Pagina 70 van 76

Re: Huishouden en dat soort zaken..

Geplaatst: 04 sep 2020, 21:19
door DDD
Dodo schreef:Ik vind het verschil niet zo erg groot. Bovendien is het niet zo duidelijk. Welke ovenfriet? Hoe lang heeft die in de oven gezeten, hoe warm? De maat "opscheplepel" is ook erg vaag, bij patat kan er zo een frietje meer of minder op liggen wat de uitslag flink beïnvloedt. Hoe heet was de frituurpan, niet iedereen heeft de temperatuur juist of de olie is niet zo vers meer.
En... de hoeveelheid vet in de frituurpatat is wel een stuk hoger dan die van de ovenpatat, hoe kan het dan dat het met de calorieën andersom is?
Kortom, ik geef niet zoveel om dit soort vergelijken.

Edit: Marco zegt iets vergelijkbaars, zie ik.
Er komt natuurlijk niet meer suiker in ovenfriet als hij vijf minuten langer in de oven zit.

En ik neem aan dat ze in beide gevallen dezelfde opscheplepel gebruikten, en vermoedelijk is het zelfs exact afgewogen/ berekend.

Ik denk dat ovenfrites echt niet gezonder zijn, en dat het voedingscentrum dat duidelijk wil maken. Frites uit de Actifry daarentegen zijn wel gezonder, volgens mij.

Re: Huishouden en dat soort zaken..

Geplaatst: 04 sep 2020, 21:43
door Dodo
Ik maak zelf friet, in de actifry. Aardappels schillen, in reepjes snijden, beetje kruidenzout en een lepel olie en een kwartier of iets meer in de actifry. Lekkere patat. Niet zo lekker als uit de frituur, maar goed genoeg, en het idee dat die patat een half uur eerder nog een aardappel was, vind ik ook wel fijn.

Re: Huishouden en dat soort zaken..

Geplaatst: 05 sep 2020, 10:32
door Mara
Eigenlijk is de patat zoals die vroeger gemaakt werd, het allerlekkerst.
Een goede patataardappel nemen, zelf in reepjes snijden, even voorbakken uitgespreid laten afkoelen en dan op 180 gr kort affrituren in de ossewit. Dan heb je van buiten krokant en van binnen fluweelzacht.
Maar ossewit kwam in een kwaad daglicht te staan en moest je overstappen naar zonnebloemolie.
Het viel mij wel op dat het veel moeilijker werd om de pan schoon te krijgen.

Maar later las ik:
Kijk die frietjes moet je misschien niet te vaak eten, maar als je ze dan eet, maak dan de allerlekkerste die je kunt bedenken. Behalve dat ossewit een heerlijke smaak geeft aan je frietjes, is het ook nog eens een stuk gezonder dan zonnebloemolie, waar nagenoeg alle friettenten in bakken. In plantaardige olie kun je eigenlijk maar 1 keer bakken, omdat deze na verhitting onstabiel wordt. Bij verhitting gaat deze oxyderen en dat maakt haar giftig. Bij ossewit gebeurt dit niet en dat maakt het een stuk gezonder. Daarnaast geeft ossewit sneller een mooi bruin kleurtje aan je frietjes, waardoor je ze niet te lang en te heet bakt.
SlimLin.nl

Het is alleen niet meer overal te koop.

Zo kwamen er meer voedingsmiddelen die als ongezond werden betiteld, maar het bij normaal gebruik toch niet zijn. Roomboter zou de aderen laten dichtslibben. Maar als ik de etiketten lees op de dure kuipen becel denk ik: zouden al die toevoegingen nu zo gezond zijn??

Re: Huishouden en dat soort zaken..

Geplaatst: 05 sep 2020, 11:28
door Orchidee
Ik ken mensen die gebruiken alleen maar echte boter, zij zijn héél kritisch wb gezond eten en zullen nooit surrogaat eten.

Re: Huishouden en dat soort zaken..

Geplaatst: 05 sep 2020, 14:41
door samanthi
Orchidee schreef:Ik ken mensen die gebruiken alleen maar echte boter, zij zijn héél kritisch wb gezond eten en zullen nooit surrogaat eten.
Ja wie dan? :haha

Re: Huishouden en dat soort zaken..

Geplaatst: 05 sep 2020, 14:44
door Dodo
samanthi schreef:
Orchidee schreef:Ik ken mensen die gebruiken alleen maar echte boter, zij zijn héél kritisch wb gezond eten en zullen nooit surrogaat eten.
Ja wie dan? :haha
Steekt vinger op...
Ik eet altijd roomboter. Als ik de lijst ingrediënten van margarine zie, hoef ik niet meer. Ik eet het wel als ik ergens anders ben, maar ik vind het niet lekker en ik wil het niet elke dag eten.
Ik koop ook steeds minder vleesvervangers. Dat is ook sterk bewerkt voedsel, en dat wil ik liever mijden.

Re: Huishouden en dat soort zaken..

Geplaatst: 05 sep 2020, 14:47
door samanthi
Dodo schreef:
samanthi schreef:
Orchidee schreef:Ik ken mensen die gebruiken alleen maar echte boter, zij zijn héél kritisch wb gezond eten en zullen nooit surrogaat eten.
Ja wie dan? :haha
Steekt vinger op...
Ik eet altijd roomboter. Als ik de lijst ingrediënten van margarine zie, hoef ik niet meer. Ik eet het wel als ik ergens anders ben, maar ik vind het niet lekker en ik wil het niet elke dag eten.
Ik koop ook steeds minder vleesvervangers. Dat is ook sterk bewerkt voedsel, en dat wil ik liever mijden.
Ja wij ook.

Re: Huishouden en dat soort zaken..

Geplaatst: 05 sep 2020, 14:57
door Mara
Dodo schreef: Ik eet altijd roomboter. Als ik de lijst ingrediënten van margarine zie, hoef ik niet meer. Ik eet het wel als ik ergens anders ben, maar ik vind het niet lekker en ik wil het niet elke dag eten.
Ik koop ook steeds minder vleesvervangers. Dat is ook sterk bewerkt voedsel, en dat wil ik liever mijden.
Het liefst de grasboter. Want de andere moet minstens een uur buiten de koelkast staan wil die smeerbaar zijn.
Vleesvervanger, vleeswaren uit de super, ik laat het allemaal liggen.
Als je leest wat er alleen al in ham zit, of in boterhamworst....
Als ik de vleeswaren van de slager niet meer zou kunnen betalen, eet ik net zo lief een bammetje met plakjes tomaat, of jam.
Ook de kaas in plastic, smaakt naar dat plastic.
Ik snap wel dat als je veel (puber)monden moet voeden, deze betere kwaliteit niet haalbaar is.

Re: Huishouden en dat soort zaken..

Geplaatst: 05 sep 2020, 14:59
door Dodo
Ik eet meestal alleen roomboter op brood, geen beleg. Bij eigengebakken brood is dat onovertroffen. Grasboter of niet maakt me niet uit.

Re: Huishouden en dat soort zaken..

Geplaatst: 05 sep 2020, 15:23
door merel
Ik heb beiden op tafel staan, maar eet zelf weer halvarine ivm vitamine D die toegevoegd is. Roomboter is inderdaad veel lekkerder.

Vleesvervangers eten wij nooit. Vleeswaren eet ik niet, maar de kinderen wel. Elke dag alleen maar vlokken naar school is ook wat. Gezond en lekker broodbeleg is best een zoektocht.

Re: Huishouden en dat soort zaken..

Geplaatst: 20 nov 2020, 12:59
door Mara
Sojasaus is een lekkere pittige smaakmaker, maar ik vond het veel te veel zout bevatten.
Nu heb ik ontdekt dat er ook eentje is, die maar de helft van de zout en suiker bevat.
Dat is de Kikkoman met groene dop.
Al blijf ik wel zuinig doseren.

Re: Huishouden en dat soort zaken..

Geplaatst: 20 nov 2020, 13:10
door Ambtenaar
merel schreef: Vleesvervangers eten wij nooit. Vleeswaren eet ik niet, maar de kinderen wel. Elke dag alleen maar vlokken naar school is ook wat. Gezond en lekker broodbeleg is best een zoektocht.
Wij eten regelmatig vleesvervangers. Het smaakt anders, maar wat mij betreft een prima vervanger om de vleesconsumptie te verminderen. De kinderen zijn dol op de bratwurst van de Vegetarische Slager en ook een kaasschnitzel kan op hun waardering rekenen. Wij eten zeker drie dagen in de week vegetarisch en ook minimaal 1 dag vis.

Re: Huishouden en dat soort zaken..

Geplaatst: 20 nov 2020, 14:32
door Zita
merel schreef:Ik heb beiden op tafel staan, maar eet zelf weer halvarine ivm vitamine D die toegevoegd is. Roomboter is inderdaad veel lekkerder.

Vleesvervangers eten wij nooit. Vleeswaren eet ik niet, maar de kinderen wel. Elke dag alleen maar vlokken naar school is ook wat. Gezond en lekker broodbeleg is best een zoektocht.
Pindakaas. Ideaal.
Iedere ochtend haal ik een pakketje van drie bevroren boterhammen uit de vriezer, smeer er pindakaas op, hak ze doormidden en tegen de tijd dat ik wil gaan lunchen, zijn ze kakelvers. Soms doe ik gek en heb ik chocolademelk uit de automaat. Dan is het zoet beleg, een soort snickers-broodje. Soms met cup-a-soup, en dan is dezelfde pindakaas hartig. En meestal gewoon met thee, en ook dan is het prima beleg.

Re: Huishouden en dat soort zaken..

Geplaatst: 20 nov 2020, 14:37
door Jantje
Er bestaat anders ook nog zoiets als gevarieerd eten, beste @Zita.

Re: Huishouden en dat soort zaken..

Geplaatst: 20 nov 2020, 14:44
door Zeeuw
Ambtenaar schreef:
merel schreef: Vleesvervangers eten wij nooit. Vleeswaren eet ik niet, maar de kinderen wel. Elke dag alleen maar vlokken naar school is ook wat. Gezond en lekker broodbeleg is best een zoektocht.
Wij eten regelmatig vleesvervangers. Het smaakt anders, maar wat mij betreft een prima vervanger om de vleesconsumptie te verminderen. De kinderen zijn dol op de bratwurst van de Vegetarische Slager en ook een kaasschnitzel kan op hun waardering rekenen. Wij eten zeker drie dagen in de week vegetarisch en ook minimaal 1 dag vis.
Dat laatste doen wij ook. Ongeveer 1 keer per week (goed) vlees. Maar die gekkigheid van vleesvervangers met rare namen, nee, dan nemen we gewoon meer groenten.