Dat 2 a 3 uur koken komt denk ik uit de tijd dat men nog op een petroleum stelletje moest koken. Eer je dan je groente aan de kook hebt ben je wel een uurtje verder. Mijn overgroot oma ( die ik nog goed gekend heb) had 15 kinderen en begon na het ontbijt met het klaarmaken van het warme eten voor tussen de middag. Daar was ze de hele morgen wel zoet mee.Mara schreef:Ik moet het even gaan opnemen voor de moeders van toen.Zeeuw schreef:
Ik ben een slechte groente-eter geweest. Ik denk een beetje omdat ik ben opgegroeid met doodgekookte bloemkool, boontjes die bijna moes waren etc. Ik eet nu vaak groente uit de oven. Poosje terug ook voor het eerst bloemkool gebakken. Ik vond het heerlijk. Terwijl ik normaal van de lucht van gekookte bloemkool al spontaan mijn eetlust verlies.
Ik denk dat het zo zwart wit niet was, elke dag van de week precies hetzelfde.
Maar het geeft ook het tijdsbeeld weer. Mijn moeder kocht vaak bij de groentenman die aan de deur kwam en was dus ook afhankelijk van het aanbod van die dag.
Op maandag was het wasdag en dat was toen heel intensief en vermoeiend.
Logisch dat je dan s'avonds een makkelijke maaltijd op tafel zet, met overgebleven vlees van de zondag, restje soep wellicht, en een eenvoudig te bereiden groente.
Ja die kooktijden waren veel te lang. Ik heb o.m. het Margriet kookboek.
Als mijn moeder koffie ging drinken bij haar schoonmoeder, rook het huis al naar kool, want die stond dan al te koken.
Kooktijden van 2 of 3 uren waren dus toen normaal.
Maagklachten zouden veroorzaakt worden door spanning en ongare groenten.
Veel bladgroenten werden aangemaakt met een papje, komt de smaak ook niet ten goede.
Ik walgde vroeger van de witlof, brrrr en nu vind ik het heerlijk.
Veel mensen van mijn leeftijd herinneren zich de postelein als een slijmerig papje op hun bord en dat bord moest leeg.
Maar postelein kort gekookt of rauw, is heerlijk. En supergezond.
Groenten uit de oven smaken inderdaad heel anders.
Gekookte spinazie smaakt ook anders dan geroerbakte.
Ook leuk is dat tegenwoordig meerdere groenten tegelijk in de stamppot worden gedaan. Bij de Lidl hadden een paar jaar geleden kant en klare zakken met allerlei combi's.
En gekookte bloemkool met een kaassausje met een lekker aardappeltje met schepje jus vind ik nog steeds lekker.
Elke week hetzelfde eten herken ik helemaal niet van vroeger. Wel aten wij (bijna) altijd aardappelen en op zondag soep met sporadisch nasi of macaroni of een keer chili con carne. Wij eten ook wel meerdere keren in de week aardappelen, maar ook meerdere keren pasta, bulgur, wraps of rijst.