Blog: gezond eten! Deel hier je recept.

Gebruikersavatar
Roos2018
Berichten: 842
Lid geworden op: 01 aug 2018, 02:16
Locatie: CA - USA

Re: Blog: gezond eten! Deel hier je recept.

Bericht door Roos2018 »

Boertje schreef:Waar ik helemaal weg van ben is rouwkost salades. Weet iemand een lekker recept? Hoe frisser de rouwkost hoe lekkerder. Onze groenteboer heeft een uitgebreid assortiment rouwkost, maar goedkoop,is anders.
Een klassieke arabische rauwkost is bijvoorbeeld:
- snijd komkommer in kleine blokjes
- snijd tomaten in kleine blokjes
(tomaat - komkommer: beide 50 %)
- maak een dressing van olijfolie (2 eetlepels), witte vinegrette (1/2 eetlepel),
(- citroensap naar smaak als vervanging voor de vinegrette)
- met eventueel een halve theelepel mayonaise en een halve theelepel mosterd
- meng de dressing en roer deze door de tomaat en komkommer (doe dat met mate: de salade moet niet te nat worden!)
- snijd wat verse takjes koriander fijn en strooi deze over de salade.
Als je van olijven houdt zou je ook schijfjes groene of zwarte olijven kunnen toevoegen.

Wanneer je de ingredienten bij de Turkse winkel koopt, kost je dat voor 5 personen ongeveer 1 Euro.

De basis ingredienten voor Arabische salade zijn sowieso gesneden tomaten en komkommer,
de koriander zou je ook kunnen vervangen door vers gesneden dille of selderij.
Gesneden schijfjes radijs zijn er ook lekker door.

Arabische salade gebruiken wij voor het ontbijt, lunch en het avondeten.
Wij zijn er allemaal dol op, en het is al helemaal feest als ik spinazie chutney maak voor op brood.
Dit eten wij bij het ontbijt, Turkse yoghurt (10% vet), Turks brood en gekookte eitjes.
Laatst gewijzigd door Roos2018 op 11 mar 2019, 21:33, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
Roos2018
Berichten: 842
Lid geworden op: 01 aug 2018, 02:16
Locatie: CA - USA

Re: Blog: gezond eten! Deel hier je recept.

Bericht door Roos2018 »

Nog een andere frisse salade:
- snijd wat stengels bleekselderij in fijne plakjes
- kook haricots verdes * (franse dunne spercieboontjes) , snijd deze door de helft en laat ze afkoelen (verhouding bleekselderij boontjes: 50%)
- snijd zwarte olijven in plakjes en meng het geheel door elkaar
- een blikje tonijn in olie; schep de tonijn door het mengsel, met wat olie

* tip: kook de boontjes niet te gaar; ze moeten nog een mooie frisse kleur en een bite hebben.
merel
Berichten: 9760
Lid geworden op: 08 jun 2015, 10:58

Re: Blog: gezond eten! Deel hier je recept.

Bericht door merel »

Lekker Roos! Dank voor het delen.

Ik gebruik een Hollandse variant voor de dressing; peterselie ipv koriander. Ik zal eens koriander proberen.
Mara
Berichten: 23142
Lid geworden op: 15 jun 2010, 15:54

Re: Blog: gezond eten! Deel hier je recept.

Bericht door Mara »

merel schreef:Ik zal eens koriander proberen.
Of koriander voor jou naar een mondjevol zeep smaakt, heeft niets te maken met het feit dat je een moeilijke eter bent, maar wel met je genen. Voor 4 tot 14 procent van de wereldbevolking heeft koriander een zeepachtige nasmaak. Niet erg lekker bij een Aziatische burger of in de curry.

Uit een onderzoek blijkt dat deze mensen allemaal hetzelfde gen hebben, OR6A2. Dat gen zorgt ervoor dat we aldehyde chemicaliën kunnen ruiken, die voorkomen in zowel zeep als koriander.
https://www.libelle.nl/mensen/actueel/n ... ar-zeepsop

Misschien toch maar platte peterselie dan. ;)
Als er schaduw is, dan moet er ook licht zijn ~ Spurgeon
Plaats reactie