Weinig steun stemmers KiesKompas voor regering

Plaats reactie
Petrus

Weinig steun stemmers KiesKompas voor regering

Bericht door Petrus »

Weinig steun regeerakkoord: bezoekers Kieskompas wijzen ruim helft van afspraken af
door Lex Oomkes

In een sfeer van optimisme maakt het kabinet-Balkenende vandaag zijn debuut in de Tweede Kamer. Maar de steun onder de Nederlandse bevolking voor het regeerakkoord lijkt niet groot.
Bezoekers van de site van het Kieskompas wijzen meer dan de helft van de belangrijkste afspraken af.

Op de site van Kieskompas , een initiatief van Trouw en de Vrije Universiteit, wordt bezoekers gevraagd naar hun mening over het regeerakkoord. Het is geen betrouwbare steekproef, maar het aantal mensen dat zijn mening gaf, is groot genoeg om er een tendens uit te destilleren.

Van de twaalf beleidsonderdelen krijgt de coalitie van CDA, PvdA en ChristenUnie alleen de steun van een meerderheid voor de afspraken over een verplichte maatschappelijke stage voor scholieren (63 procent), volledige belastingaftrek voor hypotheekrente (54 procent), meebetalen aan de AOW door ouderen met een hoger inkomen, die voor hun 65-ste stoppen met werken (zestig procent), rekeningrijden (zestig procent) en een generaal pardon voor asielzoekers (66 procent).

De balans voor het kabinet is echter negatief. De meerderheden op punten waarop men het met het kabinet eens is, zijn klein, terwijl zeven andere belangrijke afspraken geen genade krijgen van de Nederlander.

De burger staat steeds gereserveerder tegenover de vrijheid van onderwijs. 45 Procent van de respondenten wijst handhaving van grondwetsartikel 23 af. Twaalf procent is neutraal, en niet meer dan 41 procent steunt het kabinet op dit punt.

Nederland lijkt veel strenger te zijn dan het kabinet. Zo is er een minderheid (32 procent) die ambtenaren de mogelijkheid wil geven op grond van gewetensbezwaren te weigeren een huwelijk tussen homoseksuelen te sluiten.

Ook het verruimen van de toelatingseisen voor hoog opgeleide immigranten wordt afgewezen. Ruim 42 procent is het op dit punt eens met het kabinet, maar veel mensen twijfelen (ruim 23 procent).

Bijstandsmoeders moeten volgens de ’Kieskompassers’ niet worden vrijgesteld van de sollicitatieplicht.

Op het terrein van de buitenlandse politiek heeft het kabinet nog veel uit te leggen. Een meerderheid wil juist wel dat er een onderzoek komt naar het hoe en waarom van de Nederlandse steun voor de Amerikaanse invasie van Irak.
Gebruikersavatar
Unionist
Berichten: 5738
Lid geworden op: 22 mei 2004, 16:13

Bericht door Unionist »

Toch maar goed dat Nederland geregeerd wordt door mensen die zaken tegen elkaar afwegen en niet door 'de massa'.
Plaats reactie