Pagina 1 van 2

Belastingfraude lijkt een bewust taboe

Geplaatst: 12 okt 2005, 10:33
door Pim
Uit het RD.

Herkenbaar?!
LUNTEREN - Zwart werken, andere vormen van belastingfraude en oneigenlijk gebruik van de belastingwetgeving, het gaat de reformatorische achterban niet voorbij. Integendeel. „De indruk bestaat dat binnen de gezindte dit onderwerp bewust in de taboesfeer wordt gehouden”, zegt drs. P. H. D. van Ree. Vandaag ligt zijn boek ”Bijbel en belasting” voor het eerst in de winkel.

Registeraccount Van Ree (68 ) hield zich jarenlang bezig met belastingzaken en merkte in de praktijk „hoe groot de verleidingen op dit terrein zijn.” Lange tijd koesterde hij de wens een onderzoek in te stellen naar de bijbelse gegevens over belastingen en welke gevolgen dit heeft voor een christelijke levenswandel.

Pas na zijn pensionering kwam het ervan. In zijn studie wordt uitvoerig ingegaan op de in de Bijbel vermelde gegevens over belastingen, Gods wet en de christelijke belastingmoraal. Niet eerder verscheen een dergelijke boek. Van Ree hoopt dat het bijdraagt aan bezinning op dit onderwerp.

Vaststaat dat er in Nederland veel belastingfraude plaatsheeft. Volgens een onderzoek uit 2001 bedraagt de omvang van het zwartwerkcircuit 13,8 procent van het bruto binnenlands product. Omgerekend is dat een bedrag van 64 miljard euro.

Heel veel hiervan gebeurt in de particuliere sfeer. Andere vormen van belastingfraude komen vaker voor bij ondernemers. Dan knoeit men bijvoorbeeld met omzetcijfers of de winst.

De gereformeerde gezindte gaat niet vrijuit. „Het is een kwaad dat vooral wortelt in een op materie en welvaart gerichte maatschappij. Ik kan me niet voorstellen dat het onder ons niet gebeurt”, aldus Van Ree.

Vanuit zijn jarenlange ervaring -niet alleen als accountant, maar ook in verschillende andere functies- wil hij er niet al te veel over zeggen. „Er is nooit onderzoek verricht of belastingontduiking binnen de gezindte veel voorkomt, maar ik ben er bepaald niet optimistisch over.”

De in Lunteren woonachtige accountant maakt in zijn studie geen verschil tussen belastingfraude (zwart werken, ontduiking. e.d.) en oneigenlijk gebruik van de wetgeving. In het laatste geval wordt bewust gebruik gemaakt van allerlei constructies om geen of zo min mogelijk belasting te betalen.

In zijn boek werkt Van Ree verschillende voorbeelden nader uit. „Juridisch is er natuurlijk bij fraude sprake van een strafbaar feit en bij die constructies niet, maar ethisch gezien is er geen onderscheid. Het gaat om de bedoeling van de wet.”

Hij constateert dat de belastingontduikers en -ontwijkers zich meestal schuldig maken aan ten minste drie van de Tien Geboden, namelijk het vijfde (ingaan tegen de wettige overheid), het achtste (toe-eigenen van het goed van onze naaste) en het negende gebod (niet de waarheid spreken). „Ambtsdragers behoren hiertegen meer te waarschuwen. Het gaat meestal om een verborgen zonde. Zelfs wanneer de fiscus het merkt, komt het vaak niet naar buiten. Dan wordt het afgedaan met een boete.”

De diepste wortel van het kwaad is de begeerte naar geld. „De Bijbel noemt dit geldgierigheid en waarschuwt hier ernstig tegen. Paulus noemt het zelfs de wortel van alle kwaad.”

Wat viel u het meeste op als het gaat om belastingontduiking?
„Opmerkelijk is dat veel mensen hierover heel relativerend spreken. Alsof er sprake zou zijn van een mindere zonde. Men leeft stipt naar het zevende gebod of op het terrein van de zondagsheiliging, maar acht stelen van de overheid door belastingontduiking een minder groot kwaad.”

Gaat het belastinggeld dan niet, zoals vaak wordt gezegd, naar verkeerde doelen?
„Of dat nu zo is of niet, daar mag iemand het recht niet aan ontlenen om belasting te ontduiken. Vaak wordt dat als argument genoemd, maar doet men dat omdat men er een hekel aan heeft om belasting te betalen. In de Romeinenbrief staat dat de christenen zich moeten onderwerpen en belasting betalen aan de overheid, ondanks het feit dat er in die tijd -vermoedelijk tijdens de goddeloze Nero- sprake was van een regering die volledig in strijd handelde met Gods geboden.”

Wat is de taak van de overheid op dit terrein?
„Die moet zorgen voor een duidelijke en bestendige wetgeving, die eerlijk wordt uitgevoerd. Belastingvrijstaatjes en snel elkaar opeenvolgende wijzigingen zijn slecht voor de belastingmoraal.”

Wat is uw boodschap richting de gereformeerde gezindte?
„In 1 Petrus 2 staat dat we eerlijk moeten wandelen onder de heidenen. Opdat ze ook getrokken mogen worden. Dat is heel belangrijk, zeker in deze tijd. Het gaat erom dat we een voorbeeld van Christus nalaten.”

Mede n.a.v. „Bijbel en belasting”, door drs. P. H. D. van Ree RA; uitg. Den Hertog, Houten, 2005; ISBN 90 331 1898 X; 96 blz; € 9,50.

Geplaatst: 12 okt 2005, 10:36
door memento
Zeer goed dat er eens aandacht aan besteed wordt. Sommigen hier zullen het onzin vinden, maar mn. de 'behoudende' streken in Nederland is zwart bij(werken) voor veel refo's alleen maar slim, ipv zonde...

Geplaatst: 12 okt 2005, 10:39
door refo
Als ik de voorbeelden zie, dan denk ik: wat weet een accountant nou van belastingwetgeving?? :lol:

Geplaatst: 12 okt 2005, 10:44
door Pim
De kans is natuurlijk groot dat we hier allemaal moord en brand gaan schreeuwen, maar het is ook een spiegel voor onszelf! Niet vergeten.

De volgende punten kom je vaak tegen en lijken niet zo erg, maar zijn ook niet naar de geest van de wet.

- Giften => collectegeld (zonder bonnen/muntjes) opgeven, terwijl dit eigenlijk niet aftrekbaar is, omdat de bewijsgrond ontbreekt
- Leaseauto => velen moeten een bedrag(je) per maand aan hun werkgever betalen, omdat ze een grotere/luxere/snellere auto hebben dan de leaseregeling toe laat. Dat bedrag wordt dan 'netjes' in mindering gebracht op de bijtelling. Je mag echter alleen maar iets in mindering brengen als er sprake is van een bijdrage aan de werkgever voor prive-gebruik van de auto. Dergelijke luxebijdragen mogen dus niet in mindering gebracht worden....

Geplaatst: 12 okt 2005, 10:45
door refo
Constructies die binnen de wet vallen, mogen gewoon. En als de wetgever vindt dat hij dat niet bedoelde dan wijzigt hij de wet maar.

Zwart werken en verkopen betekent dat een deel van de opbrengst verzwegen wordt. Dat is heel wat anders dan iets verzinnen om de fiscale gure wind voor jouw bedrijf of vermogen te veranderen in een aanvaardbaar briesje.

Want laten we nou wel wezen: het belastingtarief is al heel snel 42% over wat je verdient. En dat is veel te veel.

Geplaatst: 12 okt 2005, 10:45
door Kaw
Mja, lastig. Als ik als bedrijf zo weinig mogelijk van mijn dierbare omzet naar de belasting wil laten gaan en daarom enkele acties uitvoer die volkomen legaal zijn zoals de netto winst zo laag mogelijk houden, dan is er naar mijn mening niets aan de hand. Dat is gewoon omgaan met de regels. We gaan immers ook niet naar de duurst mogelijke supermarkt. Het is ook een economisch spel om je uitgaven zo laag mogelijk te houden.

Aan de andere kant betaal je dan wel gewoon volgens de regels wat de overheid toekomt.
En dat doe je ook privé.
Maar wat moet ik doen met die schilderende buurjongen die graag mijn huisje doet voor de helft van het geld van dat schilderbedrijf?
De overheid zou eigenlijk een soort zwartwerkbelasting moeten maken waardoor je zwartwerken legaliseerbaar kunt maken. Dan gaat toch een percentage van dat bedrag voor mijn buurjongen naar de fiscus. Vind ik best.

Geplaatst: 12 okt 2005, 10:46
door Pim
Refo, dit antwoord van dhr Van Ree vind ik toch beter dan jouw suggestie om de mazen maar op te zoeken „In 1 Petrus 2 staat dat we eerlijk moeten wandelen onder de heidenen. Opdat ze ook getrokken mogen worden. Dat is heel belangrijk, zeker in deze tijd. Het gaat erom dat we een voorbeeld van Christus nalaten.”

Geplaatst: 12 okt 2005, 10:46
door jacob
memento schreef:Zeer goed dat er eens aandacht aan besteed wordt. Sommigen hier zullen het onzin vinden, maar mn. de 'behoudende' streken in Nederland is zwart bij(werken) voor veel refo's alleen maar slim, ipv zonde...
Klopt helaas helemaal.

Mijn vader is lid geweest van de VRCL. Daar was je een lomperd als je niet minstens een tonnetje zwart per jaar er uit wist te slepen.

Verder is wat paulus zegt wel waar. Een paar jaar geleden had ene Arie Stok uit Dordrecht een piramide spel lopen. Ik ben eens op zo'n meeting geweest. Het zag er letterlijk zwart van de refo's. Bakken geld werden daar gestort. Ik wis niet wat ik zag. Arie Stok zelfs werd als een God geeerd.

Thuis had ik weer een reden om te vertellen hoe waanzinnig en hypocriet geloven was........

Helaas is er weinig ruimte in de gereformeerde gezindte voor dagelijkse levenheiliging. Hoe een christen moet leven is een ondergeschoven onderwerp op de preekstoel. Daarom was het voor mij wel verhelderend hoe ds Bottenbley (keb 2 preken van hem gehoord) daar juist op hamerde. Misschien iets om aan te denken voor ds's. Het gaat verder dan een korte broek, lang rok, lang haar en dat soort kenmerken.

Geplaatst: 12 okt 2005, 10:54
door memento
Toch denk ik dat het kwaad dieper zit dan belastingontduiking. Alhoewel daar natuurlijk zeer tegen gewaarschuwd moet worden!

Nee, ik denk dat het grootste kwaad m zit in het begeren. Wij mensen willen altijd maar meer, meer, meer. Terwijl we vergeten dat ons leven op aarde maar tijdelijk is, dat we leven tot Gods eer, en niet ter eigen vermaak. En we vergeten dat de wereld, en al haar begeerlijkheden, ons hart niet kan vervullen.

Nee, als men meer leefde vanuit het geloof, dan waren dit soort boekjes overbodig. Maar dat is een harde les. Want het geloof leert ons om eerlijk te zijn. En de Schrift leert ons te handelen naar de geest van de wet, niet naar de letter...

Geplaatst: 12 okt 2005, 10:54
door Pim
Mensen, laten we inhoudelijk over deze problematiek praten en niet alleen maar wijzen naar de 'Veluwe' of naar wie dan ook. Wie zonder zonde is....

Geplaatst: 12 okt 2005, 11:01
door limosa
Op zich goed dat hier aandacht voor is natuurlijk. Maar als ik dit lees . . .
De in Lunteren woonachtige accountant maakt in zijn studie geen verschil tussen belastingfraude (zwart werken, ontduiking. e.d.) en oneigenlijk gebruik van de wetgeving. In het laatste geval wordt bewust gebruik gemaakt van allerlei constructies om geen of zo min mogelijk belasting te betalen.
. . . dan vraag ik me af wat de waarde van de studie is. Het gaat nou juist om dit grijze gebied toch? Wat echt buiten de wet gaat hoeven we niet over na te denken, dat mag niet. Maar je mag de wet toch toepassen zoals die is? Of is het on-gereformeerd om slim te zijn? Let wel, uitdrukkelijk bedoel ik dan binnen de kaders van de wet te blijven. Als ik het zo lees mag je niet een extra hoge hypotheek nemen om te beleggen bijvoorbeeld. Overheid betaald mee via de aftrek van de betaalde rente en daar is die aftrek misschien niet voor bedoeld. Gaat heel ver.

Overigens overtreden hordes refo's de letter van de wet in de aangifte IB als ze bij de giften het geld optellen dat ze op zondag in de zak gooien. Volgens mij mag je dat alleen opvoeren als je bewijsstukken kan overleggen en dat gaat met die losse euro's niet.

Geplaatst: 12 okt 2005, 11:02
door jacob
Pim schreef:Mensen, laten we inhoudelijk over deze problematiek praten en niet alleen maar wijzen naar de 'Veluwe' of naar wie dan ook. Wie zonder zonde is....
je hebt gelijk.

Misschien moet die discussie eens goed los komen in onze gezindte. Het stoere moet er in iedergeval van af.

Het is misschien ook wel een schreinend voorbeeld van de manier van mystieke beleving van de ellende in onze gezindte. Het concrete is er totaal vanaf. Misschien zijn we vrijzinniger dan we zelf denken.

Het is te hopen dat het RD, net als bijvoorbeeld met de ID discussie, hier een taak inziet.

Wat mij betreft niet alleen over de mammon, maar er zijn vele mistanden in onze gezindte.

En verder, laten we eerlijk zijn, de tijd die wij op dit forum in de baas zijn tijd besteden, worden al die minuutjes weer ingehaald?

ik ga maar weer snel aan het werk.....

Geplaatst: 12 okt 2005, 11:14
door Pim
jacob schreef: En verder, laten we eerlijk zijn, de tijd die wij op dit forum in de baas zijn tijd besteden, worden al die minuutjes weer ingehaald?

ik ga maar weer snel aan het werk.....
En uiteraard heb jij ook helemaal gelijk.

Geplaatst: 12 okt 2005, 11:31
door Corydoras
Pim schreef:
jacob schreef: En verder, laten we eerlijk zijn, de tijd die wij op dit forum in de baas zijn tijd besteden, worden al die minuutjes weer ingehaald?

ik ga maar weer snel aan het werk.....
En uiteraard heb jij ook helemaal gelijk.
En al die collega's dan, die regelmatig buiten een sigaretje gaan roken? Mag ik toch wel ff forummen... :roll:

Als student heb ik (nog) makkelijk praten :mrgreen:

Geplaatst: 12 okt 2005, 11:34
door ego flos
Corydoras schreef:
Pim schreef:
jacob schreef: En verder, laten we eerlijk zijn, de tijd die wij op dit forum in de baas zijn tijd besteden, worden al die minuutjes weer ingehaald?

ik ga maar weer snel aan het werk.....
En uiteraard heb jij ook helemaal gelijk.
En al die collega's dan, die regelmatig buiten een sigaretje gaan roken? Mag ik toch wel ff forummen... :roll:

:
Of je nou verslaafd bent of verslaafd...