Beveiligingsbedrijf na succes gedwarsboomd

Plaats reactie
Pied
Berichten: 915
Lid geworden op: 29 dec 2001, 12:36

Beveiligingsbedrijf na succes gedwarsboomd

Bericht door Pied »

http://www.parool.nl/1040969654683.html
Brede boys Lelylaan in de ban

AMSTERDAM - Het ministerie van Justitie heeft de vergunning ingetrokken van het geruchtmakende beveiligingsbedrijf To Serve and Protect, dat sinds maart onder meer de stations Lelylaan en Sloterdijk in Amsterdam vrijwaarde van overlast door gewelddadige bagagedieven. Reden voor het intrekken van de licentie is een oude veroordeling voor geweldpleging van mede-eigenaar Marvin Irion, in 2000. Hij is tegen het afnemen van de vergunning in beroep gegaan.


To Serve and Protect werd alom geprezen omdat het bedrijf deed waarin de politie en reguliere beveiligers niet waren geslaagd: Station Lelylaan, dat aan de beruchte Schiphollijn leed onder groepen jongeren die stelselmatig bagage stalen, weer veilig maken. In hun rood-witte T-shirts en dito jacks waren de beveiligers opvallend aanwezig.

De crux: het bedrijf werkt met louter breedgeschouderde sportschooljongens, de meesten bedreven in vechtsporten, die de criminele jongeren 'aanspraken in hun eigen taal'. Die van de straat, welteverstaan. 'Respect', luidde het sleutelwoord. Het concept heet FORCES: Flexibiliteit, Opleiding, Representativiteit, Communicatie, Eenheid en Service. Maar het gaat vooral om 'een krachtige uitstraling', dus.

Dat werkte bij grote danceparty's als die van ID en T en bij kickboxgala's, en dat werkte ook op genoemde stations en op Almere CS.

Niet voor niets huren de Nederlandse Spoorwegen voorlopig via een U-bocht dezelfde beveiligers weer in, via een ander bedrijf: Flex Security.

NS-woordvoerder Henk Wind: ''Voor ons is deze krachtige vorm van toezicht op de stations van groot belang. Het werkt. We proberen onze klanten van deze affaire zo weinig mogelijk te laten merken. De beveiliging blijft hetzelfde, onder een andere noemer.''

Op 26 januari dient de beroepszaak van Marvin Irion tegen het intrekken van de vergunning voor zijn bedrijf. Hij wijt het afpakken aan 'rancune en jaloezie' bij politie en justitie. ''Bepaalde afdelingen van politie en justitie zijn helemaal niet blij met ons succes,'' schrijft Irion in een verklaring onder de kop Succesformule To Serve and Protect de nek omgedraaid.

''Zo krijgen medewerkers te horen: 'Die baas van jullie wordt binnenkort door ons aangepakt' en 'binnen twee maanden is het afgelopen'. Profetische woorden: we zijn inderdaad aangepakt en het is afgelopen met ons bedrijf.''

Irion vervolgt: ''De oorzaak is volgens ons dat het verkeerde bedrijf met het - in de ogen van sommigen - verkeerde personeel en een te mondige mede-eigenaar voor een stukje vakwerk heeft gezorgd. Als reden voor het weigeren van de vergunning geeft justitie aan dat het onder andere gaat om een veroordeling van ondergetekende in het 2000. Maar justitie, is dit wel de echte oorzaak?''

Een woordvoerder van het ministerie van justitie wil vanwege de privacy niet ingaan op de preciese aanleiding om het beveiligingsbedrijf de vergunning te ontnemen. ''Maar antecedenten van de eigenaar kunnen zeker een rol spelen. Deze kwestie speelt al langer. Dat we enige weken geleden hebben besloten geen vergunning af te geven, volgt op een periode waarin wij hun werk hebben gedoogd.''

Naar verluidt heeft justitie To Serve nad Protect de afgelopen maanden de kans gegeven een doorstart te maken zonder de omstreden Irion, maar heeft die dat geweigerd. Daarop zou de vergunning definitief zijn ingetrokken. Een veroordeelde voor geweldsdelicten mag zo'n beveiligingsbedrijf niet leiden.

Saillant detail is dat juist Marvin Irion de afgelopen maanden voordurend ontmoetingen had met politici en uitnodigingen kreeg voor congressen, om het succesverhaal van zijn no-nonsense-aanpak uit de doeken te doen. Dat Irion en zijn mannen 'respect' genoten bij de lastige groep veelal Marokkaanse criminele jongeren, werd zeer interessant gevonden.

Om die reden is Irion ook zo verbolgen. Hij schreef in een persoonlijke brief aan minister Piet Hein Donner van justitie dat 'een luchtje aan deze zaak zit'. ''Normen en waarden, respect en veiligheid. Het zijn kreten die we dagelijks horen, maar doen we er wat mee?''

Bron: Het Parool, 27-12-2002.

Heeft iemand meer informatie hierover?
Trein

Bericht door Trein »

Geen verdere informatie over dit, maar vind het wel terecht. De overheid heeft nu eenmaal de regel geen zaken te doen met mensen die een strafblad hebben. Die regel geld dus voor alle overheden. Dus dan heeft die eigenaar gewoon pech. Regels zijn regels, en daar hebben de overheden geen invloed op.

Als hij zich uit het bedrijf terug trekt, en bijvoorbeeld zijn vrouw of dochter op papier directeur maakt, dan is er waarschijnlijk niets aan de hand.
Plaats reactie