Dank jullie allen voor de reacties.
Gian schreef:Het andere gedeelte van het boek gaat over de uitverkiezing
Uitverkiezing en verbond zijn m.i. niet los van elkaar te zien. Met Rendtorff houdt ik het er (voorlopig iig) voor dat de kern van het OT verbond is in het verbond met Abraham (wat eigenlijk niet meer is dan een herhaling van het verbond van de moederbelofte), waarin het IK ZAL wat God spreekt centraal staat. In hoeverre je kan zeggen dat het verbond vooraf gegaan wordt door de uitverkiezing, of het verbond een vervulling is van de uitverkiezing, of dat de uitverkiezing plaatsvindt in een verbondskader, daar heb ik nu wel ideeën over, maar dat hoop ik vanzelf beantwoord te zien in mijn onderzoekje
Maar prima, ik respecteer je benadering, al denk ik dat de onderneming wel erg groot is.
Het is zeker een grote onderneming. Ik heb ook niet de illusie dat in een paar dagen/weken te kunnen doen. Wat wel weer het voordeel heeft dat je er vaak kleine poosjes mee bezig bent, waardoor de zaken rustig de tijd hebben om te bezinken. Mijn (voorlopige) aanpak is:
1. Verzamelen van informatie (achtergrondinformatie (bijbels-theologisch, archeologisch, literair) en bijbelteksten)
2. Inlezen in achtergrondinformatie
3. Grofweg rubriceren van teksten
4. Bestuderen van teksten in hun context (exegese)
5. Analyse + voorlopige conclusie (bijbelse theologie)
6. Herziene bestudering van de teksten vanuit de analyse/voorlopige conclusie (nieuwe/controlerende exegese)
7. Conclusie (?)
Ik richt me dus in eerste instantie alleen op het OT. Pas als dat "af" is, wil ik het NT erbij betrekken.
Mijn doel is om me dus te focussen op de bijbeltekst, en daarbij alleen niet-dogmatische werken te gebruiken. Ik wil de tekst onderzoeken zónder vraagstelling, maar me laten leiden door wat de teksten zelf zeggen (of, eerlijker geformuleerd: door wat de teksten, als ik ze naast elkaar gezet hebt, mij doen opvallen). Het doel is dus een bijbels-theologisch onderzoek, geen dogmatisch onderzoek. Dit vanuit de principiële veronderstelling dat een dogmatisch onderzoek altijd vooraf gegaan moet worden door een exegetisch en een bijbels-theologisch onderzoek.
De plaats van het verbond is namelijk niet te neutraliseren van de hele Schriftvisie.
Klopt. Ik ga uit van de eenheid van de Schrift, waarbij ik een eenheid zie tussen OT en NT. Bij mijn onderzoek wil ik het OT eerst los onderzoeken (dus: hoe functioneert het verbond binnen het OT, waarbij ik het OT beschouw als zelfstandige eenheid). Daarna pas wil ik de koppeling met het NT maken. De keuze hiervoor is zelf-evident: De wijze waarop het NT spreekt over het verbond, is noodzakelijkerwijs gekleurd door wat men al van het verbond wist. Als bv Paulus spreekt over een nieuw verbond, dan kunnen we pas volledig begrijpen wat hij bedoelt, als we weten wat dat oude verbond is.
Het onderzoekje is meer bedoelt voor persoonlijke stichting en vorming, dan dat ik er hoge verwachtingen van heb. Er zijn vast vergelijkbare onderzoeken gedaan, waarbij men veel wetenschappelijker heeft onderzocht (met vraagstellingen), maar het lezen van de resultaten van een ander heeft minder impact op je denken, dan het zelf uitvoeren van een onderzoek. Juist omdat het verbond (en uitverkiezing) zulke belangrijke dogmatische thema's zijn, wil ik op deze manier mij laten vormen door wat
de Schrift daarover te zeggen heeft.