Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten

Gebruikersavatar
helma
Berichten: 18721
Lid geworden op: 11 sep 2006, 10:36
Locatie: Veenendaal

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]

Bericht door helma »

Zeeuw schreef:
windorgel schreef:Mara, door herhaling leer je smaken waarderen en dat werkt bij kinderen het beste. Doordat ik mijn bord gewoon moest leegeten, leerde ik het eten, dat ik eerst niet zo lekker vond, uiteindelijk toch waarderen. Daar heb je alleen maar gemak van als je ergens anders eet.
Je gelooft me niet als ik zeg dat ik alles lust. Ik kan je naar waarheid vertellen dat het toch echt zo is, terwijl ik als (klein) kind best weleens ergens van griezelde.
Allergieën is een heel ander onderdeel. Lijkt me helder dat je bepaalde dingen niet eet als je daar allergisch of overgevoelig voor bent.
Deels waar. Ik heb bloemkool, spruiten en kroten (biertjes alle gij niet Zeeuwen) honderden keren gegeten. Lust het simpelweg niet.
Biertjes voor de niet Zeeuwen? Lekker gezond!
Jantje
Berichten: 16185
Lid geworden op: 18 mei 2017, 20:42
Locatie: Walcheren - jantjevanrefoforum@gmail.com

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]

Bericht door Jantje »

Hij bedoelt bietjes.
Was getekend,
uw medeforummer Jantje
Gebruikersavatar
helma
Berichten: 18721
Lid geworden op: 11 sep 2006, 10:36
Locatie: Veenendaal

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]

Bericht door helma »

Ik heb gister andijvie gekregen van mijn Zeeuwse oom. Dus dat ga ik zo eten. Vind ik zelf erg lekker.
De jeugd minder denk ik.Ik heb er een paar mieperds bij, waarvan de jongste het ergst. Maar deels omdat ze nogal gevoelige maag heeft en niet tegen alles kan. Maar deels ook verwend denk ik :cry
Ook 2 anderen zijn voedselgevoelig, koolsoorten, peulvruchten en ui/prei zijn boosdoeners. Ik vind eten koken daardoor wel vaak een puzzel.
Om de sfeer bij de aardappels en andijvie goed te houden paai ik ze vandaag maar met een biefstukje :hum
Gebruikersavatar
helma
Berichten: 18721
Lid geworden op: 11 sep 2006, 10:36
Locatie: Veenendaal

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]

Bericht door helma »

Jantje schreef:Hij bedoelt bietjes.
Hele geruststelling :wiz
Gebruikersavatar
Herman
Moderator
Berichten: 12040
Lid geworden op: 29 dec 2001, 12:21
Locatie: Geldermalsen

Re: RE: Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]

Bericht door Herman »

helma schreef:
Jantje schreef:Hij bedoelt bietjes.
Hele geruststelling :wiz
Het is overigens geen specifiek Zeeuws woord, zegt deze Rotterdammer.
Ditbenik
Inactief
Berichten: 3465
Lid geworden op: 25 feb 2011, 17:09

Re: RE: Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]

Bericht door Ditbenik »

Herman schreef:
helma schreef:
Jantje schreef:Hij bedoelt bietjes.
Hele geruststelling :wiz
Het is overigens geen specifiek Zeeuws woord, zegt deze Rotterdammer.
Nee, zeer zeker niet. Ik woonde in mijn jeugd ver buiten Zeeland en wij aten bijna wekelijks kroten. 'k Vond het trouwens niks en ben er nog steeds niet dol op.
Mara
Berichten: 23142
Lid geworden op: 15 jun 2010, 15:54

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]

Bericht door Mara »

windorgel schreef:Mara, door herhaling leer je smaken waarderen en dat werkt bij kinderen het beste. Doordat ik mijn bord gewoon moest leegeten, leerde ik het eten, dat ik eerst niet zo lekker vond, uiteindelijk toch waarderen.
Ik probeer mijn hele leven al roggebrood lekker te vinden. Maar als ik 1 hapje neem ga ik bijna over mijn nek.
Het is gezond, ziet er lekker uit met een plak oude kaas erop, maar die smaak. :deg
Ook schaal- en schelpdieren lukt me echt niet.
windorgel schreef: Daar heb je alleen maar gemak van als je ergens anders eet.
Ik eet gewoon mee, en als je zelf op mag scheppen dan kun je weglaten wat je echt niet lust of een klein schepje nemen.
Ik ben dol op komkommer (zuur of zoetzuur) maar laatst had iemand dat klaargemaakt met een grote bak suiker en smaakte het mierzoet.
Ik heb het opgegeten, maar een volgende keer proef ik zoiets eerst.
Maar als mensen bij mij eten, wil ik hen dit besparen.
Ik heb vrijwel alleen volwassenen aan tafel, maar soms lusten mensen de simpelste dingen echt niet.
Vriendin van mijn zoon gruwt van gekookte worteltjes.
Een andere vriendin lust absoluut niets wat met tomaat klaargemaakt is, dus ook geen pizza of soep.
Zeeuw schreef:Ik heb bloemkool, spruiten en kroten (biertjes alle gij niet Zeeuwen) honderden keren gegeten. Lust het simpelweg niet.
Bloemkool smaakt naar niks. Je zou het nog kunnen proberen door het te bakken, dan karamelliseren de suikers.
Spruitjes is hier niet zo favoriet, maar als ik ze roerbak vinden ze het acceptabel.
helma schreef:Ook 2 anderen zijn voedselgevoelig, koolsoorten, peulvruchten en ui/prei zijn boosdoeners. Ik vind eten koken daardoor wel vaak een puzzel.
Om de sfeer bij de aardappels en andijvie goed te houden paai ik ze vandaag maar met een biefstukje
:super Dat bedoel ik.
Als ik andijvie heb gekocht, was meestal de vraag: eten we het gestampt? Want rauw ging het beter in dan gekookt. Maar kort gekookt en met appelmoes bleef de sfeer goed. ;)
Als er schaduw is, dan moet er ook licht zijn ~ Spurgeon
Zeeuw
Berichten: 11594
Lid geworden op: 19 sep 2018, 08:28

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]

Bericht door Zeeuw »

helma schreef:
Zeeuw schreef:
windorgel schreef:Mara, door herhaling leer je smaken waarderen en dat werkt bij kinderen het beste. Doordat ik mijn bord gewoon moest leegeten, leerde ik het eten, dat ik eerst niet zo lekker vond, uiteindelijk toch waarderen. Daar heb je alleen maar gemak van als je ergens anders eet.
Je gelooft me niet als ik zeg dat ik alles lust. Ik kan je naar waarheid vertellen dat het toch echt zo is, terwijl ik als (klein) kind best weleens ergens van griezelde.
Allergieën is een heel ander onderdeel. Lijkt me helder dat je bepaalde dingen niet eet als je daar allergisch of overgevoelig voor bent.
Deels waar. Ik heb bloemkool, spruiten en kroten (biertjes alle gij niet Zeeuwen) honderden keren gegeten. Lust het simpelweg niet.
Biertjes voor de niet Zeeuwen? Lekker gezond!
Haha. Alle gij taalpuristen die iedere misser op het toetsenbord genadeloosch afstraft.
Gebruikersavatar
helma
Berichten: 18721
Lid geworden op: 11 sep 2006, 10:36
Locatie: Veenendaal

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]

Bericht door helma »

Normaal probeer ik me niet te bemoeien met taalfouten, maar deze keer was het te grappig :gni
Jantje
Berichten: 16185
Lid geworden op: 18 mei 2017, 20:42
Locatie: Walcheren - jantjevanrefoforum@gmail.com

Re: RE: Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]

Bericht door Jantje »

Ditbenik schreef:
Herman schreef:
helma schreef:
Jantje schreef:Hij bedoelt bietjes.
Hele geruststelling :wiz
Het is overigens geen specifiek Zeeuws woord, zegt deze Rotterdammer.
Nee, zeer zeker niet. Ik woonde in mijn jeugd ver buiten Zeeland en wij aten bijna wekelijks kroten. 'k Vond het trouwens niks en ben er nog steeds niet dol op.
Ze zeggen dat het heel lekker is met gebakken ui, suiker en azijn.
Was getekend,
uw medeforummer Jantje
Gebruikersavatar
Terri
Berichten: 3979
Lid geworden op: 21 nov 2009, 20:53

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]

Bericht door Terri »

https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R ... k-en-appel

Deze is ook erg lekker. De ui kan heel goed vervangen worden door een prei.
Ze hebben er hier wel erg graag een balletje gehakt bij.
Vegetarisch wil nog niet zo...... :hum
Gebruikersavatar
Roos2018
Berichten: 842
Lid geworden op: 01 aug 2018, 02:16
Locatie: CA - USA

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]

Bericht door Roos2018 »

Mara schreef: Bloemkool smaakt naar niks. Je zou het nog kunnen proberen door het te bakken, dan karamelliseren de suikers.
Ay Mara, bloemkool smaakt toch echt naar ... bloemkool :)
Wij eten het elke week, maar steeds met een ander recept.

Morgen ga ik voor het weekend kip tandoori maken, met rijst en bloemkool.
drumsticks bakken in kokosolie totdat ze een bruin korstje hebben,
daarna de drumsticks uit de pan,
fijngesneden uien, tomatenblokjes, knoflook, kerriepoeder, kurkuma, kaneel, steranijs en fijngesneden rode peper
in de vijzel fijngemaakte korianderzaad, kruidnagel en kardamom pitten,
dat alles in de overgebleven kokosolie in de pan bakken,
het bakmengsel iets fijnmalen in de blender en terug in de pan,
kokosmelk toevoegen en de kip terug in de pan,
op een zacht vuur laten sudderen totdat de kip gaar is.

Ondertussen de bloemkool roosjes koken totdat deze beetgaar zijn,
en de rijst (voor dit gerecht: basmati)

het kippenvlees van het bot halen en in stukjes terug in de pan
de bloemkool roosjes bij de tandoori voegen
rijst op het bord, de tandoori erbij en wat verse korianderblaadjes voor de garnering.
En zelfgebakken (zeer dunne) roti.

De stronken van de bloemkool gebruik ik als onderdeel van de soepgroente voor de groentensoep.
Gebruikersavatar
refo
Berichten: 23846
Lid geworden op: 29 dec 2001, 11:45

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]

Bericht door refo »

Dan zijn je smaakpapillen wel een week van slag.
Gebruikersavatar
Roos2018
Berichten: 842
Lid geworden op: 01 aug 2018, 02:16
Locatie: CA - USA

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]

Bericht door Roos2018 »

refo schreef:Dan zijn je smaakpapillen wel een week van slag.
Waarom?
Gebruikersavatar
Dodo
Berichten: 5648
Lid geworden op: 15 jun 2013, 15:40
Locatie: dodo.refoforum@gmail.com

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]

Bericht door Dodo »

Het klinkt juist heerlijk.

Vraag: wat is de roti in dit gerecht? Omdat je zegt: zelf bakken?
Plaats reactie