Wapen inspecties UN in Irak

Plaats reactie
Billy
Berichten: 1740
Lid geworden op: 29 dec 2001, 11:49
Locatie: NL

Wapen inspecties UN in Irak

Bericht door Billy »

Kijkkijk die Saddam begint toch wel te sputteren nu.

Irak beschuldigt inspecteurs van spionage

Uitgegeven: 5 december 2002 07:18
Laatst gewijzigd: 5 december 2002 11:44

BAGDAD - De Iraakse regering en de VN-wapeninspecteurs zijn een week na het begin van de nieuwe wapeninspecties in Irak met elkaar in conflict. De Iraakse vice-president Taha Yassin Ramadan heeft inspecteurs in niet mis te verstane bewoordingen uitgemaakt voor spionnen van de CIA en de Israëlische dienst Mossad.

De inspecties zouden dienen om een aanval op Irak voor te bereiden. Vice-premier Tarek Aziz zei woensdagavond tegen het Amerikaanse televisiestation ABC dat het een wonder zou zijn indien er geen oorlog komt.

Ramadan sprak woensdag een Egyptische delegatie toe. Hij zei dat de inspecteurs de Irakezen provoceren zodat ze kunnen claimen dat die niet meewerken. De resolutie die de inspecties ondersteunt, nummer 1441 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, bevat volgens Ramadan talrijke "landmijnen" en het is volgens hem "de bedoeling dat er eentje afgaat."

Ontkenning

De inspecteurs hebben van zich afgebeten en ontkend dat er wordt gespioneerd. Een woordvoerster van het Internationaal Atoomenergieagentschap IAEA zei tegen de BBC dat er geen plaats is voor spionnen in de inspectieteams. "We doen wat we moeten doen, (we doorzoeken) onaangekondigd en zorgvuldig", zei ze. De VS zijn het daar evenmin mee eens. Zij hebben laten weten dat ze de inspecties "niet agressief genoeg" vinden. Defensieminister Rumsfeld liet zich woensdag bovendien opnieuw ontvallen dat een belangrijk doel van de regering in Washington een wisseling is van het regime in Bagdad.

Paleisbezoek

De spanningen volgen op een bezoek van de inspecteurs aan een paleis van president Saddam Hussein op dinsdag. De Irakezen lieten bij de inspecties van voor 1998 helemaal geen pottenkijkers toe in Saddam Husseins panden, maar nu zijn ze daartoe verplicht.

Ramadan zei dat deze inspectie overbodig en ongerechtvaardigd was. Hij stelde dat er een neutrale partij zou moeten komen die naast de VN bekijkt of de inspecties wel deugen en een doel dienen. Hij meent dat de teams in een paar weken klaar kunnen zijn indien ze hun werk goed doen. De uitspraken van Ramadan lijken verdacht veel op nieuwe Iraakse voorwaarden van het type die de toenmalige wapeninspecties eind 1998 deden mislukken.

Zaterdag

Zaterdag komt Irak naar eigen zeggen met een gedetailleerde lijst van zijn bewapeningsprogramma, waarin 'nieuwe elementen' zijn opgenomen. De door de VN geëiste lijst zal een graadmeter worden om te zien of het regime eerlijk informatie verschaft.

De Veiligheidsraad heeft in de nacht van woensdag op donderdag ingestemd met verlenging van het olie-voor-voedselprogramma voor Irak. De raad besloot unaniem het programma met zes maanden te verlengen. De Verenigde Staten hadden de jongste verlenging aanvankelijk tegengehouden.

Washington wilde een verkorting van de termijn, altijd steeds zes maanden, en een beperking van de lijst van civiele goederen die Bagdad mag importeren. De VS raakten echter met die houding in toenemende mate geïsoleerd in de VN-Veiligheidsraad.

'Olie-voor-voedsel'

'Olie-voor-voedsel' is een uitzonderingsregeling op de al vele jaren geldende VN-sancties tegen Irak. Bagdad mag in beperkte mate olie exporteren om onder VN-toezicht voedsel, medicijnen en andere levensbehoeften in te kopen.

De Amerikaanse onderminister Marc Grossman bezoekt donderdag Nederland als onderdeel van zijn Europese rondreis om te praten over Irak en de relatie tussen Turkije en de Europese Unie. Grossman spreekt donderdagmiddag met ministers De Hoop Scheffer van Buitenlandse Zaken en Korthals van Defensie.
"Indien het hier in 't Vaderland zoo gelegen is, dat men de waarheid niet mag spreken, zoo ist er ellendig gesteld. Nochtans zal ik die spreken, zoo lang als mijn oogen open staan."

Michiel Adriaanszoon de Ruyter
an3sdej

Bericht door an3sdej »

Het lijkt er wel op, dat je hoopt dat Saddam snel nog meer (in westerse ogen) provocerende opmerkingen zal maken of iets in de weg zal leggen t.a.v. de wapeninspecteurs, waardoor ze (VS en BB) "eindelijk" binnen kunnen vallen. :stu
Loïs

Bericht door Loïs »

Hoi Billy, wat schrijf je dit enthousiast. Vind je het zo prettig dat honderden mensenlevens vernietigd zullen worden? Heb je wel is foto's gezien van die lieve kinderen wier leven voor altijd getekend zal zijn door een vreselijke oorlog?

Wat een harteloosheid, oorlog is geen spelletje!
Billy
Berichten: 1740
Lid geworden op: 29 dec 2001, 11:49
Locatie: NL

Bericht door Billy »

wat schrijf ik enthousiast??

ik heb alleen een quote geplaatst?

afijn, ben de laatse die graag oorlog wil hoor.
maar wees nou eerlijk het word toch tijd dat er een einde komt aan de spelletjes van Saddam?
Hij houd de hele wereld voor de gek.

of Saddam een oorlog waard is is weer een hele andere discussie maar zo als het nu gaat is het ook niks.

laatste nieuws:

VS: Irak liegt wapeninspecteurs voor

Uitgegeven: 27 januari 2003 17:00
Laatst gewijzigd: 27 januari 2003 17:04

WASHINGTON - Irak spreekt niet de waarheid tegen de wapeninspecteurs. Hoe langer de inspecteurs in Irak blijven, hoe minder de Iraki's hen de waarheid vertellen, stelde maandag een woordvoerder van het Witte Huis.

Hij onderstreepte dat de Amerikanen het verslag van Hans Blix, hoofd van de VN-wapeninspecteurs, maandag zullen beoordelen aan de hand van slechts één vraag: Werkt Irak mee of niet? Als Irak slechts gedeeltelijk meewerkt, betekent dat voor de Amerikanen dat zij niet meewerken, aldus de woordvoerder.

Hij wees erop dat Irak volgens resolutie 1441 van de VN-Veiligheidsraad een volledig overzicht van zijn wapenbezit moet geven. "Het moet in alle opzichten, niet in sommige opzichten, niet voor de helft, niet op sommige gebieden, maar op alle gebieden meewerken", zei de woordvoerder.
"Indien het hier in 't Vaderland zoo gelegen is, dat men de waarheid niet mag spreken, zoo ist er ellendig gesteld. Nochtans zal ik die spreken, zoo lang als mijn oogen open staan."

Michiel Adriaanszoon de Ruyter
Billy
Berichten: 1740
Lid geworden op: 29 dec 2001, 11:49
Locatie: NL

Bericht door Billy »

Wat vinden jullie daarvan??

Chemische wapens zoek in Irak

Uitgegeven: 27 januari 2003 17:42
Laatst gewijzigd: 27 januari 2003 17:43

NEW YORK - Irak kan niet aantonen wat er is gebeurd met 6500 raketten met een chemische lading. Bovendien kan het land niet aantonen dat het de voorraad antrax volledig heeft vernietigd. Antrax kan miltvuur veroorzaken. Dat heeft het hoofd van de wapeninspecteurs, Hans Blix, maandag aan de VN-Veiligheidsraad meegedeeld.

Blix meldde dat Irak weliswaar de locaties goed toegankelijk heeft gemaakt, maar dat de medewerking inhoudelijk te wensen overliet. Volgens Blix is Irak niet erg behulpzaam geweest bij het verstrekken van informatie over zijn wapenvoorraad. "Het is niet voldoende om deuren te openen. Inspecties zijn geen worstelpartijtje. Ze zijn niet gebaseerd op vertrouwen, maar ze moeten tot vertrouwen leiden."

Volgens Blix bevat het wapenrapport van Irak geen enkele nieuwe informatie. Hij gaf wel aan dat kennelijk pagina's uit het rapport ontbreken, omdat bladzijden opnieuw zijn genummerd. Het land kon de leemtes in het rapport niet afdoende verklaren. "Irak lijkt niet werkelijk te accepteren, zelfs vandaag niet, dat het moet ontwapenen zoals geëist."

Blix wees ook op de weigering van Bagdad om de Amerikaanse U2-spionagevliegtuigen in het luchtruim toe te laten. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, reageert naar verwachting om 21.00 uur (Nederlandse tijd) in een persconferentie op de rapportage van Blix.
"Indien het hier in 't Vaderland zoo gelegen is, dat men de waarheid niet mag spreken, zoo ist er ellendig gesteld. Nochtans zal ik die spreken, zoo lang als mijn oogen open staan."

Michiel Adriaanszoon de Ruyter
Plaats reactie