De kerk ~ kwestie van vraag en aanbod?

Plaats reactie
Mara
Berichten: 23142
Lid geworden op: 15 jun 2010, 15:54

De kerk ~ kwestie van vraag en aanbod?

Bericht door Mara »

N.a.v. dit bericht op NOS.nl

Het vertrouwen van Nederlanders in de kerk is in de laatste twintig jaar nog niet zo laag geweest. Vooral onder rooms-katholieken slonk het vertrouwen in de kerk tussen 2008 en 2010 sterk. Dat meldt het Sociaal Cultureel Planbureau in het rapport Geloven binnen en buiten verband.

Steeds minder mensen sluiten zich aan bij een kerk. In 1958 rekende nog ruim driekwart van de bevolking zich tot een kerkgenootschap, in 1980 gold dit voor de helft en in 2012 voor nog maar 30 procent van de Nederlanders. Ook hier was de teruggang het grootst onder rooms-katholieken.

De frequentie van het kerkbezoek loopt steeds verder terug. 17 procent van de bevolking ging halverwege de jaren tachtig elke week naar de kerk. Nu is dat nog 10 procent. Het percentage Nederlanders dat nooit naar de kerk gaat steeg van 54 naar 59 procent.

De kerk is volgens de onderzoekers voor steeds meer mensen een soort openbaar nutsbedrijf geworden. Er wordt alleen gebruik van gemaakt als dat nodig is, zoals bijvoorbeeld bij huwelijken en begrafenissen.

Jongeren gaan steeds minder vaak naar de kerk. Opvallend is dat de jongeren die dat wel doen, juist vaker gaan en ook strenger zijn in het volgen van de kerkelijke voorschriften dan jongeren in de vorige eeuw. In de andere leeftijdsgroepen wordt juist steeds losser omgegaan met de voorschriften. Zo vond in de jaren 60 nog 51 procent van de kerkgangers dat je je aan alle regels van de kerk moest houden. In 2006 was dat gedaald naar 34 procent.

De rol van de pastoor of dominee is veranderd. Een halve eeuw geleden was voor ruim een derde van de Nederlanders de pastoor of dominee het belangrijkste aanspreekpunt bij gewetensproblemen. Nu geldt dat nog voor 10 procent.

De kerk, kwestie van vraag en aanbod?
Zou dit een tijdelijk verschijnsel zijn?
Als er schaduw is, dan moet er ook licht zijn ~ Spurgeon
sirdanilot
Berichten: 772
Lid geworden op: 26 jun 2012, 13:49
Locatie: Leiden

Re: De kerk ~ kwestie van vraag en aanbod?

Bericht door sirdanilot »

Gelukkig is er in de Derde Wereld juist een enorme opwekking gaande. Wij hebben onze Opwekking reeds gehad, en wij hebben God de rug toegekeerd. Gezegd 'wij zijn welvarend, wij kunnen het zelf wel aan'. Het menselijke verstand boven het Goddelijke geplaatst. Dit is wat we ervoor terugkrijgen. Morele teloorgang, verval...

Het rapport zegt ook dat de overgebleven christenen 'strenger' worden. Ik lees dat liever als 'meer Bijbelgetrouw'. Het kaf van het koren wordt gescheiden !
Mara
Berichten: 23142
Lid geworden op: 15 jun 2010, 15:54

Re: De kerk ~ kwestie van vraag en aanbod?

Bericht door Mara »

Het gaat niet zozeer over de kerkverlating m.i.
Het gaat om de veranderde rol van de kerk, de dominee, in de samenleving.
De kerk was een Instituut, het straalde rotsvast vertrouwen uit, warmte, nodiging, geborgenheid.
De mensen hebben af en toe behoefte aan een religieus tintje.
Dominee via internet, of: dominee op afroep.
Er was reclame gemaakt voor de kerkgang, weet je nog? Heeft het geholpen?
Misschien moet er weer een grote ramp gebeuren, bij een "kleinere" ramp, zoals Apeldoorn, was er wel behoefte aan een samenkomst in de kerk.
Maar als alles weer bezonken is, heeft men er geen behoefte meer aan.
Vandaar: kwestie van vraag en aanbod?
Als er schaduw is, dan moet er ook licht zijn ~ Spurgeon
Panny
Berichten: 1809
Lid geworden op: 02 okt 2013, 16:08

Re: De kerk ~ kwestie van vraag en aanbod?

Bericht door Panny »

Best een interessant onderwerp eigenlijk.

In hoeverre moet de kerk zich aanpassen aan de maatschappij/cultuur die veranderd?

Denk bijvoorbeeld aan het bereiken van onkerkelijken in deze samenleving. In de afgelopen 50 jaar is die kloof alleen maar steeds groter geworden.
Bijvoorbeeld: Hoe ervaren onkerkelijken de refocultuur? werpt dit barrières op die er niet hoeven te zijn (bijvoorbeeld dat ze het allemaal maar zo apart vinden dat ze een refokerk nog niet eens binnen zullen gaan)?
Hoe welkom voelen ze zich in onze kerken? Kunnen ze de preken ook begrijpen? Worden ze goed opgevangen?

Maar ook in het omgaan met de jongere generatie binnen de kerk.
Plaats reactie