DDD schreef:
De discussie is helemaal niet of er veel eenzame ouderen zijn. Maar wel of zij daarin een eigen verantwoordelijkheid hebben, en hoe groot deze dan is, of dat hen dat maar overkomt.
Je kunt geen invloed uitoefenen, dat is een utopie. Toen wij jong waren, kwamen we in de vrienden om, bij wijze van spreken. Maar in de loop van het leven verlies je ook vrienden, door de dood, ze gaan verhuizen/emigreren, je groeit uit elkaar.
Jij gaat steeds uit van jezelf. Jij bent prima in staat in alle opzichten. Maar dat kan morgen anders zijn!
Je maakt geen vriendschappen als sociale verzekering, toch?
samanthi schreef:Er zijn veel eenzamen, dat is echt waar, er zijn ook eenzame met mensen om hen heen, onbegrepen, mensen om hen heen zitten op een ander golflengte, er zijn mensen die zelf geen innitiatief nemen, terwijl daar wel de mogenlijkheid voor zou zijn zoals DDD schreef over op een rijtje wonen en op hun kamer blijven, er is ook een catergorie die als familie komt alleen verwijten maken dat ze niet vaak genoeg komen en precies bijhouden hoelang het geleden is dat ze geweest zijn of die turven hoe vaak ze bij de andere ouders kwamen en niet bij hen, dat is ook niet leuk en de familie komt dan ook niet vaak,
Mijn buurman was supersociaal, hij zwom elke dag met een clubje andere mensen, hij ging vaak biljarten, had een volkstuin en deelde daar gul van uit.
Toen hij ziek werd was er geen hond die naar hem omkeek. De Thuiszorg kwam bij mij vragen of ik een oogje in het zeil wilde houden en een bouillonnetje voor hem wilde maken.
Bij de crematie waren mijn man en ik de enige die op kwamen dagen!
Ik kon in het ziekenhuis precies aan de hoeveelheid kaarten zien of een kind acuut (kortdurend) ziek was of er langdurig en/of vaak lag.
Bij de eerste hingen veel kaarten, ballonnen en knuffels.
Als je door omstandigheden aan de zijlijn van het leven terecht komt, bestaat een grote kans dat je vereenzaamt.
Iemand die vanwege een psychische aandoening, zoals ASS bijv., niet in staat is om vriendschappen te onderhouden, kan geen groot sociaal netwerk opbouwen.
In onze kerk komen van tijd tot tijd zulke verdwaalde zielen. Wij proberen ze in alles te betrekken, maar op een gegeven moment blijven ze toch weer weg.
Maar goed, we verdwalen. Ik begrijpt nog steeds de term "dankdienst voor het leven niet" als je diepbedroefd bent omdat je geliefde is overleden. Het kwam pas voor het voetlicht toen een gereformeerde tante werd begraven.
Het karakter is dan heel anders, opgewekter, er zijn bloemen, de muziek is anders.
Bij een rouwdienst ligt het accent meer op de ernst van de dood, die een scheiding maakt.
Volgens wiki:
Rouwdienst is in katholieke kringen een Eucharistie ten uitvaart van, of (Eucharistie-) viering bij het afscheid van iemand.
De term rouwdienst wordt vooral gebruikt in de wat meer behoudende protestantse kringen. Tegenwoordig wordt er ook vaak gesproken van een "Dankdienst voor het leven" of "Gedachtenisdienst".
In niet-kerkelijke kring spreekt men eerder van een samenkomst of afscheidsbijeenkomst.
Ook in gereformeerde kringen wordt wel van een samenkomst gesproken. Het is immers geen "dienst". Aansluitend volgt meestal de crematie of begrafenis.