De tijd waarin wij leven...

Zeeuw
Berichten: 6227
Lid geworden op: 19 Sep 2018, 08:28

Re: De tijd waarin wij leven...

Berichtdoor Zeeuw » 04 Mar 2021, 13:39

-DIA- schreef:
Jantje schreef:
Zeeuw schreef:
-DIA- schreef:Ik moest even kijken aan een waarheid: De wereld staat in brand, maar wij gooien olie op het vuur door ons toekijken aan de kant.
Verspillen we geen kostbare tijd door zo in kleine nuanceverschillen te vallen en daardoor worden opgehouden om deze zaken te overdenken? Als je huis in brand staat ga je toch niet eerst in een breed beraad hoe je het huis mogelijk zou kunnen reden, terwijl intussen de vlammen steeds verder vreten... Ja maar wat moet ik nou eerst geblust worden, dit of dat en terwijl we zitten te dubben gaat alles door de brand verloren....

Zeker.

De vraag is natuurlijk wat we onder die nuanceverschillen verstaan...

Ik kan er in ieder geval al minimaal 1 opnoemen uit de achterliggende week.

Dan zouden we wellicht commissie moeten benoemen, een voorzitter kiezen, en een breed beraad houden wat nu eigenlijk nuanceverschillen zijn. De kans is niet denkbeeldig dat we niet verder zouden komen dan een twist wie de voorzitter zou moeten worden....
Of ons wat inleven in de ander. Dan gaat het al snel wat beter.

-DIA-
Berichten: 27194
Lid geworden op: 03 Okt 2008, 00:10

Re: De tijd waarin wij leven...

Berichtdoor -DIA- » 05 Mar 2021, 16:45

Onze oude predikant, ik zie hem nog op de kansel staan, schreef in 1957, dat was de tijd toen hij in onze gemeente stond, een meditatie in het blad Daniël. Het is een woord op zijn tijd. Hij wijst ook de gevaren aan van de tijd waarin hij toen, maar wij nog in veel grotere mate aan onderworpen zijn.

http://www.theologienet.nl/documenten/B ... 20BEL..pdf

Kittelachtig van gehoor
Want daar zal een tijd zijn, wanneer zij de gezonde leer niet zullen verdragen; maar kittelachtig zijnde van gehoor, zullen zij zichzelf leraars opgaderen naar hun eigen begeerlijkheden. (2 Tim. 4 : 3.)

Paulus vermaant Timotheüs in het licht van het eindoordeel, getrouw te zijn betreffende de hem toevertrouwde bediening des woords. Zulk een getrouwe en bemoedigende opwekking is van tijd tot tijd noodzakelijk voor de verkondigers der gezonde leer, ook voor diegenen, die daarvan niet wensen af te wijken. Immers, door alle tijden heen, en vooral in de avondstond der wereld komt de Gode-vijandige onverdraagzaamheid betreffende de zuivere leer duidelijk openbaar. Ook ten deze is een toeneming waarover we ons niet moeten verwonderen, wijl de Schrift ons wijst op degenen die hun gehoor van de waarheid zullen afwenden, zich kerende tot de fabelen. Ook in onze tijd zien wel de voorzegde verschijnselen, mede als een middellijk gevolg van droevige onkunde der gezonde leer, vervat in de drie formulieren van eenheid. De onsmakelijke en ongezonde lectuur, alsmede verschillende leerstof op de scholen de jeugd voorgezet, is mede een droeve oorzaak van onverdraaglijkheid jegens de beproefde waarheid. Het systematisch door de vader der leugenen opgezet plan moet worden uitgevoerd, opdat bijzonder het opkomende geslacht van de waarheid wordt losgemaakt. Ook de antichrist handhaaft zijn werkwijze, namelijk, wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Daarom moet het onderwijs zodanig worden opgevoerd, dat ook het zaad der gemeente langzaam maar zeker geen oor en belangstelling meer heeft voor de gezonde leer. Deze leer moet worden afgeschaft als ouderwets, want onze oren gaan jeuken en het proeven en slikken der gezonde leer vervult dan met walging, neen zulks is niet te verdragen. Dan andere leraars gezocht en.... gevonden. O, kostelijk, wat een prediker, uitnemende gaven, vurige geest, voortreffelijke voordracht en zijn woord in overeenstemming met ónze begeerlijkheden en ónze bevinding. Alzo zullen zij hun gehoor van de waarheid afwenden en zich keren tot fabelen, waardoor een mens op de troon wordt gezet en verheerlijkt. Dierbaar genadevoorrecht als we in zulke tijden bewaard worden om geen kunstig verdichte fabelen na te volgen en oor en hart geopend zijn voor het profetisch woord dat zeer vast is en daarop acht hebben als op een licht schijnende in een duistere plaats, totdat de dag aanlichte en de morgenster opga in onze harten, wetende dat dit geen profetie der Schrift is van eigen uitlegging. De kanttekening merkt bij het laatste op: „De uitlegging der profetische schriften, die door anderen daarover gedaan wordt, welke niet moet geschieden naar menselijk vernuft, maar naar de eenparige zin der Heilige Schrift, die zelf allerbest haar mening verklaard." De zuivere verkondiging der gezonde leer heeft tot hoofdinhoud: De Drie-enige God op het hoogst verheerlijkt en de mens op het diepst vernedert. Of zegt de rechtvaardige dat het hem wel zal gaan; dat zij de vrucht hunner werken zullen eten. Wee de goddeloze, het zal hem kwalijk gaan, want de vergelding zijner handen zal hem geschieden.
De zuivere of gezonde evangelieverkondiging is niet naar de mens, want zij wordt vergeleken bij de werking van een hamer die zonder barmhartigheid de rotsgrond van ons hart verbrijzelt en in stukken slaat. Of bij een bijl in dc hand des geestes welke onze onvruchtbare levensboom in de wortel treft en afhouwt, opdat verstaan wordt, uit u geen vrucht meer in der eeuwigheid. Ook bij een tweesnijdend scherp en krachtig zwaard, want het woord Gods is levend en krachtig, en scherpsnijdender dan enig tweesnijdend zwaard, en gaat door tot de verdeling der ziel en des geestes en der sa men voegsel en en des mergs, en is een oordeler der gedachten en der overleggingen des harten.
Door de verkondiging der gezonde leer worden door Geestesarbeid harten geraakt, verslagen, verbroken en gewond. Gezonden in eigen oog worden dodelijk krank, opdat langs deze weg het wonder van vrije genade hun verkondigd wordt. Zulken worden innerlijk gebonden aan de waarheid van Gods recht, hun oren worden vatbaar om de gezonde leer te proeven Ook hun oren gaan jeuken, doch bij het beluisteren van een ongezonde leer, een prediking waardoor een mens wordt opgebouwd en verheerlijkt, maar God wordt vernederd, het werk des Geestes uitgeschakeld en stenen gegeven in plaats van brood.
Ware hoorders worden begiftigd met de zalving van de Geest des onderscheids en krijgen, zoals wel eens gezegd wordt, voelhorens, want het wedergeboren oor proeft de waarheid. Daarom mijn lezers, jong of oud, laat de vermaning, vooral in deze droevige tijd ons hart mogen treffen. Blijft in hetgeen ge geleerd zijt. Davids bede moge ons aller hart vervullen:
Maak in Uw woord mijn gang en treden vast
Opdat ik mij niet van Uw paan moog' keren
En wordt mijn vlees door 't kwade licht verrast
Ai, laat het mij toch nimmer overheren,
Verlos mij, Heer, van 's mensen overlast
Dan zal ik U, naar Uw bevelen eren.
(Ps. 119 : 67).
Ds. M. Blok.

Bron: Daniël, 19 november 1957
.......

Gebruikersavatar
johannes
Berichten: 100
Lid geworden op: 12 Mar 2010, 12:48
Locatie: holland

Re: De tijd waarin wij leven...

Berichtdoor johannes » 08 Mar 2021, 11:44

https://www.digibron.nl/viewer/collecti ... fcbb5eb120

De spijker op z'n kop DIA!!

Gebruikersavatar
Maanenschijn
Berichten: 1469
Lid geworden op: 01 Jan 2016, 15:33

Re: De tijd waarin wij leven...

Berichtdoor Maanenschijn » 30 Mar 2021, 11:59

“We moeten niet al te klagerig doen voer die intolerantie die we ondervinden. We moeten ons er niet over verbazen. We zijn gewaarschuwd. Ik roep nog maar eens het woord van Van Ruler in herinnering. In een lezing uit 1948 zei hij al dat het einde van de neutrale verhouding van kerk en staat in zicht was. Een kerk die werkelijk het koningschap van Jezus proclameert, ook en allereerst over de staat, heeft alle kans aangegrepen en uitgeroeid te worden.”

Citaat van wijlen senator mr. G. Holdijk, uit het boekje ‘Sprekend Holdijk”.
Wie lege handen heeft, kan ze altijd vouwen.

Gebruikersavatar
Lilian1975
Berichten: 2258
Lid geworden op: 21 Jun 2018, 20:12

Re: De tijd waarin wij leven...

Berichtdoor Lilian1975 » 30 Mar 2021, 12:55

Maanenschijn schreef:“We moeten niet al te klagerig doen voer die intolerantie die we ondervinden. We moeten ons er niet over verbazen. We zijn gewaarschuwd. Ik roep nog maar eens het woord van Van Ruler in herinnering. In een lezing uit 1948 zei hij al dat het einde van de neutrale verhouding van kerk en staat in zicht was. Een kerk die werkelijk het koningschap van Jezus proclameert, ook en allereerst over de staat, heeft alle kans aangegrepen en uitgeroeid te worden.”

Citaat van wijlen senator mr. G. Holdijk, uit het boekje ‘Sprekend Holdijk”.

Ja hè, Dat is ook steeds de tactiek van de satan geweest. Aanvallen op het koningschap van Christus. Bij de verzoeking maar tot aan het kruis toe. Afgelopen zondag ging het daarover in een preek van ds v Estrik afgelopen zondag.

-DIA-
Berichten: 27194
Lid geworden op: 03 Okt 2008, 00:10

Re: De tijd waarin wij leven...

Berichtdoor -DIA- » 10 Apr 2021, 19:27

Waar gaat dit heen? Of zou ik beter kunnen zeggen: In welke tijd leven wij?
Ik geloof dat het wel duidelijk is dat we in een zeer bange tijd leven, waarin de grote gevaren niet alleen komen van het niet-christelijke Libertijnse denken, maar ook door de valse en vreemde godsdiensten.

Uit het RD van vandaag:
Christenen die genuanceerd spreken over homofilie of over transgenders lopen het risico meegesleurd te worden met de libertijnse tsunami die over de westerse wereld spoelt. Conservatieve evangelicals in de Verenigde Staten verlangen daarom heldere taal, zonder al te veel nuance.

Het in christelijk Nederland vaak gemaakte onderscheid tussen het hebben van homoseksuele gevoelens en het gedrag als homoseksueel kennen Amerikaanse evangelicals wel degelijk. Net zo goed als zij het onderscheid kennen tussen mensen die ongelukkig zijn met hun biologisch geslacht en ideologen die geslachtsverandering propageren.

Lees verder door op onderstaande link te klikken.
https://www.rd.nl/artikel/922526-in-gen ... ces-teloor
.......

eilander
Moderator
Berichten: 15758
Lid geworden op: 15 Okt 2007, 21:42

Re: De tijd waarin wij leven...

Berichtdoor eilander » 10 Apr 2021, 19:38

Ik deel je zorg, DIA. Vanmorgen luisterde ik even naar radio 1 in de auto, daar ging het over jeugdboeken. Ook daarin komt het thema LHBTI aan bod, en óók daar werd gezegd dat de ontwikkeling op dit terrein heel snel gaat nu. Dat vond ik opvallend.

-DIA-
Berichten: 27194
Lid geworden op: 03 Okt 2008, 00:10

Re: De tijd waarin wij leven...

Berichtdoor -DIA- » 14 Apr 2021, 19:30

Vanmiddag luisterde ik naar de Biddagavondpreek van ds. Verschuure.
Een aangrijpende preek die veel zegt over de tijd waarin we samen leven.
Maar ook de troost voor het Sion Gods
Het Witte paard overwint en zal zegevieren door alle oordelen heen.

Laten we met eerbied en aandacht luisteren.

Deze link en dan naar de Biddag, de preek over Openbaring 6:1-8 https://elimcapelle.nl/preken-beluisteren/
.......


Terug naar “Theologie - Actueel”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten