Lekkere vegetarische recepten
- Dodo
- Berichten: 5648
- Lid geworden op: 15 jun 2013, 15:40
- Locatie: dodo.refoforum@gmail.com
Lekkere vegetarische recepten
Wij eten regelmatig vegetarisch. Eerst omdat het beter is voor het milieu, maar inmiddels ook omdat we dan gewoon heel lekker eten. Ik zal een paar recepten delen, en misschien hebben jullie ook lekkere recepten zonder vlees? Wat mij betreft ook zonder vleesvervangers, zoals vegetarische bacon en gehakt en zo. Wat ik daarvan heb geproefd vond ik erg zout, en waarom moet je per se iets vlezigs op je bord hebben?
Japanse roerbak.
Ingrediënten: 2 el sesamzaad, 4 eieren, olie om te bakken, 1 komkommer, rijst, Japanse wokgroente 400 gr, misosoep, 2 el Japanse sojasaus.
Japanse wokgroente kun je bij AH kopen, maar de laatste keer heb ik het zelf gesneden: rode ui, prei, champignons, wortels, paksoi.
Japanse sojasaus heb ik een keer gekocht, maar ik verwacht dat je ook gewone sojasaus kunt gebruiken.
Misosoep heb ik bij de Jumbo gekocht, dat is een soort kruidenpasta. Ik verwacht dat AH het ook heeft.
Sesamzaad in een pannetje goudbruin roosteren
Bak van de eieren een dunne omelet
De groente roerbakken in de olie, de komkommer in plakjes de laatste minuut meebakken. Dan de misosoep en de sojasaus een minuut meeroeren. Dan de omelet in kleine reepjes er over verdelen. De sesamzaad er over strooien.
We hebben dit deze week weer gegeten, en het is echt heel lekker. De misosoep geeft een licht zoutige aparte smaak er aan.
Het recept zegt 400 gram groente, ik doe zelf twee keer zoveel (voor vier personen).
Japanse roerbak.
Ingrediënten: 2 el sesamzaad, 4 eieren, olie om te bakken, 1 komkommer, rijst, Japanse wokgroente 400 gr, misosoep, 2 el Japanse sojasaus.
Japanse wokgroente kun je bij AH kopen, maar de laatste keer heb ik het zelf gesneden: rode ui, prei, champignons, wortels, paksoi.
Japanse sojasaus heb ik een keer gekocht, maar ik verwacht dat je ook gewone sojasaus kunt gebruiken.
Misosoep heb ik bij de Jumbo gekocht, dat is een soort kruidenpasta. Ik verwacht dat AH het ook heeft.
Sesamzaad in een pannetje goudbruin roosteren
Bak van de eieren een dunne omelet
De groente roerbakken in de olie, de komkommer in plakjes de laatste minuut meebakken. Dan de misosoep en de sojasaus een minuut meeroeren. Dan de omelet in kleine reepjes er over verdelen. De sesamzaad er over strooien.
We hebben dit deze week weer gegeten, en het is echt heel lekker. De misosoep geeft een licht zoutige aparte smaak er aan.
Het recept zegt 400 gram groente, ik doe zelf twee keer zoveel (voor vier personen).
-
- Berichten: 253
- Lid geworden op: 24 mei 2018, 14:35
Re: Lekkere vegetarische recepten
Pasta met spinazie
Bakje champignons roerbakken. Daarna groot pak diepvriesspinazie eraan toevoegen. Als dat warm is, een bakje roomkaas met kruiden (bijvoorbeeld paturain) erbij doen en een zakje cashewnootjes. Daarna de gekookte pasta erdoor roeren.
(Voor vier volwassenen is dit ruim voldoende)
Makkelijk, voedzaam, vegetarisch én lekker!
Bakje champignons roerbakken. Daarna groot pak diepvriesspinazie eraan toevoegen. Als dat warm is, een bakje roomkaas met kruiden (bijvoorbeeld paturain) erbij doen en een zakje cashewnootjes. Daarna de gekookte pasta erdoor roeren.
(Voor vier volwassenen is dit ruim voldoende)
Makkelijk, voedzaam, vegetarisch én lekker!
- Dodo
- Berichten: 5648
- Lid geworden op: 15 jun 2013, 15:40
- Locatie: dodo.refoforum@gmail.com
Re: Lekkere vegetarische recepten
Ik geef de nootjes er vaak los bij aan tafel. Ieder een bakje. Als ze langer in de warme schotel zitten, worden ze zacht. Maar inderdaad een lekker recept.Pioenroosje schreef:Pasta met spinazie
Bakje champignons roerbakken. Daarna groot pak diepvriesspinazie eraan toevoegen. Als dat warm is, een bakje roomkaas met kruiden (bijvoorbeeld paturain) erbij doen en een zakje cashewnootjes. Daarna de gekookte pasta erdoor roeren.
(Voor vier volwassenen is dit ruim voldoende)
Makkelijk, voedzaam, vegetarisch én lekker!
Re: Lekkere vegetarische recepten
Bakje, groot pak, bakje, zakje en hoeveel pasta blijft helemaal duister.Pioenroosje schreef:Pasta met spinazie
Bakje champignons roerbakken. Daarna groot pak diepvriesspinazie eraan toevoegen. Als dat warm is, een bakje roomkaas met kruiden (bijvoorbeeld paturain) erbij doen en een zakje cashewnootjes. Daarna de gekookte pasta erdoor roeren.
(Voor vier volwassenen is dit ruim voldoende)
Makkelijk, voedzaam, vegetarisch én lekker!
- Dodo
- Berichten: 5648
- Lid geworden op: 15 jun 2013, 15:40
- Locatie: dodo.refoforum@gmail.com
Re: Lekkere vegetarische recepten
Als je wat kookervaring hebt, weet je dat wel ongeveer.refo schreef:Bakje, groot pak, bakje, zakje en hoeveel pasta blijft helemaal duister.Pioenroosje schreef:Pasta met spinazie
Bakje champignons roerbakken. Daarna groot pak diepvriesspinazie eraan toevoegen. Als dat warm is, een bakje roomkaas met kruiden (bijvoorbeeld paturain) erbij doen en een zakje cashewnootjes. Daarna de gekookte pasta erdoor roeren.
(Voor vier volwassenen is dit ruim voldoende)
Makkelijk, voedzaam, vegetarisch én lekker!
-
- Berichten: 253
- Lid geworden op: 24 mei 2018, 14:35
Re: Lekkere vegetarische recepten
Haha, inderdaad ben ik nogal van het koken uit de losse pols. Heb je behoefte aan een meer uitgewerkt recept?Dodo schreef:Als je wat kookervaring hebt, weet je dat wel ongeveer.refo schreef:Bakje, groot pak, bakje, zakje en hoeveel pasta blijft helemaal duister.Pioenroosje schreef:Pasta met spinazie
Bakje champignons roerbakken. Daarna groot pak diepvriesspinazie eraan toevoegen. Als dat warm is, een bakje roomkaas met kruiden (bijvoorbeeld paturain) erbij doen en een zakje cashewnootjes. Daarna de gekookte pasta erdoor roeren.
(Voor vier volwassenen is dit ruim voldoende)
Makkelijk, voedzaam, vegetarisch én lekker!
- Dodo
- Berichten: 5648
- Lid geworden op: 15 jun 2013, 15:40
- Locatie: dodo.refoforum@gmail.com
Re: Lekkere vegetarische recepten
Bieten-linzen-geitenkaassalade.
Twee blikjes linzen, uitgelekt. Een pakje gekookte biet, geraspt (400 gram). Drie eetlepels balsamico. Wat peterselie. 40 gram rucola. 150 gram geitenkaas, verkruimeld. En 50 gram walnoten, verkruimeld.
De kaas vond ik lastig, ik had een zachte chevre, maar die verdween in de massa. Misschien wat harde geitenkaas en die raspen?
Het is een stevige hap, maar we vonden het heel lekker. Je kunt natuurlijk een beetje schuiven met de hoeveelheden. Minder linzen, meer biet.
Twee blikjes linzen, uitgelekt. Een pakje gekookte biet, geraspt (400 gram). Drie eetlepels balsamico. Wat peterselie. 40 gram rucola. 150 gram geitenkaas, verkruimeld. En 50 gram walnoten, verkruimeld.
De kaas vond ik lastig, ik had een zachte chevre, maar die verdween in de massa. Misschien wat harde geitenkaas en die raspen?
Het is een stevige hap, maar we vonden het heel lekker. Je kunt natuurlijk een beetje schuiven met de hoeveelheden. Minder linzen, meer biet.
Re: Lekkere vegetarische recepten
Jammer dat veel veggie recepten peulvruchten of noten bevatten.
Die peulvruchten vind ik te zwaar bij zomerse temperaturen en noten kan niet vanwege allergie.
Ik ga straks een aardappel-broccolitaart maken, als eiwit zit daar eieren en kwark in en wat geraspte kaas eroverheen.
Tezamen met de citroenlasagne en een zalmrecept, maakt dat deze week redelijk vleesloos is verlopen.
Die peulvruchten vind ik te zwaar bij zomerse temperaturen en noten kan niet vanwege allergie.
Ik ga straks een aardappel-broccolitaart maken, als eiwit zit daar eieren en kwark in en wat geraspte kaas eroverheen.
Tezamen met de citroenlasagne en een zalmrecept, maakt dat deze week redelijk vleesloos is verlopen.
Als er schaduw is, dan moet er ook licht zijn ~ Spurgeon
- Dodo
- Berichten: 5648
- Lid geworden op: 15 jun 2013, 15:40
- Locatie: dodo.refoforum@gmail.com
Re: Lekkere vegetarische recepten
Ja, als je vlees weglaat moet je iets anders toevoegen voor de eiwitten en de bite. En dan komt je snel uit bij peulvruchten en noten. Of kaas
Re: Lekkere vegetarische recepten
Bij lage(re) temperaturen vind ik dat geen probleem. Stoofschotels, soepen, heerlijk gevuld met peulvruchten.Dodo schreef:Ja, als je vlees weglaat moet je iets anders toevoegen voor de eiwitten en de bite. En dan komt je snel uit bij peulvruchten en noten. Of kaas
Maar met deze hitte kies ik vaker (ook op verzoek van de andere gezinsleden) voor een visje, laatst een gevulde omelet bijvoorbeeld, of een gerechtje met kip.
En nu met kaas. Wij zijn dol op kaas, in allerlei smaken en varianten.
En als je het makkelijker wilt, zijn sardientjes uit blik ook heerlijk door een groene salade, toch?
Als er schaduw is, dan moet er ook licht zijn ~ Spurgeon
- Dodo
- Berichten: 5648
- Lid geworden op: 15 jun 2013, 15:40
- Locatie: dodo.refoforum@gmail.com
Re: Lekkere vegetarische recepten
Maar superzout.
Re: Lekkere vegetarische recepten
100 gr geitenkaas 515 mg natriumDodo schreef:Maar superzout.
Sardientjes 337 mg natrium, p 100 gr.
Maar het gaat om de balans, geen zout verder toevoegen dan.
Als er schaduw is, dan moet er ook licht zijn ~ Spurgeon
- Dodo
- Berichten: 5648
- Lid geworden op: 15 jun 2013, 15:40
- Locatie: dodo.refoforum@gmail.com
Re: Lekkere vegetarische recepten
Dat zal dan wel de harde geitenkaas zijn, Gouda-style, zeg maar. Ik denk niet dat zachte ook zoveel zou bevat. Die is meer romig.
- FlyingEagle
- Berichten: 2883
- Lid geworden op: 23 apr 2005, 22:34
- Locatie: air
Re: Lekkere vegetarische recepten
Met deze warmte voor de tweede keer een salade met feta en mango gegeten. Wel lekker maar toch niet om twee keer in de week te eten.
Re: Lekkere vegetarische recepten
Voor het produceren van 1 ons rundvlees is 1.500 liter water nodig. U bespaart met één dag geen vlees eten dus evenveel water als u verbruikt met een maand lang dagelijks douchen, becijferde NRC vorig jaar. Bovendien komen er bij het houden van vee, die ook worden gebruikt voor het maken van zuivelproducten, gassen vrij die bijdragen aan het broeikaseffect en klimaatverandering. Voor 1 kilogram vlees is gemiddeld 5 kilo plantaardig veevoer nodig. Om dit veevoer te maken zijn veel grondstoffen, land, water en energie nodig. De variatie tussen diersoorten is wel groot: 1 kilo kip kost 2 kilo plantaardig voer, 1 kilo vlees van een melkveekoe 19 kilo. Bij de productie van plantaardige producten zoals een sojaburger of margarine in plaats van roomboter komt allereerst minder CO2 vrij maar daarnaast nemen de planten ’s nachts ook CO2 op.
bron: Plusonline
Zeker in deze periode van langdurige droogte bespaar je dus veel water als je geen of weinig vlees eet.
bron: Plusonline
Zeker in deze periode van langdurige droogte bespaar je dus veel water als je geen of weinig vlees eet.
Als er schaduw is, dan moet er ook licht zijn ~ Spurgeon