Overgrote deel zwijnen afgemaakt

Gebruikersavatar
Rijssen
Berichten: 541
Lid geworden op: 09 jun 2010, 12:37

Re: Overgrote deel zwijnen afgemaakt

Bericht door Rijssen »

huisman schreef:
ChristenConservatief schreef:
Erasmiaan schreef:Straks breekt er varkenspest uit en dan zijn er helemaal geen zwijnen meer. In Nederland moet altijd alles tot in het oneindige gereguleerd worden. En waar praten we over? 24000 euro schade?! Schiet 1000 van die zwijnen af, verkoop ze aan de slager en je hebt het er dik uit.
Zo zou ik dat niet doen. Je hebt ook nog geld nodig om jagers uit te betalen. En krijg je wel 24 eu per zwijn ? Misschien niet eens.

Het is beter dat het zwijnenpeil op de Veluwe drastisch teruggebracht wordt. De laatste tijd krijgen zwijnen door de hogere temperaturen steeds meer en steeds vaker jongen (2 worpen per jaar, rond de 8 jongen). Dat vraagt om een hoger jachtquotum, wat mij betreft. We weten dat er vooral in omgeving Elspeet-Uddel veel boeren wonen, die enorme last hebben van die beesten. De schade compenseren door het geld van de geschoten zwijnen aan boeren te geven, zal de markt en de economie van de agrarische sector in de war sturen.
Is dit wat jij noemt Christelijk rentmeesterschap ? Als je op de veluwe boer bent weet je dat je omringt wordt door prachtige natuur met veel geschapen wild. Afschieten moet als het een gevaar wordt (verkeersongelukken) en dat was in 2009 het geval. Maar afschieten moet tot een minimum beperkt blijven.
Nou hier.
klitse
Berichten: 45
Lid geworden op: 09 jul 2010, 14:54

Re: Overgrote deel zwijnen afgemaakt

Bericht door klitse »

Stop de kleiduivenmoord. :pan
Een houtworm met plankenkoorts is nooit grappig.
Gebruikersavatar
ChristenConservatief
Berichten: 224
Lid geworden op: 14 jan 2010, 23:34

Re: Overgrote deel zwijnen afgemaakt

Bericht door ChristenConservatief »

huisman schreef:
ChristenConservatief schreef:
Ik weet niet waar jij al deze wijsheid/onzin vandaan haalt: Verdertienvoudigd per jaar. Nu zijn er 5000 dus zonder afschot volgend jaar 65000 en het jaar daarop 845000 en in 2013 10985000. Wat een ongeloofelijke onzin, wildbeheer ben ik voor maar onzin en sprookjes ben ik op tegen (Ik werk elke dag in de zwijnenomgeving Uddel Garderen zie er heel zelden één)

:garde
Gemiddeld 6-7 jongen en twee worpen. Kun je rekenen, of wat ?

Maar ben je het met mee eens dat bij een drastische stijging van het aantal zwijnen (vroeger had een zwijn één worp per jaar, door de opwarming van de aarde nu twee, dus het gaat in ieder geval twee keer zo snel) er in het belang van vooral boeren, maar ook burgers (en buitenlui dan weer niet), automobilisten en de zwijnen zelf (anders maken ze elkaar af, zoals de edelherten in de Oostvaardersplassen...) er stevig gejaagd moet worden, of niet ? Want daar ging het om.
Ja ik kan rekenen want er sterven jongen en ook oude zwijnen verder als je 5000 zwijnen hebt is ongeveer de helft mannelijk en die werpen geen jongen (Dan doen echt alleen de vrouwtjes :huhu ) dus verdertienvoudigen is echt onzin en verder blijven twee worpen een zeldzaamheid . Ik ben voor verstandig wildbeheer en daar heft ook afschot een plaats in.
Je komt weleens in het Kroondomein ? Ga voor de gein eens kijken in augustus. Dan zie je 95 % van de bagges met jongen lopen. :garde
Marco
Berichten: 3605
Lid geworden op: 31 jul 2007, 13:55
Locatie: Waddinxveen

Re: Overgrote deel zwijnen afgemaakt

Bericht door Marco »

Even voor de rekenaars: Als een zwijn twee keer 6 of 7 jongen werpt dan verzes-tot-zevenvoudigt het aantal dus. Want er is óók een beer nodig om die kleintjes te 'maken', dus met z'n tweeën krijgen ze 13 jongen (ook al zie je wellicht die beer niet meer met die jongen lopen.
Plaats reactie