen waardeer ik het goede bronnenonderzoek waaruit duidelijk blijkt dat ds. Kersten geen antisemiet was, zelfs actief Joden heeft geholpen en ook wel degelijk het gevaar van het nationaal socialisme/nazisme zag. En bijv. ook luid en duidelijk de kristalnacht veroordeeld heeft (waaruit ik opmaak: als de feiten bekend zijn is de keus van ds. Kersten duidelijk pro-joods).

Daar zit ten slotte ook het enige punt in waarin ik met jou van mening verschil: de vraag of ds. Kersten aan het begin van de Tweede Wereldoorlog wel had moeten doorzien wat de Duitse handelswijze met de Joden was. Het is wel erg makkelijk om, achter de geschiedenis staand, daar een oordeel over te hebben. Misschien heb je gelijk, maar ik vind je argumenten niet overtuigend (je verwijst naar brochures, maar de vraag was hoe die personen en brochures toen gewaardeerd werden door het (bevindelijk) gereformeerde volksdeel) en zou hier ds. Kersten meer het voordeel van de twijfel willen geven. Dat maakt dat mijn beeld van de handelswijze van ds. G.H. Kersten in de Tweede Wereldoorlog een stuk positiever is dan bij jou. Want het laatste waar ik op wil wijzen is dat op hulp aan het (laten) onderduiken van Joden en andere personen, de doodstraf stond en dat slechts een heel klein percentage Nederlanders daadwerkelijk deze hulp geboden heeft. Dat ds. Kersten daar dan toch bij hoort, zegt mij heel veel.

Voor wat betreft de discussie over de pronkerige bijeenkomst die Ad bezocht heeft:
Het gaat in maatschappelijk opzicht goed in de gereformeerde gezindte, dus dan kun je dat ook verwachten van auto's en kleding. Het lukt dan waarschijnlijk niet iedereen om eenvoudig te blijven. We zijn definitief geen "kleine luyden" meer. Maar ook onder een deftig en voornaam uiterlijk kan een arm zondaarshart schuil gaan, dat zijn hulp en kracht alleen van de Heere Jezus verwacht. En omgekeerd ook: minder welgestelden en eenvoudig ingestelde personen kunnen op godsdienstig vlak als een rijke jongeling leven. Maar je hebt natuurlijk wel gelijk dat over het algemeen het uiterlijk iets weerspiegeld van het innerlijk.
Je bijdrage had ik inderdaad even over het hoofd gezien. Alsnog een reactie.

De punten die je aanvoert ten voordele van ds. Kersten, zijn voor een groot deel ontleend aan zijn eigen brochure van ná de oorlog ‘Mijn standpunt toegelicht’. Dr. Fieret heeft daar wel een paar kanttekeningen bij geplaatst. Bijvoorbeeld ten aanzien van Winterhulp. Van 10 december 1940 werd in De Banier op veler verzoek de gironummers van die organisatie geplaatst. Dit was toen ds. Kersten nog hoofdredacteur was, en het NSB-lid Kaptein nog niet terug was. Deze werd pas in april 1941 benoemd als hoofdredacteur.

Ik ben allerminst overtuigd. Ik heb zelf óók gewezen op het gevaar om achteraf makkelijk praten te hebben, dat onderken ik ook. Maar dan nog… Zoals ds. Kersten schreef over de Duitsers in het begin van de oorlog, gaat verder dan alleen: buigen onder Gods slaande hand.

Na de rede van Seyss-Inquart op 29 mei 1940, schreef De Banier dat “ieder tevreden moest zijn. De eer en de waardigheid van ons volk zou in geenen dele worden aangetast, het geldende Nederlandse recht zal zoveel mogelijk van kracht blijven, evenals de onafhankelijkheid van de rechtspraak. (…) Was er veel verloren, het belangrijkste was behouden: Nederlanders die dat wilden, konden ongestoord leven naar de richtlijnen van de Bijbel.”
In diezelfde rede, waarin de grootmoedigheid van de Fuhrer werd geroemd, werd ook gezegd dat het “met den bloede met Duitsland verbonden Nederlandse volk in geen ongunstiger levensomstandigheden zal komen dan de vernietigingsdrift van de vijanden noodzakelijk zullen maken.” Er werd echter geen woord van kritiek op deze rede geuit. Wel gebruikte ds. Kersten consequent het woord ‘overheid’ voor de bezettende macht.

Nog een citaat uit het boek van Fieret: “Na de Duitse inval die ‘niettegenstaande al de groote woorden over onze macht en verdedigbaarheid’ na vijf dagen gevolgd werd door de capitulatie, was een staatkundige toestand ontstaan, waarop Nederlanders geen greep meer hadden. De Duitsers hadden te beslissen over de terugkeer van de Oranjes en over een eventueel zelfstandig voortbestaan van Nederland.” Nogmaals, dat gaat echt verder dan een bukken onder Gods oordelen.

Met het beeld dat je schetst van een ds. Kersten die behoorde bij een klein deel van het volk dat méér deed voor de Joden dan gemiddeld, kan ik het echt niet eens zijn. De invloed die hij had, heeft hij niet aangewend om iets voor de Joden in het algemeen te doen.
De Duitsers wilden invloed op het benoemingsbeleid van scholen. 95% van de protestantse lagere scholen protesteerde daartegen. Ds. Kersten niet. Ook is met jouw beeld absoluut in de strijd dat ds. Kersten adviseerde om de Joodse kinderen op scholen, op te geven. Volgens Fieret heeft hij de ernst van de antisemitische maatregelen niet begrepen. Ds. Kersten schreef: “Wij adviseren dus aan de gevraagde opgave te voldoen en geen conflict uit te lokken.”

Ik heb de boeken van dr. J. Presser gelezen, over het lot van de Joden in Amsterdam. Dan krijg ik inderdaad een schuldgevoel over wat er toen is gebeurd, zoals jij ook aangeeft. En als ik me probeer te verplaatsen in die tijd en indenk wat ik dan zou durven, heb ik echt niet zo’n grote mond. Maar verzwijgen wat er toen is gebeurd, is desondanks niet terecht.
Gebruikersavatar
liz boer
Berichten: 2989
Lid geworden op: 18 jun 2018, 15:31

Re: Ds. Kersten struikelde over eigen zondagswet

Bericht door liz boer »

Herman schreef:
liz boer schreef:Als ds Kersten zeer vele Joden een grote dienst bewezen heeft en geld verstrekte aan de onderduikers zou hij dat uit de tweede kamer gezet zijn?
Daar waren andere redenen voor. Dus dat hoef je niet tegen elkaar uit te spelen.
Het was mijn bedoeling niet om het uit te spelen.
Zo God voor ons is, wie kan tegen ons zijn?
Gebruikersavatar
Ad Anker
Moderator
Berichten: 10572
Lid geworden op: 28 feb 2012, 11:11

Re: Ds. Kersten struikelde over eigen zondagswet

Bericht door Ad Anker »

GZB schreef:
Mooi verslag, maar als ik de foto's bij het verslag bekijk vind ik het helemaal geen hoofdzakelijk zwarte kleding. Ik zie daar van alles wat.
Klopt. Toen ik de foto's zag kreeg ik ook een ander beeld.
Erasmiaan
Berichten: 8596
Lid geworden op: 17 okt 2005, 21:25

Re: Ds. Kersten struikelde over eigen zondagswet

Bericht door Erasmiaan »

eilander schreef: De punten die je aanvoert ten voordele van ds. Kersten, zijn voor een groot deel ontleend aan zijn eigen brochure van ná de oorlog ‘Mijn standpunt toegelicht’. Dr. Fieret heeft daar wel een paar kanttekeningen bij geplaatst. Bijvoorbeeld ten aanzien van Winterhulp. Van 10 december 1940 werd in De Banier op veler verzoek de gironummers van die organisatie geplaatst. Dit was toen ds. Kersten nog hoofdredacteur was, en het NSB-lid Kaptein nog niet terug was. Deze werd pas in april 1941 benoemd als hoofdredacteur.

Ik ben allerminst overtuigd. Ik heb zelf óók gewezen op het gevaar om achteraf makkelijk praten te hebben, dat onderken ik ook. Maar dan nog… Zoals ds. Kersten schreef over de Duitsers in het begin van de oorlog, gaat verder dan alleen: buigen onder Gods slaande hand.

Na de rede van Seyss-Inquart op 29 mei 1940, schreef De Banier dat “ieder tevreden moest zijn. De eer en de waardigheid van ons volk zou in geenen dele worden aangetast, het geldende Nederlandse recht zal zoveel mogelijk van kracht blijven, evenals de onafhankelijkheid van de rechtspraak. (…) Was er veel verloren, het belangrijkste was behouden: Nederlanders die dat wilden, konden ongestoord leven naar de richtlijnen van de Bijbel.”
In diezelfde rede, waarin de grootmoedigheid van de Fuhrer werd geroemd, werd ook gezegd dat het “met den bloede met Duitsland verbonden Nederlandse volk in geen ongunstiger levensomstandigheden zal komen dan de vernietigingsdrift van de vijanden noodzakelijk zullen maken.” Er werd echter geen woord van kritiek op deze rede geuit. Wel gebruikte ds. Kersten consequent het woord ‘overheid’ voor de bezettende macht.

Nog een citaat uit het boek van Fieret: “Na de Duitse inval die ‘niettegenstaande al de groote woorden over onze macht en verdedigbaarheid’ na vijf dagen gevolgd werd door de capitulatie, was een staatkundige toestand ontstaan, waarop Nederlanders geen greep meer hadden. De Duitsers hadden te beslissen over de terugkeer van de Oranjes en over een eventueel zelfstandig voortbestaan van Nederland.” Nogmaals, dat gaat echt verder dan een bukken onder Gods oordelen.
Tja eilander, ik raadpleegde de zoekfunctie van het forum en ik constateerde dat wij in 2011 ook al met elkaar van mening verschilden op dit onderwerp. Ook toen noemde je die brochure die volgens jou ds. Kersten wel gelezen moest hebben. Ik constateer dat we niet echt verder komen.

Overigens citeer je hierboven wat verwarrend. Het is goed opletten of je nu uit de studie van Fieret citeert, ds. Kersten door middel van de Banier aan het woord laat, of citeert uit de rede van Seyss-Inquart. Dat "ieder tevreden moest zijn" is misschien nog wel de opmerking die mij het meest de wenkbrauwen doet fronsen; graag zou ik daar ook wat context bij zien. Voor het overige vind ik niet dat het verder gaat dan een bukken onder de oordelen, maar ik zeg er gelijk bij dat ik geen bronnenonderzoek heb gedaan en de studie van Fieret niet heb gelezen.
Met het beeld dat je schetst van een ds. Kersten die behoorde bij een klein deel van het volk dat méér deed voor de Joden dan gemiddeld, kan ik het echt niet eens zijn. De invloed die hij had, heeft hij niet aangewend om iets voor de Joden in het algemeen te doen.
De Duitsers wilden invloed op het benoemingsbeleid van scholen. 95% van de protestantse lagere scholen protesteerde daartegen. Ds. Kersten niet. Ook is met jouw beeld absoluut in de strijd dat ds. Kersten adviseerde om de Joodse kinderen op scholen, op te geven. Volgens Fieret heeft hij de ernst van de antisemitische maatregelen niet begrepen. Ds. Kersten schreef: “Wij adviseren dus aan de gevraagde opgave te voldoen en geen conflict uit te lokken.”

Ik heb de boeken van dr. J. Presser gelezen, over het lot van de Joden in Amsterdam. Dan krijg ik inderdaad een schuldgevoel over wat er toen is gebeurd, zoals jij ook aangeeft. En als ik me probeer te verplaatsen in die tijd en indenk wat ik dan zou durven, heb ik echt niet zo’n grote mond. Maar verzwijgen wat er toen is gebeurd, is desondanks niet terecht.
Waar je hier op ingaat, is mijn reactie op de verwijten dat ds. Kersten antisemitisch zou zijn. Daar heb ik tegenover gezet wat ds. Kersten gedaan heeft, zoals hulp aan onderduikers, hulp aan het verzet en hulp aan de Joden. Ik heb daarmee geen beeld willen schetsen, maar een eenzijdig beeld willen corrigeren. Overigens schrijf je nu dat hij de ernst van de antisemitische maatregelen niet begreep. Daar kan ik het al meer mee eens zijn dan toen je schreef dat hij als opiniemaker deze ernst wel had moeten begrijpen. Want daarvan ben ik niet overtuigd. En feitelijk kunnen we - achter deze gruwelijke geschiedenis staand - ook nooit meer ons blanco inleven in de geest van die tijd.

Daarom voel ik me het meest thuis bij dr. C.S.L. Janse. Ik weiger in deze casus mee te werken aan een beeldenstorm tegen ds. Kersten, zoals die bijvoorbeeld de afgelopen tijd is ontketend rondom het slavernijverleden en de toenmalige kopstukken. Sterker nog: op dit forum zul je dan telkens mijn weerwoord op je pad vinden.
Gebruikersavatar
liz boer
Berichten: 2989
Lid geworden op: 18 jun 2018, 15:31

Re: Ds. Kersten struikelde over eigen zondagswet

Bericht door liz boer »

Eramiaan schreef: Waar je hier op ingaat, is mijn reactie op de verwijten dat ds. Kersten antisemitisch zou zijn. Daar heb ik tegenover gezet wat ds. Kersten gedaan heeft, zoals hulp aan onderduikers, hulp aan het verzet en hulp aan de Joden.
Het is duidelijk dat Kersten wel antisemitistisch was, hij hielp alleen Joden die overgegaan waren tot het Christendom want die zag hij niet meer als Joden.
Zo God voor ons is, wie kan tegen ons zijn?
Huismoeder
Verbannen
Berichten: 59
Lid geworden op: 03 sep 2018, 21:52

Re: Ds. Kersten struikelde over eigen zondagswet

Bericht door Huismoeder »

Ben je het goede gerucht van je overleden naaste aan het verspreiden? Kersten heeft in zijn leven heel wat meer bereikt dan jij.
Gebruikersavatar
liz boer
Berichten: 2989
Lid geworden op: 18 jun 2018, 15:31

Re: Ds. Kersten struikelde over eigen zondagswet

Bericht door liz boer »

Huismoeder schreef:Ben je het goede gerucht van je overleden naaste aan het verspreiden? Kersten heeft in zijn leven heel wat meer bereikt dan jij.
Hier wordt iets gestelt en ik ga er op in, Kersten gaat in de lijn van Luther en Calvijn in zijn opstellen to Joden.

Je weet niet wat ik allemaal al bereikt heb in mijn leven dus ik zou dat laatste maar niet te hart zeggen. :haha
Zo God voor ons is, wie kan tegen ons zijn?
-DIA-
Berichten: 32705
Lid geworden op: 03 okt 2008, 00:10

Re: Ds. Kersten struikelde over eigen zondagswet

Bericht door -DIA- »

Huismoeder schreef:Ben je het goede gerucht van je overleden naaste aan het verspreiden? Kersten heeft in zijn leven heel wat meer bereikt dan jij.
Zoals ds. J. Schipper ds. Lamain eens een man des vredes noemde.
© -DIA- Laatst actief: 00 xxx 24??
Gebruikersavatar
liz boer
Berichten: 2989
Lid geworden op: 18 jun 2018, 15:31

Re: Ds. Kersten struikelde over eigen zondagswet

Bericht door liz boer »

-DIA- schreef:
Huismoeder schreef:Ben je het goede gerucht van je overleden naaste aan het verspreiden? Kersten heeft in zijn leven heel wat meer bereikt dan jij.
Zoals ds. J. Schipper ds. Lamain eens een man des vredes noemde.
Daarom niet feilloos.
Zo God voor ons is, wie kan tegen ons zijn?
-DIA-
Berichten: 32705
Lid geworden op: 03 okt 2008, 00:10

Re: Ds. Kersten struikelde over eigen zondagswet

Bericht door -DIA- »

liz boer schreef:
-DIA- schreef:
Huismoeder schreef:Ben je het goede gerucht van je overleden naaste aan het verspreiden? Kersten heeft in zijn leven heel wat meer bereikt dan jij.
Zoals ds. J. Schipper ds. Lamain eens een man des vredes noemde.
Daarom niet feilloos.
Dat weet ieder wel die een beetje de Schrift kent.
© -DIA- Laatst actief: 00 xxx 24??
Gebruikersavatar
liz boer
Berichten: 2989
Lid geworden op: 18 jun 2018, 15:31

Re: Ds. Kersten struikelde over eigen zondagswet

Bericht door liz boer »

-DIA- schreef:
liz boer schreef:
-DIA- schreef:
Huismoeder schreef:Ben je het goede gerucht van je overleden naaste aan het verspreiden? Kersten heeft in zijn leven heel wat meer bereikt dan jij.
Zoals ds. J. Schipper ds. Lamain eens een man des vredes noemde.
Daarom niet feilloos.
Dat weet ieder wel die een beetje de Schrift kent.
Klopt
Zo God voor ons is, wie kan tegen ons zijn?
Plaats reactie