Op dool en drift geraakte vroomheid (Uit Forum Refoweb)

-DIA-
Berichten: 24786
Lid geworden op: 03 Okt 2008, 00:10

Re: Op dool en drift geraakte vroomheid (Uit Forum Refoweb)

Berichtdoor -DIA- » 13 Feb 2020, 14:33

DDD schreef:Over de eigenwillige godsdienst van ds. Verschuure: dat ging over van alles en nog wat, maar ik kan mij niet herinneren dat het nu hier speciaal over ging. Het kwam er meer op neer dat iedereen die iets anders deed dan wat volgens ds. Verschuure de juiste gang van zaken was, aan eigenwillige godsdienst deed, voor zover hij zich althans niet vergiste. Dat was in dit geval een belangrijk voorbehoud.

Maar goed, van de heilige Schrift losgeslagen vroomheid is van alle tijden. Die was te vinden in Munster, maar kun je ook in de gereformeerde gezindte tegenkomen. Het gaat om alle vroomheid die zijn wortel niet vindt in Christus en die niet is volgens het heilig Evangelie.

En als dat de norm is, dan valt er hier en daar wel wat menselijks tussenuit. Het gesprek over dat fenomeen is echter alleen nuttig als het gaat over concrete onderwerpen. Dan kun je dat toetsen aan Gods Woord. Als je het in zijn algemeen bespreekt, dan gaat het eerder over vooroordelen dan over een zorgvuldig oordeel.


Zowel degenen die bevinding betitelen als ds. Catsburg en de zich ergeren als men aan eigenwillige godsdienst wordt ontdekt, zijn een en dezelfde: Ze haten een ontdekkende en bevindelijke prediking. Dat is de overeenkomst. En laten we wel wezen: Dat zijn wij van nature allen. Het is Gods genade als het anders mag zijn.
Uitgedacht en gepraat.


Terug naar “Theologie - Bezinning”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten