Pagina 53 van 459

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]

Geplaatst: 24 jan 2014, 22:22
door MoesTuin
en wij kregen Pizza :love

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]

Geplaatst: 24 jan 2014, 22:24
door Sheba
Mara schreef:
lien75 schreef:Kaasfondue met salade..... Even lekker gemakkelijk!
Doop je dan stokbrood in de kaasfondue?
Ik heb het eens op wintersportvakantie gedaan, toen was het erg lekker, maar best machtig.
Ja. Soms heb je wel ees bij de bakker van dat stevige brood wat je ook in Zwitserland hebt. Alleen is dat bij ons alleen op zaterdag. Stokbrood (Niet de afbak variant) is goedkoper.
Sommige mensen doen het ook met champignons, tomaat etc.

Het is machtig. dus bij ons is het dan geen toetje meer... Verder gewoon niet teveel eten. en je huis goed luchten! :)

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]

Geplaatst: 24 jan 2014, 22:24
door Sheba
Mara schreef:
lien75 schreef:Kaasfondue met salade..... Even lekker gemakkelijk!
Doop je dan stokbrood in de kaasfondue?
Ik heb het eens op wintersportvakantie gedaan, toen was het erg lekker, maar best machtig.
Ja. Soms heb je wel ees bij de bakker van dat stevige brood wat je ook in Zwitserland hebt. Alleen is dat bij ons alleen op zaterdag. Stokbrood (Niet de afbak variant) is goedkoper.
Sommige mensen doen het ook met champignons, tomaat etc.

Het is machtig. dus bij ons is het dan geen toetje meer... Verder gewoon niet teveel eten. en je huis goed luchten! :)

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]

Geplaatst: 25 jan 2014, 10:21
door Mara
lien75 schreef:
Mara schreef:
lien75 schreef:Kaasfondue met salade..... Even lekker gemakkelijk!
Doop je dan stokbrood in de kaasfondue?
Ik heb het eens op wintersportvakantie gedaan, toen was het erg lekker, maar best machtig.
Ja. Soms heb je wel ees bij de bakker van dat stevige brood wat je ook in Zwitserland hebt. Alleen is dat bij ons alleen op zaterdag. Stokbrood (Niet de afbak variant) is goedkoper.
Sommige mensen doen het ook met champignons, tomaat etc.

Het is machtig. dus bij ons is het dan geen toetje meer... Verder gewoon niet teveel eten. en je huis goed luchten! :)
Alhoewel wij allemaal fervente kaaseters zijn, altijd eerst een volkorenboterham met kaas, staat fondue nooit op ons menu.
Jij bedoelt zeker dat zurige desembrood, dat je in Duitsland ook hebt?
Dat is lekker en voedzaam, vooral als je er kaas op doet. :)

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]

Geplaatst: 25 jan 2014, 10:26
door Sheba
Mara schreef:
lien75 schreef:
Mara schreef:
lien75 schreef:Kaasfondue met salade..... Even lekker gemakkelijk!
Doop je dan stokbrood in de kaasfondue?
Ik heb het eens op wintersportvakantie gedaan, toen was het erg lekker, maar best machtig.
Ja. Soms heb je wel ees bij de bakker van dat stevige brood wat je ook in Zwitserland hebt. Alleen is dat bij ons alleen op zaterdag. Stokbrood (Niet de afbak variant) is goedkoper.
Sommige mensen doen het ook met champignons, tomaat etc.

Het is machtig. dus bij ons is het dan geen toetje meer... Verder gewoon niet teveel eten. en je huis goed luchten! :)
Alhoewel wij allemaal fervente kaaseters zijn, altijd eerst een volkorenboterham met kaas, staat fondue nooit op ons menu.
Jij bedoelt zeker dat zurige desembrood, dat je in Duitsland ook hebt?
Dat is lekker en voedzaam, vooral als je er kaas op doet. :)
Nee. Gewoon stevig wit brood. En ze zien er dan ook echt een beetje uit zoals je de broden in het buitenland vaak bij de bakker koopt. Bakkerij Klootwijk....

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]

Geplaatst: 25 jan 2014, 10:27
door Mara
Oh ja, dan weet ik het wel. :)
Dat Rotterdams wit is ook zo lekker, korst blijft knapperig.

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]

Geplaatst: 25 jan 2014, 10:52
door Mara
Ik heb gisteravond tuinbonensoep gemaakt.
500 gr diepvries tuinbonen
100 gr diepvries doperwten
3 sjalotjes
100 gr bacon, klein gesneden
1 l kippenbouillon, heet
200 gr veldsla
1 eidooier
4 eetl slagroom
½ theel bonenkruid
zout, peper en boter

Kook de tuinbonen tot ze beetgaar zijn. Spoel ze af en laat uitlekken. Bak de bacon uit in wat boter. Schep de bacon uit de boter en fruit daar de ui in. Kook in een beetje van de bouillon de doperwten gaar. Doe de veldsla bij de uien, nog even hoog op en laat slinken.
Nu gaan we de soep in elkaar zetten. Uien en veldsla mogen bij de doperwten. Staafmixer er in. Als je een gladde puree hebt, mag dit mengsel bij de hete bouillon. Een beetje bonenkruid erbij, wat zout en peper naar smaak. De tuinbonen mogen erbij. Door verwarmen en de pan van het vuur halen. De eierdooier loskloppen met de room en door de warme soep roeren. Op warme borden serveren, met kruimels van de zeer fijngehakte bacon er over. Hier eet je mooie stukken zuurdesembrood bij. En zet een klein kommetje met een groene pittige olijfolie bij ieder bord. Gaan we morgen weer met de seizoenen mee.
===
Ik heb er kookroom en geen eidooier door gedaan en bonenkruid kon ik niet vinden. Maar het is een zachte romige soep. De kinderen houden helemaal niet van tuinboontjes als groente, maar op deze manier wel. Ik heb een handvol erwten niet meegepureerd.
Ik heb er sneetjes, gegratineerd met kaas, stokbrood bij geserveerd, en wat achtergehouden veldsla.
Het receptje heb ik van Telegraaf afgehaald.

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]

Geplaatst: 25 jan 2014, 11:04
door Chrisje72
Is de scherpe smaak van tuinbonen dan weg?

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]

Geplaatst: 25 jan 2014, 11:12
door Mara
Chrisje72 schreef:Is de scherpe smaak van tuinbonen dan weg?
Ja juist.
Diepvriesbonen smaken sowieso anders dan verse en uit blik vind ik ze erg flauwig.
Omdat er erwtjes doorheen gaan, wordt het wat zoetig en de room maakt het fluweel.
De kinderen haten tuinbonen, ik hoef ze hier echt niet zo gekookt op tafel te zetten.
Maar ze hebben hier 2 kommen van op.
Vroeger dopte mijn moeder ze dubbel, dan begon ze met een vuilniszak vol en hield uiteindelijk 2 porties over.

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]

Geplaatst: 25 jan 2014, 11:19
door Chrisje72
Dat laatste snap ik niet, dubbel doppen? Als de schil eraf is is die er toch af? Ik moest vroeger ook wel meehelpen, vond het altijd lekker dat schilletje, zo zacht van binnen. Maar als je het aanraakte werd het plat en hard. Waarschijnlijk zat er veel vocht in. Ik moest het ook weleens op min wratten drukken, had nogal een hardnekkige bovenop mijn teen en daar scheen het goed tegen te helpen had mijn moeder gelezen. (NOT, niets hielp. Verdween uiteindelijk vanzelf)

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]

Geplaatst: 25 jan 2014, 11:23
door Mara
Chrisje72 schreef:Dat laatste snap ik niet, dubbel doppen? Als de schil eraf is is die er toch af? Ik moest vroeger ook wel meehelpen, vond het altijd lekker dat schilletje, zo zacht van binnen. Maar als je het aanraakte werd het plat en hard. Waarschijnlijk zat er veel vocht in. Ik moest het ook weleens op min wratten drukken, had nogal een hardnekkige bovenop mijn teen en daar scheen het goed tegen te helpen had mijn moeder gelezen. (NOT, niets hielp. Verdween uiteindelijk vanzelf)
Vooral als het later in het jaar is, worden de bonen groter en de schil harder en stugger. Je ritst de boon open, haalt het kleine boontje eruit, dat heeft een bruinig schilletje. Dat moet er dan ook af. Dan houd je uiteindelijk een zacht, klein groen boontje over.
Mensen met gevoelige magen hadden daarom een hekel aan tuinbonen, ze lagen nogal "zwaar" zo, vooral vroeger, dan werden ze veel te lang gekookt.
Lekker is ook om ze in melk te koken, dan blijven ze mooi blank.

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]

Geplaatst: 25 jan 2014, 11:30
door Chrisje72
Bij ons lustte alleen mijn vader ze, hij kweekte er dan ook precies genoeg voor hem alleen ( incl. Natuurlijk een aantal maaltjes in de vriezer)

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]

Geplaatst: 25 jan 2014, 11:33
door Mara
Misschien dan tijd voor een hernieuwde kennismaking? :)
Het is maar ruim een liter, één maaltijd.
Soms probeer ik iets wat één van ons niet lust op een andere manier te bereiden.
De ene keer is dat een succes, de andere keer een flop.
Met groenten wil ik nog wel eens experimenteren.

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]

Geplaatst: 25 jan 2014, 11:46
door Ad Anker
Zojuist een hele grote pan E-nummervrije tomatensoep gefabriceerd. Ben nu aan het proeven! Lekker! Dat kan dus, zonder smaakversterkers.

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]

Geplaatst: 25 jan 2014, 12:40
door Mara
Anker schreef:Zojuist een hele grote pan E-nummervrije tomatensoep gefabriceerd. Ben nu aan het proeven! Lekker! Dat kan dus, zonder smaakversterkers.
In principe kun je geheel zonder E nummers koken.
Nu willen we natuurlijk wel even het recept. :langue