Pagina 191 van 458

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]

Geplaatst: 24 okt 2016, 10:33
door Mara
merel schreef:Vandaag begint 'de regelmaat'weer. Schoolvakantie is voorbij. Afgelopen week her en der bij familie gegeten en het was 2x pannenkoeken, 2 keer patat, 1 keer wafels als ontbijt, tussen de middag een keer bananentosti's De kinderen vonden het heerlijk! Ik snak naar groente.
Ik ben blij dat de regelmaat nu ook weer qua eten begint. Vandaag gewoon hutsput ( met bruine bonen) en een bal gehakt.
Bij patat kunnen toch ook groente gegeven worden? Komkommer, sla, paprika, rauwe worteltjes.
Terwijl ik aan het frituren ben, knabbelen ze hier vaak al op rauwkost.
Ik haal tegenwoordig vers gesneden frites, veel lekkerder dan de zakken uit de diepvries.
En ook gemakkelijk en snel, de staafjes zijn al gaar, je hoeft ze alleen te frituren, ong. 6 minuten.
Ik weet dat de combi hutspot met bruine bonen bestaat, maar ik vind dit meer kost voor mensen die zwaar lichamelijk werk verrichten.
Mijn maag zou het niet verdragen.

Hutspot, ook wel stamp genoemd, is een typisch wintergerecht. Het wordt overal in Nederland en Vlaanderen gegeten maar de recepten verschillen per streek.
Veluwse hutspot bevat een ingrediënt dat, voor zover ik weet, nergens anders aan hutspot wordt toegevoegd: Bruine bonen.
bron: develuwenaar
Maar zo heeft iedere streek wel bijzondere gerechten, die nergens anders zo gegeten worden.
In Volendam vond ik bietjes met vis een heel wonderlijke combinatie.
Maar ja, daar kijken ze dan weer vreemd naar Urk, met hun gebakken vis met rijst, kaneel, boter en suiker. :D

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]

Geplaatst: 24 okt 2016, 11:04
door Orchidee
Ik beb niet zulke voorbeeldige gezinsleden, incl. ikzelf die groente bij patat eet.
Zovaak eten wij geen friet en als we het dan eten het liefst verse zelfgesneden patat en en zelfgemaakte kipsate

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]

Geplaatst: 24 okt 2016, 11:05
door Terri
Hier zijn we dol op 'andijviestamp' en dan met karnemelk-saus.
Spekjes uitbakken, karnemelk-saus maken, aardappels stampen en rauwe andijvie en dan alles door elkaar.
Menigeen griezelt van de karnemelk-saus, ik ben er mee opgegroeid en vind het erg lekker, zo ook een stel van m'n kinders en zelfs m'n kleindochter smult er van, zo leuk.

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]

Geplaatst: 24 okt 2016, 11:13
door merel
O lekker karnemelkse pap! Dat aten wij vroeger altijd over de sla ( met gekookte eieren en uitgebakken spek) Heerlijk! De overgebleven pap aten wij dan als toetje met stroop.
Manlief die er niet mee opgegroeid is, griezelt ervan. Ik merk dat onze kinderen er ook niet dol op zijn.

@ orchidee bij mij ook niet hoor. Manlief kijkt mij ook aan alsof ik niet goed wijs ben door groente naast de patat te serveren. De kinderen lusten echt wel rauwkost, maar niet naast de patat.

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]

Geplaatst: 24 okt 2016, 12:04
door Mara
Orchidee schreef:Ik beb niet zulke voorbeeldige gezinsleden, incl. ikzelf die groente bij patat eet.
Zovaak eten wij geen friet en als we het dan eten het liefst verse zelfgesneden patat en en zelfgemaakte kipsateAfbeelding
We eten het er dan ook nier bij, maar meer als voorafje. ;)
merel schreef:orchidee bij mij ook niet hoor. Manlief kijkt mij ook aan alsof ik niet goed wijs ben door groente naast de patat te serveren. De kinderen lusten echt wel rauwkost, maar niet naast de patat.
Ik begreep dat de patat bij familieleden gegeten werd. Meestal zie je dan wel dat mensen er appelmoes en salade bij geven, als er meeëtende gasten zijn.
Terri schreef:Hier zijn we dol op 'andijviestamp' en dan met karnemelk-saus.
Spekjes uitbakken, karnemelk-saus maken, aardappels stampen en rauwe andijvie en dan alles door elkaar.
Menigeen griezelt van de karnemelk-saus, ik ben er mee opgegroeid en vind het erg lekker, zo ook een stel van m'n kinders en zelfs m'n kleindochter smult er van, zo leuk.
Is dat net als bloempap, maar dan dunner?

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]

Geplaatst: 24 okt 2016, 12:58
door helma
Wij eten eigenlijk bijna altijd sla bij patat. En evt komkommer.

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]

Geplaatst: 24 okt 2016, 12:59
door helma
Karnemelksepap ben ik ook mee opgegroeid, ik eet het overigens nooit meer. Bloempap vond ik lekkerder dan gortpap. Behalve hele dikke karnemelkse pap, met stroop. Daar kon je stukjes van snijden. Na mijn trouwen nooit meer gegeten.

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]

Geplaatst: 24 okt 2016, 13:05
door -DIA-
helma schreef:Karnemelksepap ben ik ook mee opgegroeid, ik eet het overigens nooit meer. Bloempap vond ik lekkerder dan gortpap. Behalve hele dikke karnemelkse pap, met stroop. Daar kon je stukjes van snijden. Na mijn trouwen nooit meer gegeten.
Mijn ouders maakten altijd Broodpap... Melk met brood en bruin roggebrood.
Dit was echt een boerenstreekgerecht. Iedereen at toentertijd in de streek waar ik opgroeide.

Kijk eens aan: Het staat zelfs in Wikipedia!
https://nl.wikipedia.org/wiki/Broodpap

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]

Geplaatst: 24 okt 2016, 13:23
door Mara
helma schreef:Karnemelksepap ben ik ook mee opgegroeid, ik eet het overigens nooit meer. Bloempap vond ik lekkerder dan gortpap. Behalve hele dikke karnemelkse pap, met stroop. Daar kon je stukjes van snijden. Na mijn trouwen nooit meer gegeten.
Je kunt halve liters kopen Helma. ;)
Mijn dochter heeft een tijd moeten ontbijten met pap, omdat ze een blokbeugel in haar mond had.
Ze kan sinds die tijd geen pap meer zien.
Ik koop af en toe een pot bloempap of havermout, heerlijk met suiker. :langue
Maar ik eet het niet meer als toetje, maar als maaltijd dan. (ontbijt)
Gruttenpap (zeiden wij hier) lustte alleen mijn moeder, het rook zo zurig en dan die bonkies erin. brrr
Ik kocht ook wel eens deze voor mijn moeder bij AH.
Afbeelding

Weet DIA wat dit precies is, is dat watergruwel of zo?

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]

Geplaatst: 24 okt 2016, 13:27
door -DIA-
Mara schreef:
helma schreef:Karnemelksepap ben ik ook mee opgegroeid, ik eet het overigens nooit meer. Bloempap vond ik lekkerder dan gortpap. Behalve hele dikke karnemelkse pap, met stroop. Daar kon je stukjes van snijden. Na mijn trouwen nooit meer gegeten.
Je kunt halve liters kopen Helma. ;)
Mijn dochter heeft een tijd moeten ontbijten met pap, omdat ze een blokbeugel in haar mond had.
Ze kan sinds die tijd geen pap meer zien.
Ik koop af en toe een pot bloempap of havermout, heerlijk met suiker. :langue
Maar ik eet het niet meer als toetje, maar als maaltijd dan. (ontbijt)
Gruttenpap (zeiden wij hier) lustte alleen mijn moeder, het rook zo zurig en dan die bonkies erin. brrr
Ik kocht ook wel eens deze voor mijn moeder bij AH.
Afbeelding

Weet DIA wat dit precies is, is dat watergruwel of zo?
Ja zoiets, maar dat was ook weer niet helemaal. Ik vindt het persoonlijk heerlijk!
We noemden het ook wel Kruudmoes, ofwel Kruidmoes. Maar dat was in feite ook weer net iets anders.
Volgens mij werd het ook wel krentjebrei genoemd.

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]

Geplaatst: 24 okt 2016, 13:55
door merel
o kruudmoes ook zo lekker. Dat maakt mijn vader nog elk jaar. Lekker met karnemelk van de boer, rozijnen, krenten, gort, worst, spek en munt. Ook daarvan gruwelt manlief ( en de kinderen).

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]

Geplaatst: 24 okt 2016, 14:55
door Terri
Toen ik de eerste keer bij m'n schoonouders andijviestamppot at, was ik heel verbaasd.
Zij waren gewend om rauwe andijvie,spekjes en aardappels samen te mengen met wat melk en dan stonden er tomaten, gekookte eieren,augurken en mayonaise op tafel.
Ik noemde dat dan 'een warm slaatje' :)
Maar ook wel lekker.
Daarentegen gruwel ik van watergruwel..... :hum
Pas hoorde ik dat een koude aardappel met koude karnemelk als toetje wordt gegeten, heel speciaal....

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]

Geplaatst: 24 okt 2016, 16:44
door -DIA-
merel schreef:o kruudmoes ook zo lekker. Dat maakt mijn vader nog elk jaar. Lekker met karnemelk van de boer, rozijnen, krenten, gort, worst, spek en munt. Ook daarvan gruwelt manlief ( en de kinderen).
Ik ken het recept niet. Mijn ouders deden er in ieder geval gort in, verder kervel, kaneel, rozijnen, en verder weet ik het niet meer.
De door Mara genoemde Bessola komt nog het dichtste bij het product wat mijn ouders klaarstoomden. Het ziet er wel wat paarser
uit, waarschijnlijk door de vruchten die erin zitten. Bij ons was de 'brei' meer crèmekleurig, heel licht rozig misschien, met groene
(kervel) en zwarte (krenten en rozijnen) stippen.

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]

Geplaatst: 24 okt 2016, 17:08
door emigrant
Heerlijk Karnemelkse pap. Ga ik gauw weer eens eten.

Vanavond mihoen singapore met garnaaltjes

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]

Geplaatst: 24 okt 2016, 17:25
door helma
Op verzoek: lasagne.