Nieuwe Testament kent geen gesloten avondmaal

Gebruikersavatar
Pim
Berichten: 4033
Lid geworden op: 29 dec 2001, 11:42
Locatie: Zuid-Holland
Contacteer:

Nieuwe Testament kent geen gesloten avondmaal

Bericht door Pim »

RefDag.nl schreef:Prof. Siebesma houdt openbare lezing aan ETF

HEVERLEE - Het avondmaal in het Nieuwe Testament geeft geen voorwaarden wie wel of niet mogen aangaan, dan alleen de bereidheid om in geloof tot Christus te komen en de andere gelovigen lief te hebben. Een gesloten avondmaal was onbekend.

Dat stelt prof. dr. P. A. Siebesma donderdagavond in zijn openbare lezing aan de Evangelische Theologische Faculteit (ETF) te Heverlee, waarmee hij formeel zijn hoogleraarschap aan de ETF aanvaardt. Prof. Siebesma is docent Oude Testament aan de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) en al enkele jaren hoogleraar aan de ETF, in de vakgroep godsdienstwetenschappen en missiologie, met name voor Jodendom en Hebreeuws.

Zijn lezing draagt als titel ”„En zij braken het brood aan huis” (Hand. 2:46). Een studie over de relatie tussen het Joodse breken van het brood en het breken van het brood in Hand. 2:42, 46.” Prof. Siebesma bestudeerde de relatie tussen het breken van het brood en het drinken van de wijn tijdens de sabbatsviering op vrijdagavond of bij andere speci­ale gebeurtenissen en het breken van het brood in het Nieuwe Tes­tament.

Evangelische beweging
De afgelopen jaren is zowel de gesloten avondmaalsviering als het alleenrecht van de predikant om het avondmaal te bedienen steeds meer onder druk komen te staan, aldus dr. Siebesma. „Dit komt voornamelijk door de invloed van de evangelische beweging. Gelovigen nemen buiten hun eigen kerkelijke gemeente deel aan open avondmaalsvieringen. Niet alleen omdat nagenoeg alle evangelische en charismatische gemeenten, gemeenschappen en huisgemeenten een open avondmaalsviering kennen, maar ook doordat op landelijke interkerkelijke conferenties en op plaatselijke Bijbelkringen, gebedskringen, jeugd- en studentengroepen avondmaal wordt gevierd, waarbij ook gelovigen uit reformatorische kerken zijn betrokken.”

Prof. Siebesma stelt vast dat in alle gevallen waar in het Nieuwe Testament sprake is van het „breken van brood” het niet gaat om een „gewone” maaltijd. Het staat altijd in de context van bijzondere gebeurtenissen en niet in die van een gewone simpele maaltijd. Jezus breekt het brood tijdens de wonderbaarlijke spijziging van de massa’s, tijdens zijn laatste seiderviering en in de ontmoeting met de Emmaüsgangers. „Het breken van het brood in het Nieuwe Testament is hetzij een aanduiding voor het vieren van avondmaal aan het begin van een gemeenschappelijke maaltijd, of wordt verbonden aan een bijzondere gebeurtenis.”

De avondmaalsviering zoals die vandaag de dag binnen de christelijke gemeente wordt gehouden is het resultaat van een eeuwenlange historische ontwikkeling. Daarom is het volgens dr. Siebesma „van belang om weer terug te gaan naar het Nieuwe Testament en ons af te vragen of we niet het zicht op een aantal Bijbelse principes uit het oog hebben verloren.”

Dagelijks
Het avondmaal is in het Nieuwe Testament ingebed in een maaltijd waarbinnen gemeenschap met Christus en met elkaar plaatsvindt. „Deze vond in Jeruzalem zelfs dagelijks plaats. De misstanden bij het avondmaal die Paulus bestrijdt in zijn brief aan de Korinthiërs, waar men het lichaam niet onderscheidt, hebben te maken met het feit dat men de gemeenschap met elkaar niet serieus nam, doordat iedereen zijn eigen voedsel meenam en dat niet deelde met anderen. Daardoor schransten sommige gemeenteleden zich vol met voedsel en dronken te veel wijn en bleven anderen hongerig.”

Van het voorbeeld van de gemeente van Jeruzalem kunnen we volgens prof. Siebesma leren dat het niet als bezwaar werd gezien als de gemeente in kleine groepen bij elkaar kwam voor een gemeenschappelijke maaltijd en avondmaalsviering. Een ander kenmerk, zo zei hij, was dat het met vreugde werd gedaan. Het avondmaal werd niet bediend, maar gevierd.

Verder stelt prof. Siebesma dat het Nieuwe Testament nergens aanwijzingen geeft wie het avondmaal mag bedienen. „Immers als dit aan het begin van een maaltijd plaatsvindt, is die vraag wie bedient ook niet zo relevant. Voor de hand ligt dan dat de gastheer voorgaat.”

Er zijn, aldus de ETF-hoogleraar, geen aanwijzingen in het Nieuwe Testament dat brood en wijn werden gewijd, zoals gebruikelijk in de rooms-katholieke traditie, of werden gezegend. Wel wordt God gedankt om wat Hij voor ons in Christus heeft gedaan. Ten slotte: „Als er een link is met de sabbatsviering op vrijdagavond, ligt het ook voor de hand het avondmaal wekelijks te vieren.”
Hartelijke groet,

Pim.

Het is vandaag een dag van Goede Boodschap. PrekenWeb.nl
Gebruikersavatar
Unionist
Berichten: 5738
Lid geworden op: 22 mei 2004, 16:13

Bericht door Unionist »

Interessant artikel. Goed om eens over na te denken. De praktijk van onze liturgie e.d. is niet altijd zo terug te voeren op de oude kerk als wij soms wel denken. Er rijzen meer vragen als je de Handelingen en de brieven leest.
Bij 7500 postings kom ik weer terug (en af en toe tussendoor als ik zin heb)
Gebruikersavatar
Marnix
Berichten: 13464
Lid geworden op: 21 jul 2005, 13:18
Locatie: Hilversum

Bericht door Marnix »

Tja, ik neem ook gewoon deel aan een open avondmaalsviering als daar de mogelijkheid voor is... bijvoorbeeld op Opwekking of Flevo Festival. Ik ben net zo goed samen met hen christenen dan met mijn eigen gemeenteleden en vind dat de kerkelijke verdeeldheid geen reden is om ook maar niet samen de maaltijd van Chritus te vieren.

Verder klopt het dat het bedienen van het avondmaal niet iets is wat exclusief aan predikanten besteed is. Dat dit vaak wel gebeurd is logisch omdat het avondmaal vaak in een gemeente gevierd wordt en de voorganger dan dus ook het avondmaal leidt... maar dit is een gewoonte en geen plicht ofzo.

Het avondmaal zoals we dat nu vaak vieren, met alle protocollen, een paar keer per jaar etc. verschilt inderdaad heel erg van hoe het in de bijbel beschreven wordt... en ik denk dat het niet verkeerd is om dat te gaan zien.... en misschien het avondmaal wel weer wat anders te gaan vieren, meer zoals het in de tijd van het NT ook ging.

En tja, wat een gesloten avondmaal betreft, het lijkt me erg onbijbels, en het wordt tijd dat er naar oplossingen worden gezocht. Dat is misschien meer vanuit mijn kerkgenootschap gesproken waar je belijdend lid van een GKV moet zijn om zomaar aan te kunnen gaan... gelukkig veranderd dat wel. Ik weet niet precies hoe dat in rechtsere kerken is, als ik in een Ger Gem het avondmaal wil meevieren, is dat dan mogelijk?
Do not waste time bothering whether you ‘love’ your neighbor; act as if you did. As soon as we do this we find one of the great secrets. When you are behaving as if you loved someone, you will presently come to love him."
rekcor
Berichten: 1981
Lid geworden op: 15 aug 2005, 11:25

Bericht door rekcor »

Marnix schreef:Ik weet niet precies hoe dat in rechtsere kerken is, als ik in een Ger Gem het avondmaal wil meevieren, is dat dan mogelijk?
Misschien, maar dan zul je eerst een gesprek met de kerkenraad moeten aanvragen.

Overigens interessant artikel!
Gebruikersavatar
rj
Berichten: 252
Lid geworden op: 10 okt 2005, 18:50

Bericht door rj »

Wat moet ik verstaan onder een 'open' avondmaalsviering dan? Is een gesloten viering dan niet bijbels?
Gebruikersavatar
memento
Berichten: 11339
Lid geworden op: 29 dec 2001, 11:42

Bericht door memento »

rekcor schreef:
Marnix schreef:Ik weet niet precies hoe dat in rechtsere kerken is, als ik in een Ger Gem het avondmaal wil meevieren, is dat dan mogelijk?
Misschien, maar dan zul je eerst een gesprek met de kerkenraad moeten aanvragen.
Gesprek aanvragen is niet nodig hoor, een telefoontje zou ook moeten volstaan. Het moet alleen wel vooraf bekend zijn, zodat de tafelwachters er vanaf weten
schaap

Bericht door schaap »

@Marnix: Nee, je moet eerst belijdenis hebben afgelegd en door de keuring heen zijn... Bij de Ger Gem uiteraard...

Het is erg jammer als je de kerkelijke situatie bekijkt, hoever het allemaal afligt van de praktijk van het NT. We moeten met z'n allen eens stoppen met kerkje spelen en ons focussen op wat Jezus zegt en deed.
Adorote

Bericht door Adorote »

Zalig zijn zij die genodigt zijn tot het Bruilofsmaal van het Lam.

Het Heilige voor de Heiligen.

Klingt er elke Zondag en op door de door de weekse dagen, want dan ook kan men gelukkig naar de Kerk.

Zowel in Katholieke zin als in Protestantse zin wordt de Heilige Eucharistie/Heilige Avondmaal bewaakt.

In de vroege Kerk was en is nu nog zo,men kan alleen ter Communie als men gedoopt was/is en getuigenis had afgelegd in het Geloof in Jezus Christus als Verlosser en Zaligmaker en Zijn Heilige Kerk.
Gebruikersavatar
Miscanthus
Berichten: 5306
Lid geworden op: 30 okt 2004, 14:38
Locatie: Heuvelrug

Bericht door Miscanthus »

Interessant artikel en niet alleen interessant, ik ben het er ook mee eens. De manier waarop in orthodoxe gemeenten avondmaal wordt gevierd, is niet bijbels en houdt gelovigen klein. Bij meerdere tafels is het een hele voorstelling waar de vreugde en verbondenheid ontbreekt. 4/6 keer per jaar is ook wel erg weinig.
Wat te denken van alle mensen die niet meer naar dekerk kunnen komen zoals ouderen, zieken en gehandicapten. Breken we daar ook het brood aan huis of hebben die gewoon pech?
Een bezinning rond de de sacramenten lijkt mij zeer gewenst.
Gebruikersavatar
Marnix
Berichten: 13464
Lid geworden op: 21 jul 2005, 13:18
Locatie: Hilversum

Bericht door Marnix »

Adorote schreef:Zalig zijn zij die genodigt zijn tot het Bruilofsmaal van het Lam.

Het Heilige voor de Heiligen.

Klingt er elke Zondag en op door de door de weekse dagen, want dan ook kan men gelukkig naar de Kerk.

Zowel in Katholieke zin als in Protestantse zin wordt de Heilige Eucharistie/Heilige Avondmaal bewaakt.

In de vroege Kerk was en is nu nog zo,men kan alleen ter Communie als men gedoopt was/is en getuigenis had afgelegd in het Geloof in Jezus Christus als Verlosser en Zaligmaker en Zijn Heilige Kerk.
Dus als belijdend lid van de GKV kan in in een HHK, GG, GGiN of OGG gewoon aan het avondmaal als ik van tevoren even aangeef dat ik deel wil nemen en belijdenis van mijn geloof heb afgelegd.

Miscanthus, bij mij in de kerk is er wel avondmaal voor zieken / mensen die niet naar de kerk kunnen komen.... er komt dan een wijkouderling, vaak met zijn vrouw erbij, langs en samen vieren ze dan het avondmaal. Allicht met meer dan één stukje brood en een slokje wijn, maar dat weet ik niet zeker :) Mijn vader is ook ouderling en zodoende vond ik zondagavond een fles avondmaalswijn waar nog wel wat in zat, die heb ik 's avonds opgedronken. één slokje is ook zo karig he ;)


Toezicht op avondmaal is niet verkeerd, integendeel. We moeten alleen oppassen dat wij gaan bepalen wie wel goede christenen zijn en wie niet.... en dat daar niet een soort van kerkchauvinisme bij komt kijken zoals dat in de GKV bijvoorbeeld wel het geval is geweest. Je moet belijdenis in een GKV hebben gedaan om zo aan te mogen gaan. Als je wel belijdenis gedaan hebt maar in een andere kerk werd het opeens een heel ander verhaal. Gelukkig begint dat te veranderen en gaat men steeds meer ontdekken dat het om geloof gaat en niet om in welke kerk je zit.
Do not waste time bothering whether you ‘love’ your neighbor; act as if you did. As soon as we do this we find one of the great secrets. When you are behaving as if you loved someone, you will presently come to love him."
Gebruikersavatar
Unionist
Berichten: 5738
Lid geworden op: 22 mei 2004, 16:13

Bericht door Unionist »

Een bezinning rond de de sacramenten lijkt mij zeer gewenst.
Zeer mee eens. Er zijn veel vastgegroeide gewoontes, die niet bespreekbaar zijn omdat men het een teer onderwerp vindt. (Is het ook, maar met de H. Doop springen we veel meer ontspannen om).

Ds. H.G. Koekkoek heeft een heel mooi boekje over het H. Avondmaal geschreven.
Bij 7500 postings kom ik weer terug (en af en toe tussendoor als ik zin heb)
Gebruikersavatar
rj
Berichten: 252
Lid geworden op: 10 okt 2005, 18:50

Bericht door rj »

Een bezinning rond de de sacramenten lijkt mij zeer gewenst.
(Zelf)beproeving en (zelf)onderzoek zijn in dit leven elke keer weer nodig. Zeker ook op kerklijk gebied. Maar het gevaar is ook groot dat 'bezinning' uitmond in dat de lat om aan het heilige deel te nemen lager wordt gezet dan Gods woord ons leert.
Gebruikersavatar
Marnix
Berichten: 13464
Lid geworden op: 21 jul 2005, 13:18
Locatie: Hilversum

Bericht door Marnix »

rj schreef:
Een bezinning rond de de sacramenten lijkt mij zeer gewenst.
(Zelf)beproeving en (zelf)onderzoek zijn in dit leven elke keer weer nodig. Zeker ook op kerklijk gebied. Maar het gevaar is ook groot dat 'bezinning' uitmond in dat de lat om aan het heilige deel te nemen lager wordt gezet dan Gods woord ons leert.
Niet als men die lat goed weet in te schatten... niet op basis van kerkgenootschappen of zo een lat legt wie er aan deel mag nemen maar op basis van geloof.
Do not waste time bothering whether you ‘love’ your neighbor; act as if you did. As soon as we do this we find one of the great secrets. When you are behaving as if you loved someone, you will presently come to love him."
Vincent
Berichten: 966
Lid geworden op: 19 apr 2006, 15:06

Bericht door Vincent »

Op zich is de argumentatie van dr. Siebesma zo op het eerste gezicht steekhoudend.

Maar hoofdgedachte is wel de link met Joodse praktijken (is deze werkelijk zo sterk? dat kan ik dus niet beoordelen).

Verder kun je over de historische ontwikkeling ook niet heenlopen (hoe kwam deze ontwikkeling tot stand?, hoe was de avondsmaalsviering bij de reformatie etc.?).

Zeker, teruggaan naar NT lijkt wel goed en is het misschien ook, maar het roept wel héél veel vragen op. Waarbij ik graag eens een poging tot beantwoording daarvan zou willen zien uit meer reformatorische hoek. Waarbij ik het betreur dat dát nu juist zo weinig wordt bestudeerd. Door mensen waarvan je zou verwachten dat ze er verstand van hebben.
Gebruikersavatar
Unionist
Berichten: 5738
Lid geworden op: 22 mei 2004, 16:13

Bericht door Unionist »

Het hoeft van mij ook niet 1-2-3 allemaal te veranderen, maar áls je eens een vraag stelt naar het waarom van iets, is het enige antwoord: de traditie schrijft dat voor en verandering schept onrust.
Bij 7500 postings kom ik weer terug (en af en toe tussendoor als ik zin heb)
Plaats reactie