Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]
Vanavond Rats kuch en bonen
Kijk niet naar de spelling en grammatica, ik ben dyslectisch.
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]
Wat is rats kuch?
Stil mijn ziel wees stil, en wees niet bang voor de onzekerheid van morgen. God omgeeft je steeds, Hij is erbij, in je beproevingen en zorgen!
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]
Hier werd het onverwachts een samenraapsel van een paar kliekjes en brood; we werden vanmiddag bij schoonvader geroepen. Het leek ineens hard achteruit te gaan, maar hij knapte toch weer wat op toen we er waren en met hem Bijbel lazen, baden en zongen. Het is zo wisselend, het kan per kwartier verschillen, best heftig. Je weet niet waar je aan toe bent. Nu zo eerst maar naar de kerk.
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]
Volgens mij was het een soldatenmaaltijd.Orchidee schreef:Wat is rats kuch?
© -DIA- 18-05-2024: 32800
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]
Rats, kuch en bonen is de benaming voor het soldatenmenu van voor de Tweede Wereldoorlog. Bonen zijn uiteraard bonen, terwijl kuch het commiesbrood is dat de soldaat werd verstrekt. Rats is de eenpans warme maaltijd. Het woord is een verbastering van het Franse ratatouille dat we ook kennen als ratjetoe en dat voorkomt in de uitdrukking ‘in de rats zitten’. ‘Rats, kuch en bonen’ kreeg landelijke bekendheid tijdens de mobilisatie van 1939-1940 door het gelijknamige soldatenlied op de wijs van het Engelse Roll out the barrel.
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]
Jezeker, ik heb 'm intussen op de veranda gelegd, maar dat was niet echt een culinaire bezigheid. Drukke week, dus alleen supersnelkooketen gegeten. Pastasaus uit de vriezer enzo. Volgende week beter.merel schreef: @ zita al wat gedaan met de knolselderij?
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]
Ik kende het wel. Mijn pa had een apart jargon voor bepaalde voedingsmiddelen. Uit dienst en hij heeft een tijd gevaren.Vorst schreef:Rats, kuch en bonen is de benaming voor het soldatenmenu van voor de Tweede Wereldoorlog. Bonen zijn uiteraard bonen, terwijl kuch het commiesbrood is dat de soldaat werd verstrekt. Rats is de eenpans warme maaltijd. Het woord is een verbastering van het Franse ratatouille dat we ook kennen als ratjetoe en dat voorkomt in de uitdrukking ‘in de rats zitten’. ‘Rats, kuch en bonen’ kreeg landelijke bekendheid tijdens de mobilisatie van 1939-1940 door het gelijknamige soldatenlied op de wijs van het Engelse Roll out the barrel.
Als er schaduw is, dan moet er ook licht zijn ~ Spurgeon
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]
Vandaag bloemkool met kippendijen. Morgen rode kool, zelfgemaakte appelmoes en sukadelapjes. Na 3 dagen soep was ik wel tor aan wat anders.
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]
Vanavond kleine spruitjes, gekookte aardappels en een sucadelapje gegeten, het was voortreffelijk!
Morgenochtend een prei, paprika,gehakt ovenschotel maken, want morgenmiddag ben ik laat thuis en de kinderen moeten vroeg weg
Dus kunnen zij de schotel alvast afbakken
Morgenochtend een prei, paprika,gehakt ovenschotel maken, want morgenmiddag ben ik laat thuis en de kinderen moeten vroeg weg
Dus kunnen zij de schotel alvast afbakken
Stil mijn ziel wees stil, en wees niet bang voor de onzekerheid van morgen. God omgeeft je steeds, Hij is erbij, in je beproevingen en zorgen!
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]
Klinkt goed orchidee! Hoe maak je het? Het wordt vandaag hutspot.
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]
Hier ook, met stoofpeertjes.Orchidee schreef:Vanavond kleine spruitjes, gekookte aardappels en een sucadelapje gegeten, het was voortreffelijk!
Ik las in de allerhande dat je spruitjes ook rauw kunt eten, in een salade.
Niet te geloven dat ze vroeger urenlang gekookt werden he.
Mijn buurvrouw vertelde, als ze bij haar moeder ging koffiedrinken om ong., half 10/10 uur, de groente (kool en spruiten bijv) al stonden te pruttelen voor de maaltijd van half 1. De aardappelen stonden al geschild in een pan te wachten.
Als die mensen van toen nu eens in de supermarkt zouden kunnen kijken, waar alles panklaar ligt.
Als er schaduw is, dan moet er ook licht zijn ~ Spurgeon
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]
Mijn oma deed dat ook altijd en toch vond ik dat zij heerlijk kon koken!
afgelopen weekend linzensoep gemaakt http://www.smakelijck.nl/recepten/linzensoep-/ Heerlijk! Voor herhaling vatbaar.
afgelopen weekend linzensoep gemaakt http://www.smakelijck.nl/recepten/linzensoep-/ Heerlijk! Voor herhaling vatbaar.
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]
Ik vond de groentes bij mijn oma en moeder echt niet altijd lekker hoor!
Spruitjes kookten beiden minstens een half uur, met tot gevolg dat ik altijd vreselijk maagpijn had en ik het in het begin van mijn trouwdag nauwelijks durfde kopen, koken, eten
Sperziebonen moest degene die thuis op de kleine kinderen paste, vast om 11 u opzetten, anders waren ze niet gaar om 13 u
Ikzelf kook en eet 's winters denk 2 x in de maand spruiten6/8 minuten.
Nooit maagpijn en wij vinden het hier allemaal lekker! (Gelukkig nog iets wat we allemaal graag lusten )
Verse sperziebonen kook ik ongeveer 20 minuten, anders vind men ze hier "piepen"
Spruitjes kookten beiden minstens een half uur, met tot gevolg dat ik altijd vreselijk maagpijn had en ik het in het begin van mijn trouwdag nauwelijks durfde kopen, koken, eten
Sperziebonen moest degene die thuis op de kleine kinderen paste, vast om 11 u opzetten, anders waren ze niet gaar om 13 u
Ikzelf kook en eet 's winters denk 2 x in de maand spruiten6/8 minuten.
Nooit maagpijn en wij vinden het hier allemaal lekker! (Gelukkig nog iets wat we allemaal graag lusten )
Verse sperziebonen kook ik ongeveer 20 minuten, anders vind men ze hier "piepen"
Stil mijn ziel wees stil, en wees niet bang voor de onzekerheid van morgen. God omgeeft je steeds, Hij is erbij, in je beproevingen en zorgen!
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]
Oh ja vanavond eten we boerenkoolstamppot met verse rookworst van de slager en overgebleven jus van sucadelapjes
Stil mijn ziel wees stil, en wees niet bang voor de onzekerheid van morgen. God omgeeft je steeds, Hij is erbij, in je beproevingen en zorgen!
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]
In de trappenhuizen waar de voordeuren van 3 of 6 gezinnen waren, stonk het altijd naar kool, herinner ik me.Orchidee schreef:Ik vond de groentes bij mijn oma en moeder echt niet altijd lekker hoor!
Spruitjes kookten beiden minstens een half uur, met tot gevolg dat ik altijd vreselijk maagpijn had en ik het in het begin van mijn trouwdag nauwelijks durfde kopen, koken, eten
Sperziebonen moest degene die thuis op de kleine kinderen paste, vast om 11 u opzetten, anders waren ze niet gaar om 13 u
Ikzelf kook en eet 's winters denk 2 x in de maand spruiten6/8 minuten.
Nooit maagpijn en wij vinden het hier allemaal lekker! (Gelukkig nog iets wat we allemaal graag lusten )
Verse sperziebonen kook ik ongeveer 20 minuten, anders vind men ze hier "piepen"
Ik heb een heel oud kookboek van mijn moeder en daar staan kooktijden van langer dan een uur in, voor diverse groentes en daarna worden ze nog gebonden met een papje (witlof, andijvie) en gestoofd met boter.
Mijn moeder noemde de andijvie zoals ik die kookte, rauw.
@Orchidee, sommige groentes worden door de langere kooktijd, juist zwaarder verteerbaar.
Van de groentegroentesite:
Koolgeur is goed te voorkomen. Kook om te beginnen op matig vuur en met een goed sluitende deksel op de pan. Weet vervolgens dat de koolgeur enkel ontstaat wanneer de kool te lang wordt gekookt
Als er schaduw is, dan moet er ook licht zijn ~ Spurgeon