Internet grootste bedreiging ?

Mannetje
Berichten: 7693
Lid geworden op: 23 mei 2014, 09:54
Locatie: Tholen

Re: Internet grootste bedreiging ?

Bericht door Mannetje »

Bonny schreef:Dat is het oud-hollandsche den appel valt niet ver van den boom.
Dat zou zelfs niet kloppen als het om een vader-zoon relatie gaat, maar zeker niet als het broers zijn.
-
Gebruikersavatar
Tiberius
Administrator
Berichten: 33198
Lid geworden op: 12 jan 2006, 09:49
Locatie: Breda

Re: Internet grootste bedreiging ?

Bericht door Tiberius »

Mensen, on-topic graag; laat het bespreken van personen achterwege, a.u.b.
Mara
Berichten: 23141
Lid geworden op: 15 jun 2010, 15:54

Re: Internet grootste bedreiging ?

Bericht door Mara »

Op Elsevier las ik deze mededeling:
Het aantal reacties op http://www.elsevier.nl nam de laatste jaren stevig toe, maar dat kon helaas niet worden gezegd van de kwaliteit van veel reacties.

Het team van moderatoren constateerde steeds meer verruwing op het forum. Ook werd er nog maar zelden inhoudelijk gereageerd op de artikelen. Het reageren stond eenieder vrij, die een account had aangemaakt.

Je kunt dus vanaf nu alleen per mail of brief reageren.

Dat er sprake is van ernstige vervuiling, wordt breed opgemerkt. Alleen, het schijnt niet te helpen. Anoniem je vuil spuien blijft op veel plaatsen mogelijk.
Als er schaduw is, dan moet er ook licht zijn ~ Spurgeon
-DIA-
Berichten: 32701
Lid geworden op: 03 okt 2008, 00:10

Re: Internet grootste bedreiging ?

Bericht door -DIA- »

Ik zocht naar het ooit door mij geopende topic: Gelezen, gedacht, gehoord. Blijkt die niet meer te bestaan. Maar goed, hier kan het ook nog...

Hieronder een artikel van de hand van dhr. L.M.P. Scholten uit De Wachter Sions van 2 sept. 1999

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.--.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.--
WWW

De synode van de Gereformeerde Gemeenten in Nederland heeft twee jaar geleden ernstig gewaarschuwd tegen een vrij gebruik van Internet.
Zakelijk gebruik heeft de synode niet willen veroordelen. Maar zij zag Internet wel als zo gevaarlijk, dat het voor zichzelf privé surfen op Internet censurabel werd gesteld.

Misschien zijn er lezers die niet begrijpen waarover het deze keer gaat. Die mogen zich gelukkig prijzen. Zij hoeven deze Terzijde ook niet verder te lezen. Maar de meeste lezers zullen het heel goed begrijpen. Wellicht tot hun verdriet.
De synode heeft in 1997 een duidelijk signaal afgegeven, door uit te spreken, "censurabel te stellen de aansluiting van de computer op het computernetwerk Internet in gezinnen en voor privédoeleinden, aangezien de bezwaren tegen televisie grotendeels in minstens gelijke mate gelden voor het op Internet geboden amusement". De gevaren die hier dreigen, gaan zelfs die van het onbeperkt gebruik van de tv te boven.
"De vraag is of een kerkenraad in staat is om de software van een computer te bekijken, te beoordelen en vervolgens, om in computertaal te spreken, te laten deleten. Zal dit mogelijk zijn, dan is een werkelijk pastoraat onmisbaar," zo schreef naar aanleiding van het synodebesluit een commentator in een kerkelijk blad. En dat is waar.

De synode had natuurlijk liever het gebruik van Internet totaal afgewezen. Maar de werkelijkheid van deze tijd gebiedt een beter overwogen standpunt.
Voor het werk kan het gebruik van Internet niet altijd gemist worden. De situatie is zo, dat steeds meer bedrijven niet meer zonder Internet kunnen.
En er is zeker ook een nuttig gebruik van te maken. Internet verschaft ongekende communicatiemogelijkheden.
Maar het verwerpelijke, het slechte, het zondige aanbod overtreft het nuttige verre. Men kan duizend maal zeggen, dat Internet niet nodig is om de wereld in huis te halen, want dat we de wereld ook zonder die computer al lang in ons huis en in ons hart hebben, en dat is helemaal waar, maar dat kwaad behoeven wij toch niet nog eens in de hand te werken.

Het World Wide Web (Internet) is inderdaad een web om te vangen en te verderven. Internet is nu eenmaal net zo verdorven als de mensheid zelf World Wide Web en Internet zijn niet precies dezelfde begrippen. Maar de verschillen doen er voor dit artikel niet toe, en de afkorting W.W.W. wordt steeds bekender. Je kunt welhaast geen krant of tijdschrift meer opslaan of je treft er wel ergens zo'n vreemde code aan, altijd beginnend met die drie W's.

Op zichzelf is de computer een onschuldig gereedschap op het gebied van tekstverwerking, archivering, administratie enzovoort. Maar de computer kan ook worden gebruikt voor allerlei vermaak, zoals spelletjes, video en dergelijke. Daar heeft de synode in 1997 ook tegen gewaarschuwd. De meeste van die spelletjes zijn zo onschuldig niet. Niet zelden zijn ze ronduit duivels. Ze hebben meer invloed op kinderen dan tv-films, omdat ze vragen om actief meedoen. Wij zwijgen er dan nog maar van, dat kinderen gemakkelijk aan zulke spelletjes verslaafd raken. Ouderen ook trouwens. Laten onze gezinnen daarom ook de waarschuwing van de Synode tegen het gebruik van de computer voor dergelijk amusement ter harte nemen.

Een RD-onderzoek, nog niet zo lang geleden, wees uit, dat 88 procent van de reformatorische gezinnen een computer in huis hebben. Dertig procent heeft bij die computer een modem. Dat is een apparaatje waardoor de computer via de telefoonlijn contact kan krijgen met andere computerbezitters.
Hoe staan wij tegenover een E-mailadres, waardoor je met elkaar kunt communiceren van computer tot computer? Op zichzelf genomen is dat puur een communicatiemiddel, handig om je post te versturen, enigszins te vergelijken met de fax. Vlugger, en niet duurder, dan de telefoon. En toch zeggen we: Wees er maar voorzichtig mee. De aanschaf van modem en E-mailadres is wel weer het overschrijden van een bepaalde drempel.
Doe het toch maar liever niet in de vrijetijdssfeer, privé, thuis. Want o, dat boze hart. De mogelijkheid is ook reëel, dat E-mail op een gegeven ogenblik niet meer mogelijk is als je niet tegelijk aangesloten bent op Internet.

De synode heeft Internet toegelaten op het werk, en voor privégebruik principieel verworpen. Maar hoe moet het dan met zakelijk gebruik thuis, en wat kan er gedaan worden tegen privé gebruik op het werk? Moeilijk allemaal. De schrijver van het commentaar dat we boven aanhaalden, had wel gelijk. Maar het gaat er natuurlijk ook niet om een casuïstiek op te bouwen van wat er bij de zeer snelle ontwikkelingen op het gebied van de elektronische informatie en communicatie nog wel mag, en wat niet.
Wij zeggen: Internet - Interniet. W.W.W. Men spreke die zo bekend geworden lettercombinatie maar eens langzaam uit. De waarschuwing is treffend.

Het boekje "Achter de schermen", dat in 1997 vanuit het Ds. Kersten-onderwijscentrum te Veenendaal in zeer grote aan¬ tallen in onze gemeenten en ook daarbuiten verspreid is, geeft zeer goede en principiële voorlichting over het computergebruik in het gezin. Het is bij dit centrum nog steeds te krijgen (ƒ 6, 75; tel. 0318-517310).
De Heere heeft eenmaal tot Kaïn, en wij mogen wel zeggen daarin tot het ganse menselijke geslacht gesproken: De zonde ligt aan de deur (Gen. 4 : 7).

De zonde ligt bij u en bij mij aan de deur, zo dichtbij, zo tegenwoordig. De zonde is als een roofdier, dat aan de deur van ons huis ligt en enkel maar wacht op een gunstig ogenblik om ons te overvallen en te verscheuren. Zou iemand dan zo dom zijn, om die deur open te zetten? Dat openzetten doen we op tientallen manieren, maar zeker ook als we Internet in ons gezin toelaten.

De zonde ligt ook aan de deur van ons hart, wachtend als een verscheurend dier, tot zij kan toeslaan op haar prooi. We zouden ook kunnen zeggen: als een spin in het web, het Wereldwijde Web.
De zonde ligt aan de deur van onze consciëntie, wachtend op het geschikte tijdstip om die te bespringen en tot wanhoop te brengen, hetgeen bij Kaïn zes verzen verder ook geschied is.
En met de zonde staat ook de straf op de zonde al aan de deur, waarop de kanttekenaars wijzen.

Ook de woorden die de Heere daarop tot Kaïn doet volgen, kunnen ons in dit verband veel te zeggen hebben: Zijn begeerte is toch tot u, en gij zult over hem heersen. Vele uitleggers zeggen, dat dit op Abel ziet, ook de kanttekenaars. Maar er zijn ook verklaarders (Luther bijvoorbeeld), die dit uitleggen van het roofdier de zonde, die aan de deur ligt.
Zijn begeerte is tot ons, om in te dringen, ons te verlokken en te verleiden, de boze lusten en begeerten in de mens gaande te maken, die ons onrustig maken en aanzetten tot het kwaad. Om zo over ons te heersen. Daarom ligt hij aan de deur. Maar, staat er dan, gij zult over hem heersen. Daar wordt de mens, ook Kaïn, gesteld voor de eis. Gij moogt het roofdier de zonde niet toelaten, dat hij zich verheft om u te bespringen en ten onder te brengen. Gij moet over hem heersen. Dat is in eigen kracht totaal onmogelijk.

De kerk belijdt: Dewijl wij van onszelven zo zwak zijn, dat wij niet een ogenblik zouden kunnen bestaan, en daartoe onze doodsvijanden, de duivel, de wereld en ons eigen vlees, niet ophouden ons aan te vechten; zo wil ons toch behouden en sterken door de kracht Uws Heiligen Geestes, opdat wij in dezen geestelijken strijd niet onderliggen (Zondag 52). Zou het met dat gebed bestaanbaar zijn, om ons op de electronische snelweg op Internetavontuur te gaan begeven?
© -DIA- Laatst actief: 00 xxx 24??
Gebruikersavatar
Bonny
Berichten: 2472
Lid geworden op: 03 aug 2007, 16:29
Locatie: In partibus infidelium
Contacteer:

Re: Internet grootste bedreiging ?

Bericht door Bonny »

INmiddels is dat stuk 17 jaar oud en gedateerd. INternet is niet meer weg te denken in communicate met bedrijven, overheid en andere instellingen. Heeft de synode haar standpunt ook geupdate ( :D )? Hoe ga je zelf om met internetgebruik? Leg je dit voor tijdens huisbezoek? Dan zou activiteit op dit forum ook censurabel zijn.
The Groom's still waiting at the altar
-DIA-
Berichten: 32701
Lid geworden op: 03 okt 2008, 00:10

Re: Internet grootste bedreiging ?

Bericht door -DIA- »

Bonny schreef:INmiddels is dat stuk 17 jaar oud en gedateerd. INternet is niet meer weg te denken in communicate met bedrijven, overheid en andere instellingen. Heeft de synode haar standpunt ook geupdate ( :D )? Hoe ga je zelf om met internetgebruik? Leg je dit voor tijdens huisbezoek? Dan zou activiteit op dit forum ook censurabel zijn.
Ongefilterd internet blijft censurabel, en de synode kiest voor Kliksafe.
Als ik lid zou zijn van de GGiN zou ik met een Solconfilter misschien ook sensurebel zijn?
Ik weet het zo niet, wel dat er bij Solcon nogal veel bij door kan.
© -DIA- Laatst actief: 00 xxx 24??
mulder
Berichten: 365
Lid geworden op: 02 jun 2015, 15:33

Re: Internet grootste bedreiging ?

Bericht door mulder »

welnee Dia. als het gaat om dit onderwerp waait de GGIN opeens met alle winden mee en doet zichzelf principieler voor dan ze is. toen een website nodig was voor de ANBI kon dat opeens wel en was het allemaal prima. kerktelefoons gaan tegenwoordig grotendeels ook via het internet (en dan niet kliksafe)terwijl het ook via bijv. scanners kan gaan. Zo kan ik nog wel even doorgaan
-DIA-
Berichten: 32701
Lid geworden op: 03 okt 2008, 00:10

Re: Internet grootste bedreiging ?

Bericht door -DIA- »

mulder schreef:welnee Dia. als het gaat om dit onderwerp waait de GGIN opeens met alle winden mee en doet zichzelf principieler voor dan ze is. toen een website nodig was voor de ANBI kon dat opeens wel en was het allemaal prima. kerktelefoons gaan tegenwoordig grotendeels ook via het internet (en dan niet kliksafe)terwijl het ook via bijv. scanners kan gaan. Zo kan ik nog wel even doorgaan
Dat kan de praktijk zijn, maar het standpunt van de Synode is toch, dacht ik, alleen Kliksafe?
© -DIA- Laatst actief: 00 xxx 24??
windorgel
Berichten: 1385
Lid geworden op: 18 jan 2013, 23:40

Re: Internet grootste bedreiging ?

Bericht door windorgel »

Jazeker, en dat wordt jaarlijks tijdens het huisbezoek gevraagd.
Plaats reactie