Pagina 46 van 50

Re: Wist je dat........[5]

Geplaatst: 27 apr 2012, 23:57
door refo
Mara schreef:
refo schreef:Allemaal kletskoek. De groente en fruitafdeling is een lust voor het oog bij de Lidl. En als je de prijzen noteert ben je nog minder kwijt dan op de markt. En ik kan het weten, want ik doe al jaaaaren iedere week de grote boodschappen en ga iedere zaterdag de markt rond.

Bij de 'bakker' is er brood dat tweemaal zoveel weegt, zal best. Maar dat is dan niet tweemaal, maar vier- of vijfmaal zo duur. Een brood heeft niet echt een vastgesteld gewicht. De droge stof die gebruikt wordt bij het bakken is wel voorgeschreven: deze is minimaal 480 gram en maximaal 530 gram. Het brood wordt soms zwaarder door het gebruik van meer water. :jongle
M.a.w.: de bakker die met hart en ziel EN kennis zijn brood bakt gooit water door het deeg en in de Lidl broodfabriek gaat het allemaal eerlijk aan toe :bobo
Eet smakelijk refo! Jij kunt het immers weten.
Je leest niet.

Ik koop geen brood bij de Lidl.
Volgens mij is hun levrancier Schat. Broodfabrieken zijn evengoed bakkers. Alleen gaat het automatisch.
De bakker MAG niet meer droge stof in zijn brood doen. Dat staat in de wet.
Doordat er soms moeilijk verteerbare grondstoffen in (volkoren)brood zitten, gaat er meer water in het deeg. Anders krijg je het niet weg. Dat doet hij vanwege hart en ziel en kennis van het broodbakken.

Neem maar een proef.
Neem een brood van je favo bakker en van de Plus en zorg dat alle vocht eruit gaat.

Re: Wist je dat........[5]

Geplaatst: 28 apr 2012, 00:10
door Jongere
Bij de bakker waar ik een tijd heb gewerkt kwam de vrachtwagen met broden uit onze bakkerij altijd voor twee winkels:
onze bakkerswinkel en de Albert Heijn tegenover ons.

Re: Wist je dat........[5]

Geplaatst: 28 apr 2012, 01:41
door TAF
JolandaOudshoorn schreef:de "feestweek" weer begonnen is. Ze zoeken nog mensen voor in de feestweekcommissie. Heb nu neigingen om me op te geven en mijn overredingskracht dan in te zetten dat alle disco's en herrieavonden worden geschrapt en het aantal praiseavonden, tentdiensten worden uitgebreid. Misschien ook nog een leuke samenzangavond of zo.
Nu word ik gek van het gebonk dat men "muziek" noemt :bobo
mijn zegen heb je;) jouw voorstel klinkt prima.
dat gebonk doet mij ook meer aan de herrie van heipalen en drilboren denken dan aan muziek.

Re: Wist je dat........[5]

Geplaatst: 28 apr 2012, 11:58
door Mara
refo schreef:
Mara schreef:
refo schreef:Allemaal kletskoek. De groente en fruitafdeling is een lust voor het oog bij de Lidl. En als je de prijzen noteert ben je nog minder kwijt dan op de markt. En ik kan het weten, want ik doe al jaaaaren iedere week de grote boodschappen en ga iedere zaterdag de markt rond.

Bij de 'bakker' is er brood dat tweemaal zoveel weegt, zal best. Maar dat is dan niet tweemaal, maar vier- of vijfmaal zo duur. Een brood heeft niet echt een vastgesteld gewicht. De droge stof die gebruikt wordt bij het bakken is wel voorgeschreven: deze is minimaal 480 gram en maximaal 530 gram. Het brood wordt soms zwaarder door het gebruik van meer water. :jongle
M.a.w.: de bakker die met hart en ziel EN kennis zijn brood bakt gooit water door het deeg en in de Lidl broodfabriek gaat het allemaal eerlijk aan toe :bobo
Eet smakelijk refo! Jij kunt het immers weten.
Je leest niet.

Ik koop geen brood bij de Lidl.
Volgens mij is hun levrancier Schat. Broodfabrieken zijn evengoed bakkers. Alleen gaat het automatisch.
De bakker MAG niet meer droge stof in zijn brood doen. Dat staat in de wet.
Doordat er soms moeilijk verteerbare grondstoffen in (volkoren)brood zitten, gaat er meer water in het deeg. Anders krijg je het niet weg. Dat doet hij vanwege hart en ziel en kennis van het broodbakken.

Neem maar een proef.
Neem een brood van je favo bakker en van de Plus en zorg dat alle vocht eruit gaat.
Ja ik had gelezen dat je je brood niet bij de Lidl koopt.
Maar echt, geloof me, bak eenmaal zelf een brood, het recept is zo simpel, kost alleen wat tijd en kneedwerk, maar je weet werkelijk niet wat je proeft!
En dat kan in een gewone oven!
Broodfabrieken voegen allerlei stoffen toe, om het langer vers te houden e.d. Ik weet niet of je wel eens in Frankrijk bent geweest? Daar bakt de bakker drie keer per dag!!! stokbrood en baguettes. Ik heb nergens zulk lekker wit brood gegeten.
Op sommige broodverpakkingen staat wat er in zit, het is een heel rijtje.

Maar het gaat erom dat de eerlijke hardwerkende middenstander om zeep wordt geholpen, want die kunnen nooit een brood voor 80 cent maken. Uiteindelijk komen deze mensen dan in de WW die wij met zn allen mee moeten betalen.
Dus als wij allemaal bij die winkels waren blijven kopen, was het nu een stuk gezelliger in alle winkelcentra.
Want nu domineren overal dezelfde grote namen. :fi

Re: Wist je dat........[5]

Geplaatst: 28 apr 2012, 12:01
door Tiberius
Maar die eerlijke hardwerkende middenstanders kunnen toch gewoon in de grote winkels gaan werken? Of in de broodfabriek?

En wat geeft het dat overal dezelfde grote namen domineren? Ik vind het wel makkelijk, die grote winkels: dan hoef je maar één keer in de rij bij de kassa in plaats van voor elk wissewasje.

Re: Wist je dat........[5]

Geplaatst: 28 apr 2012, 12:22
door TAF
Tiberius schreef:Maar die eerlijke hardwerkende middenstanders kunnen toch gewoon in de grote winkels gaan werken? Of in de broodfabriek?

En wat geeft het dat overal dezelfde grote namen domineren? Ik vind het wel makkelijk, die grote winkels: dan hoef je maar één keer in de rij bij de kassa in plaats van voor elk wissewasje.
Macht in te handen van te weinig mensen, geeft een te sterk monopoly aan deze.
En dat gaat niet ten voordele van prijs, kwaliteit, en de manier waarop personeel bejegend word is de ervaring.

Verder geld deze economische waarheid :

1 Euro uitgegeven aan een lokale ondernemer met maar 1 filiaal, betekend dat 98 cent weer terugvloeid in de lokale gemeenschap, in de vorm van gekochte producten en lonen.

1 euro uitgegeven in een filiaal van een landelijke keten stroomt slechts 76 cent lokaal weer terug (waarbij het niet uitmaak welke naam er op de gevel staat, als die keten weer eigendom is van een nog groter hoofdkantoor, dan gelden alle merknamen/filiaalnamen als een bedrijf)

1 euro uitgegeven in een filiaal van multinational, stroomt slechts 32 cent lokaal weer terug.

Je kunt dus stellen dat de prijs van dat goedkopere brood van de supermarkt je uiteindelijk jouw eigen baan en afzet kost... goedkoop is duurkoop;)

Verder overal dezelfde namen maakt de winkelervaring gewoon saai en haalt de identiteit uit en stad.

Re: Wist je dat........[5]

Geplaatst: 28 apr 2012, 12:50
door Mara
Tiberius schreef:Maar die eerlijke hardwerkende middenstanders kunnen toch gewoon in de grote winkels gaan werken? Of in de broodfabriek?

En wat geeft het dat overal dezelfde grote namen domineren? Ik vind het wel makkelijk, die grote winkels: dan hoef je maar één keer in de rij bij de kassa in plaats van voor elk wissewasje.
Dat is een slechte oplossing en waarschijnlijk weet je dat zelf ook. Het is nogal een verschil, een eigen bedrijfje waar je zelf alles kunt bepalen of loonslaaf, waar je tegenwoordig ook niet zeker bent van je baan.
Een aantal decennia terug was het leuk om eens in een andere plaats te gaan winkelen (tegenwoordig shoppen genoemd :hum ) maar nu is er geen bal aan. Overal diezelfde huishoudzaken, textielsupers, drogisten.....
Maar gelukkig heeft vrijwel elke plaats nog een bakker en slager, zodat je tenminste eens ander brood kunt proberen :) ander broodbeleg.
En Tiberius, je zegt het: vooral op zaterdag, enorme rijen achter de kassa's. VRESELIJK

Re: Wist je dat........[5]

Geplaatst: 28 apr 2012, 13:55
door refo
Brood is een prachtig product. Het staat in de Bijbel model voor alles wat we nodig hebben: geef ons heden ons dagelijks brood.

In het buitenland wordt geen vet gebruikt in brood. Daarom is het een paar uur later al geen eten meer. Het wordt daarom doorlopend vers gebakken. Houdbaarheidsverhogende middelen hebben dan geen zin: het is al eerder niet eetbaar meer, al is het nog gezond brood. Het is vooral lekker omdat het zo vers en vaak warm is. Maar niet omdat ze er speciaal mee omgaan. Alle warm brood is namelijk lekker. Omdat het zo heerlijk ruikt. De neus bepaalt voor een groot deel de smaak.

Over de Lidl gesproken. In Duitsland heeft een Lidl-winkel een aparte bakkerij. Doorlopend komt daar vers brood uit. Vanwege bovenstaand verhaal. In het Goudse filiaal aan de Westerkade is sinds kort ook zo'n bakkerij. Doorlopend vers brood tot een uur of vijf.

De brood'fabrieken' willen brood verkopen. Daarom doen ze hun best het zo goed mogelijk te maken. Je moet niet denken dat er gifmengers bezig zijn om het brood er zo mooi mogelijk uit te laten zien met zo goedkoop mogelijke en zo slecht mogelijke ingredienten dat het net nog toegestaan is. Dat zouden ze niet lang volhouden. De naam 'fabriek' zet ik tussen "", want die naam is niet goed gekozen. Het zijn volautomatische bakkerijen, waar veel handwerk door vernuftige apparaten wordt gedaan. Het moet namelijk net zo goed gemengd, gekeneed, gebold, weer geplet, gerold, in blikken gedaan, gerezen, in een oven geschoven, gebakken, eruit gehaald, op planken gelegd, afgekoeld worden. Prachtig gezicht, zo;n bakkerij in vol bedrijf. Het product is ook eerste klas. En wordt tijdens het hele proces in de gaten gehouden.

Het bakkersbedrijf is nogal zwaar. Zes dagen in de week voor dag en dauw op, dat wordt steeds minder acceptabel. Steeds minder mensen doen het dan ook zo: het brood van de 'fabriek' is ook eerste klas. Het is zelfs zo goed dat heel veel ambachtelijke bakkers hun brood er zelf ook van betrekken. Alleen het heel speciale doen ze dan nog zelf. Dus het veelgeprezen ambachtelijke komt steeds vaker gewoon uit een 'fabriek'. Dat is een van de voordelen van het 'zelf kunnen bepalen'. Ik zie jaarlijks jaarrekeningen van honderden bakkers. Het is geen rozegeur en manenschijn. Er stoppen er steeds meer met alles zelf doen.

En nogmaals: alle brood in Nederland heeft dezlfde inhoud aan droge stof: minstens 480 en hoogstens 530. De rest is vocht.

Re: Wist je dat........[5]

Geplaatst: 28 apr 2012, 14:08
door Tiberius
Mara schreef:Dat is een slechte oplossing en waarschijnlijk weet je dat zelf ook. Het is nogal een verschil, een eigen bedrijfje waar je zelf alles kunt bepalen of loonslaaf, waar je tegenwoordig ook niet zeker bent van je baan.
Dat is allemaal maar heel betrekkelijk. Zelf alles-kunnen-bepalen klinkt leuk op verjaardagsfeestjes, maar is een stuk minder leuk als je er 's ochtends om 3.00 uur je bed voor uit moet en tot 's avonds laat doorwerken om een beetje te verdienen. Bovendien zal je dan, hoe je het wendt of keert, iets moeten produceren waar iemand zijn portemonnee voor wil trekken.
Mara schreef:Een aantal decennia terug was het leuk om eens in een andere plaats te gaan winkelen (tegenwoordig shoppen genoemd :hum )
Mogelijk. Al hoor ik (oudere) mannen daar wel anders over spreken, over dat leuke winkelen van toen.

Re: Wist je dat........[5]

Geplaatst: 28 apr 2012, 15:31
door Mara
Tiberius schreef:
Mara schreef:Dat is een slechte oplossing en waarschijnlijk weet je dat zelf ook. Het is nogal een verschil, een eigen bedrijfje waar je zelf alles kunt bepalen of loonslaaf, waar je tegenwoordig ook niet zeker bent van je baan.
Dat is allemaal maar heel betrekkelijk. Zelf alles-kunnen-bepalen klinkt leuk op verjaardagsfeestjes, maar is een stuk minder leuk als je er 's ochtends om 3.00 uur je bed voor uit moet en tot 's avonds laat doorwerken om een beetje te verdienen. Bovendien zal je dan, hoe je het wendt of keert, iets moeten produceren waar iemand zijn portemonnee voor wil trekken.
Mara schreef:Een aantal decennia terug was het leuk om eens in een andere plaats te gaan winkelen (tegenwoordig shoppen genoemd :hum )
Mogelijk. Al hoor ik (oudere) mannen daar wel anders over spreken, over dat leuke winkelen van toen.
Ik heb een klein stukje van de site afgehaald:

Het grootste onderscheid van het Franse brood is de technologie. De Franse bakkers halen uit de basisgrondstof, bloem, het maximale. Dit met zo min mogelijk hulpgrondstoffen. Door het lange rijsproces wordt de standigheid van het deeg opgebouwd. Door dit lange fabricageproces wordt de suikervorming anders opgebouwd en dit resulteert in een betere aroma en smaak. Wettelijk is het in Frankrijk niet toegestaan om vet toe te voegen aan het standaard brood. De consequentie hiervan is een krokante korst. Er is duidelijk verschil tussen een krokant brood en een hardbrood.’
• Kies een goede bloem, Type 55, met een eiwitgehalte van 11,5% tot 12,5%.

Maar we concentreren ons nu op het brood, terwijl ik het ook over fruit en groente had. En nog breder "de ambachtelijke middenstander". En die vinden dit allemaal geen bezwaar Tiberius, er zijn nog steeds ambitieuze mensen die met hart en ziel achter hun produkt staan en daar heel veel voor over hebben. Je hebt nu ook sinds een jaar (of 2) een bakker, hij levert ook aan bepaalde restaurants.

En dat winkelen is mijn persoonlijke mening. Het maakt niets meer uit of ik nu een middagje in Breda of Leeuwarden ga shoppen.
Het was eerst een bijzondere dag uit, een dagje naar de grote stad, waar al die beroemde winkels zaten. Nu is alleen de Bijenkorf nog exclusief.

Re: Wist je dat........[5]

Geplaatst: 28 apr 2012, 19:08
door JolandaOudshoorn
Vandaag me weer verbazen over de communicatieve vaardigheden van mensen, of het ontbreken ervan.
Ik was bij een kinderverjaardag van een vriendin, belt haar buurvrouw aan. Ik doe de deur open en krijg te horen: Als de jongens nu niet ophouden ga ik met stront gooien. :oO
Ik heb haar succes gewenst, was te verbouwereerd om daar serieus op in te gaan. Afijn, mijn vriendin wist me nog wel te vertellen dat ze in staat was om het echt te doen en heeft de gemoederen weer weten te sussen.

Re: Wist je dat........[5]

Geplaatst: 28 apr 2012, 20:48
door Bert Mulder
refo schreef:Brood is een prachtig product. Het staat in de Bijbel model voor alles wat we nodig hebben: geef ons heden ons dagelijks brood.

In het buitenland wordt geen vet gebruikt in brood. Daarom is het een paar uur later al geen eten meer. Het wordt daarom doorlopend vers gebakken. Houdbaarheidsverhogende middelen hebben dan geen zin: het is al eerder niet eetbaar meer, al is het nog gezond brood. Het is vooral lekker omdat het zo vers en vaak warm is. Maar niet omdat ze er speciaal mee omgaan. Alle warm brood is namelijk lekker. Omdat het zo heerlijk ruikt. De neus bepaalt voor een groot deel de smaak.
Wat bedoel je met 'in het buitenland'?

Niet Canada, in ieder geval:

http://web.ncf.ca/bf250/bread.html#ba

Mijn vrouw bakt altijd ons eigen brood, zonder broodmachine (die wordt alleen gebruikt om pizzadeeg te maken).

En er is wel degelijk smaak en inhoud verschil. Met 'winkelbrood' heb je veel meer nodig voor je verzadigd ben. En dat telt nogal aan in een gezin van acht.

Re: Wist je dat........[5]

Geplaatst: 28 apr 2012, 21:15
door refo
Met zelf bakken kun je inderdaad zelf doen wat goed is in je ogen.

In de jaren 2002 tot 2008 is het aantal jonge ondernemers in de bakkersbranche gedaald van 21 naar 10%. Er zijn steeds minder mensen bereid ambachtelijk het vak te beoefenen.

En voorts ben ik van mening dat je eten niet in de kliko mag gooien omdat het je niet aanstaat. Alleen als het bedorven is, maar anders opeten of aan de vooglen des hemels schenken. Of de kippen op de aardbodem.

Re: Wist je dat........[5]

Geplaatst: 30 apr 2012, 04:25
door henriët
Ik niet kan slapen..
Hier op ons oude dorpje de brommerrace al een uurtje aan de gang is...
Het dit jaar tot nu toe meevalt, áf en toe 2 brommers door de straat ..
Ik benieuwd ben of er om een uur of 6 meer jongelui de brommer pakken :)
Het erg saai is midden in de nacht om wakker te zijn.
Ik natuurlijk ook een goed boek zou kunnen pakken, maar ik wil geen licht aandoen om de anderen te kunnen laten slapen..
Enz enz
Zzz

Re: Wist je dat........[5]

Geplaatst: 30 apr 2012, 12:04
door Gijs83
...115 jaar geleden Joseph John Thomson(1856-1940, Engels natuurkundige) de ontdekking van het elektron bekendmaakte?
...165 jaar geleden Karel van Oostenrijk-Teschen (75), landvoogd van de Oostenrijkse Nederlanden overleed?
...vandaag er in iedere plaats Oranje-activiteiten zijn t.g.v. Koninginnedag?
...je van mij hier bijzonderheden die je weet mag vermelden?