Pagina 455 van 459
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten
Geplaatst: 26 apr 2025, 09:03
door huisman
Dodo schreef: ↑26 apr 2025, 08:39
Dat wist ik niet eens. Maar ik wilde de spullen meteen wegdoen, we gaan toch geen schimmeldingen eten (behalve brie). Maar de kinderen deden niet zo moeilijk. Bovenste laag er af scheppen en door.
Alleen de jongste zei: je gaat toch niet je gezondheid riskeren voor een paar centen appelmoes!
Met kaas zijn we wel makkelijker, gewoon ruim uitsnijden.
Alles wat je ooit over schimmels op voedsel wil weten.
https://www.voedingscentrum.nl/encyclop ... buitenkant.
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten
Geplaatst: 26 apr 2025, 09:27
door Dodo
Leuk dat het voedingscentrum het met me eens is.
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten
Geplaatst: 26 apr 2025, 09:27
door Maanenschijn
We hebben hier thuis blijkbaar een sterke maag....
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten
Geplaatst: 26 apr 2025, 09:30
door Lilian197
Dodo schreef: ↑26 apr 2025, 08:39
Dat wist ik niet eens. Maar ik wilde de spullen meteen wegdoen, we gaan toch geen schimmeldingen eten (behalve brie). Maar de kinderen deden niet zo moeilijk. Bovenste laag er af scheppen en door.
Alleen de jongste zei: je gaat toch niet je gezondheid riskeren voor een paar centen appelmoes!
Met kaas zijn we wel makkelijker, gewoon ruim uitsnijden.
Er zijn paar uitzonderingen
Dit kunt u gewoon opeten
Er zijn ook producten die nog best te eten zijn in beschimmelde toestand. Deze vlieger gaat op voor deze etenswaren:
Bij hard fruit of groenten is het wegsnijden van de beschimmelde plek vaak voldoende. Denk bijvoorbeeld aan koolsoorten, appels, wortelen of paprika’s.
Sinaasappels zijn ook nog te eten na het wegsnijden van de schimmel, maar let er wel op dat u ruim om de rotte plek heen snijdt.
Harde kaas. De schimmel groeit alleen aan de buitenkant, maar het is wel zaak om ruim om de beschimmelde plek heen te snijden. Daarna kunt u het weer eten.
Gedroogde worst of ham is prima te eten in beschimmelde toestand. Met een borsteltje de schimmel eraf poetsen of wegsnijden met een mesje is voldoende.
Harde schimmelkazen die een andere schimmel dan de gebruikelijke vertonen, kunt u eten na het wegsnijden van het stuk met de schimmels.
(Bron: AD, Food Safety and Inspection Service)
Maar schimmel op.jam en appelmoes, zuivel of bijv restjes eten. Niet. Dus met je kaas had je ook gelijk.

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten
Geplaatst: 26 apr 2025, 09:32
door Dodo
Ik heb wel eens een mandarijn geprobeerd die een plekje had, maar ik had het idee dat de vrucht daardoor anders smaakte. Dus dat doe ik niet meer.
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten
Geplaatst: 26 apr 2025, 18:05
door Delftenaar
Overigens verven ze in Spanje mandarijnen en sinasappels oranje omdat ze denken dat die hier zo horen te zijn,
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten
Geplaatst: 03 mei 2025, 14:27
door merel
Zelfgemaakte pizza
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten
Geplaatst: 03 mei 2025, 15:12
door Orchidee
merel schreef:Zelfgemaakte pizza
Heel 'toevallig' ga ik dat ook maken straks.
Doe jij het ook op een plaat in de oven?
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten
Geplaatst: 03 mei 2025, 15:24
door merel
Orchidee schreef: ↑03 mei 2025, 15:12
merel schreef:Zelfgemaakte pizza
Heel 'toevallig' ga ik dat ook maken straks.
Doe jij het ook op een plaat in de oven?
Ik maak eerst zelf pizzadeeg en beleg het met diverse toppings. Daarna bak ik het af op een gewone bakplaat in de oven.
Hoe maak jij de pizza?
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten
Geplaatst: 03 mei 2025, 15:41
door Edelweiss
Wat grappig dit, wij eten ook zelfgemaakte pizza vanavond.
Mijn man is de pizza specialist in huize Edelweiss. Hij bakt ze in de oven op een pizzasteen, een product waarvoor hij me echt voor over moest halen want het verschil zou wel meevallen, dacht ik. Daar ben ik mooi van teruggekomen

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten
Geplaatst: 03 mei 2025, 18:30
door Ambtenaar
Vandaag de Indische balletjes in ketjapsaus van Jop van der Bijl gemaakt. En ja, hij is een zoon van Anne.
https://youtu.be/ssUoXHZHC4Q?si=bUjkOCO-mAI_Ajmo
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten
Geplaatst: 03 mei 2025, 19:08
door merel
Edelweiss schreef: ↑03 mei 2025, 15:41
Wat grappig dit, wij eten ook zelfgemaakte pizza vanavond.
Mijn man is de pizza specialist in huize Edelweiss. Hij bakt ze in de oven op een pizzasteen, een product waarvoor hij me echt voor over moest halen want het verschil zou wel meevallen, dacht ik. Daar ben ik mooi van teruggekomen
Wat maakt het anders?
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten
Geplaatst: 03 mei 2025, 21:30
door Edelweiss
merel schreef: ↑03 mei 2025, 19:08
Edelweiss schreef: ↑03 mei 2025, 15:41
Wat grappig dit, wij eten ook zelfgemaakte pizza vanavond.
Mijn man is de pizza specialist in huize Edelweiss. Hij bakt ze in de oven op een pizzasteen, een product waarvoor hij me echt voor over moest halen want het verschil zou wel meevallen, dacht ik. Daar ben ik mooi van teruggekomen
Wat maakt het anders?
Het deeg wordt door de hitte van de steen beter gebakken dan op een gewone bakplaat en daardoor krijg je een pizza die echt authentiek en knapperig is. Als je echt van pizza houdt kan ik 'm van harte aanbevelen.
@ Ambtenaar: wat een fantastische tip, dank je wel zeg.
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten
Geplaatst: 03 mei 2025, 23:07
door Zita
Haha, ik heb onlangs gekampeerd met een strevend-naar-suikervrij-gezin. Oef. Ze keken vol walging naar ketjap door mijn rijst. 'Het is toch eigenlijk gewoon een schep suiker met zout door je eten? Eét jij dat??' Ja dus. Ietwat bedremmeld wilde ik nog iets zeggen over dat in bananen (die ze bij de vleet eten) toch ook een berg suiker zit. En dat een scheutje ketjap... Maar goed, dat was niet de allerbeste reactie. Uiteindelijk maar iets gemompeld over 'niet zo'n sterke ruggengraat als jullie'. Een tevreden toegekeken hoe die ruggengraat sneuvelde bij de gevulde bolussen van Bakker Koppejan.
Maar goed, die ketjap heeft een zekere lading gekregen sindsdien.

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten
Geplaatst: 05 mei 2025, 19:24
door refo
Zita schreef: ↑03 mei 2025, 23:07
Haha, ik heb onlangs gekampeerd met een strevend-naar-suikervrij-gezin. Oef. Ze keken vol walging naar ketjap door mijn rijst. 'Het is toch eigenlijk gewoon een schep suiker met zout door je eten? Eét jij dat??' Ja dus. Ietwat bedremmeld wilde ik nog iets zeggen over dat in bananen (die ze bij de vleet eten) toch ook een berg suiker zit. En dat een scheutje ketjap... Maar goed, dat was niet de allerbeste reactie. Uiteindelijk maar iets gemompeld over 'niet zo'n sterke ruggengraat als jullie'. Een tevreden toegekeken hoe die ruggengraat sneuvelde bij de gevulde bolussen van Bakker Koppejan.
Maar goed, die ketjap heeft een zekere lading gekregen sindsdien.
Teveel suiker is niet goed, maar je hebt wel een zekere hoeveelheid koolhydraten nodig. De bananen en bolussen zorgen daar wel voor. Dat beetje in een scheutje ketjap mag geen naam hebben in dat verband.
En in rijst zitten ook nogal wat koolhydraten.