Italië legt richtlijnen voor maken van pizza's vas

Plaats reactie
Gebruikersavatar
tukkertje
Berichten: 3358
Lid geworden op: 07 mar 2002, 19:26
Locatie: Rijssen
Contacteer:

Italië legt richtlijnen voor maken van pizza's vas

Bericht door tukkertje »

In een poging de echte Napolitaanse pizza te beschermen tegen slappe namaak, heeft Italië strikte richtlijnen opgesteld voor het maken van het authentieke traditionele gerecht. Restaurants die zich houden aan de voorschriften - die gaan over de omvang en de ingrediënten, maar ook over het soort oven - kunnen een speciaal kwaliteitskeurmerk aanvragen.

Het ministerie van landbouw legde de regels vast en publiceerde ze dinsdag in het staatsblad. Ze maken deel uit van het plan om de Italiaanse cuisine in de Europese Unie te beschermen. Het is niet duidelijk hoe er zal worden toegezien op de naleving van de regels.

Echte Napolitaanse pizza moet rond zijn en niet meer dan 35 centimeter doorsnee, niet dikker dan 0,3 centimeter in het midden en met een korst van zo'n twee centimeter. "De structuur moet zacht, elastisch en makkelijk vouwbaar zijn", aldus de richtlijnen die voorts beschrijven welk soort bloem, gist, tomaten en olie gebruikt moeten worden. Het deeg moet met de hand gekneed worden en gebakken in houtovens met de vereiste temperatuur van 485 graden Celsius.

Er zijn drie types echte pizza: de Marinara, met knoflook en oregano; de Margherita, met basilicum en mozzarella uit de zuidelijke Apennijnen; en Extra-Margherita, met verse tomaten, basilicum en buffelmozzarella uit Campania, de streek waarin de bakermat van de pizza, Napels, ligt.

De regels werden in samenspraak met pizzabakkers in Napels en omstreken opgesteld. "Deze normen beschermen een van de oudste en belangrijkste gastronomische tradities. We willen anderen niet verbieden om pizza te maken, we willen alleen dat ze het doen zoals wij, zoals het hoort", aldus Antonio Pace, eigenaar van een van de oudste pizzeria's in Napels.

Volgens het persbureau ANSA zullen van de 23.000 restaurants in Italië die wekelijks 56 miljoen pizza's bakken er zo'n tweehonderd meteen een kwaliteitskeurmerk aanvragen. Het is de bedoeling om een grote meerderheid van de pizzeria's uiteindelijk volgens de richtlijnen te laten werken. De krant Il Sole 24 Ore noemde de regels "een daad van liefde, maar een wanhopige. Nu is pizza ontheemd en grenzeloos voedsel."
limosa

Bericht door limosa »

Onderschat die Italianen niet! Ze weten op de momenten dat het spannend wordt toch steeds weer de juiste prioriteiten te stellen.
Gebruikersavatar
marsm104
Berichten: 1604
Lid geworden op: 03 jan 2004, 12:39
Locatie: Ommen
Contacteer:

Bericht door marsm104 »

Welke krant stond dit :t RD :t
Met vriendelijke groet, Rick Marsman
Andre
Berichten: 1164
Lid geworden op: 05 feb 2004, 17:19
Locatie: in de auto

Bericht door Andre »

Oorspronkelijk gepost door marsm104
Welke krant stond dit :t RD :t
Ik kwam het ook in de Stentor, bij jullie, Tubantia, tegen bij de economische bijlage.

[Aangepast op 28/5/04 door Andre]
Gebruikersavatar
tukkertje
Berichten: 3358
Lid geworden op: 07 mar 2002, 19:26
Locatie: Rijssen
Contacteer:

Bericht door tukkertje »

Oorspronkelijk gepost door Andre
Oorspronkelijk gepost door marsm104
Welke krant stond dit :t RD :t
Ik kwam het ook in de Stentor, bij jullie, Tubantia, tegen bij de economische bijlage.

[Aangepast op 28/5/04 door Andre]
De Stentor is wat anders dan Tubantia hoor;););)
Gebruikersavatar
Hendrikus
Berichten: 16750
Lid geworden op: 10 apr 2004, 09:37

Bericht door Hendrikus »

Oorspronkelijk gepost door tukkertje
De Stentor is wat anders dan Tubantia hoor;););)
Allemaal Wegener, Tuk, dus één pot nat.
~~Soli Deo Gloria~~
Gebruikersavatar
tukkertje
Berichten: 3358
Lid geworden op: 07 mar 2002, 19:26
Locatie: Rijssen
Contacteer:

Bericht door tukkertje »

Oorspronkelijk gepost door Hendrikus
Oorspronkelijk gepost door tukkertje
De Stentor is wat anders dan Tubantia hoor;););)
Allemaal Wegener, Tuk, dus één pot nat.
Ok, maar er is wel een wezelijk verschil tussen de Stentor en de Tubantia
Andre
Berichten: 1164
Lid geworden op: 05 feb 2004, 17:19
Locatie: in de auto

Bericht door Andre »

Oorspronkelijk gepost door tukkertje
Oorspronkelijk gepost door Hendrikus
Oorspronkelijk gepost door tukkertje
De Stentor is wat anders dan Tubantia hoor;););)
Allemaal Wegener, Tuk, dus één pot nat.
Ok, maar er is wel een wezelijk verschil tussen de Stentor en de Tubantia
Dat de Tubantia op zondag uit wil of gaat komen?
Plaats reactie