Werd de dochter van Jefta echt gedood?

Gebruikersavatar
Jacobse
Berichten: 364
Lid geworden op: 04 Feb 2009, 20:40

Re: Werd de dochter van Jefta echt gedood?

Berichtdoor Jacobse » 02 Sep 2016, 08:55

DDD refereert in zijn/haar reactie aan de verzen 28 en 29 uit Leviticus 27.
Evenwel, deze teksten luiden:
in de Statenvertaling:
28 evenwel niets dat verbannen is, dat iemand den Heere verbannen zal hebben, van al hetgeen hij heeft, van een mens of van een beest, of van den akker zijner bezitting, zal verkocht noch gelost worden; al wat verbannen is, zal den Heere een heiligheid der heiligheden zijn;
29 al wat verbannen is, dat van de mensen verbannen zal zijn, zal niet gelost worden; het zal zekerlijk gedood worden
in de NBG vertaling ( ik heb een druk van 1973 ):
28 niets echter van hetgeen iemand de Heere door de ban wijdt, uit al wat hij bezit, van mens of vee, of zijn grondbezit, zal verkocht worden of gelost; alles wat onder de ban ligt,dat is allerheiligst voor de Heere; 29 niets dat met de ban geslagen is, dat door de ban getroffen is onder de mensen, kan losgekocht worden; het zal zeker ter dood gebracht worden.
In deze teksten gaat het over hetgeen onder de ban, onder de vervloeking ligt; zoals bij Jericho.
Dat is hier bij Jefta en zijn dochter geheel buiten de orde, en zodoende in het geheel niet van toepassing noch ook van enig belang.
Jefta heeft aan de Heere een brandoffer beloofd; Richteren 11 vers 31 slot. Leviticus hoofdstuk 1 gaat daar over; het betreft en het is daarmede beperkt tot offerdieren van het rundvee, van het kleinvee, en van gevogelte. Jefta verbindt het niettemin met zijn dochter; en wijdt haar aan de Heere, zoals Leviticus 27 zegt: " ...zullen de zielen des Heeren zijn ( Statenvertaling ; in de NBG vertaling : ) ...personen voor de Heere..". Juist daarvoor is de lossing, hier conform het vierde vers, met dertig zilverstukken.
Die teksten zijn, anders dan DDD niet-onderbouwd suggereert, niet later aangepast; Leviticus was er in de tijd lang voor Jefta.
De dochter van Jefta heeft besloten haar leven aan de Heere te wijden, mede door af te zien van een huwelijk en van moederschap; Richteren 11 verzen 39 en 40 zijn daar helder over: zij heeft geen gemeenschap gehad met een man, en de meisjes uit Gilead gingen haar jaarlijks vier dagen bezoeken en eren.

Online
DDD
Berichten: 7334
Lid geworden op: 11 Jul 2012, 17:48

Re: Werd de dochter van Jefta echt gedood?

Berichtdoor DDD » 02 Sep 2016, 09:29

Waar leid je uit af dat afzonderen en verbannen in dit geval niet hetzelfde zijn? Dat kan best, trouwens, maar ik zie dat zo niet terug in het hoofdstuk.

Los daarvan: een van de argumenten was dat de Heere zoiets nooit zou willen. Dat blijkt niet uit Leviticus. Overigens denk ik dat dit typisch iets is dat past in de cultuur van die tijd, en dat wij dat niet mogen toepassen in onze tijd, integendeel.

De vijf boeken van Mozes waren de wetten van Israel. Het is mijns inziens haast ondenkbaar dat die in de loop der eeuwen niet op sommige punten zijn aangepast. Maar dat zal misschien beroepsdeformatie zijn.


Terug naar “Bijbelstudie (discussie)”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast