Helemaal eens. Is er een verklaring voor de verbinding tussen ambt en nevenfuncties? Ik beoog hier geen generalisatie overigens.Nasrani schreef:Die nevenfuncties zijn helemaal niet nodig als ambtsdrager. God roept niet tot die functies....JCRyle schreef:Dat is inderdaad wel een zware belasting. Zeker omdat het doorgaans niet alleen bij het ambtswerk blijft. Vaak zijn er meerdere nevenfuncties zoals schoolbestuur of plaatselijke politiek. Of gewoon een stevige baan (bijv. eigen bedrijf).
Bent u ambtsdrager?
Re: RE: Re: Bent u ambtsdrager?
Re: Bent u ambtsdrager?
Kan je me even in het formulier aanwijzen waar staat dat kerkenraadsleden het preekrooster uit het hoofd moeten kennen?Jantje schreef:Soms weet men niet eens meer wie nou die student was, die een half jaar geleden kwam preken.
Re: Bent u ambtsdrager?
De vraag is eerder of je van ambtsdragers mag verwachten dat ze van een redelijke periode (is dat een half jaar?) de preken moeten herinneren. In een zekere mate wel, maar het blijven ook mensen.Erskinees schreef:Kan je me even in het formulier aanwijzen waar staat dat kerkenraadsleden het preekrooster uit het hoofd moeten kennen?Jantje schreef:Soms weet men niet eens meer wie nou die student was, die een half jaar geleden kwam preken.
-
- Verbannen
- Berichten: 16185
- Lid geworden op: 18 mei 2017, 20:42
- Locatie: Walcheren - jantjevanrefoforum@gmail.com
Re: Bent u ambtsdrager?
Het gaat niet over de preek, maar over de student zélf.
Was getekend,
uw medeforummer Jantje
uw medeforummer Jantje
- J.C. Philpot
- Berichten: 9961
- Lid geworden op: 22 dec 2006, 15:08
Re: Bent u ambtsdrager?
Ik vind het niet erg als kerkenraadsleden de naam van een student niet kennen.Jantje schreef:Het gaat niet over de preek, maar over de student zélf.
Als ze de naam van Jezus maar in waarheid kennen, zelf een student zijn op de leerschool van Christus, en hun leven een prediking is.
Man is nothing: he hath a free will to go to hell, but none to go to heaven, till God worketh in him to will and to do of His good pleasure.
George Whitefield
George Whitefield
Re: RE: Re: Bent u ambtsdrager?
Deze laatste zin lijkt me een behoorlijk misverstand.Nasrani schreef:Die nevenfuncties zijn helemaal niet nodig als ambtsdrager. God roept niet tot die functies....JCRyle schreef:Dat is inderdaad wel een zware belasting. Zeker omdat het doorgaans niet alleen bij het ambtswerk blijft. Vaak zijn er meerdere nevenfuncties zoals schoolbestuur of plaatselijke politiek. Of gewoon een stevige baan (bijv. eigen bedrijf).Zita schreef:Ik hoorde onlangs dat een diaken in de Gereformeerde Gemeenten 3 avonden per week (buiten de zondag) kwijt is aan ambtelijke werkzaamheden. Dat vind ik voor mannen met werk en een gezin een heel zware belasting. Of is die drie avonden een onjuiste inschatting van de betreffende a.s. ambtsdrager?
Re: Bent u ambtsdrager?
Maar waarom moet je dat als ambtsdrager dan exact blijven weten?Jantje schreef:Het gaat niet over de preek, maar over de student zélf.
En wat zegt het verder over theologische interesse? Want in dat kader plaatste je de opmerking.
Re: Bent u ambtsdrager?
Het heeft ook iets met elitevorming te maken en instandhouding van de elite. Vaak zie je dat een selecte groep mensen deel uitmaakt van kerkenraad, schoolbestuur, etc.
Re: RE: Re: Bent u ambtsdrager?
Her is wel belangrijk met het oog op zowel het uitnodigen als het beroepingswerk. Maar niet iedereen is gezegend met een goed geheugen.TSD schreef:Maar waarom moet je dat als ambtsdrager dan exact blijven weten?Jantje schreef:Het gaat niet over de preek, maar over de student zélf.
En wat zegt het verder over theologische interesse? Want in dat kader plaatste je de opmerking.
Re: Bent u ambtsdrager?
Misschien. Maar het heeft zeker ook te maken met de grote groep mensen die geen enkele nevenfunctie heeft, en als je ze daarvoor vraagt, zegt: 'je kunt niet alles doen, dus daar begin ik niet aan.'Ambtenaar schreef:Het heeft ook iets met elitevorming te maken en instandhouding van de elite. Vaak zie je dat een selecte groep mensen deel uitmaakt van kerkenraad, schoolbestuur, etc.
Re: Bent u ambtsdrager?
Precies. De praktijk leert gewoon dat het heel lastig is om aan voldoende mensen te komen voor vrijwilligers of bestuursfuncties. Of dat nu kerk, school of politiek betreft. En dat het dan ook vaak noodgedwongen op dezelfde schouders terecht komt.eilander schreef:Misschien. Maar het heeft zeker ook te maken met de grote groep mensen die geen enkele nevenfunctie heeft, en als je ze daarvoor vraagt, zegt: 'je kunt niet alles doen, dus daar begin ik niet aan.'Ambtenaar schreef:Het heeft ook iets met elitevorming te maken en instandhouding van de elite. Vaak zie je dat een selecte groep mensen deel uitmaakt van kerkenraad, schoolbestuur, etc.
- Wandelende
- Inactief
- Berichten: 3076
- Lid geworden op: 13 jun 2017, 06:43
Re: Bent u ambtsdrager?
Niet iedereen heeft een interesse in kerkelijke (rand)zaken zoals jij en ik en meerderen hier op het forum. Soms denk ik dat het zelfs een voorrecht is als je niet zo goed bent in namen van studenten, dominees, etc. Het zorgt in ieder geval dat de kans kleiner is om bevooroordeeld te luisteren. Dat lijkt mij een zegen.Jantje schreef:Het gaat niet over de preek, maar over de student zélf.
Ik (her)ken ongeveer elke GG dominee, proponent, student, evangelist bij naam of gezicht. En uit eigen ervaring bleek dat niet altijd positief te zijn in de zin van ontvankelijk te zijn voor Gods Woord.
(~)
Re: RE: Re: Bent u ambtsdrager?
De reformatorische school had hier altijd de bepaling dat er een aantal kerkenraadsleden in het bestuur moesten zitten. Dan ontstaat stapeling snel.JCRyle schreef:Helemaal eens. Is er een verklaring voor de verbinding tussen ambt en nevenfuncties? Ik beoog hier geen generalisatie overigens.Nasrani schreef:Die nevenfuncties zijn helemaal niet nodig als ambtsdrager. God roept niet tot die functies....JCRyle schreef:Dat is inderdaad wel een zware belasting. Zeker omdat het doorgaans niet alleen bij het ambtswerk blijft. Vaak zijn er meerdere nevenfuncties zoals schoolbestuur of plaatselijke politiek. Of gewoon een stevige baan (bijv. eigen bedrijf).
Re: Bent u ambtsdrager?
Waarom wil je al die zaken dan zo graag weten? Ik lees de preekvoorbereiding die een ds of student digitaal aanreikt. Verder vooral gewoon het dan ervaren op de zondag. Met de bede randzaken me niet te laten afleiden. Want ik ken mijn eigen ontvankelijkheid ervoor.Wandelende schreef:Niet iedereen heeft een interesse in kerkelijke (rand)zaken zoals jij en ik en meerderen hier op het forum. Soms denk ik dat het zelfs een voorrecht is als je niet zo goed bent in namen van studenten, dominees, etc. Het zorgt in ieder geval dat de kans kleiner is om bevooroordeeld te luisteren. Dat lijkt mij een zegen.Jantje schreef:Het gaat niet over de preek, maar over de student zélf.
Ik (her)ken ongeveer elke GG dominee, proponent, student, evangelist bij naam of gezicht. En uit eigen ervaring bleek dat niet altijd positief te zijn in de zin van ontvankelijk te zijn voor Gods Woord.
Re: Bent u ambtsdrager?
Toch TSD, dat dacht ik zelf ook lang. Maar er zit ook gewoon vaak een stuk eergevoeligheid bij. Als we meer gedwongen de lasten spreiden, lukt dat best. Laat de nood maar eens echt hoog worden soms. Op school bv ook. Velen laten de kinderen overeten, maar als er ouders nodig zijn voor de begeleiding, is het moeilijk moeilijk.TSD schreef:Precies. De praktijk leert gewoon dat het heel lastig is om aan voldoende mensen te komen voor vrijwilligers of bestuursfuncties. Of dat nu kerk, school of politiek betreft. En dat het dan ook vaak noodgedwongen op dezelfde schouders terecht komt.eilander schreef:Misschien. Maar het heeft zeker ook te maken met de grote groep mensen die geen enkele nevenfunctie heeft, en als je ze daarvoor vraagt, zegt: 'je kunt niet alles doen, dus daar begin ik niet aan.'Ambtenaar schreef:Het heeft ook iets met elitevorming te maken en instandhouding van de elite. Vaak zie je dat een selecte groep mensen deel uitmaakt van kerkenraad, schoolbestuur, etc.